Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteishakuinfo 23.1.2014 www.opintopolku.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteishakuinfo 23.1.2014 www.opintopolku.fi."— Esityksen transkriptio:

1 Yhteishakuinfo

2 Sähköinen yhteishaku www.opintopolku.fi
Valtakunnallinen oppilasvalinta ammatilliseen koulutukseen, lukioon sekä kotitalousopetukseen 5 hakutoivetta, vain yhteen valitaan hakutoivejärjestyksen mukaisesti Koko maan koulutustarjonta, valintaperusteet, hakemiseen liittyvät ohjeet sekä HAKEMINEN

3 Aikataulu HAKUAIKA 24.2. – 14.3.2014 (klo15 mennessä)
Valinnan tulokset aikaisintaan kirjeitse Opiskelijan varmistettava opiskelupaikan vastaanottaminen viimeistään oppilaitoksen ilmoittamalla tavalla Jälkiohjauskirjeet ilman opiskelupaikkaa jääneille postitetaan aikaisintaan Lisähaku suoraan oppilaitokseen. Tietoja Opintopolku.fi sivulta.

4 Yhteishaussa EI haeta Perusopetuksen lisäopetukseen eli 10.luokille ja ammattistartille (Hakuaika , Opintopolku.fi) Erityisoppilaitoksiin, esim. Järvenpään Koulutuskeskus Oppisopimuskoulutukseen

5 Valintaperusteet ja pisteytys Ammatillinen koulutus
Hakijalle annetaan 6 lisäpistettä, jos hän on suorittanut Perusopetuksen oppimäärän hakuvuonna (9lk:n) -Perusopetuksen lisäopetuksen (10.lk, ammattistartti) -Ammatilliseen koulutukseen valmentavan tai ohjaavan koulutuksen (esim. MaVa) -Kotitalousopetuksen -Kansanopiston vuoden mittaisen linjan Hakijalle annetaan 8 lisäpistettä, jos hänellä ei ole hakuaikana voimassa olevaa koulutuspaikkaa -Ammatillisessa koulutuksessa -Lukiokoulutuksessa

6 …jatkuu Yleinen koulumenestys (max16p) Painotettavat arvosanat (max8p)
Kaikkien aineiden keskiarvo (paremmasta keskiarvosta palkitaan aiempaa enemmän, myös painotettavissa arvosanoissa) Painotettavat arvosanat (max8p) Kolmen parhaan arvosanan keskiarvo seuraavista: liikunta, kuvataide, käsityö, kotitalous ja musiikki Pääsy- tai soveltuvuuskoe (max10p), jos järjestetään Sukupuoli (0 tai 2p) (hakijoista max 30% samaa sukupuolta) Työkokemus (max3p) Ks.erikseen musiikki-, tanssi ja liikunta-ala, urheilijan ammatillinen koulutus, sirkusala ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto. Mahdollisuus saada lisäpisteitä.

7 …jatkuu Hakijalle annetaan 2 pistettä ensimmäiseksi asetetusta hakutoiveesta (vain jos se on ammatillinen koulutus) (Muista hakutoiveista EI saa enää pisteitä) Pääsy- tai soveltuvuuskokeisiin kutsutaan KAIKKI hakukelpoiset hakijat (1-10 pistettä, 0=hylätty)

8 …jatkuu Yhteenveto pisteytyksestä: Ei koulutuspaikkaa 8p.
9lk,lisä- valmentava – ja kotitalousopetus p. Yleinen koulumenestys max 16p. Painotettavat arvosanat max 8p. Ensimmäinen hakutoive p. Pääsy- tai soveltuvuuskoe max 10p. Sukupuoli max 2p. Aiemmat opinnot, harrastukset yms (vain tietyt alat) max 3p. Työkokemus max 3p.

9 Harkintaan perustuva valinta
Koulutuksen järjestäjä voi ottaa hakijan henkilöön liittyvien syiden perusteella max 30% hakukohteeseen otettavista opiskelijoista pistemääristä riippumatta (Korvaa aiemman joustavan valinnan) Perusteina: Oppimisvaikeudet Sosiaaliset syyt Koulutodistusten puuttuminen tai todistuksen vertailuvaikeudet

10 Terveydelliset tekijät, Kielikoe
Lähtökohtana on, että hakijan terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei voida kuitenkaan ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan/toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin/harjoitteluun Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, selvitetään hakijan valmiudet opetuskielen käyttämiseen (kielikoe tai erikseen määritellyt muut tavat)

11 Tarkista terveydelliset tekijät ainakin näillä aloilla:
nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen pt viittomakielisen ohjauksen pt lentokoneasennuksen pt lapsi- ja perhetyön pt (perustutkinto) lennonjohdon pt kuljetuspalvelujen koulutusohjelma ja lentoasemapalvelujen koulutusohjelma maanrakennuskuljetuksen koulutusohjelma merenkulkualan pt metsäkoneenkuljetuksen koulutusohjelma ympäristöalan koulutusohjelma sosiaali- ja terveysalan pt hammastekniikan pt lääkealan pt liikunnanohjauksen pt

12 Lukiovalinta Lukuaineiden keskiarvo
Painotuslukioissa käytetään painotettua keskiarvoa Mahdollisuus käyttää pääsy- ja soveltuvuuskokeita (max puolet kokonaispistemäärästä) Urheilulukiot: lukuaineiden + liikunnan arvosanojen keskiarvo + lajiliittojen pisteet + oppilaitosten antamat soveltuvuuspisteet Mahdollisuus asettaa alin keskiarvoraja (useimmiten 7) Valinnainen kieli (A2,B2) on mahdollista pyytää päättötodistukseen merkinnällä Osallistunut.

13 Liitteet ja pääsykokeet lukioon
Ainevalintakortti Tutustu AJOISSA ko. lukion nettisivuihin ja tutustu painotuslukion vaatimiin liitteisiin. Joidenkin hoitaminen vaatii aikaa. Tarkista pääsykoeaika

14 Mikä yhteishaussa muuttuu?
9.luokkalaiset saavat 14 pistettä Hyvästä keskiarvosta saa enemmän pisteitä ja huonosta vähemmän kuin ennen. Pääsy-/soveltuvuuskokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset. Ei enää karsintaa joulutodistuksen perusteella. Joustava haku vaihtuu harkinnanvaraiseksi valinnaksi. Ei enään ER-linjoja Ei voi hakea enää suoraan kaksoistutkintoon.

15 Ohjaus koulussa Oppitunnit ja henkilökohtainen ohjaus, vanhemmilla mahdollisuus tulla mukaan Harjoitteluohjelma opintopolku.fi ilmestyi joulukuussa Haun voi tehdä myös koululla ohjatusti Harkintaa päätökseen, sillä koulutustoivemuutokset pitää tehdä hakuajan aikana.

16 Ole olemassa, kun nuoresi päättää tulevaisuudestaan
Kuuntele, keskustele, tarjoa näkökulmia Ole olemassa, kun nuoresi päättää tulevaisuudestaan

17 Yhteishakujärjestelyt
DEMO-versio vkolla 6, tulostetaan allekirjoitettavaksi kotiin. Palautus opolle vkolla 7. Koululla mahdollisuus tehdä yhteishaku vkolla 9 ja 10. Opot avustamassa. Jos DEMO-version hakutoiveisiin tulee hakutoive- muutoksia, tulostetaan varsinainen haku kotiin allekirjoitettavaksi. Opot paikalla tulosten julkistamisen aikaan. Aikataulu ilmoitetaan tarkemmin Wilmassa toukokuussa. Opo on yhteydessä kotiin, jos oppilas jää ilman paikkaa. Myös OPH lähettää jälkiohjauskirjeen.

18 s-posti: neuvonta@opintopolku.fi puh: 029 5331010 arkisin klo 9-13
Yhteystiedot s-posti: puh: arkisin klo 9-13

19


Lataa ppt "Yhteishakuinfo 23.1.2014 www.opintopolku.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google