Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

 Hankkeen tavoitteena on ollut vähentää koulutuksen keskeyttämistä ja lisätä opintojen läpäisyä. Läpäisyntehostamiseksi eri organisaatiot ovat käyneet.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: " Hankkeen tavoitteena on ollut vähentää koulutuksen keskeyttämistä ja lisätä opintojen läpäisyä. Läpäisyntehostamiseksi eri organisaatiot ovat käyneet."— Esityksen transkriptio:

1

2  Hankkeen tavoitteena on ollut vähentää koulutuksen keskeyttämistä ja lisätä opintojen läpäisyä. Läpäisyntehostamiseksi eri organisaatiot ovat käyneet läpi omia läpäisylukujaan. Hankkeen yhdistävänä tavoitteena on ollut hyödyntää seurantatietoa sekä opiskelijoiden että rakenteiden kehittämisessä. Lisäksi tavoitteena on ollut kehittää välineitä ja menetelmiä tiedon lisäämiseksi, ohjaamisen tehostamiseksi ja vaihtoehtoisten tuettujen opiskelumallien luomiseksi (mm. tuotantokoulu, pajayhteistyö, tuettu rästipaja, paussipaikka). Lisäksi tavoitteena on ollut tehdä opiskeluhyvinvoinnin tarkastuslista/käsikirja koulutuksen järjestäjien käyttöön. Tavoitteena on ollut myös pyrkimys vakiinnuttaa jo aiemmin luotuja seuranta- ja raportointimalleja toisen asteen ammatillisen koulutuksen ohjauspalveluiden tueksi. Kaikilla hankkeessa mukana olevilla koulutuksen järjestäjillä on ollut yhtenä tavoitteena opiskelukyvyiltään heikkojen nuorten tehostettu tukeminen, opiskeluvaihtoehtojen kehittäminen, opiskelujen loppuunsaattamisen ja ammattiin valmistumisen turvaaminen. Tavoitteena on ollut kehittää ja toteuttaa systemaattista seulontaa ja tunnistamista, opiskelukyvyiltään heikkojen opiskelijoiden osalta niiltä koulutusaloilta, joissa tiedetään ennakolta olevan paljon keskeyttämisriskissä olevia. Kohderyhmän opiskelijat on testattu jo kehitellyillä arviointivälineillä (mm. lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan seula, Motivoimaa-mittaristo). NMI motivaatioseulaa on jo käytetty kolme kertaa aloittavien opiskelijoiden motivaation mittaamiseen, sen avulla on voitu systemaattisesti seuloa ne opiskelijat joiden motivaatio on alhainen ja kohdistaa tehostettuja tukitoimia systemaattisesti näille opiskelijoille. NMi on kehittänyt lyhennetyn ja käyttäjäystävällisemmän version tästä kyselystä. Tavoitteena on olut kehittää ja kokeillaan kohderyhmän opiskelijoille tehostettuja tukitoimia, esimerkiksi resurssierityisopettajan ja kuraattorin tehostettua käyttöä (Sedu), tuettu rästipaja, tuotantokoulu (Kpedu) ja paussipaikka (Jao), keskeyttämistä ehkäisevä interventiomalli (NMI ja JAO). Lisäksi on räätälöity yksilöllisiä opiskeluväyliä osana tehostettua ohjausta (kaikki yhteistyötahot).

3  Opiskeluhuollon käsikirja http://arjenarkki.fi/hyvinvointia/opiskeluhuollon- kasikirja Käsikirja on julkaistu web-sivuina osana Arjen arkki -hyvinvointisivustoa, jotta käsikirjan on jatkuvasti täydennettävissä ja muokattavissa. Käsikirja-sivuille tullaan lisäämään hyviä käytäntöjä, jotka liittyvät lain toimeenpanoon. Tämän opiskeluhuollon käsikirjasivuston tarkoituksena on esitellä opiskeluhuollon rooli hyvinvoivan oppimisympäristön kokonaisuudessa. Käsikirjasta löytyvät koulutuksen järjestäjän ja oppilaitosten opiskeluhuollon toteuttamiseen liittyvät lakien ja asetusten määrittelemät vastuut ja velvollisuudet sekä linkkejä lakeihin, asetuksiin, määräyksiin sekä ohjeisiin ja toimintamalleihin. Lisäksi käsikirja sisältää opiskeluhuollon toteutumisen arviointiin liittyviä tarkistuslistoja, joiden avulla voidaan arvioida koulutuksen järjestäjän ja oppilaitosten opiskeluhuollon velvoitteiden toteutumista. Tarkistuslistojen avulla voidaan arvioida myös opiskeluhuollon laatua ja määrittää kehittämistä tarvitsevat palvelut. Käsikirjassa on huomioitu 1.8.2014 voimaan tuleva oppilas- ja opiskeluhuoltolaki.http://arjenarkki.fi/hyvinvointia/opiskeluhuollon- kasikirja

4

5  Puualan tuotantokoulu (ja kiinteistöalan perustutkinnon ops purettu Kokkotyö- säätiölle) Puualan tuotantokoulu. Paikallisella työpajalla yhdessä yksilövalmentajan kanssa toimii oppilaitoksen opettaja. Ryhmä toimii toiminnallisesti, työvaltaisesti, tehden opetussuunnitelman mukaisesti tuotteita. Atto-aineet suoritetaan materiaalipaketteina joita ohjaa erityisopettaja.  Opinnollistettu puutyöpaja sekä opinnollistettu kiinteistöalan perustutkinto Kokkotyösäätiön pajoja ajatellen.

6  Hautomo ent. kauppaopiston käyttöön  Erityisopettajan pitämä hautomo, jossa tehdään ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia pääasiassa T1- tasolla materiaalipakettien muodossa. Hautomoon mahtuu kerrallaan kuusi opiskelijaa, kukin tekee omia tehtäviään.

7

8  Avaimia oppimiseen ja ammattiviestintään, 1 OV, vapaasti valittava opintojakso. Opiskelijan pitäisi kurssin jälkeen: tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa oppijana, vahvistaa taitojaan oppijana, vahvistaa luku- ja kirjoitustaitojaan ammattiosaamisen näkökulmasta, oppii arvioimaan omia äidinkielen taitojaan ja pyrkii kehittämään niitä jatkuvasti, tuntee sujuvan lukemisen ja kirjoittamisen edellytykset, hankkii vuorovaikutustaitoja ja tunnistaa oman alansa viestintätilanteet, saa valmiuksia opinnoissa ja työelämäviestinnässä toimimiseen

9  T1- taso työkykypassi Duunariversio  Työkykypassin osa-alueista tehty T1-tasotyppiset tehtäväkortit.

10  PaussiPaikka  Vaihtoehtoinen opimisympäristö, jossa yksilöllistettyjen opinpolkujen tukeminen tapahtuu pajatoiminnan kaltaisen oppimisen ympärillä ohjaajan tuella. Sopii opiskelijoille jotka tarvitsevat tehostettua tukea elämän ja arjen hallintaan ja kehittymistä työelämä- ja opiskelutaidoissa.

11  AMAZING AO on kisailu, jossa opiskelijat etsivät pienryhmissä (3-5 opiskelijaa/ryhmä) lähtöpisteessä annettuja rasteja oppilaitoksen eri kampuksilta. Kullakin rastilla on aina tehtävä, joka tulee suorittaa. (Esimerkiksi oppilaitoksen kirjastossa tulee etsiä vaikkapa tietty matkailualan kirja tai kone- ja metallialalla selvittää alaan kuuluvia ammattinimikkeitä).  Opiskelijaravintoloiden rastit kuuluvat myös kisaan. Opiskelijaravintolan rastipisteellä käymisestä ryhmän jäsenet saavat käynnistään kuittaukseksi kahvi- /teelipukkeet, jotka tulee säilyttää kisan maaliin asti. (Ovat osa motivointia ja palkintoa.)  Eri kulkuvälineiden käyttö kampusten välillä on sallittua, rastitehtävien vastauksiin saa ja on suositeltavaa, kysyä neuvoa henkilökunnalta ja muilta opiskelijoilta.  AMAZING AO toteutetaan kahtena peräkkäisenä päivänä, jolloin eri joukkueet voidaan laittaa liikkeelle ja hajauttaa eri päivinä eri kampuksille ja eri rastitehtävien pariin. Mikäli ryhmäkokoonpanot eivät pysy samoina molempina kisailupäivinä, se ei haittaa. Pääasia on, että nuoret saadaan liikkeelle.  Eri kampuksilla ja erilaisissa tehtävissä työskentelevät työntekijät (opettaja, opo, kirjastonhoitaja, koulutuspäällikkö, kuraattori…) suunnittelevat rastitehtävät. Tehtävät voivat olla joko ryhmän itsenäisesti suoritettavissa (esim. ota kuva kuraattorin huoneen ovikyltistä) tai tehtävä, joka tulee suorittaa ohjatusti työsalissa (esim. tee monivärituloste painosalissa).  AMAZING AO:n voittaa ryhmä, jolla on paitsi nopein aikasuoritus, myös hyvin/oikein suoritetut rastitehtävät sekä suurin kerättyjen kahvi-/teelipukkeiden lukumäärä.  AMAZING AO –kampuskisailu edistää uusien opiskelijoiden ryhmäytymistä sekä uusien ja jatkavien opiskelijoiden kohtaamista. Kisailu edistää myös kampukselta toiselle liikkumista ja eri koulutusalojen hahmottamista niiden todellisissa toimintaympäristöissä.  AMAZING AO –kampuskisailu edistää monialaisen oppilaitoksen yhteisöllisyyttä sekä nivelvaiheen ja muiden ryhmien tunnettuutta oppilaitosyhteisössä.

12  NMI:ssä kehitetyn kyselyn perusteella on tehty riskianalyysi keskeyttämisen aikomisen tunnistamiseksi. Aloittaville opiskelijoille on toteutettu nettipohjainen motivaatiokysely. Kyselyn avulla voidaan tunnistaa motivoitumattomia opiskelijoita, joilla on riski keskeyttää opinnot, tai joiden opinnot todennäköisesti tulevat venymään. Kysely on kehitetty NMI:n Motivoimaa -hankkeessa, ja sen kehittämistä on jatkettu Polkuja- ja Polkuja 2 ja 3 -hankkeessa. Keväällä 2013 kyselystä saatiin kehitettyä uusi, käyttäjäystävällisempi versio, joka pohjautuu JAO:ssa Motivoimaa -hankkeen aikana kerättyyn kahden kohortin kolmen vuoden pitkittäisaineistoon.  Kysely suoritetaan heti lukuvuoden alkaessa, jolloin opiskelijoita voidaan tukea nopeasti ja näin ehkäistä ongelmia. Kullekin opiskelijalle pyritään löytämään yksilöllisesti sopivat opinpolut. Hankkeessa pyritään huomioimaan eri kohderyhmiin tehoavat toimenpiteet.  Kyselyn avulla voidaan tunnistaa opiskelijoita, joiden motivoitumattomuus ilmenee eri tavoin. Toisilla se ilmenee poissaoloina tai keskeyttämisalttiutena, toisilla suorittamattomina kursseina. Lisäksi arvioidaan, kuinka vakavaksi tilanne voi muodostua: kuka tarvitsee välittömästi henkilökohtaista tukea, kuka taas voisi hyötyä ryhmä- tai kurssimuotoisesta tuesta. Interventioryhmään valitaan opiskelijat ryhmänohjaajien suositusten ja kyselyn perusteella.

13  Hankkeessa on kehitelty Arjen Sankarit – motivaatiointerventio.  Kurssi on opintojakson mittainen, opintoviikon laajuinen, se toteutetaan vapaavalintaisena kurssina.  Kurssia tarjotaan opiskelijoille, joilla on oppimisvaikeuksia, motivaatio-ongelmia tai muita oppimisen haasteita. Kurssilla käydään läpi elämänhallintaan ja opiskelutekniikkaan liittyviä asioita. Opiskelija laatii itselleen opintoihin liittyvän tavoitteen, johon eri menetelmin tuettuna tapaamiskerroilla pyritään.  Kurssin tavoitteena on opiskelijan positiivisen minäkuvan vahvistaminen ja negatiivisen kierteen katkaiseminen. Menetelminä käytetään omien vahvuuksien tunnistamista ja tunnustamista sekä kehittämisen kohteiden löytämistä. Etsitään erilaisia keinoja, joilla näihin voidaan vaikuttaa.  Kurssille käytetään mahdollisuuksien mukaan yhdessä tekemistä ja erityisesti opiskelijan omien vahvuuksien hyväksikäyttämistä. Sekä tuki että palaute pyritään antamaan välittömästi ja palautteen annossa keskitytään vain positiiviseen palautteeseen.

14  Opettajan vinkkikirja http://www.nmi.fi/julkaisut/ilmaiset- materiaalit/opettajan_vinkkikirja/viewhttp://www.nmi.fi/julkaisut/ilmaiset- materiaalit/opettajan_vinkkikirja/view Opettajan vinkkikirja on koottu Niilo Mäki Instituutissa vuosina 2009 - 2012. Hankkeissa tutkittiin motivaatio -teorioiden pohjalta toisen asteen opiskelijoiden keskeyttämisriskien tunnistamista ja kehitettiin opiskelijoihin suoraan kohdistuva interventiomalli keskeyttämisen ehkäise- miseksi. Hankkeeseen sisältyi myös toisen asteen opetus- ja oppilashuoltohenkilöstön koulutusta. Koulutuksissa perehdyttiin motivaation itsemääräämisteorian mukaisesti motivaation keskeisten osa-alueiden, itsenäisyyden eli autonomian, pätevyyden eli kompetenssin, ja yhteenkuuluvuuden sekä merkityksellisyyden kokemuksen toteutumiseen opiskelijoiden arjessa. Opettajat tekivät oppimistehtäviä, joissa he tarkastelivat mainittujen osa-alueiden toteutumiseksi käyttämiään menetelmiä sekä toivat esiin mahdollisia kehittämiskohteita. Tämän vinkkikirjan tarkoitus on jakaa opetus- ja oppilashuoltohenkilöstön käytännössä testaamia, hyviksi havaitsemia Toimivia tapoja motivaation ylläpitoon ja negatiivisen keskeyttämisen ehkäisemiseen.

15 Polkuja läpäisyn tehostamiseen SEDUSSA Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen

16 Toiminnallisen tekniikkastarttiryhmän vakiinnuttaminen Sedussa

17 Ammattistartin laajeneminen maakuntaan: Ilmajoelle, Kauhajoelle, Kurikkaan ja Lapualle (yhteistyössä myös E-Pn opisto ja pajatoiminnat)

18 Henkilöstön kouluttamista uuteen opettajuuteen, nuorten aitoon kohtaamiseen ja erityisopetuksen kysymyksiin

19  Erityisopetuskyselyt  Opettajille ja HOJKS- opiskelijoille. ERITYISOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ TUKEVAT KYSELYT / DIALOOG-TUTKIMUSPALVELUT Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä on selvitetty erityisopetuksen nykytilaa ja kehittämistarpeita. Selvitystä on tehty kahdella kyselyllä, kyselyiden kohderyhmään ovat kuuluneet erityisopiskelijat, opettajat, opiskelijahuoltohenkilöstö ja oppilaitosten johto.  Aiemmin tehdyn seuranta- ja raportointimalleihin liittyvän työn jatkokehittäminen.  Seuranta on koskenut ammattistartttia, opiskelija-asuntoloita, perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaihetta, keskeyttämistä / huolivaihetta ja erityisopetusta.  Huolivaiheen seurannan kehittäminen, opintojen edistymisen seurannan kehittäminen (pitkittymisen estäminen), kartoitus ja yhteenveto läpäisyhankkeiden seurantakäytännöistä (koordinoinnin tuki)  Seurantatiedon hyödyntämiseen liittyvien sosiaalisten prosessien kehittäminen.

20  Saku ry:n on osallistunut hankkeessa tehtävien kyselyjen ja selvitysten toteutukseen ja niiden tulosten levittämiseen ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoa hyödyntäen (osoitteistot, tapahtumat ja web-sivut). Saku ry:n tavoitteena on myös hankkeen tuloksista ja hankkeessa kehitetyistä hyvistä käytännöistä tiedottaminen Arjen arkki –toimintaympäristöä hyödyntäen. Toimintaympäristöön sisältyvät seminaarit, uutiskirjeet ja web-sivut. Osallistuttu opiskeluhuollon käsikirjan tekemiseen. Perehdytty edelleen opiskelijahallintojärjestelmien mahdollisuuksiin.  http://projekti.kpedu.fi/default.aspx?id=3067&pid=3067&pid1=3067&siteid= 621 http://projekti.kpedu.fi/default.aspx?id=3067&pid=3067&pid1=3067&siteid= 621  http://arjenarkki.fi/menetelmapankki http://arjenarkki.fi/menetelmapankki

21


Lataa ppt " Hankkeen tavoitteena on ollut vähentää koulutuksen keskeyttämistä ja lisätä opintojen läpäisyä. Läpäisyntehostamiseksi eri organisaatiot ovat käyneet."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google