Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Havainnollistamisen merkitys maahanmuuttajaoppilaiden opetuksessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Havainnollistamisen merkitys maahanmuuttajaoppilaiden opetuksessa"— Esityksen transkriptio:

1 Havainnollistamisen merkitys maahanmuuttajaoppilaiden opetuksessa
Samran Khezri Turun yliopisto

2 Käsitteet Oppilas Pakolainen Turvapaikanhakija Ulkomaalainen Muu?

3 Opetuksen havainnollistaminen
ajatuksia keinoja hyötyjä haasteita

4 Miksi havainnollistamista tarvitaan?
monella oppilaalla heikkoa koulutustaustaa suomen kielen ylivoimainen vaikeus heikkoa oman äidinkielen osaamista eri oppiaineiden käsitteet ja niiden ymmärtäminen

5 Käytännön haasteita Oppilasaines ja kulttuuri- ja uskontoerot
Koulujärjestelmän ja opetusmenetelmien erot Opettajien osaaminen

6 Pedagogisessa neliössä on kolme kulmaa, opettaja ja oppilas!
? Pedagogisessa neliössä on kolme kulmaa, opettaja ja oppilas! ?

7 ئـامبـــــولانـس شوێنی گواستنه‌وه‌ و ده‌رمانی نه‌خۆش شووشه‌ چرا تێگه‌ر
ڕێنوێنی! هه‌رکام له‌و وشانه‌ به‌ هێڵێک به‌ شوێنی خۆی بلکێنه ! شوێنی گواستنه‌وه‌ و ده‌رمانی نه‌خۆش ئـامبـــــولانـس شووشه‌ چرا تێگه‌ر ده‌رگا

8 شوێنی گواستنه‌وه‌ و ده‌رمانی
نه‌خۆش potilaan kuljetus ئـامبـــــولانـس ambulanssi شووشه‌ tuulilasi چرا ajovalo تێگه‌ر rengas ده‌رگا ovi

9 Havainnollistamiskeinoja eri oppiaineissa
Matematiikka Äidinkieli Historia Maantieto Biologia Kemia

10 Esimerkkitehtävä 1 Kumpi on suurempi? Voidaanko laskea ne yhteen? Miksi ei voida laskea yhteen tai vähentää toisistaan? Mitä tarvitaan tehdä sitä ennen? Miten? Miten havainnollistetaan?

11

12 Esimerkkitehtävä 2 Kirjoita lauseke ja laske!
Kulttuurisäätiö jakaa 5000€ viiden yhdistyksen kesken. Kolme saa 900€ ja loput jaetaan kahden suuremman yhdistyksen kesken. Kuinka paljon kumpikin yhdistys saa? /4 p (5000€ - 900€) : 2 = 4100€ : 2 = 2050€ V: Kumpikin yhdistys saa 2050€. (Tehtävä on professori Jorma Joutsenlahden luennosta)

13 Esimerkkitehtävä 3 Esim. 1) Löydä x!
Mitä muuta oppilaan on osattava, jotta hän pystyisi ratkaisemaan yllä oleva tehtävä?

14 Mitä oppilaan on osattava?
Suomea! Mikä on kolmio? Mikä on suorakulmainen kolmio ja sen ominaisuudet? Pythagoraan lause Hypotenuusa Kateetit Potenssin ja neliöjuuren laskeminen Muita? JA OPETTAJAN ON VARMISTETTAVA, ETTÄ OPPILAALLA ON OLEMASSA POHJATIETO/-KÄSITYS ASIASTA. Ja miten käy jos sitä ei ole?

15 Merkitse lauseke ja laske!
Aikuisten lippu 8€ Eläkeläislippu 5€ Lasten lippu 4€ Alle 3-vuotiaat 0€ - Anssi ostaa kaksi aikuisten lippua, kolme lasten lippua ja kaksi eläkeläislippua. Hänellä on myös mukanaan 2-vuotias sisko. Kuinka paljon hän saa takaisin 50€? Ohjeet Vaiheet Annettujen tietojen löytäminen Pyydettyjen tietojen tiedeostaminen Laskun merkitseminen Tehtävän laskeminen Tehtävän tarkistaminen Esiin tulevat ongelmat

16 Ohjeet Lapset lukevat tehtävän kokonaan.
Opettaja lukee tehtävä tarkasti ja pilkkoo tehtävän osiin, siltä varalta, että tehtävä tulee ymmärretyksi! Käsitteiden ja vaikeiden sanojen ja termien avaaminen. Ostaessa raha vähenee.

17 Vaiheet Annetaan oppilaan tuoda esille, miten hän ratkaisee tehtävän?
Oppilas kertoo ääneen miten prosessoi tehtävän Antaa mahdollisuuden muille oppilaille kertoa, miten he ajattelevat ratkaisevansa tehtävän.

18 Annettujen tietojen löytäminen
alleviivataan tärkeimmät asiat ja sanat kirjoitetaan taululle piirretään

19 Pyydettyjen tietojen tiedostaminen
Mitä pitää laskea? Missä järjestyksessä? Oppilaalla voi olla olennainen asia huomaamatta.

20 Laskun merkitseminen Aikuisten lippu 8€ Eläkeläislippu 5€ Lasten lippu 4€ Alle 3-vuotiaat 0€ Anssi ostaa kaksi aikuisten lippua, kolme lasten lippua ja kaksi eläkeläislippua. Hänellä on myös mukanaan 2-vuotias sisko. Kuinka paljon hän saa takaisin 50€? - Onko vain yksi oikea tapa merkitä lauseke? 2 * 8€ + 3 * 4€ + 2 * 5€ - 50€ = 50€ - 2 * 8€ + 3 * 3€ + 2 * 5€ = - Laskujärjestys! Eli lasku on merkittävä näin: 50€ - (2 * 8€ + 3 * 3€ + 2 * 5€) =

21 Loppuvaiheet Tehtävän tarkistus Esiin tulevat ongelmat
Miten suhtaudutaan tuloksiin? Mitä oppilaiden vastauksista voidaan huomata?

22 Unkarilaisen matematiikan pedagogiset periaatteet (kts. Tamás Varga)
Todellisuuteen perustuva kokemusten hankkiminen Abstraktion vaiheittainen eteneminen käsitteiden pohjustus esim. leikkien avulla: funktio, neliöjuuri, (kolmio ja neliö)... Runsas apuvälineiden käyttö Laaja ja yhtenäinen matematiikan käsitteiden pohjustus Ikään ja kehitysvaiheeseen liittyvien erikoispiirteiden huomioiminen Lupa erehtyä, väitellä ja iloita!

23 Miksi historia ja maantieto ovat vaikeita oppiaineita?
Pohtimistehtävä!

24 Historia Teollisen vallankumouksen keksintöjä
Höyryveturi Potkuri Kehruukone!

25 Suomen kielen vaikeus Porissa käytetään timantteja, mutta ei Porissa eikä Turussa! Suo minulle anteeksi! Meiltä Teille, ja meiltä teille! Mikä vuosi, kun Titanic upposi? Vene oli kyljillään ja siitä kuului suorastaan ääni. (Mikä eläin?) Suorastas!

26 Järkeä maahanmuuttajien kielenopetukseen 29. 1. 2013
Järkeä maahanmuuttajien kielenopetukseen Kaija Kelhu "" Yötyöläinen häiritsi Kyöpelimäen hääyösyöminkejä. Häikäilemättömyydelläänköhän hän luuli näyttelijättäreksi pääsevänsä. Nuori hieno tietyömies kieltäytyi nöyrästi työstä. Epäjärjestelmällisyydellistyttämättömyydellänsäkään."    Lähde: (

27

28 Vertaisoppiminen Vertaisoppiminen on yhteisöllinen ja oppilaslähtöinen työtapa, jossa oppija toimii opettajana vertaisilleen ja jossa yhteisö toimii yhdessä jonkin ongelman ratkaisemiseksi. Vertaisoppimisessa oppilaat toimivat yhteisönä, ja oppiminen tapahtuu yhteisön jäsenten välillä keskinäisesti. Oleellista on aktiivinen osallistuminen, sitoutuminen sekä vuorovaikutus ja keskustelu. Vertaisoppiminen kehittää erityisesti ymmärrystä ja ongelmanratkaisutaitoja. Lähde:

29 Hiljainen tieto Hiljaisella tiedolla tarkoitetaan hyvin henkilökohtaista tietoa, jota on vaikea jakaa. Se voi sisältää esimerkiksi jonkin taidon, esimerkiksi miten ommellaan takki. Tätä ei voi helposti selostaa tekstinä ja kädestä pitäen opettaminenkin on vaikeaa. Hiljainen tieto on kokemuksen ja kehon tietoa. Käsitteen loi alun perin filosofi Michael Polanyi. Hiljaisen tiedon vastakohta on eksplisiittinen eli käsitteellinen tieto, jota voidaan prosessoida ja tallentaa suhteellisen helposti samoin kuin viestiä ja jakaa. Lääkärin diagnoosi on osittain hiljaista tietoa, osittain eksplisiittistä tietoa, joka voidaan kirjoittaa lääkärikirjoihin. Lähde:

30 Loppusanat Mikään asia ei voi olla sataprosenttisesti oikein tai väärin. Jopa rikkoutunut kellokin näyttää vuorokaudessa kaksi kertaa oikean ajan. Paulo Coelho

31 KIITOS Yhteystiedot samran.wikispaces.com


Lataa ppt "Havainnollistamisen merkitys maahanmuuttajaoppilaiden opetuksessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google