Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elämä on opettanut.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elämä on opettanut."— Esityksen transkriptio:

1 Elämä on opettanut

2 Elämä on… …ainutkertainen …valintoja …vastuuta

3 …elämä on lisäksi… …ihmisyyden arvostamista …lähimmäisen kunnioittamista

4 ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää !”
Vanha viisaus… ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää !”

5 Elämä voi yllättää… Syksyllä 2008 allekirjoittaneella todettiin
erittäin aggressiivinen HER2- positiivinen hormoniperäinen syöpäkasvain. Hoitotoimenpiteet: leikkaus, sytostaatti-, säde – ja 5 v. lääkehoidot.

6 Sytostaattihoito suonensisäisesti 6 x
Estolääkitys suonensisäisesti 14 x Estolääkitys tabletteina 5 vuotta

7 Ei hiustenhoito-ongelmia

8 Sädehoitojakso alkamassa, 30 x

9 Henkilökohtaista Tupakoinnin, päihteiden ja lääkkeiden käytön aloittaminen – ”lapsuudessa”. Elimistöni hormonitasapaino järkkyi. Sairastuminen Tupakoinnin lopetus 20 vuoden tupakoinnin jälkeen.

10 Itsetunto ! Taipumuksella ajautua riippuvuuteen /riippuvuuksiin on hyvin usein juuret ihmisen haavoittuneessa tunne-elämässä.

11 Riippuvuus… -kolajuomat -kahvi -energiajuomat -lonkerot -oluet -viinit -viinat

12 …ovela juoni ! Tiedetään että humalajuominen tuhoaa aivosoluja huomattavasti ja että säännöllinen, runsas alkoholin käyttö heikentää älyllistä toimintakykyä, erityisesti muistia. Alkoholi vaikuttaa lamaannuttavasti keskushermostoon, aivoihin ja selkäytimeen sekä aiheuttaa aivoissa pysyviä rakenteellisia muutoksia. Lähde: Tunne muistisi, M. Hietanen, T. Erkinjuntti, M. Huovinen

13 ”aineet koukuttaa” -tupakka -nuuska -kokaiini -hasis -heroiini - j.n.e.

14 Koukussa… Lääketieteellisesti tupakan sisältämä nikotiini luetaan riippuvuutta aiheuttaviin huumeisiin. Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee sen riippuvuutta aiheuttavien ominaisuuksiensa perusteella samaan kaikkein vaikeinta riippuvuutta aiheuttavaan ryhmään, johon kuuluvat myös heroiini ja kokaiini.

15 ”Salaman nopea” Nikotiiniriippuvuuden tekee erityisen vaikeaksi nikotiinin nopea vaikutus. Se kulkeutuu aivoihin alle 10 sekunnissa tupakoinnin aloittamisesta. Tupakka sisältää karsinogeeniä ja noin 3000 eri kemikaalia mm. lyijyä, asetonia ja bentseeniä Toistuva tupakansavu ja siitä aiheutuvat suuret nikotiinimäärät aivoissa aiheuttavat pysyviä muutoksia hermosoluissa

16 Nikotiinin vaikutuksia elimistössä
Nikotiini kulkeutuu savun mukana ja imeytyy keuhkoverenkiertoon Nikotiini vaikuttaa koko kehossa ja kaikkialla aivojen alueella Nikotiini on muun muassa 5-10 sekunnissa aivojen nikotiinireseptoreissa Keskushermostossa nikotiini on sitä stimuloiva nautintoaine Aivoissa nikotiini muuttaa aivojen rakennetta: muodostuu lisää nikotiinireseptoreita ja ne herkistyvät nikotiinille Kun noin kaksi tuntia edellisestä tupakoinnista on kulunut, keho vaatii uutta nikotiiniannosta

17 Psyykkinen riippuvuus
Nikotiiniriippuvuus voidaan mieltää aivojen sairaudeksi. Täydentää aineriippuvuutta tupakoinnin yhteydessä. Psyykkinen riippuvuus on suurelta osalta alitajuista. Tupakka toimii näennäisenä elämän hallinnan ja turvan välineenä.

18 Tupakat pois – askel parempaan elämään !
Päätöksen kypsyminen Tupakoinnin lopettaminen Tupakasta irti pysyminen

19 mitä hyödyn, kun en tupakoi ?
- keuhkosyöpä- ja syöpäriski vähenee - sydäninfarktin vaara vähenee olennaisesti - haju- ja makuaistit paranevat - ihonväri muuttuu terveemmäksi ja kauniimmaksi - fyysinen kunto kohentuu - hengityselinten tila paranee - ihminen tulee psyykkisesti ja toiminnallisesti huomattavasti vapaammaksi - rahaa jää muuhun käyttöön huomattavasti enemmän

20 Mitä tupakointi maksaa?
1 päivä ,00 € 1 viikko ,00 € 1 kuukausi ,00 € 1 vuosi ,00 € 10 vuotta ,00 €

21 Mitä syövänhoito maksaa ?
Henkilökohtainen laskelma syöpähoidoistani aiheutuneista kuluista Syöpäleikkaus noin ,00 € Sytostaattihoito Taxotere 3 x 3600,00 € ,00 € Sytostaattihoito CEF 3 x 350,00 € ,00 € Sädehoidot x 350,00 € ,00 € Neulasta lääke 6 x 1253,00 € ,00 € Herceptin suojalääke 14 x 3600,00 € ,00 € Hoitoon liittyvät tutkimukset - luustokartta - UÄ- ja lab.tutkimukset ? Sydänejektiofraktiotutkimus 5 x 336,00 € ,00 € Lääkärin ja hoitajan vastaanotot ? Estolääkitys 5 v ?? Ansionmenetys 10 kk ? Lasku yhteiskunnalle ~ ,00 €

22 Muita riippuvuuksia … -lääkeriippuvuus -meluriippuvuus -peliriippuvuus
-läheisriippuvuus -lääkeriippuvuus -meluriippuvuus -peliriippuvuus -seksiriippuvuus jne.

23 Meluriippuvuus ! Melun vastakohta on hiljaisuus ! Hiljaisuudessa on joskus hyvä kysyä ”mitä minulle kuuluu”?

24 Äänet desibeleinä 0 nuoren kuulokynnys 10 – 30 lehtien havina
30 – tietokone 50 – keskustelu 70 – liikenne 85 – moottoripyöräkilpailu 100 – rock-konsertti, disko

25 Turvallisuusrajat MELUTASO AIKA 85 dB 8 h 88 dB 4 h 91 dB 2 h 94 dB 1 h 97 dB 30 min 100 dB 15 min 103 dB 7 min 106 dB 3 min 109 dB 1,5 min Kuulosi on korvaamaton !

26 Mitä yhteistä neljällä seuraavaksi kuvatulla ”laitteella” ?

27 Lentokoneen ”mustalla laatikolla”

28 Kuorma-auton ajopiirturilla

29 Ihmisen sydämellä

30 Ihmisen aivoilla

31 Elintapatekijät ja aivoterveys
Timmit aivot, siisti juttu ! Katso lisää

32 Tervettä Elämä…. Todelliseen parantumiseen päästään silloin, kun eri tavoin elämää vahingoittaneen riippuvuuden tilalle alkaa tulla uutta ja tervettä.

33 Johdatus ja Elämän valinnat
Opiskeluun Ammatin valintaan Elämän toverin valintaan

34 Tiedän ! Minulla ja Sinulla on vastuu omista tekemisistämme
Minulla ja Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa oman elämäni laatuun. Minulla ja Sinulla on vastuu omista tekemisistämme Luojamme, taivaan Isän, ihmisten ja yhteiskunnan edessä. Toveripiirilläni ei ole oikeutta vaikuttaa minun elämäni valintoihin negatiivisella tavalla.

35 ”Viisaat oppivat muiden virheistä, hölmöt omistaan”

36 Elämän kallein asia on Jeesuksen Kristuksen
Elämä on lahjaa! Elämän kallein asia on Jeesuksen Kristuksen tunteminen !

37 Marjatta Kanth – Ruusunen
rakkaudella Marjatta Kanth – Ruusunen


Lataa ppt "Elämä on opettanut."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google