Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS"— Esityksen transkriptio:

1 PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Eli kierrätystekniikoita

2 Kestävä kehitys Yksinkertaistettuna se on kehitystä, joka tyydyttää ihmisten tarpeet, kuitenkaan tekemättä sitä lyhytkantoisesti tulevien sukupolvien kustannuksella. Kestävään kehitykseen kuuluu kolme kohtaa: Ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä taloudellinen kestävyys. Kierrätys kuuluu kestävän kehityksen ekologiseen kestävyyteen, jossa tarkoituksena on ohjata ihmisen toimintaa niin ettei luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemit ole vaarassa.

3 Paperi ja pahvit yleisesti
Paperi on kuiduista puristamalla tehty yleinen kulutustavara. Sitä valmistetaan yleensä puumassasta, mutta myös muita kasvikuituja (kuten puuvillaa) voidaan käyttää. Paperia käytetään paljon jalostukseen, jossa siitä tehdään mm. sanomalehtiä, kirjoja, maitotölkkejä, tapetteja ja seteleitä. Pahvi on tehty ajamalla kartonkikerroksia yhteen. Käytetään lähinnä pakkausten pakkaamiseen, hyvien kierrätysmahdollisuuksien takia

4 Paperin ja pahvien kierrätys
Paperi ja pahvit ovat loistavia kierrätyksen kannalta, koska lähes kaikki paperit ja pahvit voidaan tarvittaessa kierrättää. Tarpeettomat/käytetyt paperit ja pahvit kerätään keräyssäiliöihin, josta ne jatkavat matkaansa eteenpäin. Erilaiset järjestöt keräävät papereita kierrätykseen, mutta on myös erikseen paperinkeräyspisteitä jonne paperit on kätevä viedä. Kuitenkaan pahveja ei saa laittaa keräyspaperin kanssa samaan paikkaan. Kierrätyskeskuksissa paperit lajitellaan neljään ryhmään: konttorikeräyspaperiin, sanomalehtipaperiin, keräyspaperiin ja pahveihin. Lajittelun jälkeen paperit paalataan ja viedään jatkokäsittelyyn.

5 Paperin ja pahvin kierrätystä 2
Kerättyä paperia voidaan käyttää uudelleen paperin valmistamiseen. Näin tehtyä paperia sanotaan uusiopaperiksi. Uusiopaperin valmistuksessa on monia eri vaiheita, mitä laadukkaampaa paperia halutaan, sitä enemmän vaiheita. Paperin kuidut erotetaan toisistaan, siivilöidään, siistataan ja dispersoidaan ennen kuin käytössä on raaka-aineeksi kelpaavaa uusiomassaa. Mahdolliseen massan valkaisuun käytetään vetyperoksidia tai natriumditioniittia.

6 Paperin ja pahvin kierrätystä 3
Kuitenkin yleensä kerättyä paperia käytetään sanomalehtipaperin tekemiseen Jopa kierrätysprosessista ylijäävä jäte voidaan käyttää uudelleen esimerkiksi paperitehtaan omissa lämmön ja sähkön tuotantolaitoksissa. Puukuitua voidaan käyttää uudelleen jopa 7 kertaa. Kun paperia valmistetaan keräyspaperista, säästetään energiaa 1/3 verrattuna siihen kun paperia valmistetaan tuoreesta kuidusta. Kierrätyspaperin käyttö vähentää myös huomattavasti kaatopaikkajätteen määrää. Paperin kierrätys on toimintaa, johon kaikki voivat osallistua ja ennen kaikkea se on kestävän kehityksen mukaista


Lataa ppt "PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google