Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Otsikkosivu valkoisella taustalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Otsikkosivu valkoisella taustalla"— Esityksen transkriptio:

1 Otsikkosivu valkoisella taustalla
Tämä on Otsikkosivu valkoisella taustalla. Napsauta hiirellä tekstiä kirjoittaaksesi tekstikenttään uuden otsikon ja alaotsikon. Otsikon tekstityyppi on Arial Bold ja koko 32 pistettä. Älä lisää muuta tekstiä tälle sivulle. Käytä tätä sivua esityksen uuden osion alussa. Voit monistaa sitä komennolla Lisää / Monista dia ja siirtää sen oikeaan paikkaan, tai poistaa sen, jos sitä ei tarvita. Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta Katsaus uudistuneeseen elintarvikehuoneistoasetukseen Ylitarkastaja Pirjo Korpela Evira Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

2 Uusi elintarvikehuoneistoasetus (EhA) 28/2009
astui voimaan ei sisällä siirtymäsäännöksiä annettu elintarvikelain (23/2006) 10.2 § ja 10.3 §, 11.2 § sekä 20.4 § nojalla kumosi STM:n elintarvikehuoneistoasetuksen 905/2007 ja elintarvikemääräysten osalta myös STM:n ulkomyyntiasetuksen 731/2007 Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

3 Asetuksen rakenne 1 luku: Yleiset säännökset
2 luku: Elintarvikehuoneistoa koskevat elintarvikehygieeniset vaatimukset 3 luku: Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilavaatimukset 4 luku: Elintarvikemyynnin erityiset olosuhdevaatimukset 5 luku: Henkilökohtainen hygienia sekä eläinten pääsyn rajoittaminen elintarvikehuoneistoon 6 luku: Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat vaatimukset 7 luku: Voimaantulosäännökset Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

4 1 luku: Yleiset säännökset
1 § Soveltamisala hyväksytyt elintarvikehuoneistot, lukuunottamatta laitokset = koko vähittäismyynti + hunajapakkaamot + muut valmistavat elintarvikehuoneistot – laitokset Vähittäismyynti pitää sisällään yleisen elintarvikeasetuksen 178/2002 vähittäiskaupan eli käsittelyn (pitää sisällään kuljetuksen), jalostuksen, säilytyksen ateriapalveluissa, ruokaloissa, ravintoloissa, tukuissa, alle 48 tunnin jakeluterminaaleissa ja myymälöissä ja jakelun lopulliselle kuluttajalle. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

5 2 luku: Elintarvikehuoneistoa koskevat elintarvikehygieeniset vaatimukset
5 § Omavalvonta Kirjanpidon tulee sisältää ovsuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet ov:n toteuttamisesta ja siihen liittyvistä mittauksista mittaukset sisältävät kalibroinnit Ov:n kirjanpidon säilytystä on tarkennettu 1 vuosi elintarvikkeiden myynnin, vähimmäissäilyvyysajan tai kuljetuksen päätyttyä Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

6 5 § Omavalvonta Kuljetuksen ovsuunnitelma voidaan tietyin ehdoin sisällyttää elintarvikkeiden luovuttajan tai vastaanottajan toiminnan ovsuunnitelmaan. Ei siis aina tarvitse hyväksyä erillisenä elintarvikehuoneistotoimintana Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

7 3 luku: Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilavaatimukset
6 § Kuljetuslämpötilat Vaatimukset koskevat elintarvikkeita, ei kuljetustilaa. Elintarvikkeiden on oltava kuljetusta lastattaessa riittävästi jäähdytettyjä. Yleissääntö: Elintarvikkeiden lämpötila korkeintaan +6 ºC Yleissäännöstä poiketen: Jakelu- ja varastointiketjussa viimeiseen myyntipaikkaan asti on tiettyjen eläimistä saatavien elintarvikkeiden osalta noudatettava yhteisön 853/2004 –asetuksen lämpötilavaatimuksia. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

8 853:n lämpötilavaatimukset
sisäelimet max 3 ºC siipikarja, jäniseläimet, luonnonvarainen pienriista max 4 ºC jauheliha max 2 ºC raakalihavalmisteet max 4 ºC tuoreet kalastustuotteet sulavan jään lämpötila sulatetut jalostamattomat kalastustuotteet sekä keitetyt äyriäiset ja nilviäiset sulavan jään lämpötila noudatettava kuljetuksessa ja varastoinnissa viimeiseen myyntipaikkaan asti Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

9 7 § Säilytys- ja myyntilämpötilat
Vaatimus annettu olosuhteille. 853/2004 –asetuksessa säädeltyjen elintarvikkeiden osalta voidaan soveltaa vain viimeisessä myyntipaikassa. Muiden helposti pilaantuvien osalta myyntipaikan lisäksi myös muussa varastoinnissa Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

10 7 § Säilytys- ja myyntilämpötilat
Tuoreet kalastustuotteet (paitsi elävät), suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalajalosteet, suolattu mäti, keitetyt äyriäiset ja nilviäiset 0 – 3 ºC Jauheliha alle 4 ºC Lämpökäsitellystä maidosta valmistetut helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet enint. 8 ºC Muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten maito, kerma, idut, paloitellut kasvikset, kalapuolisäilykkeet ja elävät simpukat enint. 6 ºC Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

11 11 § Lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloista
Käytännön seikkojen vuoksi lyhytaikaiset poikkeamat helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilavaatimuksista ovat sallittuja. Liittyy koko varastointi-, säilytys-, kuljetusketjuun Poikkeamien salliminen on edellytys vähittäiskaupan toimitusten 6 °C:een sekakuormauksen jatkumiselle Alkuperäinen tarkoitus 852-asetuksessa? Sallittu poikkeama +3 astetta, kun tehdään eri lämpötilavaatimusten tuotteista sekakuorma, tällöin kuljetuslämpötila kuitenkin korkeintaan +6 °C. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

12 11 § Lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloista
Jos asetetaan tuntimäärärajoitus, katoaa sekakuormien mahdollisuus käytännössä pitkien matkojen jakeluketjussa, mutta helpottaa ainakin paikallista toimintaa Sallitun poikkeaman valvonta vaikeaa, kun kuljetusketjussa monta välietappia ennen viimeistä myyntipaikkaa. Mitä tapahtuu mädille, kaloille tai jauhelihalle 6 asteessa? Kysymys on esitetty Eviran riskinarviointiyksikölle, joka on luvannut ottaa asiaan kantaa. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

13 11 § Lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloista
Sekakuormat voidaan osittain hoitaa myös niin, että kylmempää lämpötilaa vaativat pakataan kunnolla, esim. paksuun pahviin. Vaatii toimintatapojen muutosta. Lisää mahdollisesti kustannuksia, ja ainakin aiheuttaa vaivaa. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari

14 6 luku: Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat vaatimukset
19 § Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat yleiset elintarvikehygieeniset vaatimukset Kuljetusvälineiden tulee olla puhtaita ja tiiviitä. Kuljetusväline tai siellä kuljetettavat muut tuotteet eivät saa vaarantaa elintarvikkeiden hygieenistä laatua. Paluulogistiikka Yli 2 h kestävät kuljetukset varustettava tallentavalla lämpötilanseurantajärjestelmällä, paitsi kuljetukset suoraan kuluttajalle. Tällöinkin muistettava, että ov:aan pitää sisällyttää keinot, joilla elintarvikkeiden lämpötilat pidetään sallituissa rajoissa Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari


Lataa ppt "Otsikkosivu valkoisella taustalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google