Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Proosakirjat Kuvakirjat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Proosakirjat Kuvakirjat"— Esityksen transkriptio:

1 Proosakirjat Kuvakirjat
MUUMIKIRJAT Proosakirjat Kuvakirjat

2 Proosakirjat Proosakirjoja on yhdeksän, joista muotoutuu esikoisteosta lukuun ottamatta yhtenäinen sarja samojen henkilöhahmojen seikkailuja. Kirjailija tuo erilaisia sivuhenkilöitä päähahmojen täydennykseksi. Jokainen kirja on itsenäinen kokonaisuus eikä edellytä välttämättä jatko-osaa. Ne on kirjoitettu 25 vuoden aikana 2 — 5 vuoden väliajoin. Henkilöhahmot pysyvät tyypilleen uskollisina. Näin pitkän ajan kuluessa tapahtuu kuitenkin joitakin muutoksia. Ne ovat piirteitä, jotka palvelevat myös lukijaa. Niiden perusteella voidaan antaa suosituksia myös kasvavalle lukijalle.

3 Muumit ja suuri tuhotulva (suom
Muumit ja suuri tuhotulva (suom.1991, alkuteos Småtrollen och den stora översvämningen 1945) Muumipeikko ja hänen äitinsä etsivät kadonnutta Muumipappaa. He kulkevat metsän halki ja saavat seurakseen Nipsun. He kohtaavat vaaroja ja seikkailuja. He löytävät Muumipapan ja tämän rakentaman talon, joka oli ajautunut ihmeelliseen laaksoon. He päättävät elää siellä elämänsä loppuun saakka.

4 Muumipeikko ja pyrstötähti (1946, suom. 1955)
Lähestyvä pyrstötähti, maailmantuhon tuottaja, saa Muumilaakson asukkaat liikkeelle. Muumipeikko ja Nipsu päättävät lähteä tähtitorniin kysymään professoreilta pyrstötähden tulosta. Mukaan liittyy Nuuskamuikkunen. Muumipeikko pelastaa Niiskuneidin. Muumiperhe pelastautuu luolaan.

5 Taikurin hattu (1948, suom. 1956) Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Nipsu löytävät vuoren huipulta korkean mustan hatun. Se muuttaa munankuoret pilviksi, veden mehuksi, itiökasvit viidakoksi ym. Mörkö pelottelee. Käsilaukku häviää. Taikuri täyttää toivomukset. Hän taikoo Tiuhtille ja Viuhtille Kuningatarrubiinin, jolloin hän saa itse haluamansa Kuningasrubiinin.

6 Muumipapan urotyöt (1950, suom. 1963)
Muumipappa kirjoittaa muistel- miaan, kertoo lapsuudestaan ja nuo-ruudestaan, tapaa Muumimamman ja rauhoittuu. Fredriksson teki Merenhuiske-laivasta Amfibin, joka voi sukeltaa, kulkea maalla ja lentää. Siinä esiintyy kummitus, Kauhujen Saarten Kauhu, joka uhkaa kuolevaisia unohdettujen luiden kostolla.

7 Vaarallinen juhannus (1954, suom. 1957)
Mitä on ystävyys? Ei toisen omistamista (vrt Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen). Miltä asiat näyttävät, kun niitä katsellaan katolta? Kieltotaulut poltetaan. Juhannustaiat. Onko aina lakaistava samaan suuntaan? Teatterissa näytetään, millaisia ihmiset haluaisivat ja voisi- vat olla, vaikka eivät uskalla, ja millaisia he ovat. Mitä on vankila?

8 Taikatalvi (1957, suom. 1958) Muumipeikko kohtaa vaikeuksia,
ei enää vain seikkailuja. Hän herää talvella ja joutuu kestämään kylmää. Hän kohtaa Mörön, jäärouvan, lumimyrskyn, hankalia vieraita ja vilustuu. Tuutikki asuu uimahuoneessa seuranaan kahdeksan näkymätöntä päästäistä. Orava jäätyy jäärouvan katseesta. Jäähevonen vie oravan. Muumipeikko on onnellinen, kun kevät tulee.

9 Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1957, suom. 1958)
Mitä on olla oma itsensä? Mitä on olla isoveli? Mitä on väärä kasvatus? Miten joulunvietto on mieletöntä?

10 Muumipappa ja meri (1965) Kriisien kokemista ja nii-
den ratkaisemista. Tulkitta- vissa Jungin teorian mukaan. Kirja pitäisi lukea kaikissa lukioissa, sillä sen tuntemus kuuluu yleissivistykseen. Sen tulisi olla yhtä tuttu suomalaisille kuin Shakespeare on englanninkielisille.

11 Muumilaakson marraskuu (1970)
Onnellisen perheen idylli särkyy. Muumiperhe on poissa majakka- saarella. Vieraat tulevat Muumilaaksoon, siivoavat ja pitävät juhlia. Nuuskamuikkunen, Vilijonkka, hemuli, Mymmeli, Ruttuvaari, Homs-su Tuhto ja esi-isä osallistuvat juhlaan. Lopussa muumiperhe saapuu takaisin Muumilaaksoon. Tuhto on heitä vastassa.

12 Kuinkas sitten kävikään? (1952, suom. 1953
Muumipeikko kulkee varhain aamulla kotia kohti pimeän metsän läpi maitokannu kädessä ja kohtaa huimia seikkailuja (hypii kivenjärkäleitä pitkin, joutuu imurin kitaan, lentää Vilivinkan päälle, pakenee hattivatteja. Hän löytää kotiin, jossa valmistellaan pullakestejä. Maito on muuttunut piimäksi. Muumipeikko, Mymmeli ja Pikku Myy saavat mehua.

13 Kuka lohduttaisi Nyytiä? (1960, suom. 1961)
Nyyti asuu yksin. Hän pelkää hemuleiden tassuttelua ja Mörön huutoja. Hän lähtee talostaan jättäen lamput palamaan ja ovet auki. Sinne muutti uusi ja onnellinen perhe. Nyyti kulkee maailmalla. Hän ei uskalla aloittaa kontaktia. Hän pelastaa tuitun karkottamalla Mörön. He elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

14 Vaarallinen matka (1977) Tavallisen maailman tavallinen tyttö, Sanna, saa luvan vierailla Muumilaaksossa.

15 Outo vieras Muumitalossa (1980)
Valokuvateos muumitalosta.


Lataa ppt "Proosakirjat Kuvakirjat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google