Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985).

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985)."— Esityksen transkriptio:

1 Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985).

2 Media on paimen ja ihmiset lampaita? Vallanpitäjät tuottavat informaatiota, ja ihmiset kuluttavat sitä uutisina tai viihteenä (Masterman 1985).

3 Medialukutaito ja –kasvatus (Kellner 1995)  Medialukutaito opettaa lukemaan, analysoimaan ja tulkitsemaan mediatekstejä Kriittinen medialukutaito opettaa kriittistä suhtautumista median representaatioihin ja diskursseihin  Mediakasvatus puolestaan opettaa arvostamaan median esteettisiä ominaisuuksia ja käyttämään monenlaista mediateknologiaa itseilmaisun ja luomisen välineenä

4 Mitä medialukutaito edellyttää? (Kellner 1995)  arvostelukykyä ja valveutunutta suhtautumista mediaan  opittava erottamaan laadukkaat mediatuotteet  vaalittava myös vaihtoehtoisia kulttuurimuotoja Tehtävä: Mitkä ovat mielestäsi vaihtoehtoisia kulttuurimuotoja?

5 Miksi mediakasvatusta tulisi edistää? (Masterman 1985)  monimediainen informaatiotulva  median vaikutus tajuntateollisuutena  medioiden tunkeutuminen demokraattisiin prosesseihin  visuaalisen kommunikaation ja informaation kasvava merkitys  tulevaisuuden vaatimukset ja informaation yksityistäminen

6 Lähdekritiikin työkalu  Millä sivustolla kirjoitus julkaistaan?  Kuinka yleinen aihe on? Löytyykö siitä tietoa muualta?  Millaisella tyylillä teksti on kirjoitettu?  Kuinka tuore kirjoitus on?  Kuka tekstin on kirjoittanut?

7 Esimerkki mediatekstin tulkitsemisesta (Uskali 2001)  Kaleva: ”Iskut tyrmistyttivät maailman”  Kainuun Sanomat: ”Amerikkalaisten maailma romahti terrori-iskussa” Tehtävä: Mitä eroja ja kannanottoja lehtien uutisotsikoinnista on tulkittavissa?

8 Oppimistehtävä Valitse yksi (sama) ajankohtainen uutisaihe kahdesta toisistaan selvästi poikkeavasta medialähteestä. Kirjoita pohdiskeleva analyysi, jossa vertailet uutisointia keskenään. Mitä eroja havaitset, ja mitä tarkoitusperiä tulkitset niiden taustalla olevan? Käytä havainnoinnin ja tulkitsemisen apuna lähdekritiikin työkalua sekä muita omavalintaisia lähteitä.

9 Lähteet ja suositeltavaa kirjallisuutta  Chomsky, N. 2002. Mediakontrolli. Turku: Sammakko.  Fairclough, N. 1995. Miten media puhuu. Tampere: Vastapaino.  Kellner, D. Mediakulttuuri. Tampere: Vastapaino.  Masterman, L. 1985. Medioita oppimassa – mediakasvatuksen perusteet. Helsinki: Kansan Sivistystyön Liitto.  Nieminen, H & Pantti, M. 2004. Media markkinoilla. Johdatus joukkoviestintään ja sen tutkimukseen. Helsinki: Loki-Kirjat.  Suoranta, J. 2003. Kasvatus mediakulttuurissa. Tampere: Vastapaino.  Uskali, T. 2001. Mediatesti. Syyskuun yhdestoista. Jyväskylän yliopisto: Mediainstituutti.  http://www.yksityinenkielitoimisto.net/eoppiminen/fi6.html http://www.yksityinenkielitoimisto.net/eoppiminen/fi6.html  http://journalismi.uta.fi/index.php?page=artikkelit&type=artikkelit&id =12 http://journalismi.uta.fi/index.php?page=artikkelit&type=artikkelit&id =12  http://instituutti.yritysnet.com/virtuaalimerkonomi/mediaviestinta/inde x.htm http://instituutti.yritysnet.com/virtuaalimerkonomi/mediaviestinta/inde x.htm  http://www.saunalahti.fi/~oleht/lahdekritiikki/ http://www.saunalahti.fi/~oleht/lahdekritiikki/


Lataa ppt "Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985)."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google