Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Kuohuviinin valmistus
2
Yleistä Kuohuviinit ovat hiilihappoa sisältäviä poreilevia, mietoja viinejä. Kuohuviinit ovat yleensä vaaleita mutta myös puna- ja rosékuohuviinejä valmistetaan
3
Rypäleviini Kuohuviinejä voi tehdä pääasiassa kolmella eri menetelmällä: Samppanjamenetelmä Siirtomenetelmä Tankkikäymismenetelmä (Vaatimattomien viinien valmistuksessa käytetään painetäyttömenetelmää)
4
Raaka-aineet Vaaleat ja tummat rypäleet (valmistetaan kuiva perusviini eli cuvée) Cuvée voidaan valmistaa yhdestä tai useammasta perusviinistä Lisätään jalostettua hiivaa ja sokeria (n g/l)
5
Toinen käyminen – kypsyminen - sakanpoisto
Tapahtuu suljetussa astiassa Hiilidioksiidi ei pääse ulos, imeytyy viiniin Astioihin syntyy paine Hiivan kehitystä, käymisastetta ja syntyvää painetta seurattava Kehittyy oikean laatuinen luonne ja aromi Toinen käyminen voi kestää kuusi kuukautta Sakka poistetaan tanssittamalla tai suodattamalla
6
Makeutus – pullotus - kapselointi
Sakanpoiston jälkeen kuohuviiniä voi makeuttaa (sokerilla) Kuohuviinejä on erittäin kuivista makeisiin (makeusasteet: erittäin kuiva, täysin kuiva, kuiva, kuivahko, puolikuiva ja makea. >0-50g/l) Eri valmistajat käyttävät erilaisia makeusastemerkintöjä Pullo suljetaan luonnonkorkilla tai muovikapselilla Parhaimpana pullokokona pidetään ¾ litran pulloa
7
Varastointimenetelmä
Pullotuksen jälkeen rauhoittuu muutamia kuukausia varastossa Sitten laitetaan etiketit
8
Valmistusmenetelmät
9
Samppanjamenetelmä Klassinen kuohuviinin valmistusmenetelmä
Nuoreen cuvéen lisätään sokeria ja samppanjahiivaa ennen pulloitusta ja käymistä Pulloissa yleensä tiivis ja muovinen sakkatulppa ja kruunukapseli Käymisaika kolme-kuusi kuukautta Pullot siirretään tanssitustelineisiin vaaka-asentoon
10
Pullon pohjaan maalataan valkoinen viina (tanssitus on helpompi valvottavissa)
Kuohuviini voidaan makeuttaa perusviinin tai brandyyn liuotetulla sokerilla Kapseloinnin jälkeen pullot siirretään varastoon rauhoittumaan
11
Tanssitus Pulloja ravistellaan käsin päivittäin tai pyöritetään puoli- tai neljäsosakierrosta Tanssitustelineessä pullojen asento nostetaan hieman pystynpään, suu alaspäin. Tarkoituksena saada sakka laskeutumaan sakkatulppaan Kestää 1-3 kuukautta Sakka poistetaan laittamalla pullot jäähdytysaltaaseen (sakkatulppa jäätyy) Hiilihappoaine työntää sakkatulpan ja sakan ulos
12
Siirtomenetelmät Samantapainen kuin samppanjamenetelmä
Cuvée pulloitetaan ja toinen käyminen tapahtuu Ennen sakanpoistoa viini kypsytetään pulloissa Ei tanssiteta, sakka poistetaan koneellisesti Viini jäähdytetään ja kapseli avataan (viini samenee) Viini imetään pullosta, suodatetaan, makeutetaan ja pullotetaan uusiin pulloihin
13
Tankkikäymismenetelmä
Toinen käyminen tapahtuu eristetyissä painetankeissa Tankin lämpötilaa voidaan säädellä (vaikuttaa viinin kehitykseen) Valmiiksi käynyt viini jäähdytetään Sakka suodatetaan Viini siirretään toiseen tankkiin Varastoidaan tankeissa muutamia kuukausia, makeutetaan ennen pullotusta
14
Painetäyttömenetelmä
Valmis cuvée jäähdytetään viileäksi suljetuissa tankeissa Viinin liuotetaan hiilihappokaasua Pullotetaan vastapaineen alaisena
15
Méthode Rurale Méthode Rurale: kuohuviini käy vain kerran, astiasta suoraan pulloon, viini käy viileässä, sakka ei poisteta, ei makeuteta Méthode Gaillacoise: valmistetaan kuin Méthode Rurale, mutta viini suodatetaan Méthode Diose: Valmistetaan Méthode Gaillacoise, mutta osa makeutetaan Asti cuve close
16
Suomalainen hedelmäviini
Valmistetaan Suomessa kaikilla päämenetelmillä Raaka-aineet: herukat, karviaiset, omenat, vadelmat Makeusasteet erittäin kuivista makeisiin
17
Helmeilevät viinit Vähemmän hiilihappoa sisältäviä helmeileviä viinejä
Lisätty viiniin tai muodostunut käymisteitse
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.