Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VOITELUAINEET Voiteluaineiden tehtävä on: pienentää kitkaa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VOITELUAINEET Voiteluaineiden tehtävä on: pienentää kitkaa"— Esityksen transkriptio:

1 VOITELUAINEET Voiteluaineiden tehtävä on: pienentää kitkaa
vähentää kulumista jäähdyttää tiivistää sitoa epäpuhtauksia estää syöpymistä suojata ruostumiselta hydrauliikassa tehon siirto Nestemäiset voiteluaineet voidaan jakaa maaöljypohjaisiin ja synteettisiin voiteluöljyihin. Synteettinen öljy on tuote, joka valmistetaan kemiallisesti, valitsemalla voiteluöljyyn parhaiten sopivat aineosat.

2 MOOTTORIÖLJYT jaetaan yksi -ja moniasteöljyihin
yksiasteöljyn paksuus mitataan vain yhdessä lämpötilassa moniasteöljy on öljy, jonka paksuus määritellään sekä kylmässä että kuumassa, moniasteöljyllä paksuuden muutos lämpötilan vaihtuessa on vähäisempää kuin yksiasteöljyillä SAE –viskositeettiluokkien avulla määritellään öljyjen paksuus käyttöä varten moottoriöljyjen paksuus mitataan sekä lämpimissä että kylmissä olosuhteissa kylmässä mitatun SAE- luokan tunnistaa luokkaa ilmaisevan luvun perässä olevasta W-kirjaimesta. esimerkiksi: 10W- 30 10W- hyvä kylmäkäynnistys ja voitelu -25 C pakkaseen saakka 30, SAE- 30 viskositeetti ja korkea laatu varmistavat voitelun normaaleissa käyntilämpötiloissa.

3 API-LUOKITUS API- luokitus määrittelee öljyn laadun ja käyttöolosuhteet Bensiinimoottoriöljyn tunnuskirjain on – S esimerkiksi: API- SG, SH, jne. API- SM, uudet bensiinimoottorit, luokka julkaistu vuonna 2005 ja on öljy, joka kestää paremmin, pidemmät öljynvaihtovälit kuin API SL, SJ, SG jne. öljyt voidaan käyttää myös vanhemmissa autoissa. Dieselmoottoriöljyjen tunnuskirjain on – C esimerkiksi: API-CD, CE API- CI-4 on vuonna voimaan tullut luokka ,joka on tarkoitettu moottoreihin ,jotka täyttävät vuoden päästöstandardit Sopii pitkille vaihtoväleille ja suorituskyvyltään parempi kuin alemman luokituksen öljyt. voidaan käyttää myös vanhemmissa moottoreissa Moottoriöljy täyttää yleensä sekä bensiini- että dieselmoottoriöljyn määrätyt API- vaatimukset SF\CC

4 ACEA MOOTTORIÖLJYLUOKITUS
ACEA on eurooppalainen autonvalmistajajärjestö ACEA on tehnyt uuden moottoriöljyjen laatuluokituksen, (joka korvaa entisen CCMC luokituksen). Luokitus jaetaan kolmeen osa-alueeseen: bensiinimoottorit A1– A5 henkilö ja pakettiauto dieselit B1 – B5 raskaan kaluston moottorit E2 – E5

5 ACEA MOOTTORIÖLJYLUOKITUS
Alkukirjain kertoo käyttökohteen ja numero luokituksen. Numeron suurentuessa laatuluokka paranee (mitä suurempi numero, sen parempi laatu).  Vuonna 2005 ACEA luokitus uudistui ja käyttöön otettiin A/B luokka sekä C- luokitus ja lisäksi raskaan kaluston E-luokkia lisättiin. Moottorin valmistajilla on myös omia erityisvaatimuksia voiteluaineiden suhteen, tämä tulee huomioida öljyvalinnassa.

6 VAIHTEISTO- JA VETOPYÖRÄSTÖ-ÖLJYT
Vaihteistoöljyt luokitellaan viskositeetin perusteella SAE – luokkiin sekä kulumisenesto ja muiden ominaisuuksien perusteella API GL – luokkiin API- luokituksen tunnuskirjaimet ovat GL tunnuskirjainta seuraava numero osoittaa, millaiseen käyttöön öljy soveltuu, esimerkiksi API-GL-4 tai API-GL-5 kitkalukoilla varustetuissa tasauspyörästöissä käytetään API GL – 5 tasoisia öljyjä SAE – luokitus määrittelee juoksevuuden talvikäyttöluokat SAE 70W, 75W, 80W kesäkäyttöluokat SAE 90 , 140 vaikka vaihteistoöljyjen SAE – luokkien numerot ovat korkeammat kuin moottoriöljyjen, eivät ne aina ole silti jäykempiä luokitukset ovat osittain päällekkäisiä moottoriöljyä ei pidä käyttää hypoidi – eli EP – vaihteistoöljyn sijasta.

7 HYDRAULIIKKAÖLJYT Hydrauliikka öljyt luokitellaan viskositeettinsa perusteella käytetään ISO–VG luokitusta öljyt jaetaan kahdeksaantoista (18) eri luokkaan , jakoperusteena on viskositeetti hydrauliikka käytössä ovat yleensä ISO-VG luokkien 10, 15, 22, 32, 46 ja 68 öljyt ulkokäyttöön tarkoitetuille hydrauliöljyille määritellään enemmän vaatimuksia saksalaisissa DIN ja ruotsalaisissa SS- standardeissa liikkuvassa kalustossa käytetään valmistajan suosittelemaa öljylaatua.

8 VOITELURASVAT Voitelurasva koostuu voiteluöljystä (mineraali/synteettinen ) ja saentimesta, joka useimmiten on metallisaippuaa Kalsiumrasvat kestävät hyvin vettä hyvä tarttuvuus kestävät iskuja ja kuormitusta työkoneiden niveltapit ja vastaavat kohteet. Litiumrasvat eivät liukene veteen laaja käyttöalue astetta suosittu yleisrasva Molybdenidisulfidirasv at perusaineena litiumrasva lisätty molybdenidisulfidia erittäin hyvä tarttuvuus ei puristu ulos kovassakaan kuormituksessa

9 VOITELURASVAT Öljyn valinnassa on ensisijaisesti huomioitava auton- tai koneenvalmistajan laatu- sekä viskositeettivaatimus Oikea öljylaatu sekä öljynvaihtoväli selviävät koneen käyttöohjekirjasta Käyttöohjekirjan ohjeita on hyvä noudattaa!


Lataa ppt "VOITELUAINEET Voiteluaineiden tehtävä on: pienentää kitkaa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google