Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Onko EU-vaikuttaminen niin vaikeaa kuin sanotaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Onko EU-vaikuttaminen niin vaikeaa kuin sanotaan."— Esityksen transkriptio:

1 Onko EU-vaikuttaminen niin vaikeaa kuin sanotaan

2 EU:n byrokratia on monimutkaisempaa kuin kvanttifysiikka. Tavallisilla kansalaisilla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Mitä itse tästä ajattelet?

3 Ikävä kyllä, väitteet ovat aika pitkälle totta.

4 Miksi?

5 EU on syntynyt vähitellen Ensin oli pelkkä Eurooppalainen hiili- ja teräsyhteisö

6 Hiili- ja teräsyhteisön kylkeen kasvoi lisää yhteistyötä Yhteisön kuusi jäsenmaata käynnistivät Euroopan talousyhteisö ETY:n (EEC) eli yhteismarkkinat.

7 Yhteistyö laajeni… Yhteismarkkinat saivat yhteisen maatalouspolitiikan, tullirajat ja kehitysyhteistyö- ohjelman. Mukaan tuli lisää jäsenmaita…

8 Ja mukaan tuli vielä lisää maita ja asioita. Kunnes…

9

10 Laajeneminen myös jatkuu Voiko EU:hun kuulua muitakin kuin eurooppalaisia? Turkin ja Venäjän mukaan tulon myötä EU laajenisi Euroopan maantieteellisten rajojen yli. Loppuuko laajeneminen siihen? Mitkä päätökset lopulta rajautuvat kansallisiksi vai laajeneeko yhdessä käsiteltävien asioiden määrä niin, että tulevaisuudessa kaikesta päätetään EU:ssa?

11 Moni organisaatio on kasvanut pienestä isoksi. Mikä tekee juuri EU-byrokratiasta niin vaikeasti käsitettävän?

12 Jokainen hiili- ja teräsunionin kylkeen kasvanut uusi uloke on oman aikakautensa tuotos.

13 Kulloinenkin puheenjohtajamaa on ollut vuorollaan vastuussa uusien toimintojen suunnittelusta.

14 EU:n eri toimialojen perustajat ovat tuoneet kukin tullessaan vaikutuksia oman maansa hallintokulttuureista ja eri vuosikymmeniltä.

15 Niinpä yhden EU:n toimialan esikuvana saattaa olla Ranskan kalastuslupahallinto 1950-luvulla – tai Saksan vesilaitoshallinto 1990-luvulla.

16 Mitä tästä seuraa?

17 ? Kun EU:n joka nurkkaa ja erkkeriä koskee erilainen hallintomalli – alkaa olla mahdotonta…

18 a) Hallita kaikkia EU:n eri hallintojärjestelmiä b) Saada tolkullista yleiskuvaa siitä, miten EU:n päätöksenteko toimii.

19 Mutta ennen kaikkea – EU:n hallintojärjestelmien sekavuus saa normaalin kansalaisen tuntemaan itsensä tyhmäksi ja tietämättömäksi.

20 Jos siis EU:n päätöksentekojärjestelmää on vaikea tajuta? Voiko siihen vaikuttaa?

21 Itse asiassa voi – pitää tietää miten.

22 EU:n rakenteet on nimetty monimutkaisesti ja kaikesta käytetään lyhenteitä.

23 Se on totta, silti Monet nimityksistä ovat hyvin johdonmukaisia ja pitävät sisällään tietoa, joka auttaa niiden käyttämisessä. Suomessakin järjestökenttä on täynnä lyhenteitä – toisaalta ne myös helpottavat yhteydenpidossa. Verkon hakukoneista saa kätevästi apua, jollei muista, mikä tarkoitti mitä.

24 EU-byrokratian silkka massiivisuus vie tajun.

25 Ei kaikesta tarvitse tietää kaikkea Ammattijärjestöissä jo yhden tai muutaman EU:n päätöksenteon osan tuntemus antaa valtavasti mahdollisuuksia vaikuttamiseen. Pitää toimia yhdessä ja jakaa tietoa.

26 EU:n byrokratia keskittyy työllistämään itse itseään eikä ota kansalaisia huomioon. ?!

27 Kyllä EU:ssa otetaan järjestöjen näkemyksiä vastaan – varsinkin jos tarjoaa niitä oikeaan aikaan. EU-vaalit – ehdokkaina kiertäessään parlamentin keskeiset päättäjät ovat alttiita kuulemaan järjestöjä Sosiaalisen dialogin kaksivuotisen toimintasuunnitelman laatimisajankohta. Asiat, jotka saadaan listalle, etenevät varmasti. Hyviä aikoja ovat mm: Lainsäädännön uudistukset ja direktiivien laadinta. Tällöin myös järjestöt pääsevät antamaan omat lausuntonsa käsiteltävästä asiasta. Mullistavien tapahtumien, kuten suurten taloudellisten tai poliittisten kriisien ja luonnonmullistusten yhteydessä joudutaan pohtimaan direktiivien soveltamista. Tällöin tehdään selvityksiä ja laaditaan selityksiä, joiden kautta päästään vaikuttamaan asioihin.

28 Kukaan ei aja asioitani Brysselissä

29 Nämä ainakin ajavat asioitasi Liitto Keskus- järjestö EU-parlamentti Euroopan neuvosto EU-komissio EU-parlamentti Euroopan neuvosto EU-komissio Monikansalliset yritykset EWC- neuvostot Euroopan ammattiliittojen yhteisjärjestö EAY (ETUC) ajaa asioita Lisäksi on liittojen ja keskusjärjestöjen omia suoria yhteydenottoja Sektorikohtaiset neuvotteluryhmät Yhteinen Brysselin edustusto Finunions tiedottaa Ay-sihteerit & koordinaattorit Alakohtaiset Eurooppalaiset federaatiot ajavat asioita Pohjoismaiset federaatiot ajavat asioita

30 Onko sinulla ajatuksia siitä, mihin suuntaan Euroopan työelämää pitäisi kehittää? Osallistu oman liittosi toimintaan, se on vaikutuskanavasi siihen, millaiseksi työelämä muodostuu.

31 Jos et kuulu vielä mihinkään - Liity akavalaiseen liittoon Lisätietoa osoitteesta: http://www.akava.fi/jasenyys/etsi_oma_liittosi Liity STTK:laiseen liittoon Lisätietoa osoitteesta: http://www.sttk.fi/fi-FI/jasenyys


Lataa ppt "Onko EU-vaikuttaminen niin vaikeaa kuin sanotaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google