Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus"— Esityksen transkriptio:

1 Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus
Janne Tasa – Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus, peruskurssi Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus

2 Sisällys Sisällönhallinta …………… ………………………………………………… 3
Valmiin sivun päivittäminen ………………………………………………… 12 Ephox editori …………… ………………………………………………… 20 Kuvakomponentti …………… ………………………………………………… 38 Tiedostoresurssikomponentti ………………………………………………… 40 Sisällöt ………………………… ………………………………………………… 42 Elementin lisääminen sisältöön ………………………………………………… 56 Sivustoalue …………… ………………………………………………… 59 Luonti- ja esitysmallipohjat ………………………………………………… 65 Mallipohjavastaavuudet ………………………………………………… 68 Luontimallipohjan vaihtaminen sisältöön …………………………………... 73

3 Sisällönhallinta, etusivu
Sisällönhallinnan etusivu

4 Sisällönhallinta, kirjautuminen
Kirjautuminen sisällönhallintaan Kirjautumaan pääset kolmesta kohdasta

5 Sisällönhallinta, kirjautuminen
Kirjoita kenttiin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja paina Kirjaudu sisään nappia Testiympäristöön kirjautuminen

6 Sisällönhallinta, salasanan vaihtaminen
Salasanan voit vaihtaa klikkaamalla Aloita -> Muokkaa omaa profiilia Kirjoita uusi salasana kahteen kertaan ja paina OK.

7 Sisällönhallinta, näkymä
Varsinainen näkymä sisällönhallinnassa Työkalurivi Kirjasto Objektirakenne Valitun kohteen alla olevat objektit

8 Sisällönhallinta, käsitteet
Kirjasto Sivusto Sivustoalue Sisältö Komponentti Luontimallipohja Esitysmallipohja Luokka Käsittelyreitti Tyylitiedosto (Cascading Style Sheets)

9 Sisällönhallinta, etusivun rakenne
Otsikkokuva + hakulaatikko Vasen päänavigaatio Sivustoalueet Keskiosa Uutiset Uutisnosto Uutisvalikko Oikeareuna Pikalinkit Ala-laatikko

10 Sisällönhallinta, artikkelisivun rakenne
Otsikkokuva + hakulaatikko Vasen päänavigaatio Sivustoalueet Sisältö Varsinainen sisältö Ala/sisar navigaatiot Lisätietolaatikko

11 Sisällönhallinta, sivuston päivittäminen IBM vs. Helsinki
Punaisella merkittyjä alueita ei voi päivittää sisällönhallinnasta. IBM vastaa näiden alueiden päivittämisestä.

12 Valmiin sivun päivittäminen tapa 1: In-Line Editing
Suositeltava tapa on kirjautua ensin sisään sisällönhallintaan ja sitten selata muokattavalle sivulle. Tarvittaessa voidaan kirjautua suoraan muokattavaan sisältöön, tällöin on käytettävän sivun pitkää osoitetta lyhyen sijaan.

13 Valmiin sivun päivittäminen, tapa 1: In-Line editing
Kirjaudu sisään ja selaa muokattavalle sivuille. Paina sivun alalaidassa olevaa MUOKKAA –linkkiä. Tämän jälkeen avautuu muokkausnäkymä Muokkaustilassa voit muokata vain avoinna olevaa sivua. Tallenna ja sulje sisältö päivityksen jälkeen. Muutokset näkyvät välittömästi sivulla. Joissain tilanteissa viraston teema voi näyttää erilaiselta muokkauksen jälkeen. Tässä tapauksessa käy ensin joillain muulla sivulla ja palaa sitten takaisin muokatulle sivulle. Huom! Tässä tilassa ei voi tehdä uusia objekteja sisällönhallintaan, ainoastaan muokata auki olevaa sisältöä.

14 Valmiin sivun päivittäminen, tapa 2: sisällönhallinta
Kirjaudu ensin sisään sisällönhallintaan Valitse virastosi kirjasto Selaa muokattavalle sivulle sisällönhallinasta Sisältö -> Sivustoalueen mukaan -> Kieliversio -> Sivustoalue -> Sisältö Valitse sisältö ja paina Muokkaa nappia Muokattava sisältö avautuu Muokkausten jälkeen tallenna ja sulje sisältö

15 Valmiin sivun päivittäminen, sisällön elementit
Tunniste Nimi, näyttöalueen otsikko, kuvaus, laji, kirjasto, tekijät ja omistajat Nimissä voi käyttää vain aakkosnumeerisia merkkejä (a-z, A-Z, 0-9), tyhjämerkkejä ja seuraavia merkkejä: $ - _ . + ! ( ) , Näyttöalueen otsikko näkyy hakemistoissa ja valintaikkunoissa. Profiili Luokat ja avainsanat Sisällön ominaisuudet Luontimallipohja, polku ja esitysmallipohja Sisältö Teksti- ja editori-laatikot, kuvat ja liitteet Käsittelyreitti Hetijulkaisu Ajastettu Käyttö Käyttöoikeudet Luku – yleiset lukuoikeudet Muokkaus – päivitysoikeudet sisällöntuottajille Poisto – poisto-oikeudet ylläpitoryhmälle Historia Päivitykset

16 Valmiin sivun päivittäminen, sisällön elementit

17 Valmiin sivun päivittäminen, sisällön elementit

18 Valmiin sivun päivittäminen, sisällön elementit

19 Objektien käyttöoikeudet
Objektin kuten sisältöjen, sivustoalueiden, komponenttien jne. käyttöoikeudet jaotellaan kolmeen kategoriaan Luku Muokkaus Poisto Yleiset lukuoikeudet on yleensä määriteltynä [kaikki käyttäjät] ja portaalin anonyymi käyttäjä. Muokkaus oikeudet ovat objektista riippuen joko virastojen sisällöntuottajilla tai ylläpitoryhmillä. Poisto oikeudet ovat virastojen ylläpitoryhmillä wps admin käyttöoikeudet haltijalla poisto ja portaalin hallintaoikeudet Käyttöoikeudet periytyvät vahvimmasta heikompaan eli ryhmällä jolla on poisto-oikeudet on myös automaattisesti muokkaus- ja lukuoikeudet.

20 Editorin toiminnot, yleistä
Sisältöjen tekemiseen / päivittämiseen käytetään Ephox-editoria EditLive! Professional Edition Version Ollut käytössä vuoden 2008 lopusta alkaen. Editorilla tarkoitetaan työkalua, jolla varsinainen sisältöä tehdään. Yleensä editori on käytettävissä sisältö- ja lisätieto-laatikoissa. Editorissa on kaksi näkymää, Suunnittelu ja Koodi. Suunnittelunäkymä on tarkoitettu sivujen tekemiseen / muokkaamiseen Koodinäkymässä pääsee muokkaamaan sivun koodia Editorin sisäiset ohjeet löytyvät Editorista, työkalurivin valikosta Ohje -> Ohje… Ponnahdusikkunoiden käyttö pitää olla sallittu, jotta voidaan käyttää kaikkia editorin tarjoamia ominaisuuksia.

21 Editorin toiminnot; avaaminen, tallentaminen ja sulkeminen
Editori avautuu automaattisesti klikkaamalla sisällössä muokattavaa laatikkoa tai laatikon alla olevaa Click to edit –linkkiä. Editori sulkeutuu sulkemalla / tallentamalla sisältö tai klikkaamalla toista muokattavaa editoripohjaista laatikkoa. Sivun tallennus tapahtuu painamalla sivun (ei editorin) ’Tallenna’ tai ’Tallenna… ’nappia ’Tallenna…’ napin alta löytyy Tallenna ja sulje toiminto, jolla sisältö voidaan tallentaa ja sulkea samalla kertaa. Editorin tallennus-toiminto tallentaa tiedot omalle koneellesi. Muista tallentaa sisältö myös muokkauksen aikana! Sisällön voit sulkea myös Sulje –napilla.

22 Editorin toiminnot, näkymä ja esikatselu
Valikko- ja työkalurivit Muista tallentaa muutokset aina ennen esikatselua. Sivun esikatselu kannattaa tehdä suoraan internet selaimen kautta sivun hkistaging-osoitteella, jotta kaikki tyylit näkyvät oikein. Sisällönhallinnan esikatselu-toiminto ei valitettavasti tyylejä näytä, joten sen käyttö ei ole tässä tilanteessa suositeltavaa.

23 Editorin toiminnot, teksti
Tekstin voit kirjoittaa suoraan editorin suunnittelunäkymään. Tyhjän rivin tekstin alusta saa pois tag:lla <p style=" padding: 0px; margin: 0px; display: inline;"> Enter tekee tyhjän rivin. Seuraavalle riville pääset shift+enter –yhdistelmällä. Tekstiä voidaan kopioida ja liittää editorin sisällä, kuten muissakin tekstinkäsittelyohjelmissa. Tekstien tyylit, fontit ja niiden koot tulevat virastokohtaisista tyylitiedostoista, joten älä muuta niitä. Sen sijaan otsikointia voit käyttää tekstin suurentamiseen.

24 Editorin toiminnot, teksti
Tekstin lihavointia voit kuitenkin käyttää. Maalaa hiirellä lihavoitava teksti ja paina Lihavointi nappia Älä käytä alleviivausta tekstissä, sillä Internetissä alleviivaus viittaa linkkiin. Kursivointia on myös syytä välttää. Älä käytät sellaisia korostuskeino, jotka voivat haitata sivun luettavuutta. Yleensäkin erilaisten korostuskeinojen tekemistä on syytä välttää. Sivujen ulkoasu tulee virastokohtaisista tyylitiedostoista, joiden suunnittelussa on otettu huomioon ihmisten näkykykyyn rajoittavia tekijöitä. Pidetään Hel.fi sivut mahdollisimman yhtenäisenä kokonaisuutena !

25 Editorin toiminnot, tekstin liittäminen
Editoriin voi liittää tekstiä myös muulta kuten Microsoft Word:sta tai Muistiosta. Word:sta tekstiä tuotaessa on muistettava poistaa siitä Word:n tekemät tyylit. Editori tunnistaa automaattisesti, että teksti on tulossa Word:sta ja avaa uuden Liitä määräten Pop up –ikkunan. Liitä teksti joko Tyhjennä HTML tai Pelkkä teksti muodossa. Tyhjennä HTML valinta säilyttää mm. tekstin lihavoinnin. Pelkkä teksti valinta tuo pelkästään tekstin ilman muotoiluja. Muistio on hyvä apuväline tekstin liittämisessä editoriin. Muistion kautta käytetty teksti on puhdas ylimääräisistä tyyleistä / HTML:stä.

26 Editorin toiminnot, valikot
Tiedosto Tiedosto-valikon kautta voit avata tiedostoja omalta koneelta ja tallentaa tiedoston omalle koneellesi sekä tulostaa sen. Voit esimerkiksi avata editoriin html-koodia sisältävän tiedoston omalta koneeltasi. Muokkaa Täältä löytyvät mm. tekstin liittämiseen ja kopioimiseen liittyvät toiminnot sekä Etsi-toiminto, jolla voit etsiä tekstistä tiettyä merkkijonoa ja tarvittaessa korvata sen toisella. Näytä Näytä-valikosta löytävät suunnittelu-, koodi- ja ikkunanäkymät sekä asiakirjanavigaattori (kertoo missä sisällön osassa ollaan) ja kappalemerkit. Lisää Tämän valikon kautta pääset lisäämään tekstiin eri asioista kuten linkkejä, kuvia, komponentteja, html-kommentteja ja kirjanmerkkejä. Muoto Muoto-valikko pitää sisällään tekstin muotoiluun liittyviä toimintoja. Työkalut Täältä löytyvät oikoluku, sanakirja, sanamäärä ja käytettävyysraportti. Käytettävyysraportti kertoo onko sivulla sellaisia asioita, jotka vaikuttavat näkörajoitteisten sivunlukuun. Jäljitä muutokset Valikon toiminnoilla voit tarkastella dokumentin muutoksia.

27 Editorin toiminnot, valikot
Taulukko Taulukko-valikon toiminnoilla voit tehdä taulukon ja muokata sitä Lomake Valikon toiminnoilla voidaan tehdä lomakkeita. Huom! Lomakkeissa ei vielä ole toiminnallisuutta, joka lähettäisi ne automaattisesti määrättyyn osoitteeseen. Lomakkeiden lähettämisessä voidaan hyödyntää varsinaisen palautelomakkeen toiminnallisuutta, jossa lomake lähetetään ennalta määrättyyn sähköpostiosoitteeseen. Ohje Ohjeet ja tietoa editorista löytyvät täältä

28 Editorin toiminnot, kirjanmerkit (html ankkuri)
Kirjanmerkkejä voidaan käyttää sisällön sisäisiin linkkeihin. Maalaa tekstistä kohta, johon haluat tehdä kirjamerkin ja valitsen sen jälkeen valikkoriviltä Lisää –> Kirjanmerkki... Kirjoita kirjanmerkin nimi sille varattuun Kirjanmerkin nimi laatikkoon. Alapuolella olevasta ’Muut kirjanmerkit tällä sivulla:’ laatikosta näet sivulla olevat muut kirjanmerkit. Kirjanmerkissä ei saa olla välilyöntejä. Tee seuraavaksi linkki kirjanmerkkiin. Maalaa tekstistä kohta johon haluat tehdä linkin ja valitse valikkoriviltä Lisää -> Lisää hyperlinkki. Valitse avautuvasta Pop up –ikkunasta Asiakirjan kohdat vasemmasta laidasta.

29 Editorin toiminnot, kirjanmerkki (html ankkuri)
Kohdassa Näytettävä teksti näkyy maalattu alue (= linkin teksti). Valitse keskimmäisestä laatikosta linkitettävä kirjanmerkki

30 Editorin toiminnot, linkit
(Hyper)linkit tehdään aina Lisää –> Lisää hyperlinkki… –toiminnolla sisäiset ja suhteelliset linkit tehdään samalla toiminnolla Sisäiset linkit kannattaa tehdä suhteellisiksi, jolloin ne viittaavat aina sille palvelimelle, jolla selaamista suoritettaan. Suhteellinen linkki poikkeaa tavallisesta linkistä siinä, että siitä jätetään domain-alku pois ja viitataan suoraan polkuun, josta sisältö löytyy Suhteellinen linkki /hki/Helsinki/fi/Etusivu Absoluuttinen linkki Sähköpostiosoitteita ei kannata laittaa sivuille roskaposti vaaran vuoksi. Suositeltu muoto on Linkki tehdään maalaamalla haluttu kohta tekstistä ja valitaan Lisää hyperlinkki Vasemmasta laidasta valitaan Olemassa oleva tiedosto tai internetsivu Näytettävä teksti –kohdassa näkyy linkin teksti Sivun keskilaatikossa näkyy sivuilla jo olevat linkit Linkin osoite kirjoitetaan osoite –kenttään. Kohdekehyksessä voit valita miten linkki avataan. Tiedosto kannattaa aina laittaa avautumaan uuteen ikkunaa. Kohdeohjeeseen voit kirjoittaa tekstiä, joka näkyy silloin, kun linkin päälle mennään.

31 Editorin toiminnot, linkit
Tässä vielä tilanne linkin tekemisestä

32 Editorin toiminnot, liitelinkit
Sisällössä oleviin liitepaikkoihin voidaan lisätä liitteitä ja lisättyihin liitteisiin tehdä linkit. Lisää ensin omalta koneelta liite (tiedosto) sisällössä sille varattuun paikkaan ja tallenna sisältö Tämän jälkeen klikkaa hiirellä siinä kohtaa tekstissä, johon haluat linkit tehdä ja valitse valikkoriviltä Lisää -> Liitelinkki Kohta 1 osoittaa oletuksena sisällön liitepaikassa olevaan tiedostoon. Kohtaan 2 valitse liitepaikan numero ja kohtaan 3 kirjoita liitelinkille teksti ja tarkista, että liite avataan uuteen ikkunaan.

33 Editorin toiminnot, kuva ja kuvakomponentti
Sisältöön voidaan lisätä kuvia omalta koneelta tai sisällönhallinnasta kuvakomponenttina. Kuvasta kannattaa tehdä kuvakomponentti vain siinä tapauksessa, kun tiedetään että sitä käytetään useassa eri sisällössä. Suositeltava tapa on lisätä kuva suoraan sisältöön editorin ”Lisää”-valikosta. Kuvakoko ei saisi ylittää yhtä megatavua. Lisää -> Lisää kuva LWCM-kirjastosta... Omalta koneelta lisätessä valitaan Tiedostojärjestelmän kuva ja sen jälkeen haetaan ’Browse’ kuva. Kuvalle voi tarvittaessa syöttää leveyden, korkeuden ja reunan paksuuden. Vaihtoehtoinen kuvateksti kannattaa aina kirjoittaa.

34 Editorin toiminnot, kuva ja kuvakomponentti
Kuvakomponenttia lisätessä valitaan Lisää kuva ikkunasta valinta Kuvakomponentti, jonka jälkeen avautuu automaattisesti kuvakomponentin valintanäkymä. Valitse ensin kirjasto, jossa etsimäsi kuvakomponentti sijaitsee. Voit etsiä kuvakomponentteja kirjastosta suodattimella. Valitse kuvakomponentti, esikatselukuva näkyy oikealla. Tarvittaessa sille voi antaa leveyden, korkeuden ja reunan paksuuden. Muista kirjoittaa kuvalle vaihtoehtoinen teksti.

35 Editorin toiminnot, kuvan asemointi
Omalta koneelta haettu kuva voidaan asemoida editorissa. Klikkaa hiiren oikeaa näppäintä kuvan päällä ja valitse ’Kuvan ominaisuudet’. Täällä voit antaa kuvalle Asettelu ja Koko määrityksiä. Kohdistus Vaakasuora välistys Reunan paksuus Pystysuora välistys Leveys Korkeus Vaihtoehtoisen tekstin Määritykset vaikuttavat kuvan käyttäytymiseen sivulla.

36 Editorin toiminnot, kuvan asemointi
Esimerkiksi tällä sivulla teksti kiertää kuvan oikealta puolelta.

37 Editorin toiminnot, tiedostoresurssikomponentti
Valmiita tiedostoresurssikomponentteja voidaan lisätä myös sisältöön. Tiedostoresurssikomponentti sisältää liitetiedoston. Tiedostoresurssikomponentteja kannattaa tehdä vain silloin, kun tiedetään, että sitä käytetään useassa eri sisällössä. Muista etsiä ensin sisällönhallinnan puolelta komponentti ja kirjaa sen sijainti ja nimi ylös. Näitä tietoja tarvitset tiedostoresurssikomponentin lisäämisessä. Valitse editorista Lisää -> Tiedostokomponenttilinkki. Valitse kirjasto, jossa komponentti sijaitsee. Kirjoita komponentin nimi sille varattuun laatikkoon. Kirjoita linkin teksti. Linkin tekstissä kannattaa mainita tiedostomuoto. Linkki avautuu oletuksena uuteen ikkunaan. Komponentteja voit lisätä myös käsin editorin koodi-puolelta suoraan HTML-koodiin <component name=”kirjasto/komponentin_nimi"/>

38 Komponentit, kuvakomponentin tekeminen
Kuvakomponentteja käytetään kuvan näyttämiseen sisällöissä. Kuvakomponentit tallennetaan viraston omaan kirjastoon. Sisällössä täytyy olla viittaus käytettävään kuvakomponenttiin. Uusi kuvakomponentti voidaan tehdä kahdella tavalla. Uusi -> Komponentti -> Kuva Tallenna nimellä olemasta olevasta kuvakomponentista. Uusi –toiminolla tehtyyn kuvakomponenttiin pitää lisätä käyttöoikeudet Tallenna nimellä –toiminnolla tehtäessä käyttöoikeudet kopioituvat alkuperäisestä kuvakomponentista.

39 Komponentit, kuvakomponentin tekeminen
Kirjoita kuvakomponentille nimi, näyttöalueen otsikko sekä tarvittaessa kuvaus. Tarkista vielä, että olet oikeassa kirjastossa. Hae ’Browse’ kuvatiedosto omalta koneeltasi. Kuvalle voit tarvittaessa antaa reunanpaksuuden, leveyden tai korkeuden. Kuvalle on suositeltavaa kirjoittaa vaihtoehtoinen teksti. Tarkista käyttöoikeudet Tallenna

40 Komponentit, tiedostoresurssikomponentin tekeminen
Tiedostoresurssikomponenttiin liitetään julkaistava tiedosto, kuten pdf-tiedosto. Tiedostoresurssikomponenttiin tehdään viittaus sisällössä. Tiedostoresurssikomponentti tallennetaan viraston omaan kirjastoon. Tiedostoresurssikomponentin tekeminen Uusi -> Komponentti -> Tiedostoresurssi Tallenna nimellä olemassa olevasta tiedostoresurssi komponentista. Uusi –toiminolla tehtyyn tiedostoresurssikomponenttiin pitää lisätä käyttöoikeudet. Tallenna nimellä –toiminnolla tehtäessä käyttöoikeudet kopioituvat alkuperäisestä tiedostoresurssikomponentista.

41 Komponentit, tiedostoresurssikomponentin tekeminen
Kirjoita tiedostoresurssikomponentille nimi, näyttöalueen otsikko sekä tarvittaessa kuvaus. Tarkista vielä, että olet oikeassa kirjastossa. Hae ’Browse’ (pdf-) tiedosto omalta koneeltasi. Tarkista käyttöoikeudet. Tallenna

42 Sisältö Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa
Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä Tavallinen sisältö Uutinen Ajastettu sisältö Ajastettu julkaisu Ajastettu vanhentuminen Luonnos Tila Ajastettu julkaistavaksi Julkaistu Vanhentunut Lukko

43 Sisältö, tavallinen sisältö
Sivun varsinainen sisältöosa Tehdään Uusi -> Sisältö tai Tallenna nimellä –toiminnolla Uusi -> Sisältö –toimintoa käytettäessä täytyy ensin valita sisällölle luontimallipohja Luontimallipohjan voit etsiä suodattimella esim. common-kirjastosta. Sisällölle annetaan nimi, näyttöalueen otsikko ja tarvittaessa kuvaus Luodaan varsinainen sisältö sivuun Asetettaan / vaihdetaan otsikkokuva Haetaan tarvittaessa liite(et).

44 Sisältö, tavallinen sisältö
Tarkistetaan käsittelyreitti Hetijulkaisu Käsittelyreitin voi vaihtaa ’Valitse käsittelyreitti’ napista Käyttöoikeudet haetaan automaattisesti luontimallipohjasta. Niitä voit tarvittaessa muuttaa. Luku Yleiset lukuoikeudet Muokkaus Muokkausoikeudet sisällöntuottajille Poisto Poisto-oikeudet ylläpito-ryhmällä

45 Sisältö, tavallinen sisältö
Tallennus Valitse oikeasta kirjastosta paikka, johon sisältö tallennetaan. Valitse Uuden sisältöobjektin sijoitus ja paina OK. Sisältö on nyt tallennettu. Esitysmallipohja tulee sisällölle automaattisesti sivustoalueelle tehdyn mallipohjavastaavuuden mukaan. Syndikointiväli 5 minuuttia Välimuisti 15 minuuttia

46 Sisältö, tavallinen sisältö
Tallenna nimellä –toiminto Etsi ensin uudelle sisällölle sopiva pohja Kannattaa käyttää pohjana sisältöä, joka on samalla sivustoalueella, johon uutta sisältöä ollaan tekemässä. Valitse sisältö ja paina ’Muokkaa’. Sisällössä valitse Tallenna… -> Tallenna nimellä

47 Sisältö, tavallinen sisältö
Anna sisällölle uusi nimi, näyttöotsikko, valitse sivustoalue ja sisältöobjektin sijoitus Sivustoalueen valinta

48 Sisältö, tavallinen sisältö
Mallipohjavastaavuudet tulevat pohjana käytettävältä sisällöltä. Samoin kaikki muutkin tiedot kuten otsikot, editorin sisältö, liitteet, kuvat ja käyttöoikeudet tulevat pohjana käytetystä sisällöstä. Huom! Sisällön käsittelyreitissä julkaisupäivämäärä ei vaihdu uuteen automaattisesti, vaan se pitää päivittää manuaalisesti. Tee tarvittavat muokkaukset sisältöön ja tallenna se. Sisältö kannattaa tallentaa myös päivityksen aikana.

49 Sisältö, uutinen Uutinen on sisällönhallinnan näkökulmasta kuin mikä tahansa muukin sisältö. Uutissisällöille on kuitenkin tehty omat luonti- ja esitysmallipohjat. Uutisilla on käytössä luokat kuten Uutisnosto ja Uutinen Uutisnosto luokkaa käytetään silloin, kun uutinen halutaan nostaa esille viraston etusivulle. Normaalit uutiset ovat luokkaa Uutinen Myös muita luokkia voi olla Valikkokomponentit hakevat uutisia mm. sivustoalueen, luontimallipohjan ja luokkien perusteella. Uutiset sijaitsevat yleensä Uutiset / Ajankohtaista –sivustoalueilla. Uutisilla on lisäksi ingressi- ja pvm-kentät. Uutisia, kuten muitakin sisältöjä, voidaan ajastaa Julkaisuajankohta Vanhentuminen Käsittelyreitti Hel_ajoitettu_julkaisu

50 Sisältö, uutinen Luokat Mallipohjavastaavuus Ingressi Päivämäärä

51 Sisältö, uutinen Esimerkki etusivun uutisista Uutisnosto Ingressi
Uutiset Pvm Oikealla uutis-sisältö

52 Sisältö, ajastettu sisältö
Sisältöjä / uutisia on mahdollista ajastaa julkaistavaksi tiettynä ajankohta. Niille voidaan asettaa myös vanhenemispäivämäärä. Päivämäärät asetetaan sisällössä. Ajastettaville sisällöille pitää vaihtaa ensin Käsittelyreitiksi Hel_ajoitettu_julkaisu. Käsittelyreitti löytyy common-kirjastosta. Ajastettu sisältö ei saa olla lukittuna ajastusajankohtana. Ajastetut sisällöt löytyvät sisällönhallinnan kohdasta Kaikki -> Luonnos Vanhentuneet sisällöt löytyvät kohdasta Kaikki -> Vanhentuneet Huom! Syndikointiväli 5 minuuttia ja välimuistin tyhjennys 15 minuuttia.

53 Sisältö, ajastettu sisältö
Sisällölle vaihdetaan ensin käsittelyreitti elementissä Käsittelyreitti. Paina ’Valitse käsittelyreitti’ nappia. Valitse common-kirjasto ja sieltä käsittelyreitti Hel_ajoitettu_julkaisu

54 Sisältö, ajastettu sisältö
Aseta Julkaisupäivämäärä ja kellonaika. Aseta tarvittaessa Vanhentumispäivämäärä ja kellonaika. Tallenna sisältö ja valitse tarvittaessa sivustoalue. Ajastettu sisältö löytyy kohdasta Kaikki -> Luonnos

55 Sisältö, luonnos Uutisen pystyy tekemään myös luonnokseksi.
Luonnoksia varten on virastoille tehty omat luontimallipohjat, joita luonnoksissa käytetään. Ne löytyvät common-kirjaston luontimallipohjista hakusanalla ’luonnosvaiheella’. esim. Opev_Uutismalli_luonnosvaiheella, HKL-Uutismalli_luonnosvaiheella Asiakirjan tila: LUONNOS Käsittelyreitti: Workflowjulkaisu Huom! Jos luonnosvaihdetta käytetään, täytyy sivustoalueelle ensin tehdä mallipohjavastaavuus. Tehty luonnos löytyy Kaikki -> Luonnos kohdasta Luonnoksen julkaisu Avaa luonnos ’Lue’ tilassa Klikkaa ’Seuraava vaihe, jolloin luonnos siirtyy Luonnosvaiheesta Julkaisuvaiheelle. Huom! Tässä voi olla käyttöoikeus rajoitteita.

56 Elementin lisääminen sisältöön
Sisällön elementin asetetaan luontimallipohjassa. Elementtejä voidaan tarvittaessa lisätä myös suoraan sisältöön. Avaa sisältö muokkaa tilassa ja paina työkalurivin nappia ’Elementtien hallinta’. Avautuvasta ikkunasta näet sisällössä olevat elementit.

57 Elementin lisääminen sisältöön
Valitse elementtilaji Asiakirjanhallinta HTML JSP-sivu Komponenttiviite Kuva Käyttäjän valinta Linkki Numero Päivämäärä ja kellonaika RTF-muoto Tiedostoresurssi Yhdistetty sisältö Anna elementille nimi ja otsikko Paina ’Lisää’ Elementti ilmestyy elementtilistan loppuun Elementin paikan voit muuttaa nuolinapeilla Päivittäminen ja poistaminen myös onnistuu

58 Elementin lisääminen sisältöön
Elementti tulee sisältöön paikkamääräyksen mukaan. Tässä kohtaa kannattaa sisältö tallentaa ja sitten vasta lisätä liite sisältöön.

59 Sivustoalue Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin. Sivustoalueella on aina oltava sisältö. Sivustoalueiden hierarkia pitää suunnitella hyvin, jotta sivustoalueilla navigoiminen olisi vaivatonta. Sivustoalueiden nimet kannattaa pitää selkeänä. Pääsivustoalueiden alle tehdään alisivustoalueet. Uusi sivustoalue kannattaa tehdä silloin, kun sivustolle lisättävä sisältö ei sovi muihin sivustoalueisiin / sivustolle halutaan tehdä uusi aihealue osio.

60 Sivustoalue, elementit
Tunniste Nimi Näyttöalueen otsikko Kuvaus Laji Kirjasto Tekijät Omistajat Sivustoalueen ominaisuudet Polku Oletussisältö Mallipohjavastaavuus Käyttö Historia

61 Sivustoalue, alisivuston luominen
Uusi -> Sivustoalue Tallenna nimellä olemasta olevasta sivustoalueesta. Suositeltava tapa tehdä uusi sivustoalue on käyttää pohjana olemassa olevaa sivustoaluetta, jolloin käyttöoikeudet ja mallipohjavastaavuudet ovat jo valmiiksi kunnossa. Sivustoalueen pohja kannattaa valita siitä osasta hierarkiaa, johon uutta sivustoaluetta ollaan tekemässä. Avaa valittu sivustoalue muokkaa tilassa ja valitse Tallenna… -> Tallenna nimellä. Sen jälkeen avautuu uusi sivu, johon annetaan uuden sivustoalueen tiedot Anna sivustoalueelle Uusi nimi ja näyttöalueen otsikko Paina ’Valitse’ Valitaan sijainti uudelle sivustoalueelle

62 Sivustoalue, alisivuston luominen
Valitse hierarkiasta sopiva paikka, johon uusi sivustoalue on luodaan. Valitse uuden sivustoalueen sijoitustapa Ensimmäinen aliobjekti. Sivustoalueet kopioidaan valitun sivustoalueen ensimmäisiksi aliobjekteiksi. Viimeinen aliobjekti. Sivustoalueet kopioidaan valitun sivustoalueen viimeisiksi aliobjekteiksi. Suositeltu tapa. Ennen valittua objektia. Sivustoalueen kopioidaan samalle tasolle ennen valittua objektia. Valitun objektin jälkeen. Sivustoalueen kopioidaan samalle tasolle valitun objektin jälkeen.

63 Sivustoalue, alisivuston luominen
Uusi sivustoalue on nyt luotu Seuraavaksi tehdään luodulle sivustoalueelle sisältö. Sisällön voi tehdä Uusi –> Sisältö / Tallenna nimellä toiminolla. Helpointen tässä tilanteessa sisällön tekeminen onnistuu klikkaamalla sivustoalueen oletussisältö sivulinkkiä. Linkki avaa sivustoalueen oletussisällön, joka otetaan sen jälkeen muokkaus tilaan ja tallennetaan nimellä luodun sivustoalueen alle. Tämän jälkeen asetetaan sivustoalueelle oletussisältö. Klikkaa Valitse oletussisältö –nappia ja valitse luotu sisältö uuden sivustoalueen alta. Tallenna Uudelle sivustoalueelle on nyt asetettu oletussisältö. Sivustoalue on nyt valmis.

64 Sivustoalue, alisivuston luominen
Sivustoalueen teko Uusi -> Sivustoalue –toiminolla Tarkista ensin kirjasto Valitse paikka uudelle sivustoalueelle Tämän jälkeen avautuu tyhjä sivustoalue sivu. Anna sivulle nimi ja otsikko Aseta mallipohjavastaavuudet Anna käyttöoikeudet Yleiset lukuoikeudet Sisällöntuottajille muokkausoikeudet Ylläpitoryhmälle poisto-oikeudet Aseta vielä sivulle oletussisältö

65 Luontimallipohja Luontimallipohja määrittelee mistä elementeistä (Otsikko, Ingressi, Leipäteksti, Muutospäivä ym.) mallin perusteella luotava sisältö muodostuu. Luontimalli kertoo mitä tietoa esitetään. Luontimallipohjaan voidaan asettaan oletusarvoja kuten käsittelyreitti ja käyttöoikeudet. Yleismalli Käytetään yleisesti sisällöissä Uutismalli Käytetään uutisissa Valikkomalli Käytetään valikkojen esittämiseen, esimerkiksi etusivu ja iso uutislistaus

66 Esitysmallipohjat Esitysmallipohja kuvaa miten tietyn luontimallipohjalla luotu sisältö esitetään. Esitysmallipohjassa määritellään sivun HTML-koodi. Luontimalli- ja esitysmallipohja muodostavat parivaljakon (mallipohjavastaavuuden), joka valitaan sivustoalueittain. Yhdellä sivustoalueella voidaan käyttää useampaa mallipohjavastaavuutta. Otsikkomalli Otsikkokuva ja hakulaatikko Leveämalli Leveä sisältöalue, käytetään silloin kun ala/sisarnavigaatioilla ja lisätietolaatikolle ei ole tarvetta Lisätiedoilla Kapea sivumalli oikeanpuolisella lisätietolaatikolla

67 Esitysmallipohjat Alitasomalli
Oikean puoleisessa navigaatiossa näytetään nykyisen sivustoalueen alapuolella olevat sivustoalueet. Alitaso lisätiedoilla Alitasonavigaation lisäksi esitetään lisätietolaatikko. Sisarmalli Oikean puoleisessa navigaatiossa esitetään nykyisen sivustoalueen kanssa samalla tasolla olevat sivustoalueet. Sisarmalli lisätiedoilla Sisarnavigaation lisäksi esitetään lisätietolaatikko Uutismalli Uutisia varten. Valikkoesitysmalli Käytetään valikkokomponenttien esittämisen.

68 Mallipohjavastaavuudet sivustoalueilla
Mallipohjavastaavuus määrittää mitä ja miten tietoa esitetään. Sivustoalueella voi olla useita mallipohjavastaavuuksia. Huom! Luontimallipohjalla voi olla vain yksi mallipohjavastaavuus. Sivustoalueelle tehdyt sisällöt käyttävät sivustoalueelle määritettyjä mallipohjavastaavuuksia. Mallipohjavastaavuudet periytyvät sivustoalue hierarkian mukaan. Mallipohjavastaavuudet näet sivustoalueen elementistä Sivustoalueen ominaisuudet. Mallipohjavastaavuuksia voit lisätä, muokata ja poistaa Avaa sivustoalue muokkaus –tilassa ja paina nappia ’Muokkaa mallipohjavastaavuuksia’

69 Mallipohjavastaavuudet sivustoalueilla
Tee valinta Lisää, Muokkaa tai Poista Lisää Lisätään uusi mallipohjavastaavuus Muokkaa Muokataan nykyistä mallipohjavastaavuutta Valitse muokattava rivi ja paina ’Muokkaa’ Poista Poistetaan mallipohjavastaavuus Valitse rivi ja paina ’Poista’ nappia

70 Mallipohjavastaavuudet sivustoalueilla
Tehdään uusi mallipohjavastaavuus painamalla ’Lisää’ nappia. Valitaan ensin luontimallipohja Valitse kirjasto Kirjoita suodattimeen viraston lyhenne Valitse listalta tarvittava luontimallipohja

71 Mallipohjavastaavuudet sivustoalueilla
Esitysmallipohja valitaan samaan tapaan kuin luontimallipohjakin Valitse kirjasto Etsi suodattimelle virastosi esitysmallipohjat Valitse listalta tarvittava esitysmallipohja

72 Mallipohjavastaavuudet sivustoalueilla
Lisätty mallipohjavastaavuus näkyy nyt listauksissa. Valitse tästä vielä OK. Uusimallipohjavastaavuus näkyy myös sivustoalueella. Tallenna sivustoalue Uusi mallipohjavastaavuus on nyt käyttövalmis!

73 Luontimallipohjan vaihtaminen sisältöön
Luontimallipohja voidaan vaihtaa suoraan myös sisältöön. Tämä tulee yleensä kyseeseen siinä tapauksessa, kun sivustoalueella on useampi mallipohjavastaavuuspari ja sisältö halutaan päivittää käyttämään toista mallipohjavastaavuusparia. Avaa sisältö muokkaus tilassa auki ja paina työkalurivin painiketta ’Käytä luontimallipohjaa’.

74 Luontimallipohjan vaihtaminen sisältöön
Hae luontimallipohja kirjastosta, jossa virastosi luontimallipohjat sijaitsevat, yleensä common-kirjastosta. Suodattimeen voit kirjoittaa hakusanan. Valitse haluttu luontimallipohja ja ruksaa kohdat Lisää uusia elementtejä Poista nykyisiä elementtejä Korvaa elementit, joiden laji on muuttunut (automaattinen tietojen muunto) Kopioi piilotettujen kenttien arvot luontimallipohjasta Paina OK.

75 Luontimallipohjan vaihtaminen sisältöön
Uusi mallipohjavastaavuus on asetettu sisältöön. Se löytyy sisällön elementistä ’Sisällön ominaisuudet’. Muista tallentaa sisältö.

76 Kiitos! Jatkokurssi Teknisempiä asioita IBM-kurssi
Developing Web Content Sites using IBM Workpace Web Content Management 6.0 Ongelmatilanteissa ota yhteyttä viraston pääkäyttäjään. He ottavat yhteyttä tarvittaessa Helpdesk:in.


Lataa ppt "Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google