Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

11.9.2014 VKS Matti Nissinen Rikosprosessi osana ihmiskaupan torjuntaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "11.9.2014 VKS Matti Nissinen Rikosprosessi osana ihmiskaupan torjuntaa."— Esityksen transkriptio:

1 11.9.2014 VKS Matti Nissinen Rikosprosessi osana ihmiskaupan torjuntaa

2 Rikosprosessi = esitutkinta + syyttäjä + tuomioistuin ideaali: kaksitasoinen torjuntavaikutus ideaali: kaksitasoinen torjuntavaikutus 1. erityinen: Jokainen tapaus selvitetään ja rikosvastuu toteutuu eli syylliset tuomitaan ja uhri pääsee oikeuksiinsa. 1. erityinen: Jokainen tapaus selvitetään ja rikosvastuu toteutuu eli syylliset tuomitaan ja uhri pääsee oikeuksiinsa. 2. yleinen: Rikosvastuun toteutuminen huomataan ja muut pidättäytyvät näiden rikosten tekemiseltä 2. yleinen: Rikosvastuun toteutuminen huomataan ja muut pidättäytyvät näiden rikosten tekemiseltä Ilmiöstä ja onnistumisista sen torjuntatyössä kannattaa pitää meteliä; ”Hiljaa hyvä tulee.” >> Ilmiöstä ja onnistumisista sen torjuntatyössä kannattaa pitää meteliä; ”Hiljaa hyvä tulee.”

3 16. ”…asianomistajien esitutkinnassa tallennettuja videoi- tuja kertomuksia voitaisiin käyttää myös seksuaaliseen hyväksikäyttöön liit-tyvien ihmiskauppajuttujen todistelussa oikeudenkäynnissä (s. 118)” Equality of arms –periaate ja Fair trial –idea muistettava! Haasteita ja ratkaisuja: 1/3 Asianomistajan kertomus näyttönä tärkeä, mutta -miten tarjota se oikeudelle? -missä asianomistaja on? -miten estää sen muuttuminen painostuksesta? -miten säästää asianomistajaa ”prosessiuhriutumiselta” Uuteen OK 17:24:ään kieltäytymismahdollisuus myös ihmiskaupan (ja parituksen) uhrille.

4 ”…14. erikoisosaamista omaavien voimavarojen lisäämiseksi ja turvaamiseksi erityisesti esitutkintaviranomaisessa ja syyttäjälaitoksessa (paritus, ihmiskauppa, työperäinen hyväksikäyttö). Vaativille ihmiskauppajutuille tulisi osoittaa kaksi syyttäjää. Esitutkintaviranomaisten ja syyttäjien tulisi tehdä tiivistä yhteistyötä esitutkinnan alkuvaiheesta alkaen (s. 118)” Haasteita ja ratkaisuja: 2/3 Esitutkintayhteistyö lakisääteinen velvollisuus jo nyt. Mutta kysymys on koko toimintakulttuurin murroksesta ja suuri laiva vaan kääntyy hitaasti. Lohduton taloudellinen näkymä myös erikoistumisen este.

5 Haasteita ja ratkaisuja: 3/3 ”Turvaton tila” ja ”riippuvainen asema” ?? Keskiössä uhrin psyykkinen tila. Miten siitä voi tehdä luotettavia päätelmiä? Uhri ei välttämättä ymmärrä olevansa uhri. Juristi ei ole psykologi. ”Uskalluskin” vaihtelee. Vieraista kulttuureista johtuvat piirteet. Rikosprosessin toimijoiden on tunnettava ja tunnistettava osaamisvajeensa. Asiantuntijatodistelu ja osaamisen lisääminen.

6 Lopputeesit: Ihmiskauppa on ihmisoikeuksien räikeää rikkomista. Oikeusvaltiossa on tehtävä työtä sen torjumiseksi. Ihmiskaupan torjunta tehokkaimmillaan on eri viran- omaisten ja kolmannen sektorin sujuvaa yhteistyötä. Yhteistyön tehokkuus edellyttää muun muassa sitä, että kaikilla sen osapuolilla on riittävät, oikeat ja ajantasaiset tiedot paitsi ihmiskaupasta ilmiönä myös havainnoista ja kokemuksista sen vastaisessa työssä. Kiitos mielenkiinnostanne!


Lataa ppt "11.9.2014 VKS Matti Nissinen Rikosprosessi osana ihmiskaupan torjuntaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google