Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ANTIIKIN KREIKAN TIEDE

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ANTIIKIN KREIKAN TIEDE"— Esityksen transkriptio:

1 ANTIIKIN KREIKAN TIEDE

2 Antiikin kreikan tiede
Antiikin tieteellä tarkoitetaan Välimeren rannikolla noin 700 eaa.–500 jaa. harjoitettua luonnontiedettä tai luonnonfilosofiaa. Klassisen kauden ( eKr.) loputtua teorioita ruvettiin kokeilemaan käytännössä. Hellenistisellä kaudella saavutettiin merkittäviä tuloksia tähtitieteessä, matematiikassa ja maantieteessä.

3 Arkhimedes määritteli ensimmäisenä muun muassa pallon ja sylinterin pinta-alan ja tilavuuden sekä ympyrän kehän ja halkaisijan välisen suhteen. Arkhimedeen lakina tunnetaan lainalaisuus, jonka mukaan nesteeseen upotettu esine menettää painostaan sen verran kuin sen syrjäyttämä nestemäärä painaa Mennessään kylpyyn Arkhimedes huomasi vedenpinnan kohoavan. Tämä tarkoitti sitä, että hänen kehonsa syrjäyttämän veden tilavuus oli sama kuin hänen kehonsa tilavuus. Arkhimedes oli löydöstä niin innostunut, että ryntäsi kaupungille alastomana huutaen samalla: ”Heureka!” (Olen löytänyt sen!)

4

5 Aristarkhos päätteli planeettojen kiertävän aurinkoa eikä maapalloa.
Lisäksi hän määritti tarkemman arvon aurinkovuodelle ja laski geometrian avulla Auringon ja Kuun koot

6 Hippokrates lääketieteen isäksi kutsuttu Hippokrates kehitti suuren määrän varhaisimpia lääketieteellisiä tekstejä. Nykyäänkin lääkärinetiikan ohjenuorana käytetään Hippokrateen valaa, jonka mukaan potilaan elämän suojeleminen on lääkärin tärkein päämäärä.

7 Hippokrateen vala ”…Elintapoja koskevia ohjeita tulen käyttämään sairaiden hyväksi kykyni ja harkintani mukaan: tulen torjumaan kaiken, mikä voi olla vahingoksi ja vääryydeksi. En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen. Enkä tule antamaan naiselle sikiötä tuhoavia aineita. Puhtaasti ja hurskaasti olen viettävä elämääni ja harjoittava tointani. En tule leikkaamaan veitsellä, en edes rakkokivistä kärsiviä, vaan luovutan sen tehtävän niille, jotka sellaista tointa harjoittavat…”

8 Tiedemiehet Arkhimedes Aristarkhos Hippokrates Tekijät: Jonna Karjalainen & Linnea Myllynen 13E


Lataa ppt "ANTIIKIN KREIKAN TIEDE"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google