Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kansanvalta vastatuulessa Heini Utunen Ziv FM, YTK.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kansanvalta vastatuulessa Heini Utunen Ziv FM, YTK."— Esityksen transkriptio:

1 Kansanvalta vastatuulessa Heini Utunen Ziv FM, YTK

2 Kansanvalta maailmassa kattoi… vuonna 1900 yhteensä 12 % väestöstä. vuonna 2000 yhteensä 63 % väestöstä. “Democracy is the worst form of government except for all the others forms that have been tried from time to time.” Winston Churchill

3 Onko demokratia tekninen kysymys? Väestörekisterit (Pohjoismaat > < Nepal) Vaalijärjestelmä (Indonesia > < Yhdysvallat) Luku- ja kirjoitustaito (Sambia > < Belgia)

4 Koulutetut kansanvallat I Vuonna 1960 hyvin koulutetuiksi maiksi luokitelluista 95 % oli demokratioita vielä 40 vuoden päästäkin. Vastaavasti vuonna 1960 huonosti koulutetuista maista vuoteen 2000 mennessä 50 % oli vajonnut diktatuuriin.

5 Koulutetut kansanvallat II VÄITTEITÄ KOULUTUKSEN PUOLESTA Koulutetummat maat ovat demokraattisempia, rikkaampia, suvaitsevaisempia ja tuottavampia. Esim. entisen Varsovan liiton maat: - hyvin koulutetut Puola ja Tshekki ovat toimivia demokratioita - vähemmän koulutetut Uzbekistan ja Kazakstan eivät ole demokraattisia.

6 Koulutuksen ja demokratian yhteys I Ei ole todisteita siitä, että maiden koulutustason nousu suoraan muuttaisi ne demokraattisemmiksi. Esim. alhaisen koulutustason Intia on demokratia. Venäjä on keskivertokoulutettujen listalla ja korkeintaan keskiverto demokratiana. Demokratian selviäminen on riippuvainen ihmisten kyvyistä, tahdosta ja valmiuksista estää diktatuurien syntyminen. Esim. Saksa 1933, Argentiina 1960-luvulta lähtien ja Jugoslavia 1990-luvulla.

7 Koulutuksen ja demokratian yhteys II Koulutus voi luoda sosiaalista pääomaa, joka aiheuttaa parhaimmillaan ihmisten järjestäytymisen demokratian puolustamisen puolesta. Suurin este demokratialle ja suurin syy konflikteille näyttäisi olevan pikemminkin syvät sosiaaliset ja taloudelliset erot kuin alhainen koulutus.

8 Demokratia ja vauraus Demokratian ja vaurauden välinen suhde lisää kiinnostusta levittää demokratiaa maailmanlaajuisesti. Toisaalta ei-demokraattiset maat, kuten Kiina, Etelä-Korea ja Singapore, ovat vaurastuneet merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Maat kuten Pohjois-Korea ja Kongon demokraattinen tasavalta osoittavat, mitä demokratian puute aiheuttaa pahimmillaan talouskehitykselle.

9 Poikkeuksia Koulutus ja varallisuus eivät ole tehneet kaikista maista toimivia demokratioita (Saudi-Arabia) Maailman naisvaltaisimmat parlamentit ovat Ruotsi ja Somalia Puolet LDC- (least developed countries) maista on demokratioita. Paras esimerkki on Botswana, huonot esimerkit löytyvät Kolumbiasta ja Irakista. Vaikka demokratialla on puutteita, on se silti tasa-arvoisempi vallan jaossa ja mahdollisuuksien takaamisessa.

10 Maailman demokratiatavoitteet Demokratian laajentaminen kaikkiin maailman n. 200 maahan Demokratian ulottaminen hallinnollisiin ja kansainvälisiin organisaatioihin Toisaalta tilastot eivät aina korreloi arjen kanssa. Demokratia on paras takuu kestävälle talouskehitykselle. Demokratian, koulutuksen ja vaurauden yhteyttä tulisi tarkastella pitkällä aikavälillä.

11 Americans promoting democracy Throughout American history, our primary peace initiative has been our export of western democracy and freedom around the globe. Believing that all people desire and deserve freedom and liberty, and that the world would be safer, more peaceful and more prosperous, America has liberated some 70 countries and literally hundreds of millions of oppressed and brutally tyrannized people over the years. For the most part, the world is a better place as a result. (Conservative Voice 1-2006)


Lataa ppt "Kansanvalta vastatuulessa Heini Utunen Ziv FM, YTK."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google