Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Αποκάλυψη του Ιωάννη Johanneksen ilmestys. Ilm. 22.18-19. ”Jos joku panee niihin jotakin lisää, panee Jumala hänen kärsittäväkseen kaikki ne vitsaukset.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Αποκάλυψη του Ιωάννη Johanneksen ilmestys. Ilm. 22.18-19. ”Jos joku panee niihin jotakin lisää, panee Jumala hänen kärsittäväkseen kaikki ne vitsaukset."— Esityksen transkriptio:

1 Αποκάλυψη του Ιωάννη Johanneksen ilmestys

2 Ilm. 22.18-19. ”Jos joku panee niihin jotakin lisää, panee Jumala hänen kärsittäväkseen kaikki ne vitsaukset joista tässä kirjassa on kerrottu. Jos joku ottaa pois jotakin tämän ennustusten kirjan sanoista, ottaa J7umala pois hänen osallisuutensa elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kerrottu.”

3 Mikä on Johanneksen ilmestys? Ilm esittäytyy itse "ilmestykseksi" (1:1), "ennussanoiksi” eli "profetiaksi”; 1:3; 19:10; 22:9-10, 18-19) ja kirjeeksi (1:4). Apokalypsis tulee yhdyssanasta apo-kalyptoo 'nostan peitteen pois', 'paljastan', 'ilmaisen, ilmoitan’. Kyse ei ole Johanneksen ilmestyksestä vaan Jumalan ilmoituksesta.

4 Miten syntyi Kirjoittajana pidetään Johanneksen evankeliumin ja kirjeiden kirjoittajaa apostoli Johannesta. (erimielisyyttä) Kirjoitettu luultavasti v.96. keisari domitianuksen aikana tai v. 68-69. keisari neron aikana. Kirjoitettu Patmos-saarella. Johannes sai näyn/näkyjä.

5 Tulkintatavat 1.Vertauskuvallinen eli symbolinen tulkintatapa -Vertauskuvien ymmärtämisessä ratkaisevaa on, mistä miellemaailmasta käsin niiden tarkoitettu lukija ne ymmärtää, ei se, mitä ne sinänsä ilmaisevat. Siten myös Ilm:n käyttämä lukujen symboliikka on tiukasti sidoksissa siihen, mitä vertauskuvallisia sisältöjä niille muuten annettiin. -Vertauskuvia ovat luvut ja oudot henkilöt -Esim. 4 hevosta (luku 6), 144000 sinetöityä (luvut 7 ja 14), Sotajoukot (luku 9), aurinkoon pukeutunut nainen (luku 12), kaksi petoa (luku 13), Harmagedonin taistelu (luku 16), suuri Babylon-portto (luvut 17-18) ja tuhat vuotta kestävä valtakunta (luku 20).

6 Ei pelkästään vertauskuvallinen, ei siis ajaton ja historiaton. Selkeä ilmoitus maailmantapahtumisen kulkemisesta kohti ratkaisevaa loppua ja sitten uutta alkua, jota ei enää seuraa loppu. Vertauskuvilla on vastineensa tulevassa todellisuudessa, osittain myös Ilm:n ympäristön todellisuudessa. Johannes näki ja kuuli sellaista, mitä hänelle ja hänen aikalaisilleen ei ollut eikä vielä voinutkaan olla olemassa.

7 2. Ilm:aa on osaltaan selitettävä sen oman ajan taustaa vasten. Asetu lukijan asemaan - tietämys lisääntyy koko ajan antiiki tutkimuksen edetessä. Samalla Ilm:n ymmärtämyksemme voi enentyä ja syventyä. - Erityisesti luvuissa 2-3 olevat lähetekirjelmät Vähän-Aasian seitsemälle seurakunnalle avautuvat kaikissa ulottuvuuksissaan vain, kun tiedetään seurakuntien ympäristö ja oma tila

8 Miten tulkittava 3. Ilm. liittyy vankasti VT:hen. – Se viittaa siihen yli 500 kertaa. Ilm:n kaikkiaan 404 jakeesta 278:ssa on yksi tai useampi viittaus VT:hen. Ilm:tä on siis turha yrittää ymmärtää VT:tä tuntematta. – Erityisesti Ilm. liittyy Jesajan, Hesekielin ja Danielin kirjaan kuten juutalainenkin ilmestyskirjallisuus. Danielia lainataan tai siihen viitataan Ilm:ssä 85 kertaa, Hesekiel heijastuu 107 kertaa Ilm:ssä

9 VT:n profetian mallissa on kolme yhteen kuuluvaa asiaa. – Jumalan luomistyö, vedenpaisumus eli synti, joka hukuttaa ihmisen ja ihmiskunnan, ja vaellus vapauteen suuren Vapauttajan johdolla (Exodus ja Mooses)- kulkevat halki koko VT:n

10 4. Varsinainen Ilm:n avain on kuitenkin eskatologinen eli futuristinen. – Ilm. on yleisluontoinen, EI yksityiskohtainen, ennakkokuvaus viimeisistä tapahtumista. – On mahdotonta ajatella, että Ilm:sta tulisi voida kaivaa esiin historian yksityiskohtainen kartta. Se itse ei viittaa mihinkään sellaiseen. Vrt. Luther, Muroma. Meller, jne. – Jeesus sanoi selvästi tulevansa takaisin ja kuvaili jopa tulemisensa merkkejäkin. (Matt. 24-25) – Kaikki UT:n apostoliset kirjoittajat omalta osaltaan vahvistavat tämän, ja Ilm. suorastaan keskittyy siihen. Yksityiskohdat saavat perimmäisen mielekkyytensä nimenomaan ja yksinomaan lopusta ja lopussa

11 5. Ilm:n ydin ei kuitenkaan ole varsinaisesti peitteen vetäminen tulevaisuuden edestä sivuun. Se ei pyri ensisijaisesti kertomaan meille, mitä on tulevaisuus sinänsä, vaan Ilm:n avain on Jeesus Kristus, koko UT:n ja koko Raamatun avain. Ilm ei pääty loppuun vaan Jeesuksen Kristuksen ikuiseen kunniaan, ja hänestä se myös alkaa.

12 Jumalan valtakunnan historiallinen 1) Yrittämällä asettua sen ensimmäisen kuulijakunnan asemaan, koska Ilm. syntyi historiallisessa ympäristössä, 2) Suhteuttamalla sen VT:hen, koska se itse rakentuu olennaisesti sen varaan 3) Omistamalla sen sanoman itsellemme juuri sinä aikana, jota elämme, riippumatta siitä, kuinka kaukana tai lähellä Jeesuksen paluu näyttää olevan, koska Jumalan seurakunta nyt elää historiassa 4) Uskomalla sen sanoman ihmiskunnan tuhosta, tuomiosta, Jeesuksen paluusta ja Jumalan uudesta luomistyöstä, koska ne kerran tulevat tapahtumaan historiassa 5) Etsimällä siitä ennen kaikkea teurastettua Karitsaa ja voiton saanutta Juudan jalopeuraa Jeesusta Kristusta, koska hän on kaiken historian Herra nyt ja aina.

13 Spiraalimainen rakenne: – 1:1-20: Mitä oli… Kirjan johdanto ja näky Jeesuksesta – 2:1-3:22 Mitä on … Lähete kirjeet 7 seurakunnalle – 4:1-22:5 Mitä tulee olemaan… 4:1-5:4 Näky valtaistuimesta kääröstä

14

15 Ennakointi – 6:3-8. 2-4 sinetin ilmaisema tuomio Tapahtuma – 8:1-11:19 Merkkisoittojen ilmaisema tuomio Lopputulos – 15:1-16:21, Maljojen ilmaisema tuomio

16 Ennakointi – 6:9-11: seurakunnan vaino (5. sinetti) Tapahtuma – 12:1-13:18: Jumalaa vastustavan vallan nousu (lohikäärme & peto) Lopputulos – 17:1-18:24: Jumalaa vastustavan vallan tuho (Babylonin portto)

17 Ennakointi – Ilm 6:12-17: maailman tuho (6. sinetti) Tapahtuma – 14:1-20: Jeesuksen tuleminen tuomariksi Lopputulos – 19:1 Jeesuksen tuleminen tuomariksi

18 Ennakointi – 7:1-17: täyttymys Tapahtuma – 20:1-22:5 tuhatvuotinen valtakunta, maailman tuomio, uusi Jerusalem, uusi taivas, uusi maa Lopputulos – 19:1-21: tuhatvuotinen valtakunta, maailman tuomio, uusi Jerusalem, uusi taivas, uusi maa.

19 Ilmestyskirjan pääsanoma 1.Jumalan kaikkivaltius - (1:8; 4:8; 11:17; 15:3; 16:7, 14; 19:6, 15; 21:22) 2. Keskus on Jeesus Kristus. Sekä Isä että Jeesus ovat "Alfa ja Oomega" (1:8; 22:13). Kaikkivaltias Jumala toteuttaa tarkoituksensa maailmassa Poikansa välityksellä 3. Sovitus on kaiken perusta. Myös Jeesuksen voitto nousee hänen sovituskuolemastaan. (teurastettu karitsa) 4. Esittää Jeesuksen VT:n täyttymyksenä. Raamattu on kokonaisuus. 5. Trinitaarisuus (1:4-5,, 5:6, 22:1)

20 6. Synti ja saatana otetaan hyvin vakavasti. 7. Oikeudenmukaisuus - Jumalan vanhurskaus ja tuomion päivä (20:11-15) - Marttyyrien kirja 8. Loppu tulee, pian, kaikille, on jo läsnä. 9. Pahuus kasvaa ja tulee näkyväksi. Samoin hyvä erityisesti seurakunnan välittämänä. 10. Historian takana vaikuttavat näkymättömät jumalalliset ja demoniset tekijät ja voimat. Näkyvä ja näkymätön vaikuttavat toisiinsa.

21 11. Tulevaisuus ei ole yhtä kuin ydinsota, kolmas maailmansota, luonnon tuhoutuminen tms. Tulevaisuus on Jeesus Kristus. Raamatun sanoman uskovat ihmiset eivät kulje kohti tuhoa vaan Jeesusta Kristusta. 12. Kuvaus Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen merkityksestä nykyhetkelle, tulevaisuudelle ja lopulle.


Lataa ppt "Αποκάλυψη του Ιωάννη Johanneksen ilmestys. Ilm. 22.18-19. ”Jos joku panee niihin jotakin lisää, panee Jumala hänen kärsittäväkseen kaikki ne vitsaukset."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google