Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuAmanda Tikkanen Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009 Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö
2
Mitä on biologinen turvallisuus? elintarvikkeissa ei ole tauteja aiheuttavia mikrobeja tai toksiineja elintarvikkeiden laatu vastaa kuluttajan odotuksia kulutushetkellä biologiset muutokset eivät heikennä tuotteiden taloudellista arvoa biologisen turvallisuuden arviointiin liittyvät tiedot
3
”Meidän elintarvikkeesta ei kukaan ole koskaan sairastunut” mikrobit epätasaisesti jakaantuneita elintarvikkeisiin ja ympäristöön ihmisten altistus vaihtelee annoksen mukaan ihmisten herkkyys mikrobeille vaihtelee mikrobien eristäminen vaikeaa vain pieni osa sairastumisista selvitetään
4
Elintarvikemikrobien historiaa
5
Kuljetuksen ja varastoinnin haasteet kaupan globaalit muutokset ilmastonmuutos väestörakenteen muutos teknologian kehitys uudet uhat, terrorismi huoltovarmuus
6
Globaali, globaali ja globaali olemme osa globaalia elintarviketaloutta –Suomessa valmistetun ruuan osuus pt-kaupassa 83 % (ETL)
7
Globaali elintarviketalous keskittyy
8
Globaalit muutokset vaikuttavat väestömuutokset
9
Ennustettu väkiluvun muutos (%) kunnittain 2003-2030
10
Ilmastonmuutos tärkein
12
Uudet teknologiat kuluttaja -> lukuisia kuluttajapienryhmiä kuluttajien odotukset kasvavat geenitekniikka nanoteknologia hyödyt osoitettava kuluttajalle rinnakkainelo, jäljitettävyys
13
Kansainvälinen kauppa WTO tukien muutos -> täydentävät ehdot rakennemuutos jatkuu voimakkaana Suomessa laatu kehittyy tuotanto verkostoituu riskit hallittava ajoissa
14
Kuluttaja- ja asiakasnäkökulma terveystrendi kilpailuvahvuudet turvallisuus ja laatu on oltava todennettavissa menestystarinat –salmonella –BSE-luokitus –eläinterveydenhuolto
15
Suomessa luotetaan ruuan turvallisuuteen
16
Olemmeko jo huipulla? Sikojen salmonellaprevalenssi EU-maissa
17
Kuljetuksen ja varastoinnin on vastattava ilmastonmuutos, energia –kuljetustehokkuus –kylmäaineet, -kalusteet –varastotappiot väestönmuutos, kuluttajatarpeet –lähiruoka Suomessa? –ateriapalvelut –läpinäkyvyys, jäljitettävyys
18
Kuljetuksen ja varastoinnin on vastattava uudet uhat –tietämys mikrobien käyttäytymisestä kasvaa –terrori uudet mahdollisuudet –pintamateriaalit –rfid –nettiruoka
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.