Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä"— Esityksen transkriptio:

1 Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä

2 Pääasiat Punainen risti suojamerkkinä (suojaava käyttö)
Punainen risti järjestötunnuksena (ilmaiseva käyttö) Tunnus Suomen Punaisen Ristin ensiapupäivystyksessä

3 Miksi on tärkeää käyttää punaista ristiä oikein?
Punainen Risti ei omista punainen risti -tunnusta. Autamme tunnuksen omistajaa, valtiota, valvomaan punaisen ristin käyttöä tiedottamalla ja neuvomalla sekä huomauttamalla väärinkäytöksistä. Järjestömme uskottavuus kärsii, jos emme itse käytä tunnusta oikein. Keskustoimistossa tunnuksen käytön valvonnasta vastaa lakimies viestintätiimin avustuksella. Piirit ja osastot valvovat osaltaan tunnuksen käyttöä.

4 Punainen risti suojamerkkinä (suojaava käyttö)

5 Punainen risti on suojamerkki
Iso punainen risti valkoisella pohjalla kansainvälinen suojamerkki ja sodanaikaisen lääkintähuollon tunnus suojelee konfliktitilanteissa niitä, jotka eivät osallistu aseelliseen toimintaan (esimerkiksi sairaaloita ja Punaisen Ristin avustustyötä). Suojamerkin käytöstä on säädetty Geneven sopimuksissa ja sopi-muksiin sitoutuneiden valtioiden omassa lainsäädännössä. Suojamerkin väärinkäyttö on rikos.

6 Punainen puolikuu ja punainen kristalli
Useimmissa islaminuskoisissa maissa punaisen ristin tilalla on punainen puolikuu. Sen käyttöä koskevat kansainvälisesti samat säädökset kuin punaisen ristin käyttöä. Punaisen ristin ja puolikuun rinnalla on myös uusi suojamerkki, ns. punainen kristalli. Sitä käytetään niissä tilanteissa ja maissa, joissa ristiä tai puolikuuta ei hyväksytä niiden uskontoon tai politiikkaan liittyvien mielikuvien vuoksi.

7 Kuka saa käyttää suojamerkkiä?
Punainen risti -suojamerkki on Geneven sopimuksiin sitoutuneiden valtioiden omaisuutta. Puolustusvoimien lääkintä-huollolla on oikeus käyttää suojamerkkiä niin sodan kuin rauhan aikana. Konfliktitilanteessa ja -alueella suojamerkkiä saavat käyttää ainoastaan maan viranomaisten valtuuttamat tahot. Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisellä liitolla on lupa käyttää suojamerkkiä kaikissa oloissa. Suojamerkillä merkittyjä rakennuksia ja kulkuneuvoja vastaan ei saa hyökätä. Myös suojamerkkiä kantavia ihmisiä on kaikissa oloissa suojeltava ja kunnioitettava.

8 Punainen risti järjestötunnuksena (ilmaiseva käyttö)

9 Punainen risti on myös järjestötunnus
Punaisen Ristin kansallinen yhdistys – esimerkiksi Suomen Punainen Risti - saa käyttää punaista ristiä toiminnassaan. Tässä ns. ilmaisevassa käytössä punainen risti on suojamerkkiä huomattavasti pienempi ja sen yhteyteen liitetään pääsääntöisesti järjestön nimi. Suomen Punaisen Ristin graafinen ohje määrittelee järjestötunnuksen käytön tarkasti. Ohje löytyy osoitteesta rednet.punainenristi.fi/viestintä Suomen Punaisen Ristin järjestötunnuksessa merkin yhteydessä lukee Punainen Risti.

10 Pelkän punaisen ristin käyttö tarkoin säädeltyä
Rauhan aikana Suomen Punainen Risti voi käyttää punaista ristiä ilman selittävää tekstiä lääkinnällisissä ensiaputehtävissä ja -päivystyksissä sekä niiden suurharjoituksissa. Tunnus voi esiintyä yksinään myös järjestön lipuissa ja erittäin pienissä kohteissa, jotka on tarkoin määritelty. Muilla järjestöillä, yrityksillä, viran-omaisilla tai yksityisillä henkilöillä ei ole oikeutta käyttää viestinnässään/ tuotteissaan/ palveluissaan punaista ristiä tai sitä muistuttavaa tunnusta. Muut kuin Punainen Risti käyttävät ensiavun yhteydessä ensiavun virallista tunnusta, valkoista ristiä vihreällä pohjalla.


Lataa ppt "Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google