Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!"— Esityksen transkriptio:

1 TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
ETIIKKA TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!

2 Oikeudet Osa teoista voidaan katsoa universaaleiksi oikeuksiksi, jollaiset ovat jokaisella ihmisellä. Länsimainen lainsäädäntö pohjaa ajatukseen oikeuksista, vaikka lait sinänsä ovatkin luonteeltaan luonteeltaan velvoittavia. Oikeudet ovat osa vapautta, ja toisin päin. Tämän huipentumana voidaan pitää YK:n ihmisoikeuksien julistusta.

3 Velvollisuusetiikka On velvollisuus noudattaa sääntöjä; sääntöjä noudattavat teot ovat moraalisesti oikein. Sopimusteoria Säännöt ovat oikeutettuja, koska niistä on sovittu. Luonnonoikeusteoria: Jokaisella ihmisella on intuitio, mikä on oikein.

4 Seurausetiikka Moraalisesti oikeasta toiminnasta on suurin hyöty.
- Yksilölle = hedonismi = egoismi - Yhteisölle = utilitarismi = altruismi Tekoutilitarismi: Teko on oikein, jos siitä seuraa suurin X Sääntöutilitarismi: valitaan säännöt, joista seuraa suurin X

5 ”Se on hankittu luonteenpiirre, joka ansaitsee yhteisön ihailun.”
Hyve-etiikka Määrittää, millaisia hyveellisiä luonteenpiirteitä moraalisesti oikein toimivalla yksilöllä tulee olla. ”Se on hankittu luonteenpiirre, joka ansaitsee yhteisön ihailun.” Heikko ihminen: Ei kykene noudattamaan hyvettä, vaikka haluaisi. Vahva ihminen: Kokee kiusauksen tehdä väärin, mutta voittaa sen. Hyveellinen ihminen: Ei koe kiusausta, noudattaminen tulee luonnostaan.

6 Tutkii muiden etiikan suuntauksien väittämien pitävyyttä.
Metaetiikka Tutkii muiden etiikan suuntauksien väittämien pitävyyttä. Sokeat miehet ja norsu: M1: Norsu on vähän kuin käärme. M2: Ei, kyllä se muistuttaa enemmän kiveä. M3: minusta norsu on puunrungon tapainen.

7 ASCE:n periaatteet: Insinöörin pitää ammattiaan harjoittaessaan:
1. Parantaa yleistä turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. 2. Antaa todenmukaisia julkilausumia. 3. Tehdä vain kykyjään vastaavia töitä. 4. Konflikteja välttäen toimia sekä työnantijiensa, että asiakkaiden eduksi. 5. Perustaa maineensa todellisille ansiolleen, eikä kilpailla epäreilusti. 6. olla ottamatta lahjusta, tekemettä petosta tai korruptiota ja muutenkin toimia ammattikuntasa parhaaksi. 7. Päivittää tietojaan läpi uransa ja antaa alaisilleen mahdollisuuksia.

8 Arvoja, jotka yritys on itse asettanyt itselleen.
Bisnesetiikka Yrityksen näkökulma. Arvoja, jotka yritys on itse asettanyt itselleen. Miksi? - Hyvä julkisuus - Jotta työntekijät noudattaisivat lakia

9 Työetiikka Ottaa työntekijän näkökulman.
Miten työntekijä voi toimia eettisesti? Pillinpuhaltajan rooli: Jos sääntöjä, joko lakiin kirjattuja, tai eettisiä, rikotaan, jonkun on ilmaistava se.


Lataa ppt "TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google