Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö 13.5.2008 Ilmastovastaava Leo Stranius.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö 13.5.2008 Ilmastovastaava Leo Stranius."— Esityksen transkriptio:

1 1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö 13.5.2008 Ilmastovastaava Leo Stranius

2 2 1. Verovaroilla vain kestäviä ostoksia Suomessa tehdään julkisia hankintoja noin 22 miljardilla eurolla vuosittain. –Kunnallinen sektori muodostaa kolme neljännestä kaikista hankinnoista. SLL esittää: Kuntien hankintastrategioissa tai -ohjeissa ympäristö- ja sosiaalinäkökulmat huomioon.

3 3 2. Kunnasta ilmastopolitiikan mallioppilas Kunnissa kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavat erityisesti energiantuotanto ja - käyttö, jätehuolto sekä liikenne. –Kunnat tuottivat vuonna 2005 80 prosenttia Suomen kaukolämmitysenergiasta ja 15 prosenttia sähköstä. SLL esittää: Kunnissa tulee laatia omat ilmasto-ohjelmat.

4 4 Tee aloite: Kunnan muuttamiseksi ilmastoystävälliseksi kunnaksi! Ilmasto-ohjelma voi sisältää esimerkiksi seuraavia kohtia: –Uusiutuvaa energiaa energiantuotantoon –Energian käytön vähentämisessä edelläkävijäksi –Liikenne ihmiskeskeiseksi –Kaavoitus kestäväksi –Julkisilla hankinnoilla ilmastoystävällisempään tuotantoon ja kulutukseen

5 5 Tee aloite: Kunnan säilyttämisestä ydinvoimavapaana Perusteita ydinvoimavapaana olemiseksi: –Lisäydinvoiman rakentaminen vähentää kiinnostusta uusiutuvan energian ja energiansäästön edistämiseen. –Ydinvoimalla ei ole suurta merkitystä ilmastonmuutoksen torjumisessa, koska sillä pystytään vähentämään ainoastaan erillisen sähköntuotannon päästöjä. –Ydinvoima lisää riippuvuutta uraanista. –Suomalaiset ydinvoimalat tuottavat noin 70 tonnia korkea- aktiivista ydinjätettä vuosittain. Kunta voi päättää siirtää sähkönhankintansa vaiheittain ydinvoimasta uusiutuviin energialähteisiin.

6 6 3. Vähemmän jätettä ja biokaasut käyttöön Jätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 10 tonnia asukasta kohden. –Kotitalousjätteen määrä on tästä muutamia prosentteja, noin 270 kiloa henkeä kohden. –Suomessa kierrätetään vain noin 30 % yhdyskuntajätteestä. SLL esittää: Kuntien tulee laatia jätteiden synnyn ehkäisystrategia. SLL esittää: Kaatopaikkojen metaanin hyödyntäminen esimerkiksi sähkönä, lämpönä tai jätekuljetusautojen polttoaineena.

7 7 4. Busseja, pyöräkaistoja ja ruuhkamaksuja Liikenne aiheuttaa viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. SLL esittää: Julkista ja kevyttä liikennettä tulee edistää kunnissa määrätietoisesti. Pyöräilyn budjetti tulee kasvattaa kymmenykseen kunnan liikennebudjetista.

8 8 5. Tiiviimpiä yhdyskuntia lähempänä luontoa Suomalaisista 70 % asuu kaupungeissa. –Suomalaiset kaupungit ja taajamat ovat rakennettu väljästi. SLL esittää: Kaavoituksessa asuin- ja työpaikat sekä palvelut ja muut toiminnot pyritään sijoittamaan siten, että liikkumistarve vähenee ja etäisyydet pysyvät kohtuullisina.

9 9 6. Kuntametsien hoidossa huomiota luonnonarvoihin ja virkistykseen Kunnat omistavat Suomessa runsaasti metsämaata. –Yli puolet Suomen sukupuuton uhkaamista lajeista elää metsissä. SLL esittää: Kaavoituksessa on otettava virkistys- ja luontoarvot paremmin huomioon. Kunnan omistamilta metsiltä voidaan esimerkiksi poistaa tuottovaatimus.

10 10 7. Ympäristökasvatus kuuluu kunnille On tärkeää herättää lapsissa ja nuorissa kiinnostus luontoon ja opettaa heille vastuunkantoa ympäristökysymyksissä. –Kaikkiin kouluorganisaatioihin tulisi saada kestävän kehityksen toimintaohjelma. SLL esittää: Kunnissa tulee tukea aktiivisesti ympäristökasvatusta. Käytännössä tarvitaan kuntatason strategiatyötä eri hallinnonalojen välillä sekä opettajien täydennyskoulutusta.

11 11 Suomen luonnonsuojeluliiton kunnallisvaaliteesit Verovaroilla vain kestäviä ostoksia Kunnasta ilmastopolitiikan mallioppilas Vähemmän jätettä ja biokaasut käyttöön Busseja, pyöräkaistoja ja ruuhkamaksuja Tiiviimpiä yhdyskuntia lähempänä luontoa Kuntametsien hoidossa huomioita luonnonarvoihin ja virkistykseen Ympäristökasvatus kuuluu kunnille

12 12 KIITOS ! Ota yhteyttä: Leo Stranius leo.stranius@sll.fi puh. 040-754 7371 Lisätietoja: http://www.sll.fihttp://www.sll.fi


Lataa ppt "1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö 13.5.2008 Ilmastovastaava Leo Stranius."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google