Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sairasteluiden välttäminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sairasteluiden välttäminen"— Esityksen transkriptio:

1 Sairasteluiden välttäminen
Huolto luento Sairasteluiden välttäminen

2 Elimistön kokonaisuus
Liian usein ajatellaan vain harjoittelua ja sen rytmitystä Palautumisen osatekijät jäävät usein unholaan Olisi suunniteltava ns. harjoittelu palautumisen ympärille eikä toisin päin Elimistö on kokonaisuus joka toimii 24/7 Mitkä tekijät voivat saada meidät sairastumaan?

3 Stressireaktiot elimistössä
Stressireaktion laukaisee mikä tahansa ”normielämästä” poikkeava ärsyke Kuumuus/kylmyys Aikaero Psyykkinen paine Sosiaalinen paine Harjoittelun muutokset Sairaus tai vamma (myös piilevät) Huomioitava vuosisuunnitelmassa Pyritään välttämään usean stressitekijän samanaikaisuutta!

4 Infektiot Harjoittelulla ja stressijakaumalla suuri merkitys
Urheilijan infektiot ovat usein oma mikrobikannan ”villiintymistä” Kokonaisstressin kasautuminen heikentää puolustuskykyä ja omat virukset (ja joskus myös bakteerit) aiheuttavat lieväoireisen ”flunssan” Korkea kuume ja taudin äkillinen alkaminen viittaa enemmän selkeään ulkopuolelta tulleeseen tartuntaan. Yhteys lääkäriin ja totaalilepo Ei reeniä kipeenä! Sydänlihastulehdusriski Sairauden pitkittyminen/uusiutuminen Kroppa ei ota treeniä vastaan -> ei kehitä Kuinka voidaan välttää infektioita tarttumasta?

5 Ylikuormitus Ylikuormitus usein kuitenkin alipalautumista Syitä
Harjoitellaan hyvin ja kovaa, mutta palautuminen ja sitä kautta superkompensaation vajaaksi jääminen Syitä Ilmaston muutos Harjoittelun liian nopea muutos Piilevä infektio/rasitusvamma, joka pitää yllä kehon tulehdustilaa Huono uni-/ravintorytmi tai liian vähäinen lepo tai jonkin ravintoaineen liian vähäinen saanti Hallitsematon painonpudotus

6

7 Urheiluvammoista Trauma tai revähdys Ylivenytys Rasitusvamma
Kudosrakenteet rikkoutuvat Solurakenteet rikkoutuvat Ylivenytys Solukalvot viottuvat Rasitusvamma Taustalla usein jopa vuosien ylikuormitus =mikrotraumojen summa Kudoksia kuormitetaan enemmän kuin ehtivät korjautua Seuraa solutoiminnan häiriö

8 Rasitusvammat Jos sama paikka on toistuvasti kipeä kuormituksen jälkeen yli kaksi viikkoa on syytä epäillä rasitusvammaa - Käänny lääkärin tai fysioterapeutin puoleen - harjoittelun keventäminen/muuttaminen - Ei tulehduskipulääkkeitä ilman asiantuntijan ohjeita (esim. burana voi jopa hidastaa palautumista ja pahentaa tilannetta) - Millä keinoin rasitusvammojen syntyä voidaan välttää?

9 Mitä jäi mieleen? Rasitusvammat Palautuminen
Sairasteluiden välttäminen superkompensaatio


Lataa ppt "Sairasteluiden välttäminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google