Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 3-4.11.2010 Kirsti Kekki.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 3-4.11.2010 Kirsti Kekki."— Esityksen transkriptio:

1 Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät Kirsti Kekki

2 Alan lainsäädäntö Oman alan lainsäädännön, kelpoisuusvaatimusten ja alan koulutuksen tunteminen herättää päättäjien, muiden hallintokuntien ja asiakkaiden luottamusta. Kunnassa ei kukaan muu niitä tunne.

3 Kirjastot toteuttavat perustuslain sivistyksellisiä oikeuksia
Kirjaston perustehtävänä on turvata kuntalaisten sivistyksen, tiedon ja kulttuurin saatavuus. Lähtökohtana ovat kuntalaiset; kirjaston perustehtävä, kirjastoammatillisen henkilöstön ydintehtävä ja kirjastopalvelujen laadun varmistaminen - ei nykyisen henkilöstörakenteen säilyttäminen kirjastoissa eikä nykyinen alan koulutustilanne. Informaatiotutkimuksen/korkea-asteen kirjastoammatillista ydinosaamista ei ole missään muussa kunnan laitoksessa saatavilla.

4 Kelpoisuusvaatimusten tavoitteet
Pysäyttää kirjastoammatillisen korkea-asteen koulutuksen saaneiden virkojen ja toimien lakkauttaminen tai muuttaminen alempaa koulutustasoa vaativaksi. Nostaa kirjastojen ammatillisen ydinosaamisen tasoa; turvata korkeakoulutetun kirjastoammatillisen henkilöstön riittävyys, saatavuus ja palvelujen laatu maan eri osissa. Laadun edellytyksiä ovat mm. tällaisen henkilöstön laaja yleissivistys ja ajantasainen osaaminen. Asiakaspalveluun osaavaa henkilöstöä. Asiakas luo mielikuvan kirjastosta kohtaamiensa työntekijöiden perusteella. Palaute puuttuu.

5 Kirjastoammatillinen korkea-asteen asiantuntijuus
Nykyinen oletusarvo: Kirjastoammatillisen korkeakoulutetun henkilöstön ydintehtävän tärkeä ja näkyvä osa on kuntalaisten ja kaikenikäisten oppijoiden opastaminen tiedonhallintataitoihin. Yhteistyökumppaneilla ja asiakkailla korkea koulutustaso (esim. opettajat). Sama teoreettinen koulutuspohja herättää luottamusta asiakaspalvelussa ja yhteistyössä.

6 Suuret, keskisuuret ja pienet kunnat: kirjastoammatillisen henkilöstön 70 % vaatimuksen nykytila
Peruskunta: alle asukkaan kunta, joita on noin 70 % Noin 85 %:ssa kuntia on tarvittava määrä kirjastoammatillista henkilöstöä. Noin 285 kuntaa täyttää 70 % kirjastoammatillisen henkilöstön vaatimuksen. Vrt. aikaisempi 2/3 % vaatimus, jonka noin 293 kuntaa täyttää. asukkaan kuntia on yli 100. Alle 6000 as. kuntia on yli 150. Kirjastoammatillisen henkilöstön tarve 100 %. Suuria kuntia muutama. Paljon muuta henkilöstä, joita muilla ei ole.

7 Henkilöstön rekrytoinnista
Jokaisessa rekrytoinnissa rakennetaan tulevaisuuden kirjastopalveluja ja luodaan tulevaa henkilöstörakennetta. Henkilöstöä ei rekrytoida tämänhetkistä tilannetta varten, vaan tuleviin tehtäviin. Rekrytointi on johtajan tärkein tehtävä ja kirjaston merkittävin investointipäätös. Jokainen hakuilmoitus kertoo kirjastosta jotain olennaista. Minkälaista henkilöstöä tarvitaan vakinaisiin tehtäviin; ja mitä juuri tämän hetken tarpeisiin vastaavaa, mahdollisesti tilapäisesti palkattaviin tehtäviin.

8 Kelpoisuusvaatimusten keskeisimmät uudet asiat /1 Vähintään 45 % vaatimus
"Kunnan kirjastolaitoksen henkilöstöstä vähintään 45 prosentilla tulee olla 1 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu koulutus", Kirjastoasetuksen (1078/ §:n muuttamisesta annettu valtioneuvoston asetus 1157/2009, 4 §:n 2.momentti. siis: vähintään 45 %:lla tulee olla korkea-asteen koulutus ja kirjastoammatillisia korkea-asteen opintoja vähintään 60 op Kunnan kirjastolaitoksen tulee täyttää 45 % vaatimus kuuden vuoden kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta (eli mennessä).

9 ed. jatkuu /2 Yhdestä suuresta sivukirjastosta tai useasta pienestä sivukirjastosta vastaavan johtajan kelpoisuusvaatimus ...yhtä tai useampaa toimipistettä johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen tai 35* opintoviikon laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot". Kirjastoasetuksen (1078/1998) 4 §:n muuttamisesta annettu valtioneuvoston asetus 1157/ §:n 3.momentti. Ei siirtymäkelpoisuutta, ellei ole ylempää korkeakoulututkintoa ja vaadittuja kirjastoammatillisia opintoja.

10 ...jatk. * Vähintään 35 opintoviikon laajuisilla korkeakoulutasoisilla kirjasto- ja informaatioalan opinnoilla tarkoitetaan tässä ennen yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettuja opintoja.

11 Kelpoisuusvaatimukset 1.1.2010-
1) yliopistossa suoritettu korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; 2) ammattikorkeakoulussa suoritettu korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; Kirjastoasetuksen (1078/1998) 4 §:n muuttamisesta annettu Valtioneuvoston asetus 1157/2009. Siis: 1 ja 2 kohdat tarkoittavat korkea-asteisten kirjastoammatillisen koulutuksen saanutta henkilöstöä.

12 jatk.... Kelpoisuusvaatimukset 1.1.2010-
3) ammatillinen perustutkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 35 opintoviikon laajuiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; taikka 4) tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto. Kirjastoasetuksen (1078/1998) 4 §:n muuttamisesta annettu Valtioneuvoston asetus 1157/2009. Siis: Kohdat 3 ja 4 koskevat muuta kuin korkea-asteen kirjastoammatillisen koulutuksen saanutta henkilöstöä.

13 Yleinen hakuilmoitus Haettaessa esim. kirjastonhoitajaa tai kirjastovirkailijaa eli muuta kuin 4 § 3 mom:n mukaista henkilöä hakuilmoituksessa voi viitata yleisesti kirjastoasetuksen 1078/ §:n 1. momenttiin (muutettu asetuksella 1157/2009). Tällöin haku kohdistetaan asetuksen 1157/ § 1. mom. kaikkiin kohtiin: 1, 2, 3 ja 4 eli kaikkiin koulutusasteisiin: yliopisto-, ammattikorkeakoulu-, ammatillinen perustutkinto ja ammattitutkinto. Kirjasto päättää, minkä tasoisen hakijan valitsee. Huom! (ei tarkoiteta koko kunnan kirjastotoimenjohtajaa eikä yhdestä tai useammasta toimipisteestä vastaavaa. Heitä koskee 4 §:n 3 mom.

14 Vertaa nykyistä ennen 1.1.2010 voimassa olleeseen kelpoisuusvaatimukseen
Em. yleinen hakuilmoitus vastaa ennen voimassa olleen kirjastoasetuksen (nro 1078/1998 siihen tehtyine muutoksineen 2001 ja 2003) 4 §:n 1. mom. vaatimusta. Perusasia sama kuin edellisissä kelpoisuusvaatimuksissa (Kirjastoasetus 1078/1998, 4 §:n 1. mom. siihen vuonna 2001 tehtyine muutoksineen, joka ei enää ole voimassa: "...vähintään kahdelta kolmasosalta kirjaston henkilöstöstä vaaditaan korkeakoulututkinto, opistotutkinto tai ammatillinen perustutkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 20 opintoviikon laajuiset kirjasto- ja informaatioalan aine- tai ammatilliset opinnot. Edellä mainitun vaatimuksen täyttää myös informaatio- ja kirjastopalvelualan ammattitutkinto."

15 Koko kunnan kirjastolaitosta johtava
"...vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen tai 35* opintoviikon laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot". Uutta: Ei siirtymäkelpoisuutta, ellei ole ylempää korkeakoulututkintoa ja vaadittuja kirjastoammatillisia opintoja.

16 ...jatkuu Ei muutosta: Nykyinen kirjastotoimenjohtajien kelpoisuusvaatimus on perusperiaatteeltaan sama kuin ennen : 1078/ §:n 2. momentin kelpoisuusvaatimus siihen vuonna 2001 tehtyine muutoksineen: "kunnan kirjasto- ja tietopalveluista vastaavalta henkilöltä vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi hänellä on yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettu vähintään 35 opintoviikon laajuiset kirjasto- ja informaatioalan aine- tai ammatilliset opinnot."

17 Johtajien hakuilmoitus
Kun haetaan kunnan koko kirjastolaitoksesta vastaavaa johtajaa tai esim. yhdestä suuresta sivukirjastosta tai useasta pienestä sivukirjastosta vastaavaa johtajaa on noudatettava kirjastoasetuksen 078/ §:n (muutettu asetuksella 1157/2009) 3. momentin kelpoisuutta: "vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot".

18 Siirtymäsäännöksistä
Ennen suoritetut opintoviikot yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa käyvät edelleen. Opintopisteiden ja vanhojen opintoviikkojen mahdollisen vertaamisen tekevät ao. korkeakoulut.

19 Tärkeintä on, että asiakas tietää, mistä ja keneltä hän saa mitäkin palvelua ja osaamista. Sisätyö näkyväksi.

20

21

22 Uudet sukupolvet Tulevaisuuden rakentamisessa tekemättä jättäminenkin on teko. Henkilöstö uusiutuu nopeasti lähivuosina. Jo muutaman vuoden kuluttua uudet sukupolvet työskentelevät kirjastoissa. Tarvitaanko silloin sitä osaamista, josta juuri nyt on pula, kuten IT- ja verkko-osaamista; vai tarvitaanko silloin jotain ihan muuta! Vakinainen-tilapäinen henkilöstö. Mitä arvoja asiakkaat odottavat silloin kirjastojen välittävän! Muutaman vuoden kuluttua nähdään, onko pystytty vastaamaan tässä esitettyihin tavoitteisiin: kirjasto toteuttaa kansalaisten sivistyksellisiä perusoikeuksia.


Lataa ppt "Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 3-4.11.2010 Kirsti Kekki."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google