Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sähköinen plagiaatintunnistus haltuun -seminaari

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sähköinen plagiaatintunnistus haltuun -seminaari"— Esityksen transkriptio:

1 Sähköinen plagiaatintunnistus haltuun -seminaari
Getty Images Sähköinen plagiaatintunnistus haltuun -seminaari Totti Tuhkanen Turun yliopiston opintohallinto A.D. Getty Images fairUTU

2 1 Vanhaa tapakulttuuria kunnioittaen
Jo muinaiset kiinalaiset… Tang-dynastian ( ) aikana tunnettiin laaja plagiarismiongelma (Miyazaki 1976) Suomessa hylättiin plagiointivilpin vuoksi väitöskirjat vuosina 1847 ja 1853 (Luukkanen 2002) Plagiointi sai uuden muodon ja merkityksen WWW:n myötä luvulla, kun siirryttiin tiedekirjastoista avoimeen verkkoon Suomi teknologiassa ja ongelmaindikaatioissa kv kehityksen mukana Berkeleyn yliopistossa Plagiarism.org -palvelu ( Turnitin) 1995 Tampereen teknillinen yliopistossa käyttöön PLAKKI 1998 Puusniekan ja Eskolan (2004) kyselytutkimuksessa 69 % opiskelijoista (N=609) ilmoitti oman käsityksensä mukaan harjoittaneensa opiskeluvilppiä. Cambridgen yliopiston opiskelijoille tehdyssä kyselyssä 49 % vastaajista (N=1014) ilmoitti tehneensä yliopiston säännöissä plagioinniksi luokitellun teon. Vain 5 % vastaajista ilmoitti jääneensä kiinni plagioinnista. (Varsity ) Erja Mooren tutkimuksessa joka kahdeksannessa Theseus-julkaisuarkiston opinnäytteessä (N 91) oli joko plagiointia tai vakavia puutteita lähdeviitteissä. (Moore 2013). Laajaa panostusta ongelmanhallintaan vasta 2010-luvun vaihteessa. Miyazaki, I. 1976: China’s Examination Hell: The Civil Service Examinations of Imperial China. NY, Weatherhill. Luukkanen, T. L Sama menetelmä, eri kohtalot – kaksi väitöskirjaplagiaattia teologisessa tiedekunnassa. Teoksessa H. Mustakallio (toim.) Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja 89–91 (1999–2001). Helsinki: Suomen kirkkohistoriallinen seura.

3 2 SK 50/2013: ”Ovatko suomalaiset 200 kertaa rehellisempiä kuin ruotsalaiset?”
Miten paljon Suomessa plagioidaan? Plagiointiongelman laajuutta Suomessa ei ole tilastollisesti kartoitettu. Indikaatiot opiskelijoiden asenteista, havainnoista ja kokemuksista vastaavat kansainvälisten tutkimusten keskimääräisiä tuloksia. Plagioinnin seurannalle luodaan perusteita: TENK:n voimaan tullut ”Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen louk- kausepäilyjen käsitteleminen Suomessa -ohje luo ensimmäistä kertaa korkeakouluille velvoitteen raportoida TENK:lle käsittelyyn otetuista ja käsitellyistä plagiointivilppiä koskevista selvityksistä. Ruotsissa sanktioihin johtaneiden opiskeluvilppitapausten määrää seurataan vuositilastoinnissa. Määrä nousi 20012012 peräti 531%.1 Vuonna 2012 Ruotsissa käsiteltiin 801 kurinpitotapausta, joista lähes liittyi plagiointiin; 81 % näistä tapauksista johti opiskelijan määräaikaiseen erottamiseen. Universitetskanslersämbetet, Rapport 2013:6: Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor, 8-9, 12 diagram 5 (osa).

4 135 % 178 % 1033 % 41 % 684 % 175 % 133 % 167 % 140 % 228 % 492 % 202 % 1100 % Andelen disciplinärenden per lärosäte (antalet disciplinärenden delat med antal helårsstudenter) Universitetskanslersämbetet, Rapport 2013:6: Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor, s 12, diagram 6. David Barrett: The cheating epidemic at Britain’s universities. University cheating league table. The Telegraph 05 Mar 2011.

5 Plagiarism Reference Tariff antaa kansallisen tason ohjeiston eri asteisen plagiointi- vilpin sanktiointiin. Järjestelmä harmonisoi käytäntöjä, mutta on kategorisen tiukka.

6 3 Sähköisen plagiaatintunnistimen toimintaperiaate
Plagiaatintunnistin on kehittynyt kokotekstihakukone, joka suorittaa lähdetekstin ja vertailutekstien samankaltaisuusvertailun. PT osaa käsitellä vaihdettuja sanajärjestyksiä, tehdä vertailuja synonyymisanojen kautta ja vähittäin myös kielestä toiseen. 1. Avoin Internet Yli www-sivua (sisältää myös backupeja eri vuosilta) 2. Kustannetut julkaisut Yli 92 miljoonaa artikkelia julkaisuista, joita ei voi löytää avoimesta webistä. 3. Vertaisaineisto: opintosuoritukset Yli dokumenttia (kasvaa dokumenttia /vrk) 3. Ref 2. Ref 1. Ref PT Esimerkkinä kuvattu Turnitin.comin tietokannat, tiedot vuodelta 2013.

7 Opettaja, opiskelija ja tunnistusjärjestelmä
PT-toiminnallisuus oppimisalustaan integroituna (84 % integroitu/ollaan integroimassa) Opettaja, opiskelija ja tunnistusjärjestelmä OPETTAJA PT-JÄRJESTELMÄ OPISKELIJA Osoitelinkki Perustaa oppimisalustaan plagiaatintunnistus -palautustehtävän. Laatii kirjallisen opintosuorituksen ja tallentaa tekstin palautustehtävään 1-n kertaa. Antaa palautetta /todistuksen tarkastuksesta Arvioi vertailun tulosraportin löydökset. Arvioi ohjaavan palautteen tarpeen. VERTAILURAPORTTI 3. Ref 2. Ref 1. Ref TULKITSEE MERKITSEE LAATII

8 Suomessa vallitsee läsnäolevan ohjauksen paradigma
Suomessa vallitsee läsnäolevan ohjauksen paradigma. Luottamusperiaatetta pidetään tärkeänä. PT-istunto on työnohjauksen päättävä istunto, kattava opinnäytteen läpikäynti ja arviointitilaisuus. Kuvassa FM Mirkka Hirvonen ja rehtori Kalervo Väänänen Turun yliopistosta.

9 4 Turun yliopiston askeleet Turnitinin käyttöönotossa
Sähköisen plagiaatintunnistusjärjestelmän hankinta ja käyttöönotto 9-12/2011 1. Esiselvitys Markkinatilanne Toimintamallien vertailu Osaamiskartoitus Toiminta- ja tieto-arkkitehtuuri Tietoturva Alustava vaatimus- määrittely  PALVELUN ESISEL-VITYSRAPORTTI JA ELINKAARISUUNNI- TELMA 1-6/2012 2. Pilotointi Käytettävyys Seurattavuus Referenssiaineis- tojen kattavuus Indeksointiteho Sopimusrakenteet Tietoturvaratkaisut Integroitavuus + arvokeskustelut! PALVELUN VAATI- MUSMÄÄRITTELY JA HANKINTA- KRITEERIT 7-8/2012 3. Hankinta Kilpailutus Hankinta-päätös 9-12/2012 4. Käyttöönotto Käyttösääntöjen vahvistaminen Kiinnittäminen oha-prosesseihin Manuaalit ja koulutusaineistot Integrointi Atk-tuen koulutus Opinto- ja kirjasto- hallinnon koulutus Avainkäyttäjien koulutus ja tuki. 1/2013– 5. Käyttö Kaikki väitökset alkaen Kandit/gradut alkaen Julkaisusarjat 2013 aikana Muu käyttö TY:n strategian ja laatu- tavoitteen mukaan N. 500 osallistujaa 24 koulutustapahtumaa 227 väitöskirjaa 1134 pro gradua 950 kandidaatin tutkielmaa tuhansia harjoitustehtäviä satoja tutkimussuunnitelmia, kypsyysnäytteitä, proseminaareja

10 80 % opetuksen ja työnohjauksen kehittämishanke (pelisääntöhanke)
5 Varoitus: PT:n käyttöönotto voi olla viisi kertaa ennakoitua isompi prosessi Turnitinin hankita ja käyttöönotto on: 20 % tieto- ja viestintätekniikan käyttöönottohanke (tietojärjestelmähanke) 80 % opetuksen ja työnohjauksen kehittämishanke (pelisääntöhanke) Käyttöönotto voi viivästyä ja kokemukset voivat muuttua kielteisiksi jos resursointi kattaa vain järjestelmähankinnan ja sen suoran ylläpidon tuen. ’Tyhmä järjestelmä’ intuitiivisen prosessin osana vaatii täsmällisesti kuvattuja ja ymmärrettyjä ohjeistuksia.

11 KH OHA IT 6 Plagiaatintunnistin toimintakontekstissa
Monissa korkeakouluissa on jääty järjestelmäkäyttäjiksi: palvelutastoa tai plagiarismin hallinnan politiikkaa ei ole määritelty.

12 Laki viranom. toiminnan julkisuudesta
FAIRUTU-PALVELUN SIDOKSET YO-laki Laki viranom. toiminnan julkisuudesta Tekijänoi-keuslaki TENK: HTK 2012 20% 80% PT-järjestelmän käyttö liittyy koulutuksen ja tutkimuksen ydinprosesseihin. Siksi sen käyttötapa ja -tavoite kirjataan moniin toimintaa ohjaaviin sääköksiin ja ohjeisiin. Myös teknisiä rajapintoja voi olla useita. Näin tiiviisti organisaatioon ”kiinninaulatun” tietojärjestelmän hankinnassa korostuvat pitkän elinkaaren hyödyt ja vaatimukset.

13 7 Paljon melua (lähes) tyhjästä?
Kaikki plagiointi ei ole plagiointivilppiä. Plagiointivilppi on osa opiskeluvilppiä.

14 Käsitteet SUURI HYÖTY: PLAGIOINNIN HALLINTAAN LIITTYVÄT PROSESSIT TÄSMENTYVÄT Uudet legitimoitavat käsitteet: Plagiointi opintosuorituksessa Opiskeluvilppi Plagiointivilppi Kaavio on Kari Silpiön (Haaga-Helia) laatimasta käsitemäärittelyartikkelista (raportin luku 6).

15 Eettinen ohjeisto Rehtori Kalervo Väänänen
vahvisti Turun yliopiston Oppimisen eettiset ohjeet opiskelijoille ja opettajille. Ohjeet sitovat jokaista ylioistoyhteisömme jäsentä henkilökohtaisesti. Opintovilppi on rikkomus tätä ohjeistoa sekä hyvää tieteellistä käytäntöä vastaan.

16 Eettinen ohjeisto Turun yliopiston toiminnan perusarvoja ovat eettisyys, kriittisyys, luovuus, avoimuus ja yhteisöllisyys. Eettisyys tarkoittaa pyrkimystä hyviin ja oikeisiin ratkaisuihin. Yliopistomme strategian mukaisesti henkilöstö ja opiskelijat noudattavat sekä tutkimustyössä että muussa toiminnassa korkean ammattietiikan ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteita.1 Turun yliopisto on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa -ohjetta.2 Yliopistoamme sitoo myös yliopistolain velvoite kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Toiminta tulee järjestää eettisiä periaatteita ja hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.3 Nämä toiminnalliset vaatimukset ohjaavat yliopisto-amme yhteisönä, mutta myös sen jokaista jäsentä yksilönä. Eettiset ohjeet opiskelijalle ja opettajalle on kirjoitettu minämuotoon, koska eettisyys toteutuu aina omakohtaisen sitoutumisen kautta. Tavoitteena on turvata Turun yliopistossa luottamusta ja yhteistyötä arvostava ilmapiiri, jossa kaikkien osapuolten on hyvä toimia.4 ______________________________ 1. Turun yliopiston strategia 2013– Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa -ohje Yliopistolaki 558/2009, 2 §. 4. Nämä ohjeet on valmistellut rehtorin asettama tutkimuksen ja opetuksen eettiset ohjeet -työryhmä. Turun yliopiston johtoryhmän ja opintoasiainneuvoston käsittelyjen pohjalta rehtori on vahvistanut ohjeet käyttöön Ohjeiden esikuvana on käytetty Oulun yliopiston vuonna 2005 julkaisemaa opetuksen eettistä ohjeistoa.

17 1. Päätavoitteeni on oppia.
Eettinen ohjeisto Opiskelijana 1.   Päätavoitteeni on oppia. 2.   Tiedostan roolini tiedeyhteisön vastuullisena toimijana. 3.   Tunnustan muiden tekemän työn arvon ja toimin rehellisesti. Tuen omalla toiminnallani tiedeyhteisön eettistä, kriittistä, luovaa, avointa ja yhteisöllistä toimintatapaa. 4.  Opintosuoritukseni pohjautuvat aitoon osaamiseen: -   en lunttaa enkä muulla tavoin tee vilppiä opinnoissani -   laadin itse omat harjoitus- ja opinnäytetyöni enkä luvatta hyödynnä toisten työtä -   ilmoitan käyttämäni lähteet enkä ota omiin nimiini internetistä, toisilta opiskelijoilta tai muualta saatavaa tietoa -   en luovuta omia suorituksiani toiselle opiskelijalle vilpilliseen käyttöön enkä itsekään käytä aiempia suorituksiani tai niiden osia uusien pohjana ilman lähdeviittauksia -   pari- ja ryhmätöissä kuvaan tehtävän työnjaon oikeudenmukaisesti ja arviointia tukevalla tavalla. 5.   Opetus- ja tenttitilanteissa toimin muiden työskentelyrauhaa häiritsemättä. 6.   Kunnioitan opettajieni opetus- ja tutkimustyötä: -   ylläpidän opetustilanteissa positiivista ilmapiiriä olemalla aktiivinen ja vastuun tunteva opiskelija -   annan opetuksesta rakentavaa palautetta -   tarvittaessa kysyn oma-aloitteisesti lisätietoa oikeista menettelytavoista -   tuen ryhmän yhteisiä etuja tilanteissa, joissa yksilöllisiä vaateita ei voida toteuttaa.

18 Vilppi- fairUTU käs.ohje Opettaja PTO Opiskelija
Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Arviointiraportti Tarkastaa suorituksen /PTO-raportin Ei epäilyä, kaikki OK.

19 * = Plagiaa-tintunnis-tusohjelma
fairUTU Vilppi- käs.ohje Opettaja PT* Opiskelija Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen paperi sähköinen Alkupe-räisyys-raportti Tarkastaa suorituksen /A-raportin Saa tiedoksi Perustapaus: ”puhtaat paperit” Puhdas suoritus Hyväksyy ja arvostelee suorituksen, asia loppuun käsitelty. * = Plagiaa-tintunnis-tusohjelma Opettaja PTO Opiskelija Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Arviointiraportti Tarkastaa suorituksen /PTO-raportin Ei epäilyä, kaikki OK.

20 Pientä korjattavaa tai selvitettävää:  ohjausta ja neuvontaa
fairUTU Vilppi- käs.ohje Opettaja PTO Opiskelija Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Alkupe-räisyys-raportti Tarkastaa suorituksen /A-raportin Saa tiedoksi Puhdas suoritus Pientä korjattavaa tai selvitettävää:  ohjausta ja neuvontaa Epäselvä plag. epäily Suullinen tai kirjallinen selvitys Neuvontaa ja ohjausta, lista korjaustarpeista Vähäistä huolimattomuutta Hyväksyy ja arvostelee suorituksen, asia loppuun käsitelty. Hyväksyttävä selvitys, OK

21 Vahva epäily, selvitysvastuu siirtyy pois opettajalta:
fairUTU Vilppi- käs.ohje Selvittäjä Opettaja PT Opiskelija (Tiedekunnan opintopäällikkö) Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Vahva epäily, selvitysvastuu siirtyy pois opettajalta:  Ilmoitus vilppiepäilystä selvittäjälle Alkupe-räisyys-raportti Tarkastaa suorituksen /A-raportin Saa tiedoksi Puhdas suoritus Vahva plag. epäily Epäselvä plag. epäily Suullinen tai kirjallinen selvitys Tutkii opettajan ilmoi-tuksen ja opiskelijan selvityksen pohjalta Neuvontaa ja ohjausta, lista korjaustarpeista Vähäistä huolimattomuutta (Löydät vilppiepäilyn ilmoituslomakkeen fairUTU-sivulta ) Hyväksyy ja arvostelee suorituksen, asia loppuun käsitelty. Epäily aiheeton Hyväksyttävä selvitys, OK joko …

22 Vahva epäily, selvitysvastuu siirtyy pois opettajalta:
fairUTU Vilppi- käs.ohje Selvittäjä Opettaja PT Opiskelija (Tiedekunnan opintopäällikkö) Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Vahva epäily, selvitysvastuu siirtyy pois opettajalta:  Ilmoitus vilppiepäilystä selvittäjälle Alkupe-räisyys-raportti Tarkastaa suorituksen /A-raportin Saa tiedoksi …tai Puhdas suoritus Epäily aiheellinen Vahva plag. epäily Epäselvä plag. epäily Suullinen tai kirjallinen selvitys Tutkii opettajan ilmoi-tuksen ja opiskelijan selvityksen pohjalta Neuvontaa ja ohjausta, lista korjaustarpeista Todettu plagiointi Vähäistä huolimattomuutta (Löydät vilppiepäilyn ilmoituslomakkeen fairUTU-sivulta ) Hyväksyy ja arvostelee suorituksen, asia loppuun käsitelty. Epäily aiheeton Hyväksyttävä selvitys, OK

23 Dekaanin kirjallinen huomautus
fairUTU Vilppi- käs.ohje Dekaani Selvittäjä Opettaja PT Opiskelija Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Todettu vilppi harjoitustyössä tms. :  selvittäjä esittelee asian dekaanille Alkupe-räisyys-raportti Tarkastaa suorituksen /A-raportin Saa tiedoksi Pöytäkirja ilmoitetun vilppiepäilyn käsittelystä Ilmoitetun tapauksen kuvaus Arviointi Opiskelijan selvitys Liitteet …tai Puhdas suoritus Epäily aiheellinen Vahva plag. epäily Epäselvä plag. epäily Suullinen tai kirjallinen selvitys Tutkii opettajan ilmoi-tuksen ja opiskelijan selvityksen pohjalta Neuvontaa ja ohjausta, lista korjaustarpeista Todettu plagiointi Vähäistä huolimattomuutta Dekaanin kirjallinen huomautus Hyväksyy ja arvostelee suorituksen, asia loppuun käsitelty. (Huomautuksen formaali pohjateksti kieliversioineen on saatavissa fairUTU-palvelusta) Epäily aiheeton Hyväksyttävä selvitys, OK Epätyydyttävä selvitys Hylkää suorituksen, asia loppuun käsitelty Oikeus uusinta-suoritukseen

24 Rehtorin kirjallinen varoitus
fairUTU Tutkintaryhmä (vähintään kaksi yliopiston ulkopuolista asiantuntijaa) Rehtori Dekaani Selvittäjä Opettaja PT Opiskelija Laatii harjoitustehtävän / opinnäytteen Todettu vilppi opinnäytteessä:  dekaani esittelee asian rehtorille Alkupe-räisyys-raportti Tarkastaa suorituksen /A-raportin Saa tiedoksi Vahva plag. epäily Epäselvä plag. epäily Suullinen tai kirjallinen selvitys Tutkii opettajan ilmoi-tuksen ja opiskelijan selvityksen pohjalta Neuvontaa ja ohjausta, lista korjaustarpeista Todettu plagiointi Vähäistä huolimattomuutta Puhdas suoritus Dekaanin kirjallinen huomautus Hyväksyy ja arvostelee suorituksen, asia loppuun käsitelty. Vakava plagiointi (opinnäyte). Epäily aiheeton Hyväksyttävä selvitys, OK Epätyydyttävä selvitys Rehtorin kirjallinen varoitus Hylkää suorituksen, asia loppuun käsitelty Oikeus uusinta-suoritukseen TENK:n ohjeiden mukainen menettely Voi lisäksi esittää yliopiston hallitukselle opiskelijan määrä- aikaista erottamista. Hylkää suorituksen, asia loppuun käsitelty

25 1. Usein tiedekunnan opintopäällikkö tai tutkijakoulukoordinaattori.
Selvittäjän ohje Selvittäjä 1.  Usein tiedekunnan opintopäällikkö tai tutkijakoulukoordinaattori. 2.  Valmistelee ja ohjaa selvitysprosessin. 3.  Kuulee kaikkia osapuolia ja valmistelee muistion joka täydentyy selvityksen edetessä. 4.  On sekä opiskelijan että opettajan tukihenkilö.

26 8 Hankinnan perustelut Sähköinen plagiaatintunnistus otettiin osaksi opetuksen ja tutkimuksen tukipalveluita, koska: Opinnäytetekstien kollaasimaisuus ja ’wikipedisaatio’ kuormittavat opettajia yhä enemmän – lähdetiedon käytön ohjausta on tarve tehostaa perus- ja jatko-opinnoissa. – neljännesvuosiseurannassa 2 – 3 ”laajennettua ohjausta” edellyttävää tapausta/tdk. Korkeakoulujen laatukilpailu kiristää työnohjausmenettelyjen vaatimuksia – tunnistusjärjestelmiä pidetään koulutuksen ja tutkimuksen laatujärjestelmiin liittyvänä standardivaatimuksena. Suomessa jo 37 korkeakoululla on plagiaatintunnistusjärjestelmä. Monet toimintakulttuurit haastavat opetuksen ja ohjauksen käytännöt Kv-opiskelijarekrytointi on luonut tilausta menettelytavoille, joilla voidaan hallita kulttuurieroista johtuvia adaptoitumisongelmia suomalaiseen toimintaympäristöön. – esim. ohjaajan tekstien suoraa kopioimista ei aina osata mieltää virheeksi.

27 9 Mikä ei mennyt pieleen TY: kokemuksia ja havaintoja
Näissä ehkä onnistuttiin: Laajaa käyttöönottoa pohjustavaan pilotointiin osallistui toivottu määrä opettajia ja opiskelijoita (+ dekaanit ja muu hallinto) Muutosvastarinta suht’ vähäistä: ensimmäisessä seurannassa opettajista 90 % ja opiskelijoista 100 % piti Turnitin-järjestelmää hyvin toimivana ja selkeänä käyttää Viestintä ja media tukeneet odotusten hallintaa ja arvokeskustelua ilman ylilyöntejä  ei mielikuvia poliisijärjestelmästä Velvoittavaa käyttöönottoa ennakoiviin koulutuksiin onnistuttiin tavoittamaan oikeat kohderyhmät riittävän kattavasti Tiedekuntiin on organisoitumassa omia PT:n käyttöä kehittäviä ryhmiä  syntyy omaa käyttökulttuuria

28 9 Mikä ei mennyt pieleen TY:n kokemuksia & havaintoja
Työaikaa on vapautunut mekaanisesta taustatyöstä varsinaiselle ohjaukselle. Turnitin on tutkielmatekstin sisältöohjauksen tehokas työalusta: kirjoitetut ja sanellut kommentit voidaan liittää suoraan tekstiin. Järjestelmä arkistoi ohjaajan palautteen juuri siinä muodossa kuin se on annettu.

29 9 Mikä ei mennyt pieleen TY: kokemuksia ja havaintoja
- Aloituskynnys on ollut matala Moodlen valmispaketin tuella Moo MOODLE

30 10 Mitä pitää kehittää? TY:n kokemuksia & havaintoja
- On edelleen kehitettävä tiedekuntien ja laitosten keskustelua yhteisistä pelisäännöistä: Olennaisten kysymysten prosessoinnissa auttaa fairUTU-FAQ Pitääkö opiskelijoille etukäteen kertoa Turnitinin käytöstä? Voinko tarkastaa Turnitinilla toisen yliopiston opintosuorituksia? Voinko käyttää Turnitinia usean yliopiston verkosto-opetuksessa? Saako opiskelija tietää, kuka häntä on plagioinut? Sallitaanko kandi-, gradu- ja väitöstöiden samankaltaisuudet? Missä vaiheessa kielen fleksibiliteetti loppuu? Mikä on patenttiaineistojen suoja arviointiprosessissa? Voiko plagiaatintunnistuksen ulkoistaa? Voinko muuttaa vanhan kurssini Turnitin-kurssiksi? Voiko opettaja poistaa tekstin Turnitin-järjestelmän tietokannasta? Miksi Turnitin ei tunnistanut aikaisempia artikkeleitani? Mikä on yksilövastuuni ryhmätöissä? Miten toimin, jos työnohjaaja tai refereetarkastaja julkaisee työni tuloksia?​ Voiko opiskelija omatoimisesti käyttää Turnitin-palvelua?​ Onko väitöksistä tarkastettava osajulkaisut vai riittääkö pelkän yhteenvetoartikkelin tarkastus? Onko materiaalikuvauksen samankaltaisuus väitöksen eri osajulkaisuissa ongelma?

31 10 Mitä pitää kehittää? TY:n kokemuksia & havaintoja
- On kehitettävä herkkyyttä toimintaympäristön muutostarpeille! - Oireiden hoito ei riitä, on tunnistettava ongelmien syyt ja kyettävä tekemään muutoksia + Toiminta- kulttuuri! ”Turun yliopiston menettely-ohjeet vilppitapaus-ten varalle” Tiedon-hankinta-koulutus Metodi-opetus Opetus-suunni-telmat Arviointi Opetus havainnot toimenpiteet

32 10 Mitä pitää kehittää? TY:n kokemuksia & havaintoja
- On kehitettävä on opinto- ja tutkimushallinnon käytäntöjä: Tiedekuntakohtaiset ja yliopistojen väliset erot voivat luoda kitkaa. Tarvittaisiin mm: Sitova menettelytapa, kun väitöstutkimusten esitarkastuksen yhteydessä syntyy plagiaattiepäily. Ohje työnohjaajan asemasta väitöstutkimukseen liittyvien artikkeleiden kanssakirjoittajana, työnohjaajana, ja työnohjaajan roolissa väitöksen alkuperäisyystarkastuksen suorittavana asiantuntijana. Suositus itseensä viittaamisen hyväksi käytännöksi. Itseplagioinnin ja hyväksyttävän samasta aiheesta ahkerasti kirjoittelun normatiivinen määrittely vaatii täsmennyksiä ja ohjeita hyvän käytännön ohjeistamiseksi.

33 10 Mitä pitää kehittää? UTU MOODLE Oppiaineen gradu-ohjausalue
TIEDEKUNTA OPPIAINE Oppiaineen gradu-ohjausalue Yleinen gradu-ohjaustiedotus (ilmoitustaulu, aikataulut, ohjeistot) Syksyn toimintaohjelmatiedot Gradu-tutkielmia ohjaavat opettajat: Henkilökohtaiset kurssialueet Opettaja Ensimmäinen Opettaja Ensimmäinen d Opettaja Toinen Opettaja Toinen Opettaja Kolmas Opettaja Kolmas Opettaja Kahdestoista Opettaja Kahdestoista - Tietoturvallisia toimintamalleja integroiduissa ympäristöissä

34 Mitä opettaja näkee?

35 11 Tarkastustyöstä Saapuneiden palautusten lokero-välilehdellä näet kurssilaistesi palauttamat aineistot. Klik!

36 11 Tarkastustyöstä Esimerkki 1 Click!
Lukema osoittaa, kuinka paljon arvioitavaan tekstiin sisältyy samankaltaisuutta Turnitin-tietokannan aineistoihin verrattuna. Väritehosteella merkitty teksti on samasanaista toisen Turun yliopistossa tietokantaan tallennetun tekstin kanssa. Tulos osoittaa 100% samankaltaisuutta toisen opiskelija- Tekstin kanssa. Click! Videos: About OriginalityCheck Viewing Originality Reports

37 11 Tarkastustyöstä Esimerkki 1 Voimme nähdä, että: Videos:
A: 68% (molemmissa UTU-teksteissä) vastaa nelsonmandela.orgin sisältöä, B: % vastaa in.answers.com sivuja (jotka ovat duplikaatteja?) C: 26 % vastavuus toisen yliopiston kahteen tekstipalautukseen (ovat duplikaatteja?) - Tässä tulosnäkymässä on kolme plagiaattia. Videos: About OriginalityCheck Viewing Originality Reports

38 Esimerkki 2 Plagiaatti? Click!
Tässä kirjoittaja on korvannut yksittäisiä numero/koodiarvoja toisiin, mutta hyödyntänyt muun tekstirakenteen sellaisenaan. Kyseessä on heikkotasoinen parafraasi. Esimerkki 2 Plagiaatti? ? Click!

39 Kommenttifraaseja + omat kirjoitetut kommentit!
Klikkaa! Kommenttifraaseja + omat kirjoitetut kommentit! Voit myös tulostaa arviointiraportin pdf-tiedostoksi. Katso opetusvideot: Using Marks and Comments Using Rubrics for Grading and Evaluating Originality näyttää vastaavuudet Grademarkilla liität palautemerkintöjä suoraan tekstiin

40 11 Tarkastustyöstä Kun arvioit Turnitin-raportin samankaltaisuuslöydöksiä: Korkeat %-luvut eivät sellaisenaan kerro ongelmista testissä: ne voivat kuvata myös luvallisia samankaltaisuuksia (sitaateissa tai viitteissä; Lyhyetkin samankaltaisuudet voivat olla signaali epäkypsästä lähteiden käytöstä. Katso myös >1 % -löydökset. Joidenkin asioiden täsmällinen ilmaiseminen johtaa väistämättä yhteneviin ilmaisuihin – tässä on merkittävää vaihtelua eri tieteenalojen välillä, ja olet oman alasi käytäntöjen paras asiantuntija; Alkuperäisyyden tarkastus on osa työnohjausta, joten kohdattavia ongelmia on hyvä tarkastella tekstin kypsyysasteen ilmeneminä – puutteista koituvat jälkityöt ovat tekstin edelleen kypsyttelyä. Plagiointiepäilyn kohdatessasi pyydä ensin opiskelijalta selvitystä. Opiskelijalla on oikeus tulla kuulluksi, mutta ei velvollisuutta perustella ratkaisujaan.

41

42 HANKINNAT

43 TEKNOLOGIA- JA YHTEENTOIMIVUUSKYSYMYKSIÄ
(Raportissa käsiteltyjä ongelma-alueita) Suomalaisen tiedekirjallisuuden indeksointi Osittaiset indeksoinnit Eksklusiiviset lisensioinnit Epävalidit tallennusmuodot Manipuloidut tallenteet Suorakäytön ja integroidun käytön erot Näytekuva LaTeX-ohjelmalla tuotetun PDF-tallenteen rikkomasta alkuperäisyysraporttinäkymästä.

44 12 Suosituksia Vilppitapausten käsittely- ja HTK-ohjeistojen itsearvioinnin tueksi tuotetut suositukset valmisteli Aalto-yliopiston lakimies Anna Johansson. Raportti, luku 7.

45 Esimerkki tieteellisen tiedon käytön koulutukseen nivelle- tystä PT-järjestelmän käyttö- valmennuksesta opintopolun eri vaiheissa. Käyttö liitetään opintojen vaiheen mukaisiin osaamis- tavoitteisiin. Tämän geneerisen, sekä amk- että yliopisto-opintojen suunnittelua tukevan mallin määritteli työryhmä Markku Ihonen, Elizabeth San Miguel , Irma Mänty, Anne Nevgi, Sanna Suoranta, Sari Tervonen, Totti Tuhkanen. Raportti, luku 8.

46 1. Opiskelija kysyy – opettaja* vastaa
2. Opettaja kysyy – korkeakoulu** vastaa 3. Korkeakoulu kysyy – opettaja*** vastaa Jos olen epävarma aikomani menet-telyn eettisyydestä, mistä saan tukea? Jos minuun kohdistuu vilppiepäily, miten minun henkilökohtainen opiskelijan oikeusturvani ja yksityisyyden suojani on varmistettu selvitysprosessissa? Mistä saan tietoa oikeuksistani? Mitä minun tulee tehdä, jos havaitsen korkeakouluyhteisön jäsenen menet- televän vilpillisesti, jos henkilökunta ei puutu epäilyyn tai jos havaitsen jonkun käyttäneen tekstiäni luvatta? Mitä minun tulee tietää korkeakouluni toimintaperiaatteista, säännöistä sekä ohjeista, jotka koskevat opiske-lun ja tieteenteon vilppiä, sen todentamista ja vilpin käsittelyprosessia? Mistä saan tietoa hyvästä tieteellisestä käytännöstä (HTK) sekä oppimisen eettisistä menettelytavoista ja niiden loukkauksista? Missä, milloin ja miten opin ja harjaan­ nun näiden kysymysten hallinnassa? Miten pääsen itse käyttämään plagiaa­ tintunnistusohjelmaa tämän oppimisen tukena? Mitä minun tulee tietää korkea-kouluni periaatteista, säännöistä ja ohjeista, jotka koskevat opiskelun ja tieteenteon hyvää tieteellistä käytäntöä (HTK) ja vilppiä tai piittaamattomuutta - ja mistä saan tämän tiedon? Minkälaisin tavoittein minun tulee osana omaa työtäni opettaa ja ohjata hyvää kirjoittamista? Mistä saan tukea plagiaatintunnis- tusohjelman käyttöön ja ohjelman tuottaman raportin tulkintaan? Mistä tiedän, milloin ja miten minun tulee käynnistää selvitysprosessi (PT- tulosraportin pohjalta), ja mistä saan siihen tukea? Mistä saan työnohjauksellista tukea kun opiskelijaani epäillään vilpistä tai hänen todetaan syyllistyneen siihen? Missä opintojen vaiheissa pereh-dytät opiskelijasi hyvään tieteelliseen käytäntöön (HTK) ja opiskelun eettisiin menettelytapoihin? Miten oppiaineessasi varmistetaan, että opettajilla on riittävän yhden- mukaiset käytännöt HTK:n opetta- misessa ja opiskelijoiden tekstien alkuperäisyyden arvioimisessa? Osaatko hyödyntää PT-järjestel­mää opetusvälineenä tieteellisen kirjoittamisen opettamisessa ja harjoittelemisessa? Miten varmistat, että kohtelet opiskelijoitasi tasapuolisesti heidän tuottamiensa tekstien alkuperäi- syyden tarkastamisessa? Tiedätkö miten menetellä jos epäilet tapahtuneen opiskeluvilppiä? Tiedätkö miten vilppiepäilyt ja todetut tapaukset dokumentoidaan ja tilastoidaan? Tiedätkö miten prosessissa ja doku- mentoinnissa turvataan opiskelijan yksityisyyden suoja? Ja miten opis- kelijan oikeusturva varmistetaan sen jälkeen, kun hän on sovittanut eettisen rikkeensä? Esimerkki usean näkökulman kysymyssarjasta, jolla voidaan kartoittaa ohjausmenettelyjen mitoituksen riittävyyttä sekä ohjaavan aineiston löydettävyyttä ja kattavuutta. Kysymyssarjat laati työryhmä Markku Ihonen, Elizabeth San Miguel, Irma Mänty, Anne Nevgi, Sanna Suoranta, Sari Tervonen, Totti Tuhkanen. Raportti, luku 8.

47 YHTEENVETO TUNNISTETUISTA KEHITTÄMISALUEISTA:
HANKINNAT JA PALVELUNKEHITTÄMINEN Luodaan valmius yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hankintayhteistyöhön kansallisella tasolla Kehitetään järjestelmien ja toimintaprosessien kokonaistietoturvaa Kehitetään PT-järjestelmien testausmenettelyjä Kartoitetaan PT-järjestelmien luotettavuutta ja käytettävyyttä heikentäviä toimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja TUOTANTOKÄYTTÖ JA TOIMINNAN LAADUN KEHITTÄMINEN  Esitetään PT-käytäntöjen ja ohjausjärjestelmien liittämistä KKA:n laatuauditoinnin piiriin Määritellään suomalaisten vertailutietovarantojen kehittämistavoitteet Sovitaan vertailutietovarantojen kehittämisohjelmalle omistaja Määritellään HTK-ohjeistojen kattavuuden, rakenteen ja käsitteellisen tarkkuuden kehittämiselle yhtenäiset tavoitteet Määritellään HTK:n koulutukselle opintojen vaiheen mukaiset suositukset.

48 KYSYMYKSIÄ, KOMMENTTEJA ?
Raportti on ladattavissa osoitteesta:


Lataa ppt "Sähköinen plagiaatintunnistus haltuun -seminaari"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google