Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan."— Esityksen transkriptio:

1 Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan Otavan tähdet kuvaavat seitsemää metsästäjää, karhua, karhun luurankoa, vaunuja, soppakauhaa jne. Koko tähdistö on hyvin laaja. Päätähti Dubhe, joka on neli-kulmion oikeassa yläkulmassa, on spetriluokkaa K1. Dubhe on sadan valovuoden etäisyydellä. Sen alapuolella on toiseksi kirk-kain tähti Merak. Merakin spetriluokka on A1 ja etäisyys 76 ly. γ Uma on A0 luokan tähti ja 80 ly:n etäisyydellä. Se on nimeltään Phekda.

2 Iso karhu Dubhe Merak Megrez Phekda Mizar Alioth Benetnasch

3 δ UMa on Megrez. Se on Otavan himmein tähti, mag 3,4 ja loistaa spetriluokan A3 valoa 76 valovuoden etäisyydellä. ε UMa eli Alioth on lyhytjaksoinen muuttuja (mag 1,68- 1,83). Jakso on viisi vuorokautta. Sen spetkriluokka on A1 ja etäisyys 78 ly.

4 Karhun hännän keskimmäinen tähti ζ (zeta) UMa on moninkertainen tähti Mizar. Se on 77 ly:n etäisyydellä ja spetriluokka on A2. Mizarin yläpuolella on Alcor eli g UMa. Se näkyy kaksoistähtenä Mizarin kanssa jopa paljain silmin, kiikarilla oikein hyvin. Alcor on 162 ly:n etäisyydellä ja luokkaa A1. Otavan kuvion ja samalla karhun hän-nän viimeinen tähti on η Uma eli Benetnasch. Etäisyys on 160 ly ja spetriluokka B3. Kaikkien Otavan tähtien mag on lähellä kahta Megreziä lukuun ottamatta.

5 M 81 M 101 THO Ison Karhun alueelta löytyy tähti-en lisäksi myös muita kohteita. M81 on spiraaligalaksi karhun pään yläpuolella. Sen voi erottaa kiikarilla jopa kaupungissa. Sen yläpuolella aivan lähellä on epä-säännöllinen galaksi M82. Sen yksityiskohtien näkemiseen tar-vitaan vähintään 20 cm kauko-putki. Aivan Ison karhun reunalla hännän yläpuolella on hyvin laaja spiraaligalaksi M101. Galaksi on heikkovaloinen ja suuri kokoinen. Niinpä sen näkemiseen tarvitaan laaja näkökenttäinen ja valovoi-mainen havaintoväline, ehkä 20 cm kaukoputki tai iso tähtikiikari. Galaksi näkyy suoraan päältä.

6 Pöllösumu eli M97 on Otavan kauhan alla lähellä Merakia oleva plane-taarinen sumu. Merakin ja M97 välissä on epäsäännöllisen muotoinen galaksi M108. Kummankin Messierin kohteen näkemiseen tarvitaan iso kaukoputki.

7 Suunnistus ohjeita Otavaa apuna käyttäen.

8 Pohjantähti keskellä, Otavaa oikealla (Dubhe ja Merak)
Kefeus

9 Pohjantähti keskellä, Otavaa oikealla (Dubhe ja Merak)


Lataa ppt "Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google