Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luku 2 - Yritys Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luku 2 - Yritys Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä:"— Esityksen transkriptio:

1 Luku 2 - Yritys Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä:
teknologinen tehokkuus, panosvaatimusjoukko (input-requirement set), tekninen rajasubstitituutiosuhde (MRTS), substituutiojousto, homoteettinen ja homogeeninen funktio, skaalatuotot, ekspansioura, transformaatiokäyrä Miten yrityksen kustannusten minimointi ja voiton maksimointi liittyvät toisiinsa? Mikä on kustannusfunktio ja Shephardin lemma? Mitä ovat ja miten saadaan ehdolliset panoskysynnät (unconditional demand functions), entä tarjontafunktio (supply function) ja suorat panoskysynnät (unconditional demand functions)? Mikä on voittofunktio (profit function) ja Hotellingin lemma?

2 Luku 3 – Yritys ja markkinat
Miten markkinoiden tarjontakäyrä saadaan yksittäisten yritysten tarjontakäyristä? Mikä on tarjontakäyrän epäjatkuvuusongelma ja miten se on ratkaistavissa? Miten negatiiviset ja positiiviset ulkoisvaikutukset vaikuttavat toimialan tarjontaan? Miten marginaalinen yritys määrittää toimialan koon kilpailullisten markkinoiden tasapainossa? Miten monopolin mahdollisuudet asettaa tuotteen hinta rajakustannusten yläpuolelle riippuu kysynnän hintajoustosta? Mitä tarkoitetaan diskriminoivalla monopolilla? Entä monopolistisella kilpailulla?

3 Luku 4 – Kuluttaja Mikä tarkoitetaan kulutusmahdollisuuksien joukolla?
Entä kun kirjoitetaan ”kori x paljastetusti preferoidaan koriin x’ nähden”? Mikä on paljastettujen preferenssien heikko aksiooma? Mitä aksioomia käytetään hyötyfunktion muodostamisessa? Mitä ovat kompensoidut eli hicksiläiset kysynnät? Entä suorat eli marshallilaiset kysynnät? Miten ne ovat johdettavissa? Entä menofunktiofunktio ja epäsuorahyötyfunktio? Mikä on Slutskyn yhtälö? Entä Royn identiteetti? Entä ekvivalentti ja kompensoiva variaatio? Miten kuluttajan ylijäämä liittyy niihin?

4 Luku 5 – Kuluttaja ja markkinat
Miten kuluttajan tulot on endogenisoitavissa? Miten tulojen endogenisointi muuttaa kuluttajan maksimointiongelman? Milloin kotitalous on hyödykkeen tarjoaja ja milloin sen on kuluttaja? Miten tulojen endogenisointi muuttaa hyödykkeen hinnan muutoksen tulo- ja substituutiovaikutuksen tulkinnan? Mitä ovat tarjontakäyrät ”offer curve” ja ”supply curve”? Miten ne liittyvät toisiinsa? Miten hyödykkeet on aggregoitavissa? Entä kuluttajien kysynnät? Minkälaisia ongelmia aggregointiin liittyy?

5 Luku 6 – Yksinkertainen talous
Mitä tarkoitetaan nettotuotoksella? Entä teknologialla? Millä aksioomilla tyypillisesti kuvataan käytettävissä olevaa teknologiaa? Miten tuotanto ja kulutus yhdistyvät Robinson Crusoe taloudessa? Miten tuotanto ja kulutus on eroteltavissa toisistaan? Voiko sen tehdä aina? Miksi/miksi ei? Miten vaikutuksia talouden avaamisella on talouteen?

6 Luku 7 – Yleinen tasapainoteoria
Mitä on allokaatio? Mitä eroa on kilpailullisella allokaatiolla ja kilpailullisella tasapainolla? Mikä on ydin? Mitä ytimelle tapahtuu, kun talouden koko kasvaa? Miten ydin liittyy kilpailulliseen tasapainoon? Miten tasapainohinnat on ratkaistavissa yleisen tasapainomallissa? Entä lopullinen allokaatio? Miten talouden resurssit liittyvät tarkasteluun? Mikä on liikakysyntäfunktio? Miten se on johdettavissa? Miten liikakysyntä liittyy tasapainotarkasteluun? Mitä ominaisuuksia liikakysyntäfunktiolla on? (Walrasin laki!) Miten hinnat on normalisoitavissa ratkaisua haettaessa? Miten hinnat sopeutuvat tasapainoon (tâtonnement prosessi)?

7 Luku 8 – Epävarmuus ja riski
Mitä tarkoitetaan käsitteillä ex ante ja ex post? Entä odotettu tulema, odotettu hyöty, riskiaversio, varmuusekvivalentti, riskipreemio? Miten ne lasketaan kahden maailmantilan tapauksessa? Mikä on von Neumann–Morgenstern-hyötyfunktio? Minkälainen on riskiä karttavan, riskineutraalin ja riskiä hakevan hyötyfunktio? Miten lasketaan henkilön absoluuttinen riskiaversio, entä suhteellinen?

8 Luku 9 – Hyvinvointi Miten yksilöiden tasolta on johdettavissa yhteiskunnan tasolle eri sosiaalisten tilojen välinen preferenssijärjestys? Mitä tarkoitetaan Arrowin mahdottomuusteoreemalla? Mihin aksioomiin se pohjautuu? Mitä Arrowsin aksioomista voitaisiin lieventää? Ts. miten on löydettävissä yhteiskunnan tasolle hyvin käyttäytyvä sosiaalisten tilojen järjestys? Minkälaisia ongelmia seuraavissa äänestysmenetelmissä on: äänienemmistö (plurality voting) ja de Borda -äänestys? Mitä tarkoitetaan Pareto-parannuksella, ja -tehokkuudella? Entä potentiaalisella Pareto parannuksella?

9 Luku 10 – Strateginen käyttäytyminen
Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: toimet (actions), informaatiojoukko, strategia, simultaanisuus Mikä on pelin ekstensiivinen muoto ja strateginen eli normaali muoto? Mikä on dominoiva strategia? Entä dominoivien strategioiden tasapaino? Miten suljetaan pois dominoidut strategiat? Mitä tarkoitetaan Nashin tasapainolla? Miten se etsitään? Onko aina löydettävissä jokin em:sta tasapainoista? Voiko esiintyä useita? Entä miten Nash ja dominoivan strategian tasapaino liittyvät toisiinsa? Mikä on vangin ongelma? Miten oligopolin Cournot-Nash tasapaino on ratkaistavissa? Miten Bertrandin malli poikkeaa Cournot-mallista?


Lataa ppt "Luku 2 - Yritys Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google