Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen Punaisen Ristin toimintalinjaus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen Punaisen Ristin toimintalinjaus"— Esityksen transkriptio:

1 Suomen Punaisen Ristin toimintalinjaus 2015-2017
ILOA AUTTAMISESTA Suomen Punaisen Ristin toimintalinjaus Toimintalinjaus, sääntöjen mukainen toiminnan ja talouden suuntaviivat ja suositukset, hyväksyttiin Turun yleiskokouksessa kesäkuussa. Toimintalinjauksen valmisteluun on osallistunut satoja, erilaisten kyselyiden kautta jopa tuhansia, Punaisen Ristin vapaaehtoisia, jäseniä ja työntekijöitä. Yleiskokouksen hyväksymällä toimintalinjauksella on näin vahva yhteys toimijoiden arkeen ja osallistuminen valmisteluun kertoo jäsenistön sitoutumisesta toiminnan kehittämiseen. Viimeisimmät linjaukset ovat osoittaneet, että yhteisillä päätöksillä toiminnan strategiasta on eteenpäin vievää voimaa ja toimintalinjaus ohjaa toiminnan suunnittelua ja toteuttamista osastoissa, piireissä ja valtakunnallisesti. Tuoreen linjauksen otsikkona on ILOA AUTTAMISESTA. Auttaminen on kaksisuuntainen ilmiö, se tuottaa iloa avun saajalle ja avun antajalle. Tämä viesti tuli vahvasti esille jäsenten ja vapaaehtoisten viesteistä – vapaaehtoistoiminta on voimissaan niin kauan kun toiminta tuottaa iloa, samoin kykymme kutsua uusia toimijoita mukaan rakentuu siihen, miten onnistumme välittämään toiminnan ilon ja ottamaan uusia toimijoita mukaan. Yhtenä auttamisen ilon mittarina voisimme näin pitää myös vapaaehtoisten määrää – onnistuisimmeko tuplaamaan vapaaehtoisten toimijoiden määrän? Samassa suhteessa yleensä myös annetun avun määrä kasvaa.

2 Perustehtävä avun tarpeessa olevien ihmisten auttaminen
Keitä me olemme Perustehtävä avun tarpeessa olevien ihmisten auttaminen I L O AVOIN PALVELUALTIS AIKAANSAAVA YHTEISTYÖ- KYKYINEN Inhimillisyys Tasapuolisuus Puolueettomuus Riippumattomuus Vapaaehtoisuus Ykseys Yleismaailmallisuus YHTEINEN HYVÄ Punaisen Ristin ja puolikuun liike on ainutlaatuinen koska se toimii ja on läsnä yhteisöissä kaikkialla maailmassa. Punaisella Ristillä erityinen rooli ja asema avustaa viranomaisia kriiseissä ja onnettomuuksissa. Järjestön toiminnan perusta: periaatteet ja järjestön tarkoitus ja tehtävät ovat määriteltynä kansainvälisesti Geneven sopimuksissa ja Suomessa lailla. Järjestöllä onkin kahtalainen rooli, toisaalta jäsentensä omistamana kansalaisjärjestönä toisaalta viranomaisia tukevana organisaationa. Punaisen Ristin seitsemän periaatteen noudattaminen mahdollistavat toiminnan molemmista näkökulmista käsin. Erityisen huomion kohteeksi on viime vuosina joutunut avustustoiminnan säilyminen puolueettomana ja riippumattomana monimutkaisten konfliktien keskellä maailmalla. Kotimaassa yhteisen hyvän toimintatapa haastaa miettimään järjestön ykseyttä – miten toimimme mahdollisimman hyvin yhdessä Punaisena Ristinä ja vahvistamme vapaaehtoisuutta. Toiminnalliset arvot olemme määritelleet ja hyväksyneet ohjaamaan toimintatapojamme. Haluamme olla AVOIN, PALVELUALTIS AIKAANSAAVA JA YHTEISTYÖKYKYINEN. 7 periaatetta

3 Iloa auttamisesta! yhteinen hyvä T
Visio Olemme rohkeita ja luotettavia auttajia Toimintalinjaus on Suomen Punaisen Ristin strategia. Toimintalinjaus näyttää tietä miten pääsemme visioomme T Rohkea vaikuttaminen Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Vahva yhteisöllisyys Vahvistamme terveyttä ja turvallista elämää Tehokas Auttaminen Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa Iloa auttamisesta! Strategia = näin me pääsemme vision asettamaan tavoitteeseen Yhteenveto toimintalinjauksesta Suomen Punaisen Ristin visio on ”Olemme rohkeita ja luotettavia auttajia kotona ja maailmalla”. Rohkeus on aktiivisuutta, toimintaa, sen parina luotettavuus harkittua, perusteltua, asiantuntevaa. Kotona ja maailmalla – olemme aina ihmisen lähellä, vaikka kaukana maailmalla Toimintamme tavoitteet rakentuvat Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisten yhdistysten liiton kymmenvuotisstrategia 2020 suuntaisesti – Tehokas auttaminen onnettomuuksissa ja katastrofeissa Vahva yhteisöllisyys terveyden ja turvallisen elämän vahvistamisessa Rohkea vaikuttaminen inhimillisyyden puolesta. avoin aikaansaava yhteistyökykyinen palvelualtis

4 Monimuotoisen toiminnan osasto
Erilaiset osastot Monimuotoisen toiminnan osasto Toiminnan osasto Valmiina auttamaan Punaisen Ristin osastoverkostossa on 508 (2013) osastoa, joissa toimii noin vapaaehtoista. Osasto on Punaisen Ristin toiminnan perusyksikkö, jonka varaan kotimaan avustustoiminta rakentuu ja kansainvälisen avustustoiminnan mahdollistaminen mm. varainkeruun kautta mahdollistuu. Osasto voi olla monella tavalla hyvä osasto, pieni tai suuri. Perusasiat auttamisvalmiuteen liittyen on tärkeä olla kunnossa osaston koosta riippumatta. Kuluvalla yleiskokouskaudella osastokenttä otti vakavasti tavoitteen päivittää ja laittaa kuntoon valmiussuunnitelmat – kolmessa vuodessa lähtötilanteesta jossa kolmannes osastoista oli järjestäytynyt valmiuteen olemme saavuttaneet lähes 90% osastoista. Osastojen profilointi eri tyyppeihin auttaa toiminnan tuen tarjoamisessa ja räätälöinnissä osastoille. Eri tilanteissa osastot tarvitsevat erilaista tukea. One size does not fit all.

5 Paljon vapaaehtoisia – paljon apua tarvitseville

6 Paljon vapaaehtoisia – paljon apua tarvitseville
Enemmän vapaaehtoisia – enemmän apua tarvitseville

7 ARVOT JA PERIAATTEET AUTTAMISEN ILO YHTEI-NEN HYVÄ TOIMIN-TATAVAT

8 1. Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa
Kolme tavoitetta 1. Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa 2. Vahvistamme hyvinvointia ja turvallista elämää lähiyhteisössä 3. Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa Punaisen Ristin perustehtävä toimia viranomaisten tukena. Kotimaassa tarve nousee tehtävissä, joissa edellytetään suurta joukkoa toimijoita kuten etsinnät, joihin Vapepa osallistuu. Kasvava tarve vapaaehtoistoimintaan on myös poikkeuksellisissa ja monenlaista osaamista vaativissa tilanteissa kuten evakuoinneissa tai henkisen tuen tehtävissä onnettomuuksien sattuessa. Hyvä valmistautuminen, harjoittelu ja suunnittelu yhdessä parantavat toimintaa todellisessa tilanteessa. Vahvistamme hyvinvointia ja turvallista elämää lähiyhteisössä Hyvinvoinnin ja turvallisen elämän tukemisessa korostuu kansalaisjärjestön luonne ja toiminnassa punnitaan kykyämme havainnoida lähiympäristöä ja luoda ketterästi tarpeisiin vastaavaa toimintaa. Vapaaehtoistoiminnan vahvuus on siinä, että suuri joukko toimijoita on osa omaa lähiyhteisöään ja havainnoi toiminnan tarpeita. Ajankohtaisia teemoja Punaiselle Ristille ovat mm. yksinäisyyden torjuminen, tapaturmien ehkäisy ja terveyden edistäminen. Yhteisöllisyyden vahvistaminen parantaa myös ihmisten ja yhteisöjen selviytymiskykyä äkillisissä tilanteissa. Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Kolmantena elementtinä järjestöllä on mahdollisuus toimia kanavana. Kolmas tavoite haastaa meitä nostamaan keskustelua humanitaarisista arvoista ja tuomaan esiin hiljaista tietoa, jota toimintamme kautta saamme. Erityinen haasteemme on kutsua toimintaan nuoria.

9 Kaikki merkit viittaavat joka tapauksessa siihen, että vapaaehtoistoimnta kiinnostaa ihmisiä. Kaksi viidestä suomalaisesta osallituu vapaaehtoistoimintaan ja kolmannes niistä jotka eivät, ovat tai voisivat olla kiinnostuneita, jos kysytään mukaan. Auttaa voi kotona tai maailmalla. Keräykset on auttamisen paikka ja vapaaehoisten mukaan saamisen paikka Paljon on kiinni siitä, miten pyydämme vapaaehtoisia. Miten auki ovemme ovat. Miltä näyttää tulevaisuuden vapaaehtoisuus – otetaan vielä yksi video siitä, miten kutsumme mukaan, miltä toimintamme voi näyttää ja mitä siitä voi saada ennen kun päästetään taas keskustelu irti. Haluaisitko mukaan toimintaan? Kiitos? Mitä haluaisit tehdä?

10 Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa Onnistumme kun meillä on:
TAVOITE 1 Parempi valmius auttaa Lisää kerääjiä ja varoja avustustoimintaan Enemmän ensiapuryhmäläisiä Nopea ja tehokas kansainvälinen avustustoiminta Parantuneen valmiussuunnittelun myötä on osastoissa on nyt hyvä kehys valmiudelle ja uusien toimijoiden rekrytoimiselle osaston valmiuden osaksi, lähes kaikissa toimivissa osastoissa on valmiussuunnitelma. Myös tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa tarvitaan. Järjestön valmius on viranomaisten käytössä, kun se on yhdessä suunniteltua ja harjoiteltua. Osa tätä on toimiva Vapaaehtoisen pelastuspalvelun verkosto, Punaisen Ristin hälytysvalmiuden liittäminen Vapepaan ja Vapepa-koordinaatio valtakunnallisesti. Ensiapuryhmät vahvistavat auttamisvalmiuttamme mutta myös kansalaisten omaa auttamisvalmiutta tarjoamalla kiinnostavan ja hyödyllisen harrastuksen. Tärkeä kehittämisen paikka on nuorten toimijoiden mukaan kutsuminen ensiapuryhmien toimintaan. Tavoitteemme on, että jokainen osasto osallistuu Nälkäpäivään. Keräysvalmius on osa osaston valmiutta. Aktiivinen varainhankinta mahdollistaa avun. Nälkäpäivä on säännöllinen valmiusharjoitus. Hyvin onnistunut Nälkäpäivä valmistaa myös hätäapukeräysten ketterään käynnistämiseen.

11 Miten pääsemme tavoitteisiimme?
Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa Valmiussuunnittelu ja auttamisvalmiuden ylläpito Ensihuolto ja henkinen tuki Ensiapuryhmät ja ensivastetoiminta Operaatio Nälkäpäivä ja hätäapukeräykset Katastrofirahasto Kontti -kierrätystavaratalot Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset Kansainvälinen katastrofiapu Katastrofivalmius- ja logistiikkakeskus Kalkku Nopean avustustoiminnan yksiköt (Emergency Response Unit eli ERU) Kansainvälisen avun henkilöreservi Henkilötiedustelu ja perheidenyhdistäminen Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun Vapepan koordinointi ja toiminta viranomaisen apuna Jokaisella tavoitealueella on strategiset, tärkeät, toimintamuodot, joita järjestössä toteutetaan, seurataan ja joita tuetaan – tässä listattuna alkavan yleiskokouskauden TÄTÄ TEEMME –toimintamuotopaletti – tästä osasto arvioi oman toimintaympäristönsä ja voimavarojensa mukaisesti toimintapalettinsa. Yhteisten strategisten toimintamuotojen lisäksi osastoilla voi lisäksi olla jotain omia paikallisista tarpeista nousevia toimintoja Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa - läsnä äkillisen avun tarpeen tilanteissa kotona ja maailmalla auttamisen ketjussa, kansainvälinen apumme on maailman kärkiluokkaa, keräyksissä saamme liikkeelle tuhansia ihmisiä osaksi avun ketjua mahdollistamaan suuret kansainväliset avustusoperaatiot kuten Haitin maanjäristyksen yhteydessä, kotimaassa autamme äkillisissä tilanteissa viime vuosina Punaisen Ristin kotimaan valmiutta tarvittu tulipalotilanteissa Naantalissa, Joroisilla, Haukiputaalla…, auttamistyö jatkuu yhä myös Jokelan koululla, äkillisen avun tarpeeseen on vastattu kotimaassa perustamalla useita vastaanottokeskuksia turvapaikan hakijoiden määrän kasvettua nopeasti, etsinnät… Vahvistamme terveyttä ja turvallista elämää – mukana, rinnalla arjessa – ystävätoiminta, terveyspisteet tarjoavat tärkeätä tukea arjen hyvinvoinnin edistämiseksi, terveyden edistämisen tempaukset mm. päihdetyössä ja seksuaaliterveyden saralla jatkavat, työllistämällä vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä mm. Konteissa parannetaan myös hyvinvointia Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Teot ovat myös vaikuttamista, perinteisesti olemme vaikuttaneet toimimalla – näkyvä toiminta ja läsnäolo arjessa on myös näkyvä kannanotto inhimillisyyden arvojen puolesta. Sen rinnalla viestinnällä ja kampanjoilla haluamme nostaa esiin ajankohtaisia ja meille tärkeitä vaikuttamisen teemoja. Viestinnässä ja Nälkäpäivän yhteydessä nostamme esiin myös unohdettuja katastrofeja Toimintalinjauksessa näistä strategisista toiminnoista nostetaan esiin kehittämiskohteet TÄTÄ KEHITÄMME, joiden kuntoon laittamiseen erityisesti satsataan juuri tällä yleiskokouskaudella.

12 Vahvistamme hyvinvointia ja turvallista elämää lähiyh- teisössä Onnistumme kun meillä on:
TAVOITE 2 Enemmän ystäviä ja monipuolista ystävätoimintaa Aktiiviset nuoret nuorten tukena Hyvin toimiva vapaaehtoinen verenluovutus Johtava asema ensiapukoulutuksessa Terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä korostuu järjestömme kansalaisjärjestöluonne - Punaisen Ristin toimijat ovat osa omaa lähiyhteisöään, tuntevat tarpeet ja ihmisten elämän. Toimintamuodot ovat paikallisia, mutta perustuvat Punaisen Ristin yhteisiin toimintatapoihin ja periaatteisiin. Lähiyhteisöllisyyden vahvistaminen tukee myös ihmisten toimintakykyä yllättävissä ja äkillisissä tilanteissa. Maailmanlaajuisesti terveyden edistämisen toiminta on Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan muodoista suurin toimijajoukoltaan. Kotimaassa edistämme terveellisiä elämäntapoja ja ehkäisemme tapaturmia mm. terveyspisteillä, joiden lukumäärä vuosittain kasvaa. Suurimman joukon väestöä tavoitamme ensiapukoulutuksella. Sen järjestämisessä haluamme edelleen olla johtavassa asemassa. Ystävätoiminta tarjoaa mahdollisuuden moninaisuudelle ja luoville toimintamalleille – yksinäisyys koskettaa monia ikäihmisiä, mutta myös suurta joukkoa nuoria tai maahan muuttaneita. Inhimillistä tukea voi tarjota monella tapaa vierailuilla, käytännön apuna, toimintaryhmissä. Myös nuorten toiminnassa tavoitellaan toimintaan mukaan entistä rohkeammin avun ja tuen tarpeessa olevia nuoria.

13 Miten pääsemme tavoitteisiimme?
Vahvistamme hyvinvointia ja turvallista elämää Ensiapukoulutus Ensiapuryhmät ja -päivystykset Ystävätoiminta Henkisen tuen koulutus Terveyspisteet Vapaaehtoinen päihde- ja hiv-toiminta Tapaturmien ehkäisy Monikulttuurinen ja kotoutumista tukeva toiminta Lähiyhteisön hyvinvointia vahvistavat projektit Läksyhelppi Nuorten toimintaryhmät ja varhaisnuorten Reddie Kids -toiminta Nuorten turvatalotoiminta Kansainvälinen nuorisotoiminta Kehitysyhteistyö Veripalvelutoiminta Jokaisella tavoitealueella on strategiset, tärkeät, toimintamuodot, joita järjestössä toteutetaan, seurataan ja joita tuetaan – tässä listattuna alkavan yleiskokouskauden TÄTÄ TEEMME –toimintamuotopaletti – tästä osasto arvioi oman toimintaympäristönsä ja voimavarojensa mukaisesti toimintapalettinsa. Yhteisten strategisten toimintamuotojen lisäksi osastoilla voi lisäksi olla jotain omia paikallisista tarpeista nousevia toimintoja Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa - läsnä äkillisen avun tarpeen tilanteissa kotona ja maailmalla auttamisen ketjussa, kansainvälinen apumme on maailman kärkiluokkaa, keräyksissä saamme liikkeelle tuhansia ihmisiä osaksi avun ketjua mahdollistamaan suuret kansainväliset avustusoperaatiot kuten Haitin maanjäristyksen yhteydessä, kotimaassa autamme äkillisissä tilanteissa viime vuosina Punaisen Ristin kotimaan valmiutta tarvittu tulipalotilanteissa Naantalissa, Joroisilla, Haukiputaalla…, auttamistyö jatkuu yhä myös Jokelan koululla, äkillisen avun tarpeeseen on vastattu kotimaassa perustamalla useita vastaanottokeskuksia turvapaikan hakijoiden määrän kasvettua nopeasti, etsinnät… Vahvistamme terveyttä ja turvallista elämää – mukana, rinnalla arjessa – ystävätoiminta, terveyspisteet tarjoavat tärkeätä tukea arjen hyvinvoinnin edistämiseksi, terveyden edistämisen tempaukset mm. päihdetyössä ja seksuaaliterveyden saralla jatkavat, työllistämällä vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä mm. Konteissa parannetaan myös hyvinvointia Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Teot ovat myös vaikuttamista, perinteisesti olemme vaikuttaneet toimimalla – näkyvä toiminta ja läsnäolo arjessa on myös näkyvä kannanotto inhimillisyyden arvojen puolesta. Sen rinnalla viestinnällä ja kampanjoilla haluamme nostaa esiin ajankohtaisia ja meille tärkeitä vaikuttamisen teemoja. Viestinnässä ja Nälkäpäivän yhteydessä nostamme esiin myös unohdettuja katastrofeja Toimintalinjauksessa näistä strategisista toiminnoista nostetaan esiin kehittämiskohteet TÄTÄ KEHITÄMME, joiden kuntoon laittamiseen erityisesti satsataan juuri tällä yleiskokouskaudella.

14 Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Onnistumme kun:
TAVOITE 3 Esiinnymme rohkeasti arvojemme ja periaatteidemme puolesta Punaisen Ristin aktiivisina toimijoina hankimme uusia jäseniä Tavoitamme enemmän koululaisia ja opiskelijoita Suomen Punaisen Ristin visiossa on rohkeus. Nostamme keskustelussa esiin inhimillisyyden arvon ja tarjoamme jäsenyyttä konkreettisena mahdollisuutena ottaa kantaa tärkeänä pitämiemme arvojen puolesta. Vaikuttaminen on myös toimintaa ja keskustelua päättäjien kanssa – voimme tuoda toimintamme kautta kertyvä hiljainen tieto päättäjien käyttöön ja edistää sitä, että päätöksenteossa otetaan huomioon myös heikommassa asemassa olevat. Yhtenä ajankohtaisena ilmiönä vihapuheen ja rasististen ilmiöiden kasvu haastaa Punaisen Ristin - toimimaan näkyvästi rasismia ja syrjintää vastaan. Tärkeä vaikuttamisen paikka ovat koulut ja oppilaitokset. Hyvällä ja aktiivisella yhteistyöllä voimme tarjota välineitä lasten ja nuorten kasvuun inhimillisiä arvoja tärkeänä pitäviksi ja vahvistaa lasten ja nuorten auttamisvalmiutta ja –rohkeutta.

15 Miten pääsemme tavoitteisiimme?
Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Jäsenhankinta ja -huolto Paikalliset ja valtakunnalliset kannanotot ja muu vaikuttaminen Järjestön ja sen toiminnan näkyvyys Tapaamiset päättäjien kanssa Koulu- ja oppilaitosyhteistyö Kansainvälinen toiminta Jokaisella tavoitealueella on strategiset, tärkeät, toimintamuodot, joita järjestössä toteutetaan, seurataan ja joita tuetaan – tässä listattuna alkavan yleiskokouskauden TÄTÄ TEEMME –toimintamuotopaletti – tästä osasto arvioi oman toimintaympäristönsä ja voimavarojensa mukaisesti toimintapalettinsa. Yhteisten strategisten toimintamuotojen lisäksi osastoilla voi lisäksi olla jotain omia paikallisista tarpeista nousevia toimintoja Autamme onnettomuuksissa ja katastrofeissa - läsnä äkillisen avun tarpeen tilanteissa kotona ja maailmalla auttamisen ketjussa, kansainvälinen apumme on maailman kärkiluokkaa, keräyksissä saamme liikkeelle tuhansia ihmisiä osaksi avun ketjua mahdollistamaan suuret kansainväliset avustusoperaatiot kuten Haitin maanjäristyksen yhteydessä, kotimaassa autamme äkillisissä tilanteissa viime vuosina Punaisen Ristin kotimaan valmiutta tarvittu tulipalotilanteissa Naantalissa, Joroisilla, Haukiputaalla…, auttamistyö jatkuu yhä myös Jokelan koululla, äkillisen avun tarpeeseen on vastattu kotimaassa perustamalla useita vastaanottokeskuksia turvapaikan hakijoiden määrän kasvettua nopeasti, etsinnät… Vahvistamme terveyttä ja turvallista elämää – mukana, rinnalla arjessa – ystävätoiminta, terveyspisteet tarjoavat tärkeätä tukea arjen hyvinvoinnin edistämiseksi, terveyden edistämisen tempaukset mm. päihdetyössä ja seksuaaliterveyden saralla jatkavat, työllistämällä vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä mm. Konteissa parannetaan myös hyvinvointia Vaikutamme inhimillisyyden puolesta Teot ovat myös vaikuttamista, perinteisesti olemme vaikuttaneet toimimalla – näkyvä toiminta ja läsnäolo arjessa on myös näkyvä kannanotto inhimillisyyden arvojen puolesta. Sen rinnalla viestinnällä ja kampanjoilla haluamme nostaa esiin ajankohtaisia ja meille tärkeitä vaikuttamisen teemoja. Viestinnässä ja Nälkäpäivän yhteydessä nostamme esiin myös unohdettuja katastrofeja Toimintalinjauksessa näistä strategisista toiminnoista nostetaan esiin kehittämiskohteet TÄTÄ KEHITÄMME, joiden kuntoon laittamiseen erityisesti satsataan juuri tällä yleiskokouskaudella.


Lataa ppt "Suomen Punaisen Ristin toimintalinjaus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google