Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Selvä Sopimus Vihtavuoren koulu, Laukaa 1999 - 2010.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Selvä Sopimus Vihtavuoren koulu, Laukaa 1999 - 2010."— Esityksen transkriptio:

1 Selvä Sopimus Vihtavuoren koulu, Laukaa 1999 - 2010

2

3 Alkoholin käyttö ja haitat lisääntyvät  Tupakoinnin tiedetään aiheuttavan enemmän kuolemia ja vähän suuremman menetyksen elinajan odotteeseen (Martelin ym.), mutta kun otetaan huomioon myös sosiaaliset ja sivullisiin kohdistuvat vaikutukset, voidaan alkoholinkäytön kokonaisvaikutusta pitää selvästi suurempana.  Myös Kansallisessa projektissa terveydenhuollon tulevaisuuden turvaamiseksi (2002) todetaan,että suomalaisten pahin yksittäinen terveysongelma on nyt ja lähitulevaisuudessa alkoholi.

4 Aloitusikä? Nuorten terveystapatutkimuksen 2007 mukaan 12-vuotiaista pojista 92 ja tytöistä 93 prosenttia ei ole käyttänyt alkoholia edes pieniä määriä. Nuorten terveystapatutkimuksen 2007 mukaan 12-vuotiaista pojista 92 ja tytöistä 93 prosenttia ei ole käyttänyt alkoholia edes pieniä määriä. 14-vuotiailla vastaavat luvut ovat 65 (pojat) ja 55 prosenttia (tytöt). 14-vuotiailla vastaavat luvut ovat 65 (pojat) ja 55 prosenttia (tytöt).

5 Nuorten alkoholinkäyttö aikuisiän alkoholiongelmien ennustajana.  Alkoholin käytön yleisyys yhä nuoremmissa ikäluokissa on herättänyt sekä kummastusta että huolta nuorten tulevaisuudesta.  Onko huoli aiheellista vai onko nuorten alkoholin käyttö vain nuoruuteen liittyvää, joskus yltiöpäistäkin kokeilua, joka jää taakse vanhenemisen ja viisastumisen myötä?  Kysymykseen vastaaminen vaatii samojen henkilöiden kehityksen pitkäaikaista seuraamista, ns. pitkittäistutkimusotetta.

6 Jyväskylässä 1960-luvun lopulla Lea Pulkkisen aloittama pitkittäistutkimus, joka tunnetaan nimellä Lapsesta aikuiseksi, tekee mahdolliseksi kysymysten tarkastelun. Tutkimuksessa on seurattu samojen henkilöiden kehitystä 8-vuotiaasta 42- vuotiaaksi. Alkoholin käyttöä koskevaa tietoa on kysytty henkilöiltä haastattelemalla ja kyselylomakkeilla 14-, 20-, 27-, 36- ja 42-vuotiaana

7 Tulokset osoittavat, että nuorena aloitettu alkoholin käyttö on vakava riskitekijä myöhemmän alkoholin käytön kannalta. Tämä tulos on yhdenmukainen useiden kansainvälisten tutkimustulosten kanssa.

8 Kun varhaisnuori alkaa käyttää alkoholia, hän alkaa omaksua elämäntapaa, johon kuuluu alkoholin käyttö muiden kanssa oltaessa. Siitä kehittyy ajanviettotapa, joka syrjäyttää muunlaiset ajankäyttötavat harrastusten parissa. Nuori ei saa kokemusta, että niidenkin parissa voi olla hauskaa. Kun varhaisnuori alkaa käyttää alkoholia, hän alkaa omaksua elämäntapaa, johon kuuluu alkoholin käyttö muiden kanssa oltaessa. Siitä kehittyy ajanviettotapa, joka syrjäyttää muunlaiset ajankäyttötavat harrastusten parissa. Nuori ei saa kokemusta, että niidenkin parissa voi olla hauskaa.

9 Merkittävää on myös se, että jos ihminen oppii vetäytymään alkoholin huumaan ollessaan jännittynyt, surullinen, vihainen tms. hän ei opi käsittelemäänvoimakkaita tunteita muilla tavoilla.

10 Mikäli alkoholin käytön aloitusikä siirtyy myöhemmäksi, nuorella on enemmän mahdollisuuksia oppia nauttimaan muuntyyppisistä sosiaalisista kokemuksista ja käsittelemään tunnetilojaan muilla tavoilla. Ikä tuo myös mukanaan kypsyyttä ja vastuullisuutta.

11 Aloitusiän lykkääminen myöhemmäksi koituu lapsen hyväksi. LÄHTEET:: Lea Pulkkinen (toim.): Lapsesta aikuiseksi. Atena 1996. Lea Pulkkinen: Mukavaa yhdessä: Sosiaalinen alkupää Sosiaalinen alkupääoma ja lapsen sosiaalin Lähteet: Lea Pulkkinen: Mukavaa yhdessä. Sosiaalinen alkupääoma ja lapsen sosiaalinen kehitys. PS-Kustannus 2002 Lea Pulkkinen (toim): Lapsesta aikuiseksi.Atena 1996

12 Selvä Sopimus Tämän sopimuksen allekirjoittaja sitoutuu päihteettömään elämäntapaan peruskoulun päättymiseen asti. Samalla oppilas on oikeutettu osallistumaan keväällä 2011 tehtävään viikon pituiseen matkaan tai saamaan muun kotona yhdessä sovitun palkinnon. Huoltaja sitoutuu allekirjoituksellaan vastaamaan matkan tai muun palkinnon kustannuksista. Lupaan sitoutua päihteettömyyteen: Päihteillä tarkoitetaan tässä tupakkatuotteita, alkoholia ja kaikkia huumeeksi luokiteltavia aineita. päiväys:_______________________________________ allekirjoitus:____________________________________ nimen selvennys:________________________________ Lupaan maksaa matkan( tai jonkun muun yhdessä sovitun palkinnon). päiväys:_________________________________________ huoltajan allekirjoitus:________________________________ nimen selvennys:___________________________________ matkan tilalle yhdessä sovittu palkinto:___________________ Yhteisten harrasteiltojen ja illanviettojen järjestämistä varten tarvitaan työryhmä huoltajista. Jos haluat mukaan tähän ryhmään, kirjoita vielä yhteystietosi: __________________________________________­­­­__________ ____________________________________________________ Oppilaan toiveita perjantai-iltojen ohjelmaksi: _________________________________________________________

13 Pyritään ehkäisemään nuorten päihteidenkäyttöä myönteisellä tavalla.Pyritään ehkäisemään nuorten päihteidenkäyttöä myönteisellä tavalla. Sopimus oppilaan, kodin ja koulun välillä.Sopimus oppilaan, kodin ja koulun välillä. Hyötynäkökohtia: syy päihteettömyydelle, joukkovoima, tukea itsetunnolle, retket, turvaverkko kodilleHyötynäkökohtia: syy päihteettömyydelle, joukkovoima, tukea itsetunnolle, retket, turvaverkko kodille

14 Sopimukseen liittyvä palkkio sovitaan kodin ja oppilaan välillä. Oppilaalla oltava oma halu lähteä mukaan. Sopimuksen pitävyys ja kontrollointi : päävastuu kodilla, ongelma ?

15 Nuorten Akatemia Tiedote 14.2.2005 LAUKAALAISELLE VIHTAVUOREN KOULULLE PALKINTO NUORTEN ALKOHOLINKÄYTTÖÄ EHKÄISEVÄSTÄ TOIMINTASUUNNITELMASTA

16 www.selvasopimus.com

17

18

19 ”Yli kymmenen vuotta toiminut Selvä Sopimus on auttanut ja tukenut meitä vanhempia erittäin haastavassa kasvatustehtävässämme. Koemme, että sopimus on erinomainen ja toimiva esimerkki kodin ja koulun välisen yhteistyön tärkeydestä. Selvä Sopimus on mielestämme myös osoitus koulumme opettajien suurista sydämistä ja sitoutumisesta työhönsä. Mielipiteitä:

20 ”Yksikään sopimus ei ole täydellinen, eikä maailmamme ole vielä tasa-arvoinen. Sen takia me äidit ja isät, yhdessä opettajien ja nuortemme kanssa olemme kehittäneet myös tätä sopimusta. Lähtökohtaisesti pidämme kuitenkin jo nyt tärkeänä, että sopimuksen ansiosta sadoilla nuorilla on ollut päihteetön yläkouluaika. Myös kouluterveystutkimuksissa koulumme häntäsija on vuosien saatossa muuttunut kärkisijaksi”.

21 ”Emme ole koskaan kokeneet, että Selvä Sopimus olisi lahjontaa, vaan nimenomaan porkkana. Annamme lapsemme itse päättää, allekirjoittaako sopimuksen vai ei, eikä koulu painosta päätökseen millään tavalla”.

22 ”Koulu ei ole kehottanut maksamaan rahaa eikä se ole puuttunut kotitöihin. Palkkion ei tarvitse olla rahallinen, vaan esimerkiksi vanhemmantupakanpolton lopettaminen vastineeksi voi käydä palkkiosta.”

23 ”Itse olin selväsopimuksessa yläasteella ja suoritin sen kunnialla loppuun asti, päihteitä edes kokeilematta. Ja voin käsi sydämellä vakuuttaa, että ainut syy siihen oli juuri selväsopimus ja ysiluokan lopussa häämöttävä ulkomaanmatka. Se piti minut, ja myöskin koko ystäväpiirini poissa päihteistä. Ja se reissu Portugaliin oli aivan mahtava ja täysin ansaittu! Ja yhtä iloisia olivat ne ikätoverit, jotka saivat palkinnoksi esimerkiksi käytetyn mopon tai sata euroa! Ei se idea ole pelkästään siinä palkinnossa, vaan siinä mitä on sen eteen tehnyt. Minulla oli monta mahdollisuutta juoda selväsopimuksen aikana, mutta jätin ne mahdollisuudet käyttämättä. Kyse ei ollut siitä, etteikö mieleni olisi tehnyt, vaan siitä etten yksinkertaisesti voinut valehdella vanhemmilleni. Omatunto tuli siis vastaan.”

24 Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomautus 13.8. 2010 1.) Peruskoulun maksuttomuusperiaatteen kannalta sopimus on ongelmallinen? Entä kaikki muu rahan kerääminen Suomen kouluissa: luokkaretket, leirikoulut, liikuntapäivät? Entä kaikki muu rahan kerääminen Suomen kouluissa: luokkaretket, leirikoulut, liikuntapäivät? 2.) Koulu on ylittänyt kasvatusvastuunsa rajat? Mitä tämä tarkoittaa? Mitä tämä tarkoittaa?

25 Selvä Sopimus jatkuu Vihtavuoressa.


Lataa ppt "Selvä Sopimus Vihtavuoren koulu, Laukaa 1999 - 2010."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google