Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Salaojateknikoiden neuvottelupäivät 1.-2.2.2007, Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Salaojateknikoiden neuvottelupäivät 1.-2.2.2007, Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat."— Esityksen transkriptio:

1 Salaojateknikoiden neuvottelupäivät 1.-2.2.2007, Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat

2 Yleisimmät erimielisyystapaukset Ojan tekeminen toisen maalle Ojituksen vaikutukset alaspäin Ojituskustannusten jakautuminen Kunnossapidon tarpeellisuus Ojan putkittaminen

3 Ojan tekeminen toisen maalle Ojittajalla on oikeus tehdä oja toisen maalle, jos se maan tarkoituksenmukaista kuivattamista varten on tarpeen. Se on yleensä tehtävä maan rajalle tai muutoin sellaiseen paikkaan, että siitä on maan omistajalle mahdollisimman vähän haittaa. Avonaista ojaa, ellei se ole tilan rajalla, ei ilman omistajan suostumusta saa tehdä toisen tontille, rakennuspaikalle, puutarhaan tai muulle erityiseen käyttöön otetulle alueelle, eikä myöskään toisen salaojitetulle alueelle. (VL 6:4)

4 Vahingot ja kunnossapito Maanomistajalla on oikeus saada korvaus ojaksi tai pientareeksi käytettävästä maasta. Myös yhteisestä ojituksesta hyötyä saavalla on oikeus korvauksen saamiseen. Toisen maalle tehty oja on sen pidettävä kunnossa, joka käyttää ojaa hyväkseen. (VL 6:6 ja 6:7)

5 Ojituksen alapuoliset vaikutukset Liettyminen Tulviminen Veden samentuminen Toimenpiteet –Ennalta ehkäisy –Korjaustoimet –Korvaukset –Erimielisyydet kuten edellä (sovittelu, ys-viranomainen, ojitustoimitus)

6 Erimielisyyksien hoitaminen Ensisijaisesti sovittava, tarvittaessa ulkopuolinen sovittelija Ellei sovita, voidaan asiaan hakea ratkaisua kunnan ympäristön- suojeluviranomaiselta (VL 6:12) Isoimmat ojitusasiat ratkaistaan ojitustoimituksessa (VL 6:10) Tutkimusluvan voi hakea kunnan ys- viranomaiselta (VL 1:31)

7 Ojituskustannusten jakautuminen Voidaan sopia Yleensä hyödyn suhteessa Ellei sovita, voidaan osittelu tehdä vain ojitustoimituksessa Kunnan ys-viranomainen voi päättää vahingonkorvauksista, mutta ei kustannusten jakamisesta.

8 Kunnossapidon tarpeellisuus Sen velvollisuus, joka käyttää ojaa hyväkseen Yhteisissä ojituksissa kunnossa- pitovelvoite ojitusyhtiöllä Jollei kunnossapitovelvollinen hoida asiaa, voi haitasta kärsivä hakea kunnossapitomääräystä kunnan ys- viranomaiselta. (VL 6:7)

9 Ojan putkittaminen Ojan saa putkittaa, kunhan varmistaa, että sillä ei estetä yläpuolisten maiden kuivatusta. Putkikoosta ja perustamis- syvyydestä kannatta pyytää alueellisen ympäristökeskuksen lausunto. Putken kunnossapitovastuu kuuluu putken rakentajalle.


Lataa ppt "Salaojateknikoiden neuvottelupäivät 1.-2.2.2007, Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google