Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista."— Esityksen transkriptio:

1

2 Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde

3 D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista kalaruuista ja 19–25% sekä vitaminoiduista maitotuotteista että levitteistä Maito- ja hapanmaitovalmisteiden ja juuston lisäksi kalsiumia saadaan kaloista, tofusta ja muista soijatuotteista, palkokasveista, siemenistä ja pähkinöistä sekä vihreistä lehtivihanneksista, kaalista, sipulista ja punaisista kidneypavuista Finravinto 2007 –tutkimuksen mukaan kasviksista ja kalaruuista saatiin 6–8 % ja maitovalmisteista runsaat 60 % kalsiumista

4 Kotimaisen ja tuontikalan kulutuksen kehitys vuosina 1999– 2009. (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos)

5 Kotimaisen kalan kulutus Suomessa vuonna 2009 (kg/hlö fileepainona). (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos)

6 Tuontikalan kulutus Suomessa vuonna 2009 (kg/hlö tuotepainona). (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos)

7 Analysoidut tuotteet ja ravintoaineet Kala Kalapuikko Uunilohi Sisävesikalamureke Paistettu muikku ALA p p LA Ca DHA EPA Zn D- vitamiini

8 Eri vesialueilta pyydystettyjen kalojen D -vitamiinipitoisuuksia μg/100 g Mattila ym. (1995) mukaan PyyntialueAhvenHaukiMuikkuKirjolohi Saimaa1,1–3,5 μg2,6–5,5 μg23,7–25,2 μg--- Päijänne0,28–0,3 μg0,8–1,5 μg6,7–16 μg--- Itämeri23,5–25,3 μg4,2–5,2 μg---7,3–7,8 μg Kalapuikon D -vitamiinipitoisuus on Finelin mukaan 0,9 μg/100 g.

9 Kalanäytteiden D-vitamiinipitoisuuksien (µg/100g) vaihteluvälit verrattuna Finelin, Nutrican ja Mattilan (1995, 1999) arvoihin

10 D –vitamiinin hävikki 1/2 D -vitamiini on herkkä valolle, lämmölle ja pH- vaihteluille eikä kestä emäksisyyttä. Tutkimusten mukaan D-vitamiini säilyy hyvin ruoanvalmistuksen aikana raaka-aineissa (60–90 %), jotka ovat sen hyviä lähteitä, kuten kalat, kananmunat ja sienet (Leshkova ym. 2006, Mattila 1999).

11 D –vitamiinin hävikki 2/2 Mattilan ym. (1999) tutkimuksessa kalojen, kananmunan keltuaisen ja maidon D -vitamiinipitoisuus väheni keskimäärin 10 % ruoanvalmistuksen aikana Maidossa kosketus ilman kanssa ei vähentänyt D - vitamiinin määrää Ruoanvalmistuksen aikana rasvaisen sillin D - vitamiinipitoisuus pieneni 23 % rasvan poistumisen vuoksi Mattila ym. (1995) mukaan savustetut, pakastetut sekä öljyyn säilötyt kalatuotteet sisälsivät hyvin vähän D- vitamiinia verrattuna vastaaviin tuoreisiin kaloihin

12 Ajattelemisen aihetta Kotimaisista kaloista erityisesti muikku ja kirjolohi sisältävät huomattavan määrän välttämättömiä rasvahappoja ja D -vitamiinia verrattuna teollisiin ja pääasiassa tuontikalajalosteisiin D -vitamiinin ja kalarasvojen tärkeys terveytemme ylläpidossa on tunnustettu ja D - vitamiinin saantisuosituksia on nostettu Suositusten mukainen kalan käyttö on kasvanut, mutta tuontikalan eduksi


Lataa ppt "Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google