Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden."— Esityksen transkriptio:

1 Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden määrittelyä. Luokan määrittely kertoo, mitä tietoja sen luokan olioilla on ja mitä palveluja luokan oliot asiakasolioilleen tarjoavat. Luokan määrittely on itse asiassa tyyppimäärittely, jota tarvitaan myöhemmin olioita luotaessa ja olioille viestiä lähetettäessä. Luokkatyypin määrittely ei varaa muistia olion talletusta varten.

2 Luokan määrittely class-määreellä tMyn2 PHP:ssä tietojäseniä (jäsenmuuttujia) kutsutaan myös ominaisuuksiksi (attribute) ja jäsenfunktioita kutsutaan metodeiksi (method). Huom! Luokan määrittely ei lopu puolipisteeseen:

3 Luokan määrittely class-määreellä tMyn3 Luokkatyypin eli luokan määrittely: class luokanNimi { tietojäsenten esittely; jäsenfunktioiden määrittely; } Luokan jäsenten näkyvyyteen voidaan vaikuttaa varatuilla sanoilla private, protected ja public. Nämä varatut sanat ovat saantimääreitä (access specifier, access modifiers).

4 Luokan määrittely class-määreellä tMyn4 private-määreen jäljessä esitellyt luokan jäsenet ovat yksityisiä eli ne ovat käytettävissä ainoastaan luokan sisällä. public-määreen jäljessä esitellyt luokan jäsenet ovat julkisia ja ne ovat käytettävissä missä kohtaa lähdekoodia tahansa, jossa luokkatyypin mukainen olio on viittausalueella. protected-määre määrittelee tiedot suojatuiksi, määre liittyy periytymiseen. Yleensä luokan tietojäsenet esitellään private- määreen jäljessä ja jäsenfunktiot public-määreen jäljessä.

5 Luokan määrittely class-määreellä tMyn5 Otetaan saantimääreet mukaan luokan määrittelyyn: class luokanNimi { public jäsenfunktioiden määrittely; private tietojäsenten esittely; } Saantimääreet voi periaatteessa asetella mieleisekseen, mutta tietojäseniä ei silti ole syytä määritellä julkisiksi oikeastaan koskaan.

6 Luokan määrittely class-määreellä tMyn6

7 Luokan määrittely class-määreellä tMyn7

8 Luokan määrittely class-määreellä tMyn8

9 Luokan määrittely class-määreellä tMyn9 $this-muuttuja viittaa luokan nykyiseen olioon. Sen avulla voidaan viitata käsillä olevan luokan metodiin tai ominaisuuteen. Huomaa syntaksi!

10 Luokan määrittely class-määreellä tMyn10 Koska vaikkapa tietojäsen $m_etunimi on private- tyyppinen, sitä voi käyttää vain saman luokan jäsenfunktioiden kautta. Sitä ei voi kutsua luokan ulkopuolelta:

11 Luokan määrittely class-määreellä tMyn11

12 Luokan määrittely class-määreellä tMyn12

13 Luokan määrittely class-määreellä tMyn13 Jos haluttaisiin kutsua luokan tietojäseniä luokan ulkopuolelta, niin silloin tulisi asettaa tietojäsen public-tyyppisiksi. Nyt siis ohjelma toimii, vaikka tietojäsenten asettaminen public-tyyppiseksi on vastoin olio- ohjelmoinnin periaatteita (data hiding):

14 Luokan määrittely class-määreellä tMyn14

15 Luokan määrittely class-määreellä tMyn15

16 Luokan määrittely class-määreellä tMyn16


Lataa ppt "Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google