Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suuri ja mahtava Euroopan unioni?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suuri ja mahtava Euroopan unioni?"— Esityksen transkriptio:

1 Suuri ja mahtava Euroopan unioni?

2 Monet suomalaiset kokevat, että EU määrää liikaa kansalaisten elämää.
Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut a) tavallisille suomalaisille? Haittaa: Monet suomalaiset kokevat, että EU määrää liikaa kansalaisten elämää. Vapaa liikkuminen on lisännyt kansainvälistä rikollisuutta. Koko EU:n järjestelmä on hyvin etäinen.

3 Sama koskee asumista EU­alueella.
Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut a) tavallisille suomalaisille? Hyötyä: Matkustaminen on helppoa ja vapaata koko EU­alueella (Schengenin sopimus). Sama koskee asumista EU­alueella. Työn hakeminen ja saaminen Suomen rajojen ulkopuolella on entistä vaivattomampaa. Direktiivit ovat yhtenäistäneet monia arkielämän asioita Euroopan unionissa. Kansalaisten ja kuluttajien oikeudet ovat samoja koko EU­alueella.

4 Valuutanvaihtokulut euroalueella ovat poistuneet.
Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut a) tavallisille suomalaisille? Hyötyä: Yritysten välinen kilpailu on lisääntynyt, ja hyödykkeiden tarjonta on monipuolistunut. Valuutanvaihtokulut euroalueella ovat poistuneet. Monet maksut ovat alentuneet, esimerkiksi matkapuhelinten verkkomaksut. EU:ssa elämä on vakaata ja vaurasta.

5 EU:n säädökset voivat aiheuttaa lisäkustannuksia.
Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut b) suomalaisille yrityksille? Haittaa: Pitää kilpailla koko EU-alueen muiden yritysten kanssa markkinoista ja esimerkiksi urakoista. EU:n säädökset voivat aiheuttaa lisäkustannuksia.

6 Kaupankäynti on vapaata ja tullitonta.
Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut b) suomalaisille yrityksille? Hyötyä: Kaupankäynti on vapaata ja tullitonta. Tullit suojaavat jonkin verran unionin ulkopuoliselta kilpailulta. Euro suojaa ulkomaankauppaa valuuttakurssivaihteluilta. Suhteellisen yhdenmukainen verotusjärjestelmä. Työvoiman vapaa liikkuvuus. Komissio valvoo vapaan kilpailun toteutumista esimerkiksi sakottamalla kartelleista tai estämällä yritysten fuusioita.

7 Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut c) Suomen valtiolle?
Lakien säätäminen ei ole pelkästään omissa käsissä. Oman talous­ ja rahapolitiikan menettäminen. EU:n jäsenmaksut. EU:n yhtenäinen maatalouspolitiikka.

8 Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut c) Suomen valtiolle?
Euro on vakauttanut Suomen taloudellisia oloja (vakaa valuuttapolitiikka). Suomi saa ison valtioliiton suojan suhteessa muuhun maailmaan. Se auttaa torjumaan ulkoisia uhkia.


Lataa ppt "Suuri ja mahtava Euroopan unioni?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google