Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maatalousyrittäjien opintoraha

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maatalousyrittäjien opintoraha"— Esityksen transkriptio:

1 Maatalousyrittäjien opintoraha
Seinäjoki ylitarkastaja Kirsi Liiten

2 Uutta järjestelmää koskevat toimet
Valtioneuvoston asetus maatalousyrittäjien opintorahasta (617/2002) on kumottu ja on annettu uusi valtioneuvoston asetus maatalousyrittäjien opintorahasta (247/2010). Uusi järjestelmä on astunut voimaan

3 Uutta järjestelmää koskevat toimet
Valtioneuvoston asetus N:o 453 maatalousyrittäjien opintorahan määrästä vuonna 2010 annetun valtioneuvoston asetuksen 1 §:n muuttamisesta. Maa- ja metsätalousministeriön asetus (268/2010) opintorahan hakemisesta. Maaseutuviraston määräys (42/10) maatalousyrittäjien opintorahan hakemisesta.

4 Hakemusten käsittely Hakemukset käsitellään vanhan asetuksen (617/2002 muut.) mukaisesti, kun: 1) hakemus on vireillä ennen 2) koulutus on suoritettu ennen 1.5 ja hakemus hakuajan puitteissa (60 päivää) 3) kyseessä on ennakkotiedon kohteena oleva koulutus, jolloin koulutus suoritetaan loppuun viimeistään mennessä. Hakemukset käsitellään uuden asetuksen (247/2010) mukaisesti, kun: 1) koulutus käyty osittain jälkeen (vaikka koulutus olisi aloitettu ennen 1.5) 2) koulutus käyty 1.5 jälkeen

5 De minimis –tuki Opintoraha myönnetään maatalousalan de minimis -tukena. De minimis −tuet katsotaan tukijärjestelmänä vähämerkityksisiksi tuiksi, koska niiden tukimäärä on tuensaajaa kohti vähäinen. Tuenhakijalle voidaan myöntää kaikkia (mm. maatalousalan ja kalastusalan de mimimis- tuet) de minimis −tukia yhteensä enintään euroa kolmen verovuoden aikana. Tämä rajoitus on yleinen de minimis −raja. Maataloustuotteiden tuotannon alalla de minimis −tukea voidaan myöntää tuenhakijalle korkeintaan 7500 euron rajaan asti kolmen verovuoden aikana.

6 Maatalousalan de minimis-tuki
Opintorahan lisäksi maatalousalan de minimis –tukina on myönnetty seuraavia tukia: maatalouspuolen tulvavahinkokorvaus (tukityyppi,1961) Etelä-Suomen kasvintuotannon tuki (tukityyppi,1760) tilaneuvontatuki (tukityyppi, 1990) sokerijuurikkaan kuljetustuki (tukityyppi, 1230)

7 Maatalousalan de minimis-tuki
Jos maataloustuotteiden tuotannon alalla 7500 euron raja uhkaa ylittyä 3 verovuoden aikana, hakijalle myönnetään vain osa tuesta. Jos tuenhakijalla on esimerkiksi ennestään myönnettyä maatalousalan de minimis − tukea 6500 euroa kuluvan ja kahden edeltävän verovuoden tarkastelujaksolta, hänelle voidaan myöntää uutta maatalousalan de minimis −tukea vielä 1000 euroa. Kansallisesta lisätuki: Lisätuki on tuenhakijaa kohti enintään euroa, josta vähennetään hakijan saamat maatalousalan de minimis -tuet vuosina 2008–2010.

8 Tukisovelluksessa on maatalousalan de minimis – rekisteri
Tietokantaan on koottu maatilakohtaisesti tiedot maatilalle myönnetyistä maatalouspuolen de minimis –tuista eli sokerijuurikkaan kuljetustuesta, tilaneuvontatuesta, Etelä-Suomen kasvintuotannon tuesta ja maatalouspuolen tulvavahinkokorvauksista. Rekisteri on hakemuksen käsittelijän apuväline, kun hän varmistaa, että uuden de minimis −tuen hakijalle ei myönnetä liikaa maatalousalan de minimis −tukia. Yksittäistä vähämerkityksisistä tukea koskevat asiakirjat on säilytettävä 10 vuoden ajan tuen myöntöpäivästä. De minimis –tukien ilmoittamattomuus voi johtaa tuen takaisinperintään.

9 Kenelle opintorahaa voidaan myöntää
Maataloutta harjoittavalle hakijalle, jolla on velvollisuus ottaa ja joka on ottanut maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 §:ssä tarkoitetun eläkevakuutuksen. Poikkeuksena opintorahaa voidaan myöntää hakijalle, joka on hankkimassa maatalouden investointituesta ja nuoren viljelijän aloitustuesta annetun valtioneuvoston asetuksen (299/2008) 4 §:ssä säädettyä ammattitaitoa. Ikä 18 - ei yli 68 v (kansallisten tukien laki (1559/2001) 3§).

10 Kansallisten tukien lain määritelmä maataloudesta
Maatilalla tapahtuvaa - maatalous-, puutarha- ja energiakasvien viljelyä - kotieläintuotteiden tuotantoa - tuotantoeläinten pitoa - hevostaloutta, porotaloutta, mehiläistaloutta - kesannointia sekä viljelemättömän pellon säilyttämistä hoidettuna EU-asetusten mukaisesti

11 Opintokokonaisuus Tukikelpoisen koulutuksen tulee muodostaa opintokokonaisuus tai opintokokonaisuuksia. Opintokokonaisuudessa tulee suorittaa vähintään 3 koulutuspäivää. Koulutus voidaan antaa jaksoissa. Tukea voidaan maksaa enintään 57 päivältä/vuosi/maatalousyrittäjä. Opintokokonaisuus on suoritettava 12 kuukauden aikana. Jos opintokokonaisuuden järjestäjiä on useita, tulee yhden järjestäjistä olla vastuullinen.

12 Esimerkkejä Jos tukea haetaan samanaikaisesti kahdesta eri opintokokonaisuudesta joilla on eri järjestäjät, silloin ei tarvitse nimetä vastuullista koulutuksen järjestäjää. Jos kyseessä on yksi opintokokonaisuus ja kaksi tahoa järjestää koulutuksen, tulee yhden olla vastuullinen koulutuksen järjestäjä. Tässä tapauksessa yhdellä järjestäjistä tulee olla kokonaisvastuu opintokokonaisuudesta. Vastuullinen järjestäjä antaisi tietoa viranomaiselle koulutuksesta ja todistuksen siitä mitä koulutus pitää sisällään. Vastuullinen koulutuksen järjestäjä myös vastaa siitä, että hakija on suorittanut opintokokonaisuuden.

13 Opintokokonaisuus - tavoitteet - käsiteltävän asiakokonaisuuden
Koulutusjakso, jossa koulutuksen järjestäjä on määritellyt ainakin: - tavoitteet - käsiteltävän asiakokonaisuuden - laajuuden oppitunteina - opetuksen ja harjoitustöiden määrä - vaadittavat suoritukset

14 Koulutuspäivä Yksi koulutuspäivä on 6 oppituntia (h).
Oppitunti = opetukseen käytettävä vähintään 45 min jakso. Tukikelpoiseksi voidaan lukea koulutus, joka kestää päivässä vähintään 4h ja yhden päivän aikana suoritetusta koulutuksesta voidaan hyväksyä enintään 8h. Kolmen koulutuspäivän kokonaisuus voi muodostua esimerkiksi yhdistelmistä "4h+8h+6h" tai "4h+4h+6h+4h".

15 Esimerkkejä Opiskelija on suorittanut neljänä päivänä 4 tuntia (4h+4h+4h+4h=16h) koulutusta. Tukikelpoisen koulutuksen tulee muodostaa vähintään 3 koulutuspäivää eli 18 tuntia. Yksi koulutuspäivä on 6 tuntia. Tässä tapauksessa, jos opiskelija on suorittanut vain 16 tuntia (2 koulutuspäivää + 4 tuntia) eikä muita opintoja ole, koulutus ei ole tukikelpoista. Kolmelta koulutuspäivältä maksetaan yhteensä 3x 35 euroa eli 105 euroa. Jos opiskelija olisi suorittanut kuutena päivänä 4 tuntia eli yhteensä 24 tuntia maksettaisiin hänelle neljästä koulutuspäivästä (24/6=4, 4x35) 140 euroa.

16 Opintorahan myöntäminen
Opintorahaa voidaan myöntää De minimis – tuen enimmäismäärän rajoissa. Opintorahan määrä on 35 euroa/koulutuspäivä. Kalenteriviikkoa kohti hyväksytään enintään 30 oppituntia. Opintorahaa voidaan maksaa enintään 5 päivältä/viikko. Maatalousyrittäjien opintorahaa on haettava 60 kalenteripäivän kuluessa koulutuksen päättymisestä. Hakuajan päättymisen jälkeen saapunut hakemuslomake hylätään.

17 Etäopinnot ja opintomatkat
Etäopintoja ja opintomatkoja koskevat samat säännöt kuin lähiopetusta (eli vähintään 4h/pv, enintään 8h/pv). Etäopintojen ja opintomatkojen tulisi kuitenkin yhdessä ja erikseen muodostaa alle 50 % opintokokonaisuudesta. Sekä etäopintojen että opintomatkojen tulee sisältyä opintokokonaisuuteen. Suoritettava koulutuksen järjestäjän johdon ja valvonnan alaisuudessa.

18 Tukikelpoinen koulutus
Tukikelpoista ammatillista koulutusta on: Hakijan ammattitaidon kehittämiseen liittyvä maatalouden koulutus. Hakijan maatalouden monipuolistamiseen tai muuhun kehittämiseen liittyvä koulutus. Hakijan maatalouden yhteydessä harjoitettavaan tai maatalouden yhteydessä suunnitteilla olevaan muuhun yritystoimintaan liittyvä koulutus.

19 Tukikelpoinen koulutus
Koulutuksen tulee olla julkisen valvonnan alaista koulutusta. Tukea voidaan maksaa, kun ei ole kyse ammatillisen perustutkinnon suorittamisesta, vaikka käyty koulutus voitaisiin lukea osaksi perustutkintoa. Tukea voidaan maksaa vain suoritetuista opinnoista.

20 Milloin tukea ei makseta
Tukea ei voida maksaa, jos koulutus on: 1) tutkintoon johtavaa eli koulutus, joka johtaa ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon tai yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa suoritettavaan tutkintoon, lukiokoulutus poikkeus: peruskoulun saattaminen loppuun, jos ammatillisen kehittymisen esteenä 2) ympäristötuen saannin edellytyksenä oleva 3) tilaneuvontajärjestelmään liittyvää

21 Tukikelpoinen koulutus
Jos opiskelijalla on poissaoloja, tapauskohtaisesti tulisi miettiä, muodostaako alkuperäisestä opintokokonaisuudesta poikkeavasti käyty koulutus myös rahoitettavan opintokokonaisuuden kaikkine ehtoineen. Jos opiskelija on kirjautunut perustutkintokoulutukseen, olisi tarpeellista pyytää hakijaa liittämään hakemukseen koulutuksen järjestäjän lausunto tai todistus siitä, ettei opiskelija ole jatkanut opintoja koulutuksen suorittamisen jälkeen.

22 Miten toimia, jos hakija on ns. "tuleva" viljelijä?
Uudenmuotoinen tuki vaatii tilatunnuksen ja se tarvitaan, jotta tuki voidaan maksaa. Ilman tilatunnusta opintorahaa ei voida myöntää. Ellei hakijalla ole tilatunnusta, tulee hakijan täyttää lomake 101D ja toimittaa se hakemuksen liitteenä ELY-keskukseen. Tilatunnuksen perusteella hakijan yhteystiedot (pankkitilinumero, henkilötunnus) löytyvät Tukisovelluksesta. ELY-keskus toimittaa lomakkeesta 101D kopion kuntaan, jossa hakijalle perustetaan asiakastiedot ja tilatunnus, minkä jälkeen tiedot ovat Tukisovelluksessa.

23 Miten toimia, jos hakija on ns. "tuleva" viljelijä?
Esimerkki: Tilan jatkaja on lähtenyt opiskelemaan eikä vielä ole tilan osallisena. Tässä tapauksessa uusi viljelijä pitää kytkeä tilaan, jotta tukea voidaan maksaa. Tilalle jo aiemmin maksetut de mimimis-tuet vaikuttavat hakijan saamiin de mimimis-tukiin. Jos esimerkiksi maatilalle on aiemmin myönnetty 6000 euroa maatalousalan de minimis-tukea, ei hakijalle voida enää myöntää maatalousalan de minimis-tukea kuin 1500e. De minimis -rajoitteet ovat yrityskohtaisia.

24 Esimerkkejä Hakija voi suorittaa kolmen koulutuspäivän opintokokonaisuuden kahtena 6 tunnin lähiopiskelupäivänä (6h+6h) ja yhtenä opintomatkana (6h). Tässä tapauksessa opintomatka muodostaa alle 50 % opintokokonaisuudesta. Jos opiskelijan opintokokonaisuuteen kuuluu 8 lähiopiskelupäivää ja 7 matkapäivää, muodostavat matkapäivät alle 50 % opintokokonaisuudesta. Jos opiskelija sairastuu ja on poissa 8 lähiopiskelupäivästä 2 päivää, jäljelle jää 6 lähiopiskelupäivää ja 7 matkapäivää. Tässä tapauksessa matkapäivät muodostavat yli 50 % käydystä koulutuksesta.

25 Esimerkkejä Jos opiskelijalla on kertynyt poissaoloja, tulisi myös käydyn koulutuksen muodostaa opintokokonaisuus ja täyttää muut tuettavan opintokokonaisuuden edellytykset. Lähtökohtana on, että tukea maksetaan opintokokonaisuuden muodostavasta koulutuksesta. Koulutuksen järjestäjä määrittelee opintokokonaisuuden ja viime kädessä myös sen, onko opintokokonaisuus suoritettu. Tässä tapauksessa koulutuksen järjestäjän tulee pohtia muodostaako alkuperäisestä opintokokonaisuudesta poikkeavasti käyty koulutus opintokokonaisuuden.

26 Esimerkkejä ELY-keskuksessa päätetään, onko osittain suoritettu/suoritettu koulutus tukeen kelpaava. Päätöksessä otetaan huomioon mm. onko suoritettu koulutuksen järjestäjän määrittelemä opintokokonaisuus onko suoritettu minimimäärä koulutuspäiviä onko suoritettujen etä- ja matkapäivien suhde muuhun koulutukseen sellainen, että oikeuttaa tukeen


Lataa ppt "Maatalousyrittäjien opintoraha"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google