Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011."— Esityksen transkriptio:

1 PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy
Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011

2 Yleistä hiilijalanjäljen laskennasta
Hiilijalanjälki kertoo rakennuksen elinkaaren ajan ilmastovaikutuksista. PuuEran hiilijalanjäljen laskelma kattaa vaiheet materiaalien valmistuksesta ja hankinnasta rakentamiseen, rakennuksen käyttöön ja purkuun saakka. Tarkastelujakso on 100 vuotta, joka on talon oletettu kestoikä. PuuEra lämmitetään puuenergialla, joka pienentää sen elinkaaren päästöjä. Tarkastelussa ovat runkorakenne ja lämmitys, eivät asukkaan tekemät valinnat. Elinkaari kehdosta hautaan Raaka-aineet Materiaalien valmistus Rakentaminen Käyttö / Ylläpito Purku Kuljetukset

3 Rakennusten runkorakenteiden vertailu
Sekä betoni- että puukerrostalolla on sama perusta ja hissikuilu. Erot rakennusten välillä tulevat ulko- ja väliseinistä sekä välipohjista. PuuErassa nämä ovat pääasiallisesti puuelementeistä ja sahatavarasta, välipohjissa on myös betonia pintojen tasoitteena. Betonitalossa seinät ovat betonielementtejä ja välipohjat ontelolaattoja. Molemmat vertailussa olevat rakennukset ovat passiivienergiatasoisia. Materiaali PuuEra, tn Betonitalo, tn Täyttösora (yhteinen rakenne) 640 Perusta ja hissikuilu (yhteinen rakenne) 727 Runkorakenteet (eriävät rakenteet) 523 1 590 Yhteensä tn 1 881 2 957

4 PuuEran hiilidioksidipäästöt 100 v. aikana
Rakennuksen kasvihuonekaasupäästöt elinkaaren aikana olisivat noin 1 030 tonnia CO2e, josta seuraa noin 5 kg CO2e / m2 –vuodessa. Ei huomioi rakennuksen purkua eikä taloussähköä.

5 Energiatehokkuuden merkitys
PuuEra on passiivienergiatason talo, joten se kuluttaa vähemmän energiaa kuin vastaava perinteinen rakennus. Seuraavassa kuvaajassa on rakennusten rakentamisen vaikutukset on oletettu saman tasoisiksi kuin PuuEralla. Käytön ja rakentamisen suhteelliset osuudet päästöistä

6 Eri taloratkaisujen hiilidioksidipäästöjen kertyminen elinkaaren aikana
Kuvaajassa on esitetty hiilidioksidiekvivalenttipäästöjen syntyminen rakennuksen elinkaaren eri vaiheissa. Rakennuksen purkaminen pienentää päästöjä hieman materiaalien kierrätyksen ansiosta.

7 Johtopäätökset Hankkeen tärkeimmät tulokset ja johtopäätökset ovat seuraavat: 1. Rakennuksen energiatehokkuus on huomattavasti tärkeämpää kuin rakentamisvaiheen päästöt. 2. Lämmitysmuoto on avainasemassa rakennuksen elinkaaren päästöissä. Uusiutuvalla energialla lämmitettynä käyttövaiheen päästöt ovat kaksinkertaiset rakentamiseen verrattuna. Kaukolämmöllä ero on kymmenenkertainen. 3. Tarkastellun passiivitasoisen puukerrostalon materiaalien hiilijalanjälki on noin 20 % pienempi kuin vastaavalla passiivitasoisella betonikerrostalolla. 4. Tarkastellun puukerrostalon ja betonikerrostalon 100 vuoden elinkaaren aikana hiilijalanjäljen ero jää vähäiseksi, sillä käytön aikainen energiankulutus ratkaisee päästöt.

8 Huomioita ja tuloksen arviointia
Sadan vuoden aikana energiantuotantojärjestelmä muuttuu huomattavasti, todennäköisesti vähäpäästöisemmäksi. Tätä ei ole yritetty ennustaa, vaan laskennassa on käytetty nykyhetken päästötasoa koko elinkaarelle. Laskennasta pois rajatut osuudet kuten kalusteet, taloussähkö, jne. eivät vaikuta vertailutulokseen, koska ne voidaan olettaa samoiksi molemmissa rakennuksissa. Kokonaispäästöä niiden huomioiminen kuitenkin nostaisi. Verrattaessa tuloksia muihin tutkimuksiin on huomioitava millä oletuksilla ja rajauksilla tutkimus on tehty. Lisäksi tutkimuskohteet voivat erota toisistaan. PuuEran päästötasoa nostavat mm. palomääräykset ja kipsilevyn käyttö. Tuloksia ei voida sellaisenaan yleistää passiivitasoa selvästi energiatehokkaampiin rakennuksiin, sillä niissä käytön ajan päästöjen suhde rakennusmateriaaleihin pienenee. PuuEra varastoi noin 320 tonnia hiilidioksidia puurakenteisiinsa. Hiilivarasto ei vaikuta laskennan tulokseen, sillä purkaminen on osa tarkasteltua elinkaarta ja tämä hiilivarasto katoaa tarkastelujakson loppupäässä.

9 YMPÄRISTÖTEHOKKUUDELLA
NOPEAMPAA KASVUA YMPÄRISTÖTEHOKKUUDELLA Bionova Consulting parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä ympäristötehokkuuden avulla. Your partner for sustainable performance Panu Pasanen


Lataa ppt "PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google