Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy"— Esityksen transkriptio:

1 Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy www.fakta-fiktio.fi
Voimaannuta onnistumaan - ajatuksia nuorten auttamiseksi luomaan parempi elämä Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy

2 Kristiina Harju FM (kasvatustieteet) organisaatiokonsultti/FINOD työnohjaaja/JTO kansainvälisesti sertifioitu coach/ICF * noin 30 vuoden työkokemus ihmisten ja työyhteisöjen kehittämisestä * kirjoittanut yhdeksän kirjaa (kaksi uutta tekeillä) * yritys: Fakta & Fiktio Oy * osoite: Mechelininkatu 24 A, Helsinki * puh: * sähköposti:

3 Muutos on mahdollinen, kun muutoksen mahdollisuus, ja muutokseen valmistautunut kohtaavat.
Muutosprosessin keskeisin muuttuja on ihminen. Ihmisen voimavarat – asenne, elämänodotukset, toimintatavat – ratkaisevat muutoksen onnistumisen.

4 Mitä muutos edellyttää 1
Lähtökohta: suggestiivinen itseohjautuvuus ohjaa toimintaamme. * ihminen ymmärtää ja tekee pääasiassa asioita, jotka ovat hänelle tuttuja. * tuttuus määrittelee todellisuuden. * suurin osa ratkaisuistamme on automaatioita ja perustuvat menneisyyteen. Jotta ihminen muuttaa käyttäytymistään, hänen on hyväksyttävä uusi. * järjen, tiedon tasolla – ”ymmärrän” => mielekäs, hyödyllinen * tunteen tasolla – ”haluan” => asenne, uskomus Hyvän mahdollisuuteen * fysiikan tasolla – ”tuntuu hyvältä” => henkiinjääminen turvassa * henkisellä tasolla – ”tällaista on Hyvä Elämä” => mm. uudenlainen yhteisöllisyys Uudenlaisen elämän rakentuminen edellyttää: * sisäistä pyrkimystä mennä ”kohti” – ”en voi olla tekemättä muuta kuin ..!” * motivaatiota irtautua tulevaisuuteen sopimattomasta entisestä – ”kiitos mutta hyvästi” * HAASTE: ihminen ei periaatteessa halua muuttua – E. Schein: 5-15% ”muuttujia”.

5 Mitä muutos edellyttää 2
Syrjäytymisen ilmiöitä ihmisessä: * ei ole oikeasti muita todellisuuksia kuin tämä * ei ole mitään mielekästä, mitä oikeasti odottaa Elämältä * HAASTE: miten nähdä sellaista, jota ei ole osannut aiemmin kuvitella? Unelmointi on terveen ihmisen keskeinen ominaisuus * on herätettävä ihmisen kyky mieltää hyvä näky tulevaisuudesta – ”tästä syystä kannattaa elää toisin.” ”Kohti”-motivaatioon tarvitaan: * enemmän kuin tavoite => unelma Hyvästä Elämästä ** unelma kertoo ihmisen elämänodotuksista – ”näitä asioita minä arvostan” * selkeä mielle siitä, millaista Elämä silloin on, kun unelma on totta. ** unelma ei ole vain joululahjalista, vaan kokonaisvaltainen käsitys – ”kun nämä asiat ovat elämässäni, minä olen ehyt ja onnellinen.”

6 Muuttuva toiminta edellyttää muutoksia hermoverkon reitityksessä
Hermosolukko on kehon viestitysjärjestelmä: oppiminen – muisti – muutos * kun uusi tieto-taito-tunne/kokemus ovat tallentumaisillaan ** aivot joko hylkäävät ne – ”ei käyttöä” ** aivot vertaavat vanhaan tieto-taito-tunne/kokemukseen – ”ai, tämä on tämä” ** aivot rakentavat uuden hermoverkoston ao. asiaa varten –”tämän haluan pitää!” Mitä enemmän meillä on ennestään tietoa-taitoja-tunteita/kokemuksia jostakin asiasta, sitä vaikeampaa on muuttaa hermoverkon reititystä.

7 RAS-toiminto: jarrusta moottoriksi
Normaali toiminta on paljolti automaatiota, jota ohjaa RAS-toiminto Kun sisäinen malli muuttuu, se alkaa ohjata havaintoja => RAS-toiminto muuttuu Kun havainnot muuttuvat, ihminen oppii uutta => muistaa uutta. Kun sisäinen malli saa tukea ympäristöltä riittävän monta kertaa, uudistunut RAS-toiminto alkaa ohjata havaintoja => vahvistaa uutta tapaa ymmärtää todellisuus. Tarvitaan monta vahvistusta uudesta ennen kuin muutos on siirtynyt käyttäytymiseen.

8 Muutoksen tärkein tukija on tunne
Muutos tapahtuu ”tunne edellä” – tunnejärjestelmä ohjaa muistia, arvovalintoja jne. Aarrekartta™ -työskentely vahvistaa tunnejärjestelmää => luo ”kohti”-motivaatiota. * vahvistaa osallistujien omanarvontuntoa – ”olen unelmieni arvoinen.” * herättelee uudenlaisia näkökulmia elämään – ”luovuuteni on paras kaverini.” * rakentaa luottamusta ja uteliaisuutta tulevaisuutta kohtaan – ”mitä hyvää huomenna?”

9 Ei vain ”kohti”, vaan myös ”pois”
Pysyvä muutos edellyttää myös irtautumista entisestä – ”ei enää pullaa kahvin kanssa”. * tutusta irtautumiseen tarvitaan ”kohti”-työskentelyn lisäksi ”pois”-työskentelyä Eilisestä eroon™ -työskentely auttaa irtautumaan * menetyksen aiheuttamista traumoista * epäsopiviksi osoittautuneista toimintatavoista ja –ympäristöistä * menetelmä on rakkaudellinen, herkkyyden huomioiva ja omanarvontuntoa tukeva

10 Minun unelmani: nuorille eväitä luoda itselleen ehyt elämä.
Haluan antaa ammattitaitoni Paremman Tulevaisuuden rakentamiseksi. Kohderyhmä: nuoret, jotka eivät omin voimin pysty 1) irtautumaan epäsopivista oloista 2) luomaan omanarvontuntoista motivaatiota ja tahtoa toteuttaa elämänsä Tärkeät Asiat.


Lataa ppt "Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google