Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta"— Esityksen transkriptio:

1 Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
SEINÄJOKI Etelä-Pohjanmaan Liitto, Elinkeinotalo Lehtori, projektipäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto

2 Edistämme kestävän kehityksen
mukaisia valintoja Toimimme Savon ammatti- ja aikuisopiston alaisuudessa Toteutamme alueellisia, kansallisia sekä EU –hankkeita Vuonna 2011 palveluitamme tuottaa 14 asiantuntijaa osa- tai kokoaikaisina / ostopalveluna

3 Ruokapalveluiden tulevaisuus
”Luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. Kunnille tämä on suositus. ” VNP 4/09

4 Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta
Hallitus pitää tärkeänä, että koko suomalaisen ruokaketjun kannattavuus ja kilpailukyky turvataan ilmastonmuutoksen ja globaalin kilpailun tuomassa uudessa toimintaympäristössä. Hallitus haluaa edistää luomu- ja lähiruokaa sekä varmistaa julkisen sektorin ruokahankintaosaaminen ja ruokahankintojen riittävät resurssit. Suomalaiseen ruokaketjuun halutaan luoda varmistettu jäljitettävyys- ja vastuullisuusjärjestelmä. VNS 6/2010

5 Ympäristöpassi keittiöalan ammattilaisille
Taustana VNP 4/2009: Kestävät valinnat julkisissa hankinnoissa: raaka-aineiden elinkaari, energian ja veden kulutuksen, jätemäärän ja ilmastopäästöjen vähentämien Julkisten ruokapalvelujen tavoitteena kestävä ruokalautanen: useammin luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa ja sesongin mukaista ruokaa Ympäristöpassi on verkkopohjainen kestävän kehityksen → valmennusaineisto ja → osaamistesti ruokapalveluiden ympäristöosaajille (ammatissa toimiville, marata-alan opiskelijoille) Ympäristöpassin voi opiskella ja suorittaa itsenäisesti netissä Ympäristöpassi on henkilökohtainen osaamistodistus, joka osoittaa ympäristöosaamista työntekijänä tai työnhakijana Ruokapalveluyksikkö voi avata Ympäristöpassi-tilin ja koota tiedot henkilöstön suorittamista Ympäristöpasseista keittiökohtaiseen osaamistodistukseen Johdanto kestävään kehitykseen ruokapalveluissa 1/2 työpäivää vaativa opiskelupaketti Ei korvaa ympäristökatselmuksia (energian ja veden kulutus, jätemäärä) Osaamisen ylläpito!

6 Elintarvikkeiden tuonti Suomeen , tn
v v 2010 Ruokaleipä > Tuore kala > Perunapakasteet > Marjat > Hillot >

7

8 Julkiset ruokapalvelut Suomessa
merkittävä rooli ravitsemusosaamiselle kulutuskäyttäytymiselle ihmisten, alueiden & ympäristön hyvinvoinnille kansankuntamme kilpailukyvylle

9 Julkiseen ruokapalveluun kuluu budjeteista noin 2-4 %. Tästä luvusta:
henkilöstö-, hallinto-, käyttö - ja kiinteistökustannukset ovat noin 68 % elintarvikekustannusten osuus on n 32 % 0,5 % > budjetista  MISTÄ VOI ENÄÄ LEIKATA???

10 Kestävät valinnat –periaatepäätös VNP 4/2009
Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta VNS 6/2010 Paikallinen tarjonta Kuntastrategia Hankintastrategia Ruokalista- suunnittelu Kansall. tarjonta Tarjouspyyntö Globaali tarjonta Hankinnat

11 CASE: Helsingin kaupunki 2011 Helsinki suunnittelee kasvattavansa reilusti luomuruuan osuutta päiväkotien ja koulujen ruokailuissa. Tavoitteena on, että luomun osuus päiväkotilasten aterioista nostetaan peräti 50 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Lähi- ja luomuruuan käyttöä lisätään vähitellen myös peruskouluissa, lukoissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tavoite on kirjattu Helsingin ruokakulttuurin kehittämistä pohtineen työryhmän esitykseen. Helsingin Sanomat

12 CASE: Espoo Catering Liikelaitokselle diplomi luomutuotteiden käytöstä Espoo Catering -liikelaitos siirtyi käyttämään luomuhiutaleita elokuun 2010 alusta päiväkotien ja vanhusten ateriapalveluissa ja on tämän myötä mukana Portaat luomuun -ohjelmassa.

13

14 Hankintayksikkö päättää kilpailutuksen kriteereistä
mitä hankitaan miten kilpailutetaan määrä / millaisissa erissä / toimitustiheys tuotteen laatu sosiaaliset kriteerit ympäristökriteerit tekniset laatuominaisuudet esim. luomu jäljitettävyyden varmistaminen toimitusvarmuus poikkeusoloissa hinta

15 Miten kotimaisten tuotteiden osuutta voidaan kasvattaa ostoskorissa ja silti toimia hankintalain hengen mukaisesti ? Hankintalain tavoitteena: Vapaa kilpailu EU:n sisämarkkinoilla Luoda uusia markkinoita

16 Tuore on mahdollista: Juuresraasteesta, joka toimitetaan tarjoilupisteeseen 3 tunnin sisällä prosessoinnista Juurespaloista, jotka toimitetaan käyttöpaikalle kierrätettävissä kuljetuspakkauksissa Kuoritusta perunasta, joka on toimitettu prosessointipaikalta käyttöpisteeseen ilman säilymistä edistäviä aineita Liha toimitetaan tuoreena (ei pakastettu missään vaiheessa)

17 22.-26.8.2011 Nurmeksesta Helsinkiin Herkkujen Suomi –tapahtumaan
Ti Kannonkoski -Alajärvi Ke klo 9.00 Seinäjoki startti Kaupungintorilta Ilmajoki IMO:lta Kurikka Kauhajoki, Hämes Havunen maakuntarajalta Jalasjärvelle Suojelija Tasavallan presidentti 10 joukkuetta, 350 polkijaa (KRA, Tedy, Fida ry:t) Lähiruokaseminaari 4.10 Hki

18 ” Tervetuloa Lähiruokaviestille!”


Lataa ppt "Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google