Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

DIAKONIATYÖNTEKIJÖIDEN PÄIVÄT DIPOLI NYT TIENI KULKEE KOULUHUN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "DIAKONIATYÖNTEKIJÖIDEN PÄIVÄT DIPOLI NYT TIENI KULKEE KOULUHUN"— Esityksen transkriptio:

1 DIAKONIATYÖNTEKIJÖIDEN PÄIVÄT DIPOLI NYT TIENI KULKEE KOULUHUN
Espoo Antti Vanne opetusneuvos Opetushallitus

2 MITÄ USKONNONOPETUS ON?
Uskonnonopetuksen muutoksesta puhuttiin paljon uskonnonvapauslain valmistelussa ja voimaan tullessa Prosessi alkoi v. 2000 Laki tuli voimaan 2003 Uusi uskonnonvapauslaki ei vaikuttanut kouluopetukseen

3 MITÄ USKONNONOPETUS ON?
Samassa yhteydessä tuli voimaan PO:n ja Lukion uskontopykälien muutokset (PO 13 § ja LU 9 §) Prosessin yhteydessä tarkasteltiin Perustuslain 11 §:n Uskonnon ja omantunnonvapaus 2. momenttiin sisältyvä positiivinen ja negatiivinen uskonnonvapaus kouluopetuksen tarkasteluun

4 MITÄ USKONNONOPETUS ON?
Perustuslaki 11 § 2. mom: Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

5 MITÄ USKONNONOPETUS ON?
Uskonnon opetus on uskonnollisen kulttuurin opettamista, laajassa merkityksessä, se ei ole uskonnon harjoittamista. Miksi uskonnon opettamisen ja harjoittamisen ero on tärkeä? Uskonnon harjoittamisen yhteydessä toimivat aina tilaisuudesta vapauttaminen perustuslain mukaisesti.

6 DIAKONIATYÖNTEKIJÄN MAHDOLLISUUKSIA KOULUSSA
Teidän tehtävänne on tuoda kouluun monipuolisesti oma asiantuntemuksenne. Tässä yhteydessä ei käsitellä uskonnon harjoittamisesta vaan diakonian opetusta laaja-alaisesti eri oppiaineissa: uskonto, kuvis, musiikki, terveystieto, tekstiili-, ja tekninen työ. Tämän lisäksi diakoniatyöntekijä voi olla oppilashuollon käytettävissä.

7 1. DIAKONIAKASVATUS Mitä diakonia on? Mistä se on saanut alkunsa? Mikä on diakonian ja sosiaalityön ero? Lähimmäisyyden näkökulma kontra individualismi ”Kukin hoitakoon omat juttunsa, jos olet luuseri, niin oma syysi.” Kuka hyvänsä meistä voi olla avun tarvitsija tai antaja jopa yhtäkkiä

8 2. DIAKONIAPROJEKTIT KOULUSSA
Oppilaat itse tekevät esim. Äiti Teresan peittoja, linnunpönttöjä vanhusten iloksi … Läsnäoloa ja kuuntelua yksinäisen tarvitsevan luona Musiikkivierailut vanhainkodeissa, sairaaloissa … Korttien valmistus ja lähettäminen yksinäisille … Rahan keruu koulussa on ongelmallista, joten ei sitä.

9 DIAKONIATYÖNTEKIJÄ OPPILAITA JA KOULUN HENKILÖKUNTAA VARTEN
Esim. osallistuminen koulun hyvinvointitoimintaan Valmistetaan toiminta-aineistoja erilaisia kriisejä varten Toimintasi puhuu sinussa moninkertaisesti enemmän kuin puheet.

10 KIITOS !


Lataa ppt "DIAKONIATYÖNTEKIJÖIDEN PÄIVÄT DIPOLI NYT TIENI KULKEE KOULUHUN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google