Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."— Esityksen transkriptio:

1 AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Didaktinen jäsennys Opetuksen ja siten myös opetus- ja opiskeluvälineiden ja oppimisympäristön muokkauksen tulee lähteä tavoitteista. Keskeinen tavoite on usein tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja ylläpito Monien aistien hyödyntäminen periaatteessa voi auttaa tässä Toisaalta kuormitus voi kasvaa liian suureksi, jos yksi aistikanava tarjoaa yhtä ja toinen toista (koska on ok näyttää dia lukematta sitä? Hyvin harvoin!!) Oppimisaihiot ovat (pienehköjä) kokonaisuuksia, joissa oppimisen tavoitteet ja sisällöt on yhdistetty opiskleua edistävään ympäristöön (esim. oppimispeli).

3 Mikä on olennaista? Didaktisesti olennaista voi olla: 1. Informaation selkeä jäsennys (selkeys pääasia, ylikuormitus ym. sivulinjat tuhoisia) 2. Oppijoiden oman prosessoinnin ja oivaltamisen kannustaminen (motivointi, brain storming etc.) 3. Ajankohtaisuus (erityisesti ET) 4. Muu, esim. i.Tutkimusperustaisuus (yliopisto); huom. ei olennaista lukiossa (-> erot lähdeviitteissä ym.) ii.Helppotajuisuus (perusopetusryhmä, jolla oppimisvaikeuksia)

4 Välineitä piirtoheitin tietokone tykki dokumenttikamera verkkopohjaiset oppimisympäristöt (esim. WebCT, BSCW, Moodle, Blogit, Wiki) HUOM: Atk-luokka Vähenemässä: videot/DVD + TV + Radio Huom. myös paperikopiot, lehtileikkeet, sarjakuvat ym.

5 Opettajan taidot Tarvittavia perustaitoja Kohtuulliset taidot tekstinkäsittelyohjelmassa ja dia- esitysohjelmissa tarpeen, jonkinlaiset kuvankäsittelytaidot eduksi WWW-taidot välttämättömiä, ajantasainen käyttö (YouTube, Twitter, Facebook jne.) eduksi Erilaisten verkko-oppimisympäristöjen rakentamisen syytä olla tuttua, ratkaisut kunta-/koulukohtaisia Joku käsitys tekijänoikeuksistatekijänoikeuksista Vieraassa ympäristössä (esim. sijaisuus) laitteiston käytössä varauduttava ongelmiin → valmistautuminen ajoissa varasuunnitelma

6 Piirtoheitin väistyvää teknologiaa, mutta monissa kouluissa edelleen käytössä oleva työväline strippaaminen ylikuormituksen välttäminen kalvoja ryhmille (muista kynät) elävä kirjoittaminen hyväksi värit hyväksi (ei huonosti näkyvät esim. oranssi) kalvo ei ole pyhä: soveltavia käyttöjä esim. kalvopalasilla työskentely; varjo show ym. luovat menetelmät

7 Tietokone ja tykki Molempia voi käyttää ilman toista (esim. dvd tykille; oppilaat koneilla), mutta usein yhdessä. Diaesitykset, ks. http://www.helsinki.fi/tvt-ajokortti/http://www.helsinki.fi/tvt-ajokortti/ Powerpointilla (ja luultavasti muilla vastaavilla diaohjelmilla) strippaaminen vaatii animointia ja/tai riittävän pieniä dioja. 5 * 5 sääntö tms. Testaa diaesityksen toiminta ja ota tiivistelmäprintti Huom: klippien (videonpätkät, kuunnelmat) toimiminen suoraan ohjelmasta voi joskus riippua ympäristöstä.

8 Tykki ilman dia-ohjelmaa Tykkiä voi käyttää myös tekstinkäsittely ym. ohjelmilla Huom olennainen ero: pdf-formatti on lukittu, tekstinkäsittelyformaatit (esim. doc ja rtf) ovat avoimia ko. ohjelman asetukselle → käytä varmuuden vuoksi pdf, jollet ehdi testata laitetta Tässäkin aineisto syytä jäsentää (zoomaus, riittävän pieni tekstimäärä sivulla).

9 Dokumenttikamera Sisältää samat ominaisuudet kuin piirtoheittimellä (+ värit) tässäkin luovuus tärkeää Muita käyttöjä, esim: oppikirjan (ja sen kuvien) käyttö ajankohtainen materiaali esim. sanomalehdistä

10 Verkkopohjaiset oppimisympäristöt Muotoja esim. yhdessä tuotetut wikit (ks. esim. http://wiki.helsinki.fi/display/support/Pikaopas); tai yhden henkilön blogit (ks. esim. http://blogs.helsinki.fi/); materiaalipankit (ks. esim. http://apumatti.helsinki.fi/); https://matskut.helsinki.fi/ esitysohjelmat, prezi (ks. ohessa) opetus- & opiskeluohjelmat, esim. http://quizlet.com/http://quizlet.com/

11 Verkkopohjaiset oppimisympäristöt Kouluissa hyvin tärkeitä laajemmat, kokonaiset oppimisympäristöt, joissa mahdollisuus materiaalin jakamisen lisäksi esim., tehtävien tallettamiseen ja kommentoimiseen (joko vain opettaja tai kaikki kurssilaiset, keskusteluketjuihin, arviointiin jne.) sekä arvioimiseen esim. moodle, opit (uusi?)opituusi? Huom: keskusteluketjut, joissa näkyy jonkinlainen dialogi, ovat et:n ja filosofian opetuksen kannalta erityisen tärkeitä → saadaan ajatukset ja perusteluketjut näkyviin

12 Ohjelmien koulu-/kuntakohtaisuus Ohjelmat koulu-/kuntakohtaisesti ostettuja → yleispäteviä ohjeita vaikea antaa Ohjelmat kuitenkin usein toimintalogiikaltaan samantapaisia → kun osaa yhden on helppo oppia toinen HY:ssä tällä hetkellä ykkössuosikki Moodle, jos ymmärrätte sen toimintaa, pärjäätte hyvin!

13 Älytaulu/Smart board Kosketusnäytöllinen taulu, joka mahdollistaa elävän kirjoittamisen ja digitaalitekniikan yhdistämisen. Esim. Espoon (tietääkseni) kaikissa lukioissa OKL:ssa vain Minerva-torilla & pari muuta.


Lataa ppt "AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google