Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki"— Esityksen transkriptio:

1 Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki 5.2.2013
Nuorten oppisopimus Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki

2 Nuorten oppisopimus Tutkintoon johtavaa ammatillista peruskoulutusta
Opetussuunnitelmaperusteiseen ammatilliseen koulutukseen sisältyy vähintään 4 kk oppisopimustyösuhde (L 630/1998). Mahdollisuus kaikilla koulutuksen järjestäjillä, joilla lupa ammatillisen koulutuksen järjestämiseen (Kunnat, kuntayhtymät, rekisteröidyt yhteisöt ja säätiöt sekä valtion liikelaitokset) *Oppisopimukseen perustuen voidaan valmentautua myös näyttötutkintoina suoritettaviin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, mutta silloin ei ole kysymys tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Näyttötutkinnot liittyvät yleensä aikuiskoulutukseen.

3 Viimeinen vuosi oppisopimuksella
OPISKELU OPPILAITOKSESSA Perusammattitaidot ATTO-opinnot Työssäoppimista Ammattiosaamisen näyttöjä OPPISOPIMUS-OPISKELU 4 – 12 kk Opiskelu työpaikalla Lähipäivät oppilaitoksessa Ammattiosaamisen näytöt  tutkinto - Kahden ensimmäisen vuodena aikana opiskellaan ammatin perustiedot ja – taidot sekä suoritetaan ammattiatäydentävät ns. atto –opinnot. - Viimeisen vuoden opiskelija suorittaa oppisopimuksella, hänestä tulee työntekijä ja oppisopimusopiskelija. - Opiskelu etenee henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaan. - Aloite oppisopimusopiskelijaksi siirtymiseen voi tulla tutkintoalan opettajalta, työnantajalta tai opiskelijalta - Prosessi voidaan toteuttaa yksittäiselle opiskelijalle tai osalle ryhmää. n. 80 ov 120 ov

4 Toimijat ja niiden roolit
Opiskelija Oppilaitos Vastuuopettaja Oppimisen tukitoimet Työpaikka Työnantaja Työpaikkakouluttaja Opiskelija Opiskelijalla tulee olla itsenäinen ja vastuullinen ote opiskeluun ja työn tekoon Oppilaitos Vastuukouluttajalla tulee olla riittävästi työ- ja opetuskokemusta opiskeltavalta ammattialalta, jotta hän kykenee arvioimaan opiskelijan ja työpaikan mahdollisuudet toimia yhdessä tutkintotavoitteiden saavuttamiseksi. Hänen tulee olla myös hyvin motivoitunut tehtäväänsä ja sisäistää uudenlainen roolinsa opiskeluun ja ohjaukseen kannustavana prosessin valvojana. Oppimisen tukitoimet tärkeässä roolissa mm. opinto-ohjaaja. Työpaikka - Työnantajan tulee ymmärtää oppisopimukseen liittyvät kouluttaja- ja työnantaja velvoitteensa. - Työpaikkakouluttajan tulee tehdä töitä samassa työpaikassa, jossa oppisopimusopimusopiskelijakin työskentelee. Hänellä tulee olla riittävä resurssi opiskelijalle annettavaan ohjaukseen ja hänen on perehdyttävä oppilaitoksen opetussuunnitelmaan vähintään siinä laajuudessa, että tietää mitä tietoja ja taitoja opiskelijan tulee työpaikalla opiskella. Hän voi halutessaan organisoida opiskelijan ohjaamisen esimerkiksi yrityksessä toimivalle muulle työpaikkaohjaajalle, mutta koulutusvastuu säilyy tästä huolimatta hänellä itsellään.

5 Koulutuksen järjestäjän edellytykset oppisopimuksen toteutumiselle
Resurssit Riittävästi aikaa opiskelijoiden ohjaukseen Oppisopimuksen tuntemus Rakenteet Opetussuunnitelma (TOTSU) mallia tukeva Vaatii vanhasta luopumista ja uuden oppimista Pedagoginen johtaminen Strategiset linjaukset, vuosisuunnitelmat Oppisopimuskoulutuksen tukeminen oppilaitoksessa Oikeat henkilöt muutokseen ja uusien käytänteiden aloittamiseen Riittävästi aikaa opiskelijoiden ohjaukseen sekä koulussa että työpaikalla. Pedagoginen johtaminen Tämän toimintamallin käyttöönotto, kehittäminen ja hyödyntäminen edellyttävät organisaation johdolta ennakkoluulotonta kokonaisnäkemystä, jossa tutkintoonjohtavaa oppisopimuskoulutusta ei pidetä muun tutkintoon johtavan ammatillisen peruskoulutuksen kilpailevana vaihtoehtona, vaan siihen saumattomasti kuuluvana työssäoppimistoimintana, joka avaa uusia mahdollisuuksia sekä opiskelijoille, yrityksille että koulutuksen järjestäjille.

6 Oppisopimuksen hyödyt opiskelijalle:
palkka työstä opiskelumotivaatio työllistymismahdollisuudet opiskelijat siirtyvät aiemmin työelämään ja työura pitenee vastuulliset monipuoliset työtehtävät jo opiskeluaikana.

7 Oppisopimuksen hyödyt oppilaitokselle:
motivoituneempia opiskelijoita mielekkäät oppimisympäristöt oppisopimusopiskelu vahvistaa oppimisnäkemystä siitä, että tekemällä työtä työpaikalla oppii. puskuri koulutuksen järjestäjän opiskelijamäärälle – aloituspaikkoja vapautuu oppilaitoksen vetovoimaisuus lisääntyy keskeyttämisriski pienenee oppilaitoksen koulutustarjonta laajenee.

8 Oppisopimuksen haasteet:
OPISKELIJALLE: Oppisopimuspaikan löytäminen Attojen suorittaminen OPETTAJALLE: Oppisopimuspaikkojen löytäminen Opettajalla ei ole riittävästi resurssia suunnitteluun, yhteydenpitoon ja työpaikkakäynteihin. Työpaikkakouluttajan ohjaaminen Opettajien asenteet OPPILAITOKSELLE: Tiedottaminen Järjestelmän ulkopuolelle jäävät opiskelijat

9 Oppisopimuksen haasteet:
TYÖPAIKALLE talouden suhdanteiden nopea muutos työpaikkakouluttajan sitoutumattomuus ei osata suunnitella työpaikalla tapahtuvaa oppimista. kiire työpaikalla opiskelija on enemmän työntekijän kuin opiskelijan roolissa riittämätön tiedottaminen 2+1 mallin opiskelijasta työyhteisössä.

10 Yhteystiedot Jaakko Lainio Liisa Uusitalo Turun Ammattiopistosäätiö
Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto Tredu


Lataa ppt "Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google