Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maastoammuntarata SJAL tuomarikoulutus 2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maastoammuntarata SJAL tuomarikoulutus 2013."— Esityksen transkriptio:

1 Maastoammuntarata SJAL tuomarikoulutus 2013

2 Turvallisuus Tarkista rata etteivät taululta taululle siirtymät eivätkä ammuntapaikat ole ammuntalinjalla harhanuolien varalta. Vertaa maaston todellista tilaa järjestäjien rastikarttaan. Tuomareiden on hyvä muistuttaa ampujia tarkistamaan ammuntalinja aina ennen ammunnan aloittamista rastilla.

3 Turvallisuus Ennen kilpailun alkua on kaikkien tuomareiden käytävä tutustumassa rasteihin ja kulkureitteihin. Huolehdi, että rastit ovat turvalliset niin ampujille, järjestäjille kuin katsojille. Maastoammunnan turvallisuusriskit ovat rata-ammuntaa selkeästi suuremmat. Metsän puut ja mäet ovat turvallisuuden kannalta huomioitavia näköesteitä. Kilpailijoiden käyttämien reittien on oltava myöskin vaarattomat (jyrkät, liukkaat kalliot)

4 Turvallisuus Katsojille on varattava rastien yhteyteen turvalliset paikat, joille on myös oltava turvalliset kulkuyhteydet. Ampujien, tuomareiden ja katsojien käyttämät kulkureitit eivät saa risteytyä ammuntasuunnan kanssa. Reitin pois taustalta olisi hyvä kulkea ensin n. 10 metriä suoraan sivuun taustasta. Mikäli tämä ei ole mahdollista on vaarallisille reitin kohdille asetettava valvojat, joilla on toimivat viestintäyhteydet.

5 Turvallisuus Rastien molemmilla sivuilla tulee olla riittävä vara-alue, yleensä noin 10 metriä. Katsojien paikat eivät saa olla 10 metriä lähempänä ammuntarasteja. Ampumalinjoilla olevat oksat saattavat ohjata nuolta vikaan. Ne muodostavat myös siis vaaran. Poistata parhaalla mahdollisella tavalla tällaiset riskitekijät. Riittävään varoalueeseen vaikuttaa mm. ammuntalinjan vieressä olevat puut, mäen kulmat jne, jotka voivat aiheuttaa kimmokkeita ja siten lisätä tarvetta laajemmalle varoalueelle.

6 Maastorata Maastorata sisältää 12, 16, 20 tai 24 rastia. Ne voivat olla kaikki annettuja, kaikki arvioitavia tai yhdistelmä näistä. Nuolenpääkierros (STAR) sisältää 24, 28, 32, 36, 40, 44 tai 48 rastia. Finaaleissa (normaalisti vain MM-kilpailut): 16 parasta ampujaa ampuu 12 annetun matkan pudotuskierroksen. 8 parasta ampujaa ampuu 8 annetun matkan pudotuskierroksen. 4 parasta ampuu pareittain semifinaalin ja mitaliottelut, molemmissa 4 annettua matkaa.

7 Matkat ja taulut Järjestäjien tulee toimittaa tuomareille kartta, jossa on merkittynä matkat ja taulukoot (myös arvioitavat). Tuomarit tarkistavat matkat ja taulukoot ennen aloittamista. Tietovuotojen välttämiseksi, ilmoita arvioitavien matkojen tiedot vain päätuomarille!

8 Ammuntamatkat 12 rastin rataa kohden (annettu tai arvioitava matka) tulee jokaista taulukokoa olla 2-4 kappaletta. Arvokisoissa annettuja aina 3 kpl. Eri paaluja voi sijaita samalla etäisyydellä tietyllä rastilla. Ammuntamatkojen tulisi kuitenkin vaihdella pitkän, keskipitkän ja lyhyen välillä.

9 Taulujen asettelu Onko tausta/taulu esteettömästi näkyvissä myös lyhemmille ampujille. Onko ammunta mahdollista sekä vasen- että oikeakätisille. Onko oksien poisto suoritettu mahdollisien kevyempiheittoisten jousien varalta. Tarkista mahdollisimman monesta rastista ovatko matkat mitattu ja merkattu oikein. Toleranssi on 1 m yli 15 metrin matkalla, 25 cm lyhyemmiltä. Tarkista onko Taulun koko oikein Taulun korkeus maasta minimietäisyydellä Taustan tuki tarpeeksi vahva Taustan suunta suoraan ampujaa kohden. Tausta ei saa nojata puuhun siten, että nuoli voi osua siihen.

10 Maastotaulu Taulujen koot 20 cm (12 kpl / tausta)
Väri Keltainen pistealueilla 5 ja 6 Musta pistealueilla 1-4 Halkaisija 1/10 taulusta pistealueilla 5-6 1/5 taulusta pistealueilla 1-4 Toleranssi ± 1mm pistealueilla 4-6 ±3 mm pistealueilla 1-3

11 60 cm tai 80 cm taulu Annetuilla matkoilla suositus on sijoittaa 2 taulua vierekkäin. Tällöin vasemmalta puolelta ampuvat vasemmanpuoleiseen tauluun ja oikealla puolella ampuvat oikeanpuoleiseen tauluun.

12 40 cm taulu Jokaiselle ampujalle on oma taulu. Taulupaperissa on yleensä 2 taulua. Ensimmäinen pari ampuu ylempiin tauluihin ja toinen pari alempiin tauluihin.

13 20 cm taulu Jokaisella ampujalla on oma pystyspotti, järjestyksessä vasemmalta oikealle: A, B, C, D Ensimmäinen pari ampuu A- ja C-tauluihin, toinen pari B- ja D-tauluihin. A C B D – ammuntajärjestys.

14 Tuomareiden sijoittuminen radalle
Tuomareiden tulee sijoittua radalle siten, että mahdollisimman moni taulu on tarkkailtavissa ja siirtyminen taustojen välillä on turvallista. Finaalikierroksilla tuomari kulkee ammuntaryhmän mukana tai tauluilla on nimetyt tuomarit.

15 3D-ammunta Suhteellisen uusi laji WA:lla ja säännöt tarkentuvat tästä syystä useammin. Tarkista aina ennen kilpailua uudet säännöt! Rata ja ammunta ovat pitkälti kuten maastoammunnassa. Eri etäisyydet 3D-eläimet Epäsäännöllisen muotoiset kohteet aiheuttavat huteja. Huomioi turvallisuus!

16 3D-eläimet Eläimen takana ei saa käyttää taustaa.
Aiheuttaa huteja, joten nuolia voidaan joutua etsimään. Maastokuvioista taustaa voi käyttää, koska se ei eroa maastosta merkittävästi ammuntapaikalta katsottuna. Eläimestä on oltava kuva, johon on merkitty ammunta-alueet. Kuvan on oltava odotusalueen lähistöllä, n metriä paalulta. Tarkista, että kuva on oikeanlainen ja pistealueet on merkitty selkeästi.

17 3D-eläimet Pistealue vastaa vitaalialuetta (sydän ja keuhkot) ja haava-aluetta. Sisimmästä ympyrästä saa 11 pistettä. Muusta vitaaliosumasta 10 pistettä. Vitaalialueen ulkopuolisesta pistealueesta saa 8 pistettä. Muusta osumasta saa 5 pistettä (paitsi sarvet ja sorkat, jotka lasketaan hudeiksi).


Lataa ppt "Maastoammuntarata SJAL tuomarikoulutus 2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google