Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Turvallinen internetin käyttö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Turvallinen internetin käyttö"— Esityksen transkriptio:

1 Turvallinen internetin käyttö
Internetistä on tullut tärkeä kanava asioiden hoitamiseen ja yhteydenpitoon. Siksi turvallisen ja fiksun netin käytön osaaminen on tärkeää. Tietoturva ei ole pelkkää tekniikkaa. Myös muut näkökulmat, kuten itsensä suojaaminen ja pelisääntöjen noudattaminen netissä on tärkeää. On tärkeää muistaa, että lasten tekninen osaaminen on usein kapeaa, aito ymmärrys puuttuu. Aikuiset tarvitsevat rohkaisua ylittämään tekniikkapelon.

2 Nuoret ja internet 57 % lapsista ja nuorista käyttää internetiä omassa huoneessaan, 39 % kotona muualla kuin omassa huoneessaan. Lapset aloittavat internetin käytön keskimäärin 8-vuotiaana. 78 % lapsista ja nuorista käyttää internetiä joka päivä. 66 %:lla on profiili jossain sosiaalisen median palvelussa, 29 % heistä profiili on julkinen. 13 % on kokenut jotain ikävää netissä. Lähde EU Kids Online –tutkimus (2010), Internetiä käyttävät 9-16-vuotiaat lapset ja nuoret Suomessa. Lisätietoja: Julkinen profiili = yksityisyysasetuksia ei ole käytetty, jolloin kaikki sisältö näkyy kenelle vaan. Viimeinen pallukka: vastaajien vanhempien mukaan 19 % heidän lapsistaan on kokenut jotain ikävää netissä. Lapsista/nuorista kuitenkin 53 % sanoo, että netissä on asioista, jotka ovat ikäviä itsensä ikäisille lapsille/nuorille.

3 Mitä lapset ja nuoret tekevät internetissä?
Pitävät yhteyttä kavereihin eri tavoin. Katsovat videoita. Pelaavat. Jakavat materiaalia vertaisverkoissa. Hakevat tietoa. Rentoutuvat ja viihtyvät. Lasten ja aikuisten netin käyttötavat ovat erilaisia. Netissä keskustelu on yleensä hauskaa ja turvallista, kun siihen harjaantuu ja ymmärtää yleiset vaaranpaikat sekä osaa suojata yksityisyytensä. Chatit ovat internetin avoimia keskusteluryhmiä, joissa voi jutella nimimerkin suojassa reaaliaikaisesti. Pikaviestiohjelman avulla voi keskustella reaaliaikaisesti niin kuin chatissa, mutta ohjelmassa voi itse valita juttukaverinsa. Ohjelmasta näkee, ketkä kaverit ovat sillä hetkellä verkossa ja heistä voi kutsua yhden tai useamman yksityiseen keskusteluun. Keskustelun lisäksi ohjelmassa voi jakaa tiedostoja kuten valokuvia, videopätkiä tai ääniä juttelukavereiden kanssa. Ohjelmalla voi myös pelata pelejä toisten kanssa ja soittaa ääni- tai videopuheluita. Vertaisverkot toimivat siten, että tiedostojen kopioiminen edellyttää yleensä myös oman tietokoneen tiedostojen jakamista muille verkon käyttäjille. Varomaton käyttäjä voikin jakaa vahingossa kaikki tietokoneen sisältämät tiedostot muiden kopioitavaksi. Vertaisverkoissa on paljon laitonta ja lapsille sopimatonta aineistoa. Lisäksi tuntemattomasta lähteestä kopioidut tiedostot voivat sisältää viruksia. Netissä voi tehdä paljon hyviä ja hyödyllisiä asioita, ja se soveltuu hyvin yhdeksi opetusvälineeksi. Huom! Lapset ja nuoret hakevat tietoa hakukoneiden ohella yhä enemmän verkon vertaisryhmistä kuten irc-kanavilta, chateista, keskustelufoorumeista. On siis tärkeää oppia lähdekritiikkiä!

4 IRC-Gallerian etusivu joulukuussa 2010 ja esimerkki profiilisivusta
Tällä ja seuraavilla kalvoilla on kuvakaappauksia nuorten suosituimmista sivustoista, palveluista ja peleistä, joita kaikkien vanhempien olisi hyvä tuntea edes pintapuolisesti. Jos mahdollista, avaa IRC-galleria ( tai jokin muu suosittu verkkopalvelu. Esim. Irc-gallerian ”vanhemmille” –osio (Tietoa -> vanhemmille on hyvä näyttää, jotta aikuiset voivat itse jälkeenpäin tutustua sivuston ohjeisiin ja käydä esim. turvaohjeita läpi lasten kanssa.

5 World of Warcraft on erityisesti yläkouluikäisten suosima peli
World of Warcraft on erityisesti yläkouluikäisten suosima peli. Sitä pelaavat myös alakoululaiset, joiden suosikkeihin kuuluu myös Runescape. Lapset ja nuoret pelaavat paljon myös konsolipelejä (Xbox, PlaySation, Nintendo Wii). Myös konsolipelikonella on mahdollista päästä nettiin ja pelata verkon välityksellä. Verkon kautta pelaamiseen liittyy myös paljon sosiaalisuutta, koska silloin voidaan pelata toisten pelaajien kanssa joukkueina. Pelivalmistajilla on myös netissä omat verkkokauppansa, joista voi paitsi ostaa pelejä myös ladata maksuttomia demoja. Ikärajat on erityisesti syytä ottaa huomioon ja sopia lapsen kanssa, että pelit ostetaan yhdessä myös nettikaupoista. Pelien ikärajoista on muutenkin syytä keskustella lasten ja nuorten kanssa, jotta he ymmärtävät, että ikärajoille on perusteet ja ne on asetettu suojelemaan lapsia ja nuoria. Vanhemmat on vastuussa lapsistaan myös verkossa ja vastuullisuus ikärajojen noudattamisessa on jokaisen vanhemman tehtävä.

6 6 Pienempien lasten suosittuja pelejä www.pelikone.fi
Pikku Kakkosen pelit Club Penguin 6

7

8 Monet käyttävät myös Facebookia
Monet käyttävät myös Facebookia. Palvelun ikäraja on 13 vuotta, mutta monet kirjautuvat palveluun nuorempina. On hyvä muistuttaa lasta siitä, että palvelun käyttöehtoja täytyy kunnioittaa. Kun lapsi kirjautuu FB:hen, kannattaa yksityisyysasetukset käydä vanhempien kanssa läpi ja sopia, miten palvelua käytetään. Lapselle kannattaa muistuttaa myös siitä, että erityisesti FB:ssä on paljon linkkihuijauksia, joten kavereiltakin tulevien linkkien klikkaamista kannattaa miettiä.

9 - Ei ylläpitoa, ei valvontaa - Myös ääni- ja kamerayhteys mahdollista
Messenger eli mese - Juttelua, linkkien ja tiedostojen jakamista kavereiden kesken tai vieraiden kanssa - Ei ylläpitoa, ei valvontaa - Myös ääni- ja kamerayhteys mahdollista Pikaviestiohjelman avulla voi keskustella reaaliaikaisesti niin kuin chatissa, mutta ohjelmassa voi itse valita juttukaverinsa. Ohjelmasta näkee, ketkä kaverit ovat sillä hetkellä verkossa ja heistä voi kutsua yhden tai useamman yksityiseen keskusteluun. Keskustelun lisäksi ohjelmassa voi jakaa tiedostoja kuten valokuvia, videopätkiä tai ääniä juttelukavereiden kanssa. Ohjelmalla voi myös pelata pelejä toisten kanssa ja soittaa ääni- tai videopuheluita. Mese mahdollistaa myös hyvin intiimin vuorovaikutuksen, joten kannattaa ottaa huomioon, kenelle antaa mesetunnuksensa. Jos lasta tai nuorta häiritään mesen kautta, hän voi estää viestit häiritsijältä block-toiminnolla. Suurin ero netti- ja puhelinkeskustelujen välillä on se, että netti on monipuolisempi väline – sen avulla voi tutustua uusiin ihmisiin, puhella yhden sijasta monen kanssa yhtä aikaa ja vaihtaa musiikkia ja kuvia. Mese-keskusteluja ei näe kukaan muu kuin keskustelukumppanit - ellei keskustelua tallenna ja lähetä eteenpäin.

10 Mitä nettiturvallisuus on?
Laaja käsite, johon liittyy mm. oikea käyttäytyminen verkossa, omien henkilötietojen suojaaminen ja tietokoneen tekninen suojaaminen. Tärkein tekijä turvallisessa netin käytössä on käyttäjä itse! Avainasiat vanhemmille ja opettajille: Tutustu lasten ja nuorten netin käyttöön. Osallistu ja keskustele. Luokaa yhdessä pelisäännöt ja pitäkää niistä kiinni. pelisääntöjä ja itsensä turvaamista netissä on avattu seuraavilla kalvoilla. Tietokoneen teknisen suojaamisen perusaskeleet: ajantasainen käyttöjärjestelmä, palomuuri ja virustorjunta. Teknisestä tietoturvasta huolehtiminen on aina aikuisen vastuulla!

11 Pelisäännöt Muistathan, että netti on julkinen ja kaikille avoin.
Myös netissä pätevät lait ja hyvät käytöstavat. Keskustele lapsesi kanssa nettikiusaamisesta: mitä se on ja miten siihen voi puuttua. Muistuta lastasi siitä, että musiikin, pelien ja elokuvien lataaminen laittomista lähteistä on kiellettyä. Internet on julkinen paikka. Siellä liikkuessa tulee noudattaa yhteisiä pelisääntöjä – aivan kuten liikenteessä tulee noudattaa liikennesääntöjä. Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, lait koskevat myös internetiä. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös verkossa. Internet mahdollistaa ennennäkemättömän viestinnän vapauden, mutta siitä seuraa myös vastuuta. Luokassa ja kotona kannattaa tehdä luokan/kodin omat netin käytön pelisäännöt. Niihin voidaan kirjata lapsen iän ja netinkäyttötarkoituksen mukaan asioita, kuten: kuinka paljon nettiä saa käyttää päivässä/viikossa, millä sivuilla saa/ei saa käydä mitä sosiaalisen median palveluja saa käyttää ja miten miten netissä käyttäydytään muita kohtaan mitä pitää tehdä, jos törmää ikäviin tilanteisiin netissä miten nettikiusaamiseen reagoidaan jne. Pelisäännöistä sopiminen ja luottamuksen rakentaminen myös nettiasioissa on tärkeintä nettiturvallisuuskasvatuksessa. Varsinkin pienempien lasten vanhemmat ovat kiinnostuneita myös ns. lapsilukkojen käytöstä perheen tietokoneessa tai pelikonsoleissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että lapset ja nuoret keksivät pian konstit rajoitusten kiertämiseen, esim. menemällä kaverin luokse surffaamaan. Lapsilukot Määritä Omat, erilliset käyttäjätunnukset kaikille käyttäjille Ylimääräinen, erillinen tunnus tietokoneen ylläpitoon Järjestelmänvalvojan oikeudet, salasana vain vanhempien tiedossa Lapsilukoilla voi rajata Selailu, pelit, koneen käyttöaika Windows Liven Perheturvan => (selailu, yhteystiedot) Joissain pelikonsoleissa mukana (pelien ikärajat, käyttöaika) Monissa tietoturvapaketeissa on vastaavanlainen toiminnallisuus

12 Suojaa tietokoneesi ja kännykkäsi
Päivitä käyttöjärjestelmä, selain ja muut ohjelmat. Käytä ajantasaista virustorjuntaa ja palomuuria. Ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoistasi. Tutustukaa yhdessä myös kännykän turvalliseen käyttöön. Ole tarkkana, kun selaat tai lataat materiaalia internetistä tai hyväksyt Bluetooth-pyyntöjä. Tarkemmat ohjeet: Vakoiluohjelmat Vakoiluohjelmia ujutetaan muiden ohjelmien sekaan. Esim. harmittoman oloisen ilmaisohjelman käyttösopimuksen hyväksymällä voi huomaamattaan antaa luvan oman nettikäyttäytymisen seuraamiseen. Ole tarkkana erityisesti ilmaisohjelmien, tiedostonjako-ohjelmien ja mainosrahoitteisten hyötyohjelmien kanssa. Kaikkia vakoilijoita ei voida poistaa millään ohjelmalla. Esimerkki tällaisesta on ohjelma, joka väittää poistavansa/pitävänsä koneen puhtaana vakoilijoista, mutta asentaakin ohjelman, joka pompsauttelee lukemattoman määrän mainoksia ja sitten pyytää rahaa, jotta niistä pääsee eroon. Tällöin puhutaan extortion waresta eli kiristysohjelmista. Näistä tunnetuin on Virtual Bouncer (virtuaalinen portsari). Lisäksi monet virustorjuntaohjelmat suojaavat myös vakoiluohjelmilta. Bluetoothista Lapsille ja nuorille voi ohejistaa bluetotthin käytöstä seuraavaa: Älä hyväksy tuntemattomasta lähteestä tulevia yhteydenottopyyntöjä. Jos pyyntö tulee tutusta lähteestä (käytännössä maksimissaan metrin päässä olevalta kaverilta) niin kysy ensin, että mitä olet minulle lähettämässä?. Älä hyväksy mitään yhteydenottoja automaattisesti.

13 Turvaa itsesi Nimimerkin suojassa – hyvässä ja pahassa
Muistuta lastasi siitä, mitä henkilötietoja kannattaa jakaa netissä. Keskustelkaa yhdessä, millaisia kuvia on sopivaa julkaista itsestä tai toisista. Sopikaa säännöt nettikavereiden tapaamiselle kasvotusten. Netissä kaikki ei ole kivaa tai totta. Esim. nuorten halu julkaista omia kuviaan netissä julkisuushakuisesti sekä berusad.org-tyylisistä sivustoista, jonne nuoriso lähettää kuvia itsestään tai toisistaan humaltuneina. Tässä kohtaa voisi myös mainita esimerkkejä rikollisesta tai muuten ei-toivottavasta aineistosta. On tärkeä muistuttaa, että pienistä tiedonjyväsistä on helposti pääteltävissä muita henkilötietoja. Henkilötietoja ovat esim. kuva, nimi, paikkakunta, koulun nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero. Lapset ovat luottavaisia henkilötietojen ”jakelun” suhteen. Anastettavia henkilökohtaisia tietoja ovat myös esim. salasanat ja luottokorttitiedot. Nimimerkin suojassa voi jutella turvallisesti ilman, että lapseen voidaan ottaa yhteyttä, ellei hän erikseen kerro yhteystietojaan. Nettikeskustelujen nimettömyys voi houkuttaa kuitenkin niin lapsia kuin aikuisia sopimattomaan käyttäytymiseen ja kielenkäyttöön.

14 Kuvien julkaisu netissä
Nuoret ilmaisevat itseään julkaisemalla kuvia ja videoita. Kavereista otettujen ikävien kuvien tai videoiden julkaiseminen netissä on kiusaamista. Julkaistua kuvaa ei välttämättä saa koskaan pois netistä. Toisten ottamien kuvien tai videoiden käyttämisessä pitää ottaa huomioon tekijänoikeudet. Kuvattavalta täytyy pyytää lupa kuvan julkaisuun. Julkaistaessa alle 18-vuotiaan kuvia netissä täytyy lupa pyytää hänen huoltajaltaan. Ikävän kuvan julkaiseminen verkossa Kun valokuvan julkaisee avoimessa internetissä, sen levitystä, muokkausta ja käyttöä eri yhteyksissä on käytännössä hyvin vaikea estää. Valokuva voi helposti kopioitua useaan paikkaan verkossa, ja sitä voi olla hyvin vaikea sieltä kokonaan poistaa. Ikävän kuvan julkaiseminen verkossa voi olla julkista herjaamista, mikä on usein nettipalvelun sääntöjen vastaista tai jopa rikollista. Sitä ovat myös salakuvaaminen ja toisesta otetun kuvan levittäminen ilman lupaa. Tässä kohtaa voi näyttää esimerkiksi MLL:n tekemän videon Mian yleisö: Ohjeita vanhemmille ja opettajille: Tallenna jatkotoimenpiteitä varten kaikki nettisivut yms., joissa kiusaamista ilmenee. Jos nettisivulta tai sen osoitteesta selviää sivun ylläpitäjä, ota tähän yhteyttä. Ylläpitäjä voi poistaa tekstin verkosta ja mahdollisesti selvittää tekstin kirjoittajan. Jos kiusaaminen on erityisen vakavaa, ota yhteyttä poliisiin. Henkilön valokuvan tai muiden tietojen laittaminen esim. koulun kotisivuille on henkilötietojen luovuttamista, mikä vaatii aina asianomaisen suostumuksen. Myös lasten vanhemmilta on syytä kysyä lupa kuvan julkaisemiseen. Koulujen säännöissä kannattaa huomioida kuvaamiseen liittyvät käytännöt: saako oppilaat käyttää kamerapuhelinta, saako julkaista kuvia jne.

15 Nettikiusaaminen Netti- ja kännykkäkiusaamista on esimerkiksi:
ikäviä kuvia tai videoita sulkemista porukan ulkopuolelle uhkailua juorujen levittämistä. Mitä nettikiusaamistilanteissa voi tehdä? Tue lasta tai nuorta ja kiitä, että hän on kertonut asiasta sinulle, se ei ole helppoa! Kiusaamisviesteihin ei kannata vastata. Opeta nuorta tallentamaan viestit jatkotoimenpiteitä varten. Kehota nuorta käyttämään turvaominaisuuksia. Nettikiusaamisesta jää yleensä jälki, joten kiusaajat voi jäljittää. Myös netin kiusaamistapauksissa rikoskynnys saattaa ylittyä. Ottakaa silloin yhteyttä poliisiin, esimerkiksi Irc-Galleriassa ja Facebookissa toimiviin nettipoliiseihin. Ohjaa nuori tarvittaessa saamaan keskusteluapua. Kiusaamisviestien tallentaminen: Sähköpostit, teksti- tai kuvaviestit kännykässä tai yhteisöpalvelujen yksityiset viestit kannattaa tallentaa sellaisenaan. Joissain tapauksissa on hyvä käyttää Print Screen –toimintoa: Näppäimistössä on print screen -näppäin (prt scr), joka ottaa kuvakaappauksen ruudun sen hetkisestä näkymästä. Sen voi tallentaa kuvana omiin tiedostoihin, esim. tyhjän Word-sivun päällä (Liitä/Paste-komennolla). Päivämäärät ja kellonajat on hyvä merkitä muistiin tarkasti. Turvaominaisuudet: Monissa palveluissa kiusaajan kommentoinnin itselle voi estää. Turvapalveluita ovat kaverilistat, mustat listat sekä omien tietojen ja kuvien rajaaminen. Mesessä kiusaajan voi blokata eli estää kokonaan.

16 Hyödyllisiä linkkejä Nuorten käyttämiä sivustoja
Tietoa mediakasvatuksesta ja tietoturvasta Lasten suosimia sivustoja Monissa nuorten suosimissa palveluissa on vanhemmille tarkoitettu esittelyosio. Trendit vaihtuvat nopeasti, joten seuraa lapsesi suosikkeja! Tämä kalvo kannattaa printata kuulijoille hand-outiksi.

17

18


Lataa ppt "Turvallinen internetin käyttö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google