Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Seutukirjastoselvitys Projektiryhmä 12.1.2011 Seutusivistystyöryhmä 19.1.2011.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Seutukirjastoselvitys Projektiryhmä 12.1.2011 Seutusivistystyöryhmä 19.1.2011."— Esityksen transkriptio:

1 Seutukirjastoselvitys Projektiryhmä 12.1.2011 Seutusivistystyöryhmä 19.1.2011

2 PIKI-verkkokirjaston toiminta Pirkanmaan kirjastojen yhteinen verkkopalvelu ja aineistotietokanta

3 Tekninen kehittäminen ja ylläpito (1/2) Kirjastojärjestelmän toimittajan (Oy Axiell Ab) tekemän kehittämistyön lisäksi kunnissa tarvitaan työpanosta ja hallinnointia järjestelmän ylläpitämiseksi toimivana ympäri vuorokauden ja kesät talvet. Tampereen kaupunginkirjastossa toimii vuoden 2009 alusta lähtien PIKI- kirjastojen yhdessä kustantamana informaatikko PIKI-kirjastojen koordinaattorina. Fujitsu Oy (aik.Tampereen tietotekniikkakeskus TIO) hoitaa kirjasto- ohjelmien jako- ja yhteystapojen valikoimaa PIKI-kirjastojen ja tietotekniikkakeskuksen palvelinten välillä. Kustannukset jaetaan kuntien asukasluvun suhteessa. ** Tampereen kaupungin konsernihallinnon tietohallinto koordinoi PIKI- kirjastojen kokonaisuutta mm- rahoittamalla Tampereen osuuksia kirjasto- ohjelmien lisensseistä ja myöntämällä projektirahoitusta tieto- ja viestintätekniikan kehittämiseen. PIKI-kirjastot hyödyntävät Tampereen kaupunginkirjaston verkkopalvelujen osaamista ja työpanosta.

4 Tekninen kehittäminen ja ylläpito (2/2) Pirkanmaan maakuntakirjaston lainmukaiset tehtävät ovat: 1.Tukea alueensa yleisten kirjastojen tieto- ja kaukopalvelua 2.Kehittää toiminta-aluetta koskevaa tietopalvelua (ns. kotiseutuaineistot ja –kokoelmat) 3.Perehdyttää toiminta-alueen kirjastojen henkilöstöä kirjastotyön uusiin toimintamuotoihin ja kehittämishankkeisiin 4.Suorittaa asianomaisen ministeriön antamat muut tehtävät Pirkanmaan maakuntakirjaston tehtäviin ei kuulu alueen kirjastojärjestelmien kehittäminen, suunnittelu ja ylläpito. **(1.11.2010 lukien Tampere kehyskuntineen ostaa tietotekniset palvelunsa Fujitsu Oy:ltä)

5 Esiselvitys

6 Tilannekatsaus 4.1.2011 (1/2) Seutukirjastohankkeen esittelyissä ja keskusteluissa (kuntajohtajakokous, seutuhallitus, sivistystyöryhmä, Tampereen kaupunkiseudun kirjastotoimenjohtajat ja projektiryhmä) on muodostunut linjaukseksi: Seutukirjastoselvitys on esiselvitys, joka kartoittaa Pirkanmaan kirjastojen ja yhteistyön nykytilan sekä tuo tarvittavaa tietoa alueen kirjastojen toiminnasta ja painopisteistä. Keskeisenä tavoitteena on tuoda esiin seutukirjaston tuomat hyödyt asiakkaille ja kuntaorganisaatioille. Palvelun parantuminen esim. erityisryhmien osalta ja tiedonhallinnan opetuksena nähdään tärkeänä. Kirjasto- ja tietopalvelujen kehittämistyö on merkittävä osa seutukirjastohanketta niin Tampereen kaupunkiseudun kuntien kuin koko Pirkanmaankin osalta. Selvitys kuvaa myös muutospaineet ja valtakunnalliset kehityshankkeet sekä Suomessa toteutuneiden seutukirjastojen saavutetut edut ja hyödyt.

7 Tilannekatsaus 4.1.2011 (2/2) Selvitetään PIKI-kirjastojen yhteisen kirjastojärjestelmän historia, nykytila ja tarpeelliset yhteydet valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin. Seutukirjaston mahdollisia hallintomalleja käsitellään alustavina kuvauksina yhteistyön organisoinnille. Esiselvityksen raportti toimitetaan seutuhallinnon käsittelyn jälkeen lausunnoille kaikkiin Pirkanmaan kuntiin. Raportissa on tunnusluvuista, kyselyistä ja kuvauksista syntyneitä toimenpidesuosituksia, joita hankkeen jatkokäsittelyssä voidaan käyttää päätöksenteon, arvioinnin ja suunnittelun pohjana.

8 Priorisoidut kehittämiskohteet Esiselvityksen suositukset (1/2) Pirkanmaan kirjastoilla on ainoana maakuntana Suomessa yhteinen kirjastojärjestelmä ja verkkokirjasto Verkkokirjaston ja teknisen kirjastojärjestelmän hallinta, kehittäminen ja ylläpito nousee näin Seutukirjastoselvityksen keskiöön: –toimiva ja teknistä kärkeä edustava järjestelmä on PIKI-kirjastojen elinehto ja kehittyvän asiakaspalvelun kulmakivi. Yksittäisen kirjaston resurssit eivät teknisesti ja taloudellisesti riitä yhteistyöhön ja verkostoitumiseen perustuvassa tietoyhteiskunnassa. Selvityksessä kuvataan yhteisen kirjastojärjestelmän ja verkkopalvelujen vaatima hallinnointi ja koordinointi, joista toimenpiteistä Tampereen kaupunginkirjasto on huolehtinut ja vastannut PIKI-yhteistyön alusta lähtien. Tarpeen on laatia nykytilanteen vaatima kuvaus ja toimenpidesuositus PIKI-kirjastojen kirjastojärjestelmän hallinnoinnista ja suunnittelusta sekä määritellä tämän työn aiheuttamat kustannukset.

9 Priorisoidut kehittämiskohteet Esiselvityksen suositukset (2/2) Tampereen kaupunginkirjaston vetämän vapaaehtoisuuteen perustuvan kirjastojärjestelmäyhteistyön osalta tie näyttää kuljetun loppuun. Tietojärjestelmien nopea tekninen kehitys, kustannusvaikuttavuus, valtakunnalliset yhteistyöhankkeet ja asiakkaiden muuttuvat tiedonhakutarpeet vaativat ylläpito- ja kehittämistyöhön alan huippuosaajia. Toimenpidesuositus: PIKI-kirjastoille on vuosien 2011–2012 toiminta- ja suunnitteluvaiheeseen kehitettävä organisaatio, joka asiantuntevasti ja kustannustehokkaasti vastaa PIKI-kirjastojen kirjastojärjestelmän ja verkkopalvelujen hallinnoinnista ja kehittämisestä. Tampereen kaupunkiseudun kunnat / Pirkanmaan kunnat ostavat palvelun Tampereen kaupunginkirjastolta tai muodostavat tarvittavan organisaation yhteisellä sopimuksella. Organisaation tekemästä työstä aiheutuvat kustannukset määritellään Seutukirjastohankkeen esiselvitystä seuraavissa jatkoneuvotteluissa.


Lataa ppt "Seutukirjastoselvitys Projektiryhmä 12.1.2011 Seutusivistystyöryhmä 19.1.2011."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google