Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

RYHMÄTYÖN AIHE ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS PDG Juhani Hannila, DT 14.3.2009 Raahe.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "RYHMÄTYÖN AIHE ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS PDG Juhani Hannila, DT 14.3.2009 Raahe."— Esityksen transkriptio:

1 RYHMÄTYÖN AIHE ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS PDG Juhani Hannila, DT 14.3.2009 Raahe

2 JH 14.3.2009 2 MÄÄRITELMÄT 1/3 Eettinen, eetillinen: moraalia tai etiikkaa koskeva MORAALI Yhteisön (mm rotaryn) piirissä vallitsevat eettiset käsitykset, arvostukset ja normit. Ilmenee yhteisön piirissä noudatettavissa tavoissa. ETIIKKA ”Mitä minun pitää tehdä?” ”Millaiset asiat ovat hyviä?” Etiikan jako käsitteisiin: Arvokäsitteitä mm ”hyvä”, ”paha”, ”arvokas”, ”epäitsekäs”, ”rohkea”. Normikäsitteitä mm ”pitää”, ”velvollisuus”, ”kielletty”, ”sallittu”. Oikeudenmukaisuuden käsite.

3 JH 14.3.2009 3 MÄÄRITELMÄT 2/3 Johtajuus: vallan käyttö sosiaalisessa ryhmässä Yhteisön normit ja odotukset vaativat jäseniltä sekä käyttäyty- misen yhdenmukaisuutta että erilaisuutta. Johtaja enemmän kuin muut tarkkailee normien noudattamis- ta. Samalla johtajakin on normien sitoma. Johtajan poistuessa ottaa toinen jäsen tämän paikan, joten joh- tajuus liittyy tällöin enemmänkin sosiaalisiin tilanteisiin kuin yk- silöiden ominaisuuksiin. Eri yksilöillä on kuitenkin erilaiset joh- tajantaipumukset. Sosiaalisten tilanteiden edellyttämää johtajuutta esiintyy kaikis- sa pysyvissä sosiaalisissa ryhmissä. Tietyt johtajanominaisuu- det lisäävät yksilön mahdollisuutta tulla johtajaksi.

4 JH 14.3.2009 4 MÄÄRITELMÄT 3/3 Sosiaalinen ryhmä Kaksi tai useampia henkilöitä, jotka ova keskenään vuorovai- kutuksessa tai tuntevat yhteenkuuluvuutta. Mitä kiinteämmin jäsenet tuntevat yhteenkuuluvuutta ryhmään, sitä yhdenmu- kaisempaa on heidän käyttäytymisensä ja sitä ankarammin torjutaan poikkeavat yksilöt. Sekundääriryhmällä, esimerkiksi yhdistys, on kiinteä organi- saatio, kirjoitetut säännöt, virat ja valitut johtajat.

5 JH 14.3.2009 5 NELJÄN KYSYMYKSEN KOE, s 1932 Liike- ja ammattietiikkaan liittyvä lausuma, RI 1934 Tarkoitus: - korkeiden eettisten arvojen edistäminen ja säi- lyttäminen ihmissuhteissa -eettisen asenteen testaus työelämän ja arkielä- män pulmissa ja tilanteissa 1. Onko tämä totta? 2. Onko tämä oikeudenmukaista kaikkia asianosaisia kohtaan? 3.Luoko tämä hyvää tahtoa ja parantaako tämä ystä- vyyssuhteita? 4.Onko tämä kaikkien osapuolten edun mukaista?

6 JH 14.3.2009 6 SINGAPOREN JULISTUS 1989 Liike- ja ammattialoilla toimivien rotareitten eettinen julistus. Velvollisuuteni on 1.Suhtautua omaan ammattiini tilaisuutena palvella. 2.Noudattaa uskollisesti oman ammattini eettisten ohjeiden kirjainta ja henkeä, oman maani lakeja ja oman yhteisöni moraalisääntöjä. 3.Tehdä kaikkeni kohottaakseni ammattini arvostusta ja edistääkseni korkeimpia eettisiä arvoja omassa ammatissani. 4.Olla rehellinen ja tasapuolinen työnantajaani, työntekijöitäni, yhtiökumppaneitani, kilpailijoitani, asiakkaitani ja yleisöä kohtaan sekä kaikkia niitä kohtaan, joihin olen liike- tai ammattisuhteessa. 5.Kunnioittaa ja arvostaa kaikkia yhteiskunnalle hyödyllisiä ammatteja. 6.Tarjota ammattitaitoani avuksi yritettäessä löytää työmahdollisuuksia nuorille, pyrittäessä auttamaan erityisongelmista kärsiviä ihmisiä ja kehitettäessä paikka- kuntani asukkaiden elämänlaatua. 7.Olla rehellinen markkinoinnissani ja edustaessani liike- tai ammattialaani yleisön edessä. 8.Olla pyytämättä muilta rotareilta ja olla suomatta heille sellaista etuoikeutta tai etua, jota en tavallisesti soisi muille liike- tai ammattikumppaneilleni.

7 JH 14.3.2009 7 AIHEEN KÄSITTELY ”ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS” Vaikutuksia johtajuuteen (yhteisön suhteen, asioiden suhteen) Yleisellä tasolla Työelämässä Rotaryssa, esimerkiksi rotaryklubissa Ajatuksia, kokemuksia, ehdotuksia Edistävätkö vai haittaavatko eettiset säännöt? Johtajan toimintaa Yhteisön toimintaa Yhteisön jäsenten toimintaa

8 JH 14.3.2009 8 TYÖRYHMÄN AJATUKSIA/KOKEMUKSIA ”ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS” Työryhmä päätyi seuraaviin tuloksiin: Johtajalla on oltava selkäytimessä neljän kysymyksen kokeen seikat. Ryhmä hyväksyy, että rotarijohtajalla on em. arvot ja toimii sen mukaan: - Ole rehellinen - Kohtele tasapuolisesti kaikkia osapuolia (ikään, rotuun, sukupuoleen, ominaisuuksiin katsomatta -huomioiden personaalliset ominaisuudet). - Huomioi tilanne: kehut julkisesti, moitit privaatisti mutta rakentavasti - Kuuntele alaisia/ jäseniä herkällä korvalla -reagoi ja toimi - Moitteen voi kääntää voimavaraksi ja omaksi oivallukseksi - Antaa alaisten ideoinnille tilaa,

9 ... jatkoa: ”ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS” Lisää ajatuksia: Varmistettava, että jäsenehdokas hyväksyy Neljän kysymyksen kokeen kohdat ja on valmis toimimaan niiden mukaisesti. Järjestettävä klubin jäsenille sisäistä koulutusta ml. Neljän kysymyksen koe ja sen arvot, vaatimukset jäsenelle. Voivatko uudet presidentit päättää Future vision planin käyttöönotosta näillä nyk. Tiedoilla


Lataa ppt "RYHMÄTYÖN AIHE ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS PDG Juhani Hannila, DT 14.3.2009 Raahe."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google