Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HYVÄ TUTKIMUS MITÄ ENEMMÄN TEHDÄÄN TUTKIMUSTA, SITÄ PAREMPI MITÄ ENEMMÄN VENKOILLAAN, SITÄ PAREMPI.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HYVÄ TUTKIMUS MITÄ ENEMMÄN TEHDÄÄN TUTKIMUSTA, SITÄ PAREMPI MITÄ ENEMMÄN VENKOILLAAN, SITÄ PAREMPI."— Esityksen transkriptio:

1 HYVÄ TUTKIMUS MITÄ ENEMMÄN TEHDÄÄN TUTKIMUSTA, SITÄ PAREMPI MITÄ ENEMMÄN VENKOILLAAN, SITÄ PAREMPI

2 MITÄ ON OIKEIN TUTKITTU ? LOHENKALASTUKSEN TALOUDELLISIA VAIKUTUKSIA LOHENKALASTUKSEN TALOUDELLISIA VAIKUTUKSIA SIIS TUOTANTO-JA TYÖLLISYYSVAIKUTUKSIA SIIS TUOTANTO-JA TYÖLLISYYSVAIKUTUKSIA EI TOIMINNAN KANNATTAVUUTTA EI TOIMINNAN KANNATTAVUUTTA EI SITEN TULE VETÄÄ MYÖSKÄÄN VÄÄRIÄ JOHTOPÄÄTÖKSIÄ EI SITEN TULE VETÄÄ MYÖSKÄÄN VÄÄRIÄ JOHTOPÄÄTÖKSIÄ

3 ESIMERKKI VALTIO PÄÄTTI PERUSTAA MINISTERIÖN: KADONNEEN NUPPINEULAN ETSIMISEKSI. VALTIO PÄÄTTI PERUSTAA MINISTERIÖN: KADONNEEN NUPPINEULAN ETSIMISEKSI. ETSINTÖIHIN PALKATTIIN 5 KAIVINKONETTA JA 5 SEULAA ETSINTÖIHIN PALKATTIIN 5 KAIVINKONETTA JA 5 SEULAA VIISI VUOTTA KESTÄNEIDEN ETSINTÖJEN JÄLKEEN NUPPINEULA LOPULTA LÖYTYI VIISI VUOTTA KESTÄNEIDEN ETSINTÖJEN JÄLKEEN NUPPINEULA LOPULTA LÖYTYI KUUDENTENA VUOTENA ETSINNÖISTÄ LAADITTIIN LOPPURAPORTTI. KUUDENTENA VUOTENA ETSINNÖISTÄ LAADITTIIN LOPPURAPORTTI. LOPPURAPORTISTA VOI LUKEA, ETTÄ TOIMINNASTA AIHEUTUI N. 6,5 MILJOONAN EURON TUOTANTOVAIKUTUS, JOS MUKAAN LASKETAAN MUIDEN MINISTERIÖIDEN ANTAMA KONSULTTIAPU. MINISTERIÖN OMAN TOIMINNAN TUOTANTOVAIKUTUS OLI N. 3 MILJOONAA EUROA LOPPURAPORTISTA VOI LUKEA, ETTÄ TOIMINNASTA AIHEUTUI N. 6,5 MILJOONAN EURON TUOTANTOVAIKUTUS, JOS MUKAAN LASKETAAN MUIDEN MINISTERIÖIDEN ANTAMA KONSULTTIAPU. MINISTERIÖN OMAN TOIMINNAN TUOTANTOVAIKUTUS OLI N. 3 MILJOONAA EUROA

4 LOHI RAVINTONA LOHEN OSUUS ON 5 % SAALIIN ARVOSTA LOHEN OSUUS ON 5 % SAALIIN ARVOSTA LUONNONLOHEN OSUUS LOHIRAVINNOSTA ON 1% LUONNONLOHEN OSUUS LOHIRAVINNOSTA ON 1% TUTKIMUS OLETTAA SIVULLA 21, ETTÄ YHTÄ SUURTA KORVAAVAA RUOKATUOTANTOA JA KAUPPAA EI TULISI TILALLE TUTKIMUS OLETTAA SIVULLA 21, ETTÄ YHTÄ SUURTA KORVAAVAA RUOKATUOTANTOA JA KAUPPAA EI TULISI TILALLE KOKISIKO KANSA NÄLKÄKUOLEMAN JOS LUONNONLOHEN TULO KAUPPAAN LAKKAISI? KOKISIKO KANSA NÄLKÄKUOLEMAN JOS LUONNONLOHEN TULO KAUPPAAN LAKKAISI?

5 TUTKIMUS OSOITTAA, ETTÄ TUOTANTOVAIKUTUKSET OVAT JO NYKYISELLÄÄN SELVÄSTI VAPAA- AJANKALASTUKSESSA SUUREMMAT, KUIN LOHEN AMMATTIKALASTUKSESSA. TUOTANTOVAIKUTUKSET OVAT JO NYKYISELLÄÄN SELVÄSTI VAPAA- AJANKALASTUKSESSA SUUREMMAT, KUIN LOHEN AMMATTIKALASTUKSESSA. MITÄ NE VOISIVAT OLLA, JOS HOMMASTA USKALLETTAISIIN TEHDÄ TODELLISTA LIIKETOIMINTAA. JOS KAIKKI LOHI PYYDETTÄISIINKIN JOESTA? MITÄ NE VOISIVAT OLLA, JOS HOMMASTA USKALLETTAISIIN TEHDÄ TODELLISTA LIIKETOIMINTAA. JOS KAIKKI LOHI PYYDETTÄISIINKIN JOESTA?

6 JOS KAIKKI LOHI PYYDETTÄISIINKIN JOESTA VALTAVA MENESTYSTEKIJÄ LAPILLE VALTAVA MENESTYSTEKIJÄ LAPILLE KALASTUSMATKAILU NOSTAISI SELKÄNSÄ SUORAKSI KALASTUSMATKAILU NOSTAISI SELKÄNSÄ SUORAKSI USKALLETTAISIIN MARKKINOIDA USKALLETTAISIIN MARKKINOIDA KEHITYSTOIMINTA JA INVESTOINNIT LÄHTISIVÄT LIIKKEELLE KEHITYSTOIMINTA JA INVESTOINNIT LÄHTISIVÄT LIIKKEELLE HEIKKOJEN JOKIEN KANNAT VOISIVAT ELPYÄ HEIKKOJEN JOKIEN KANNAT VOISIVAT ELPYÄ LOHEN KOKONAISSAALIS KASVAISI LOHEN KOKONAISSAALIS KASVAISI KANSA EI KUOLISIKAAN NÄLKÄÄN KANSA EI KUOLISIKAAN NÄLKÄÄN

7 JOS KAIKKI LOHI PYYDETTÄISIINKIN JOESTA SUOMEN VALTIO SÄÄSTÄISI RAHAA SUOMEN VALTIO SÄÄSTÄISI RAHAA HALLINTO KEVENISI, EI LOHIASETUKSIA … HALLINTO KEVENISI, EI LOHIASETUKSIA … EI HYLKEENSIETOPALKKIOITA … EI HYLKEENSIETOPALKKIOITA … MIKSI TUTKIMUS EI OTA HUOMIOON TÄTÄ SKENAARIOTA ? MIKSI TUTKIMUS EI OTA HUOMIOON TÄTÄ SKENAARIOTA ? LOHEN VILJELY ON TURHAA !! LOHEN VILJELY ON TURHAA !!

8 TUTKIMUKSESTA YLEISESTI LAINAUS SIVULTA 8: ”Ammattimaisesti kalastetun lohisaaliin arvo oli noin 1,15 miljoonaa euroa. Vapaa-ajan kalastuksen arvoksi voidaan estimoida Tornionjoen kalasaaliin ja rahankäytön pohjalta 6,9 miljoonaa euroa (lohen kilohinta noin 98 €). Ongelmana tällaisessa arviossa on se, että toisessa tarkastellaan välituotetta ja toisessa lopputuotetta.” LAINAUS SIVULTA 8: ”Ammattimaisesti kalastetun lohisaaliin arvo oli noin 1,15 miljoonaa euroa. Vapaa-ajan kalastuksen arvoksi voidaan estimoida Tornionjoen kalasaaliin ja rahankäytön pohjalta 6,9 miljoonaa euroa (lohen kilohinta noin 98 €). Ongelmana tällaisessa arviossa on se, että toisessa tarkastellaan välituotetta ja toisessa lopputuotetta.”

9 jatkoa Edellä mainittujen lukujen ero on kuusinkertainen. Joku voisi ilkeästi sanoa, että koko tutkimuksen tarkoitus on ollut todistaa asetelma käänteiseksi. Edellä mainittujen lukujen ero on kuusinkertainen. Joku voisi ilkeästi sanoa, että koko tutkimuksen tarkoitus on ollut todistaa asetelma käänteiseksi. Kieltämättä tutkimus herättää paljon kysymyksiä Kieltämättä tutkimus herättää paljon kysymyksiä

10 NIITÄ KYSYMYKSIÄ Tutkimus on tehty muutostilanteessa ajoverkkokalastuksen päättymisen jälkeen Tutkimus on tehty muutostilanteessa ajoverkkokalastuksen päättymisen jälkeen Uutta ja vanhaa tietoa on sekaisin vrt. s.20 Uutta ja vanhaa tietoa on sekaisin vrt. s.20 Tutkimus olettaa, että kaikki avomerisaalis tulee rannikkokalastajille? Tutkimus olettaa, että kaikki avomerisaalis tulee rannikkokalastajille? Miksi muun kalan pyytäjät lasketaan mukaan ja heidän muu saaliinsa kuin lohi ??? Miksi muun kalan pyytäjät lasketaan mukaan ja heidän muu saaliinsa kuin lohi ??? Miksi kalastusmatkailuyrittäjän muuta toimintaa ei lasketa mukaan vastaavasti, kuten muut kalalajit, koskenlaskut, metsästys jne.??? Miksi kalastusmatkailuyrittäjän muuta toimintaa ei lasketa mukaan vastaavasti, kuten muut kalalajit, koskenlaskut, metsästys jne.???

11 Kysymyksiä edelleen Lohen arvoa laskettaessa on tehty olettamuksia toisensa päälle s.13 Lohen arvoa laskettaessa on tehty olettamuksia toisensa päälle s.13 Hinta-arviot eivät vastaa sitä käytännön tilannetta, mikä vallitsee kaupoissa Hinta-arviot eivät vastaa sitä käytännön tilannetta, mikä vallitsee kaupoissa Miksi hintoihin ei ole otettu rehellisesti kaupan hintoja, vaan on kehitetty suoramyyntihinnoista eri kertoimilla johdettuja teoreettisia lukuja?? Miksi hintoihin ei ole otettu rehellisesti kaupan hintoja, vaan on kehitetty suoramyyntihinnoista eri kertoimilla johdettuja teoreettisia lukuja??

12 Lohiasetusmuistio 2008 Taimen laskettiin loheksi ja pyydettiin lohenpyynnin sivusaaliina Taimen laskettiin loheksi ja pyydettiin lohenpyynnin sivusaaliina Kuha ei ollut rannikkokalastajien saalis. Nyt taas on. Miksihän? Kuha ei ollut rannikkokalastajien saalis. Nyt taas on. Miksihän? Lohenkalastuksella oli merkitystä sadalle kalastajalle. Nyt lohen kalastajia onkin 169 kpl.? Lohenkalastuksella oli merkitystä sadalle kalastajalle. Nyt lohen kalastajia onkin 169 kpl.?

13 IKUINEN ITKUVIRSI Niin lohiasetusmuistiossa kuin tässäkin tutkimuksessa aikasäätelyn todetaan heikentävän lohenkalastuksen kannattavuutta s.4 Niin lohiasetusmuistiossa kuin tässäkin tutkimuksessa aikasäätelyn todetaan heikentävän lohenkalastuksen kannattavuutta s.4 Minkä verran olisi pyydettävää, ja montako pyytäjää olisi jäljellä jos rajoituksia ei olisi ollut? Minkä verran olisi pyydettävää, ja montako pyytäjää olisi jäljellä jos rajoituksia ei olisi ollut? Aikarajoitukset, aiemmin uittokin ovat vääristäneet lohikantaa. Vain varhaiset nousijat ovat selvinneet Aikarajoitukset, aiemmin uittokin ovat vääristäneet lohikantaa. Vain varhaiset nousijat ovat selvinneet

14 VTV VTV esitti viime vuonna lohenkalastuksen luvanvaraistamista todellisille ammattikalastajille sekä virkistyskalastajien osuuden lisäämistä lohisaaliista. VTV esitti viime vuonna lohenkalastuksen luvanvaraistamista todellisille ammattikalastajille sekä virkistyskalastajien osuuden lisäämistä lohisaaliista.


Lataa ppt "HYVÄ TUTKIMUS MITÄ ENEMMÄN TEHDÄÄN TUTKIMUSTA, SITÄ PAREMPI MITÄ ENEMMÄN VENKOILLAAN, SITÄ PAREMPI."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google