Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sukupuolten roolit islamissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sukupuolten roolit islamissa"— Esityksen transkriptio:

1 Sukupuolten roolit islamissa
Pia Jardi Suomen Musliminaiset ry Diakonissaopisto

2 HISTORIA Koraani ohjeena ja Profeetta Muhammadin (SAAS) elämä esimerkkinä muslimeille. Ensimmäinen vaimo Khadija (RH) Toinen vaimo, leskinainen Zawda Bint Zam’a Kolmas vaimo Aisha (RH) Muut vaimot (leskiä tai eronneita, myös juutalainen ja kristitty)

3 Naisen asema ja rooli islamissa
Onko jotain, mitä nainen ei voi tehdä? Hän voi tehdä kaikkea, paitsi sitä, minkä Allaah on kieltänyt. Islamin opetukset kertovat meille, mitkä käyttäytymisen rajat ovat. Kuka tahansa, joka ylittää nämä rajat, kohtaa luultavasti ongelmia niin tässä kuin seuraavassakin maailmassa. Ensimmäinen muslimi Profeetan jälkeen oli nainen, Khadija, profeetan ensimmäinen vaimo. Tämäkin on kunnianosoitus naisia kohtaan.

4 Miehen asema ja rooli islamissa
Paras miehistä oli Profeetta Muhammed (SAAS) hän on esimerkki kaikille miehille, miten huolehtia perheestä ja yhteiskunnallisista asioista. Mies on islamissa perheenpää Miehellä on islamin mukaan enemmän velvollisuuksia perheettään ja yhteiskuntaa kohtaan kuin naisella. Nämä velvollisuudet eivät ole sidottuja aikakauteen.

5 Miehen velvollisuudet
Huolehtia perheen kaikesta ylläpidosta (taloudellisesti ja käytännön asioissa) Toimia yhteiskunnallisissa asioissa aktiivisesti Rukoilla moskeijassa (yhteisöllinen rukous) Maksaa ”mahr-myötäjäiset” tulevalle vaimolle Jos useampia vaimoja, tulee huolehtia jokaisen yhtäläisistä oikeuksista, niin taloudellisesti kuin henkisesti. Koraani kehottaa miehiä ottamaan vain yhden vaimon.

6 Miehen oikeudet Perintöoikeus isompi kuin naisella
Oikeus neuvottelujen jälkeen ”viimeiseen sanaan” koska Jumalan edessä myös vastuussa. Oikeus neljään vaimoon islamin sääntöjen mukaan.

7 Naisen velvollisuudet
Huolehtia kodin ilmapiiristä Pienten lasten kasvatus Perheenjäsenten kunnioitus Miestään kohtaan Muita perheenjäseniä kohtaan Aviolliset velvollisuudet

8 Naisten oikeudet Oikeus omaan nimeen ja omaisuuteen avioiduttua
Oikeus myötäjäisiin Oikeus opiskeluun ja työssä käyntiin Naisella ei velvollisuutta rukoilla moskeijassa Aviolliset oikeudet Naisella oikeus myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

9 Yhteiset velvollisuudet
Uskonnolliset velvollisuudet (rukous, paasto, zakat, pyhiinvaellus) Lasten kasvatus Kodinhoito Aviollisten velvollisuuksien täyttäminen Vanhemmista huolehtiminen Perhesiteiden ylläpitäminen Avioero (lasten tilanne avioeron jälkeen)

10 Uskonnolliset tehtävät
Imaami Mies Nainen voi johtaa naisten rukousta, mutta ei yhteisrukousta, missä myös mukana miehiä. Nainen ei seiso kaikkien edessä vaan ensimmäisen rivin keskellä Ohjaaja Voi olla mies tai nainen Uskonoppinut

11 Maalliset tehtävät Sekä miehille että naisille on periaatteessa samat uskonnolliset säännöt minkälaisia töitä voi tehdä. Sellaisten asioiden kanssa, mitkä ovat kiellettyjä ei saisi olla tekemisissä (alkoholi, huumeet ym.) Koska naisella ei ole velvollisuutta perheen elättämiseen, niin silloin naisen kohdalla työn vastaanottamisen kriteerit ovat erilaiset, paitsi jos nainen perheen elättäjä (leski, eronnut).


Lataa ppt "Sukupuolten roolit islamissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google