Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Askel aikaa edelle EWC- direktiiviuudistus Lakimies Juri Aaltonen, STTK Helsinki 4.2.2009.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Askel aikaa edelle EWC- direktiiviuudistus Lakimies Juri Aaltonen, STTK Helsinki 4.2.2009."— Esityksen transkriptio:

1 askel aikaa edelle EWC- direktiiviuudistus Lakimies Juri Aaltonen, STTK Helsinki 4.2.2009

2 askel aikaa edelle 2 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Mikä on komission työoikeuden tahtotila? Työoikeuden vihreä kirja (KOM 2006) 706 lopul Vihreän kirjan ajatusmaailma ja lähtökohdat ovat näköalattomia, Euroopan vahvuudet unohtavia, työnantajien lyhytnäköisiä tavoitteita edistäviä ja korostetusti ns. fire and hire politiikan syövyttämiä. (STTK) Euroopan tulevaisuus ja menestys globaalissa kilpailussa perustuu sosiaalisen hyvinvoinnin, tasa-arvoisuuden, turvallisuuden ja koulutuksen korostamiseen sekä ikääntymisen hallintaan. Vihreä kirja ei näitä asioita huomio. (STTK)

3 askel aikaa edelle 3 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 EWC-uudistuksen taustalla mm. Perustamisrajat ylittävistä 36%:ssa on. Rikkomisesta ei määrättyjä sanktioita. Ei aitoa vuorovaikutusta. Sanelua. Vrt. kansallinen yt-menettely. Sopimuksia ei päivitetä. (yritysjärjestelyt yms.) Vain yksi pakollinen kokous/vuosi. Liitoilla ei virallista asemaa. Jäsenten koulutus, tulkkaus ja käännöspalveluissa ongelmaa. Sopimalla voi tehdä mitä huvittaa. Ongelma?

4 askel aikaa edelle 4 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 KOM(2008) 419, 2.7. esitys. (perustelut, k. 5) Eurooppalaisilla yritysneuvostoilla on oltava mahdollisuus hoitaa täysimääräisesti tehtävänsä muutoksen ennakoimisessa ja hallitsemisessa ja kehittää aitoa ylikansallista työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua. Tämän ehdotuksen tavoitteina on sen vuoksi yhdessä muiden kuin sääntelytoimenpiteiden kanssa varmistaa, että työntekijöiden oikeudet saada tietoa ja tulla kuulluksi ylikansallisesti toimivat tehokkaasti, lisätä perustettujen eurooppalaisten yritysneuvostojen osuutta, vahvistaa oikeusvarmuutta sekä varmistaa, että työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevat direktiivit nivelletään paremmin toisiinsa.

5 askel aikaa edelle 5 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 EAY tavoitteita mm. Ammattisihteeristöille oikeus osallistua kokouksiin. Liittojen virallinen asema/tunnustaminen Tietojen saaminen ja kuuleminen: määritelmä. Oikea-aikaisuus. Neuvotteluaika EWC-sopimuksesta 3 v -> 12 kk. Enemmän kokouksia (ei 1krt/vuosi) ”…(W)orkers rights must be strengthened.” Laaja-alaiset päätökset eivät juridisesti päteviä ilman sopimista yritysneuvostossa. !!!

6 askel aikaa edelle 6 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Lopputulosta. Euroopan parlamentti hyväksyi muutokset 16.12.2008. Kansalliseen lakiin 2011. Esipuhe 16 …ylikansallisina… kysymykset, jotka asiassa mukana olevien jäsenvaltioiden määrästä riippumatta ovat tärkeitä eurooppalaisille työntekijöille niiden mahdollisten vaikutusten laajuuden vuoksi tai joihin liittyy jäsenvaltioiden välisiä toimintojen siirtoja.

7 askel aikaa edelle 7 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Lopputulosta. Määritelmiä. Tiedottaminen 2(f) (uusi kohta) ’tiedottamisella’ sitä, että työnantaja toimittaa työntekijöiden edustajille tiedot, jotta näillä on mahdollisuus perehtyä käsiteltävään asiaan ja tarkastella sitä; tiedottaminen tapahtuu asianmukaisena ajankohtana, asianmukaisin tavoin ja asianmukaisen sisältöisenä erityisesti, jotta työntekijöiden edustajat voivat arvioida mahdolliset vaikutukset perusteellisesti ja tarvittaessa valmistella kuulemiset yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän toimivaltaisen elimen kanssa;

8 askel aikaa edelle 8 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Siirretty ja muutettu 2 (g): ’kuulemisella’ vuoropuhelua ja näkemystenvaihtoa työntekijöiden edustajien ja keskushallinnon tai muun asianmukaisen yritysjohdon tason välillä sellaisena ajankohtana, sellaisin tavoin ja sen sisältöisenä, että työntekijöiden edustajat pystyvät kuulemisen aiheena olevista ehdotetuista toimista annettujen tietojen pohjalta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta johdon vastuuta, antamaan kohtuullisessa ajassa lausunnon, joka voidaan ottaa huomioon yhteisönlaajuisessa yrityksessä tai yritysryhmässä. (komission esitys) annettujen tietojen pohjalta antamaan lausunnon kohtuullisessa ajassa yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän toimivaltaiselle elimelle; Vanha: f) "kuulemisella" näkemystenvaihtoa ja vuoropuhelua työntekijöiden edustajien ja keskushallinnon tai muun asianmukaisen yritysjohdon tason välillä;

9 askel aikaa edelle 9 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Erityinen neuvotteluryhmä (5) 5 (b) erityisen neuvotteluryhmän jäsenet valitaan tai nimetään suhteessa kussakin jäsenvaltiossa kyseisessä yhteisönlaajuisessa yrityksessä tai yritysryhmässä työskentelevien työntekijöiden määrään siten, että kullekin jäsenvaltiolle myönnetään yksi edustaja kyseisessä jäsenvaltiossa työskentelevää sellaista työntekijämäärää kohden, joka vastaa kymmentä prosenttia yhteensä kaikissa jäsenvaltioissa työskentelevien työntekijöiden lukumäärästä, tai mainitun työntekijämäärän osaa kohden 5 (c) keskushallinnolle ja paikallisjohdolle sekä toimivaltaisille Euroopan tasoisille työntekijä- ja työnantajajärjestöille ilmoitetaan erityisen neuvotteluryhmän kokoonpanosta ja neuvottelujen aloittamisesta.

10 askel aikaa edelle 10 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 (5.4 uusi) Erityisellä neuvotteluryhmällä on mahdollisuus kokoontua kaikkine viestintään tarvittavine resursseineen ennen kaikkia keskushallinnon kanssa järjestettäviä kokouksia ja niiden jälkeen ilman keskushallinnon edustajien läsnäoloa. (5.4) (Erityistä neuvotteluryhmää voivat neuvotteluissa avustaa sen valitsemat asiantuntijat. Pois) Erityinen neuvotteluryhmä voi neuvotteluja varten pyytää tehtäviinsä apua valitsemiltaan asiantuntijoilta, joihin voi kuulua tunnustettujen toimivaltaisten yhteisön tasoisten työntekijäjärjestöjen edustajia. Tällaiset asiantuntijat ja työntekijäjärjestöjen edustajat voivat erityisen neuvotteluryhmän pyynnöstä osallistua neuvonantajina neuvottelukokouksiin.

11 askel aikaa edelle 11 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Sopimuksen sisältö (6 art) 6.2 (b) eurooppalaisen yritysneuvoston kokoonpano, jäsenten lukumäärä, paikkojen jakautuminen, jossa mahdollisuuksien mukaan otetaan huomioon työntekijöiden edustuksen tasapaino eri toimintojen, työntekijäryhmien ja sukupuolen mukaisesti, ja toimikauden pituus; 6.2 (g) sopimuksen voimaantulopäivä ja sen kesto, sopimuksen muuttamis- tai irtisanomismenettelyt ja tapaukset, joissa sopimus on neuvoteltava uudelleen, ja sen uudelleen neuvottelua koskeva menettely, tarvittaessa myös silloin, kun muutokset koskevat yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän rakennetta. 6.2 (e, osin uusi) tarvittaessa eurooppalaisen yritysneuvoston yhteyteen muodostetun rajoitetun komitean kokoonpano, nimitystapa, tehtävät ja kokouskäytännöt; (vanha: jos iso, max 3)

12 askel aikaa edelle 12 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Työntekijöiden edustajien tehtävät ja suoja (10) (10.1 uusi) Rajoittamatta tältä osin muiden elinten tai organisaatioiden toimintamahdollisuuksia eurooppalaisen yritysneuvoston jäsenillä on oltava tarvittavat valmiudet tällä direktiivillä luotujen oikeuksien harjoittamiseen, jotta he voivat edustaa yhdessä yhteisönlaajuisen yrityksen tai yhteisönlaajuisen yritysryhmän työntekijöiden etuja. (10.2 uusi) Eurooppalaisen yritysneuvoston jäsenet ilmoittavat yhteisönlaajuisen yritysryhmän liikkeiden tai yritysten työntekijöiden edustajille tai, jollei edustajia ole, kaikille työntekijöille tämän direktiivin säännösten mukaisesti täytäntöönpannun tiedottamis- ja kuulemismenettelyn sisällöstä ja tuloksista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivin 8 artiklan (luottamuksellisuus) soveltamista. (10.3) ”samanlainen” (vanha: saman) suoja tehtäviä hoidettaessa kuin työpaikkamaan laissa (10.4 uusi) Erityisen neuvotteluryhmän ja eurooppalaisen yritysneuvoston jäsenille tarjotaan koulutusta ilman palkanmenetystä siinä määrin, kuin se on tarpeen heidän edustustehtävänsä hoitamiseksi kansainvälisessä ympäristössä.

13 askel aikaa edelle 13 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Toissijaiset määräykset 7 + liite (7. kuten vanha.) Sovitaan, kieltäytyy neuvotteluista 6 kk pyynnöstä, ei sopua 3 vuodessa pyynnöstä (Liite 1. 1a. Uusi, korvaa vanhaa) Eurooppalaiselle yritysneuvostolle tiedottaminen koskee erityisesti yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän rakennetta, taloudellista ja rahoitustilannetta, toiminnan todennäköistä kehitystä sekä tuotantoa ja myyntiä. Eurooppalaiselle yritysneuvostolle tiedottaminen ja sen kuuleminen koskee erityisesti työvoimatilannetta ja sen todennäköistä kehitystä, investointeja, huomattavia organisaatiomuutoksia, uusien työmenetelmien tai tuotantomenetelmien käyttöönottoa, tuotannon siirtoja, fuusioita, yritysten, laitosten taikka niiden merkittävien osien supistuksia tai sulkemista ja työntekijöiden joukkovähentämistä. Kuuleminen tapahtuu siten, että työntekijöiden edustajat voivat kokoontua keskushallinnon kanssa ja saada perustellun vastauksen kaikkiin mahdollisesti esittämiinsä lausuntoihin.

14 askel aikaa edelle 14 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Jäsenet valitaan … kansallisen lainsäädännön ja/tai käytännön mukaisesti (1.3) (1 d)toimintansa koordinoinnin varmistamiseksi eurooppalainen yritysneuvosto valitsee keskuudestaan rajoitetun komitean, johon kuuluu enintään viisi jäsentä ja jolla on oltava mahdollisuudet harjoittaa toimintaansa säännöllisesti. (vanha: jos iso, voi valita max. 3., 1 d) Jäsenet kuten ENR. Kokoontumien 1krt/vuosi. poikkeuksellisissa olosuhteissa rajoitetulla komitealla tai yritysneuvostolla oikeus saada tieto. (3 vanhaa)

15 askel aikaa edelle 15 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Sopimusten päivitys (14. 1 ii) Määräykset eivät koske vanhoja sopimuksia eikä ennen muutosten voimaantuloa tehtyjä/päivitettyjä sopimuksia (1/2010) (osin epäselvä). (13.3. uusi) Kun merkittävät muutokset koskevat yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän rakennetta ja kun voimassa olevia sopimusmääräyksiä ei ole tai kun kahden tai useamman soveltuvan sopimuksen määräykset ovat ristiriidassa, keskushallinto käynnistää 5 artiklassa tarkoitetut neuvottelut omasta aloitteestaan tai kahden, kahdessa eri jäsenvaltiossa sijaitsevan yrityksen tai liikkeen vähintään sadan työntekijän tai heidän edustajiensa kirjallisesta pyynnöstä. Komission raportti mm. parlamentille toimivuudesta 5v.

16 askel aikaa edelle 16 Juri Aaltonen, STTK 4.2.2009 Hyvä – vaatimaton - turha Näennäissääntelyä? Direktiivi byrokraattien touhua? Sopimukset ratkaisee. Asiat edelleen vapaasti sovittavissa. Pahin ongelma? Rikkomisesta ei sanktioita. Muutokset eivät koske vanhoja sopimuksia. Parasta? Edustajan koulutus ja velvoite tiedottaa. Liittojen aseman vahvistuminen. Sopimusten päivitys. Auttaa neuvotteluissa?


Lataa ppt "Askel aikaa edelle EWC- direktiiviuudistus Lakimies Juri Aaltonen, STTK Helsinki 4.2.2009."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google