Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Muinainen Kreikka Nyt pääset mukaan mukavaan aikamatkaan Spartaan, Ateenaan, Peloponnesolais-sotiin ja Kreikan Olympialaisiin…. ym. ym.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Muinainen Kreikka Nyt pääset mukaan mukavaan aikamatkaan Spartaan, Ateenaan, Peloponnesolais-sotiin ja Kreikan Olympialaisiin…. ym. ym."— Esityksen transkriptio:

1 Muinainen Kreikka Nyt pääset mukaan mukavaan aikamatkaan Spartaan, Ateenaan, Peloponnesolais-sotiin ja Kreikan Olympialaisiin…. ym. ym.

2 Sparta Sparta ja Ateena olivat naapuri valtioita. (kumpikin Kreikassa) Joskus ne taistelivat vastakkain ja joskus taas liittoutuivat yhteen yhteistä vihollista vastaan. Ateena ja Sparta olivat Kreikan tärkeitä kaupunkeja. Sparta Spartalaiset kasvattivat kaikki lapset sotilaiksi, kun lapsi oli 7 vuotias se lähetettiin pois vanhempien luota ja laitettiin sotilasleiriin, jossa olot olivat ankeat. Siellä syötiin ruuaksi mustaa keittoa ja nukkuessa oltiin kovalla penkillä tai parhaassa tapauksessa alla oli kaisloista tehty patja. Jo pieniä vasta syntyneitä lapsia ajateltiin sotilaina sillä vain vahvat lapset saivat elää ja heikommat jätettiin kaupungin ulkopuolelle kuolemaan, siis kasvatus oli hyvin ankaraa. Spartan maata hallitsi kaksi kuningasta eli Sparta oli Kuningas- kunta. Sparta sijaitsee Kreikan eteläosassa. Spartalaisten Puhetapa oli lakoninen eli he puhuivat lyhyesti ja nopeasti. Sillä ei ollut kohteliasta puhua paljon.

3 Ateena Ateena Ateena on kaupunki Kreikassa ja se on Spartan naapurikaupunki. Ateena oli lähes vastakohta Spartalle sillä Ateena oli ankea ja vähäkasvuinen kuin taas Sparta oli runsaskasvuinen kaupunki. Ateena oli tärkeämpi maa kuin Sparta. Ateenan maanviljelijät joutuivat velkoihin sillä maasto oli karua heillä ei ollut varaa kasvattaa maata ja he joutuivat maksamaan velat omalla maallaan. Solon Mies nimeltä Solon valittiin Ateenan virkamieheksi ja hän sai laatia uudet lait. Hän määräsi että maanviljelijät vapautettaisiin veloista ja että orjatyö- voimaa ei saa käyttää. Ihmiset jaettiin neljään eri luokkaan. 3 rikkaammasta tuli kaupungin virkamiehiä. kolmannessa luokassa olevat ihmiset pääsivät kokouksiin. Solonin lakeja vastaan ryntäsi Tyranni vuonna (508 eKr.) Ateenaa alettiin hallita Demokraattisesti. Ateenan asioista eivät kuitenkaan kaikki kansalaiset saaneet päättää sillä naiset, orjat ja muukalaiset eivät saaneet äänestää.

4 Persialaissodat Kserkses oli Persian kuningas.
Persialaiset olivat kovaa kansaa käymään sotaa. He tahtoivat valloittaa maata. Persialaiset olivat valloittaneet esimerkiksi lähes koko Vähä-Aasian siitä eivät Kreikkalaiset pitäneet he hyökkäsivät Persialaisia vastaa (vuonna 499eKr.) Mutta he eivät pärjänneet heille. Marathon Persialaiset purjehtivat Ateenaan ja hyökkäsivät kaikkine 2500 sotilaan kanssa ateenalaisia vastaan joita oli hurjat puolitoista tuhatta vähemmän ( sotilaita.) Persialaisten paremmasta aseistuksesta huolimatta Ateenalaiset Yrittivät ja voittivat ja saivat 7 laivaa. Marathonin taistelusta on peräisin Marathon juoksu: eräs mies juoksi kertomaan Ateenaan että he voittivat taistelun, mies sanoi. ”terve teille, olemme voittaneet.” ja kuoli maahan.

5 Thermopylain taistelu
Kuningas Dareios kuoli ja hänen poikansa Kserkses jatkoi hänen työtään hän halusi kostaa Marathonin taistelun häviön ja suunnitteli hyökkäystä Ateenaan Thermopylain salmen kautta Sotajoukko aikoi tulla laivoilla salmen läpi mutta Nokkelat Kreikkalaiset olivat tukkineet salmen. Kreikkalaisia kehotettiin laskemaan aseensa sillä heillä oli vain 4000 sotilasta ja Dareioksella oli sotilasta. Kreikkalaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet ja jälleen vetivät nokkeluudellaan pidemmän korren. Kreikkalaiset voittivat myös nokkeluudella ja pienten laivojen ansiosta Salamiin taistelun ja muut Persialais- hyökkäykset.

6 Perikles Ateenan ”johtaja”
Yksi Ateenalaisista oli Perikles, joka oli ehkä hieman ylimielinen joka teetti suuria rakennus töitä jotta myös köyhillä oli töitä. Perikles käytti liiton rahoja vain Ateenan koristeluun ja ei toiminut niin kuin kansa olisi toivonut. Perikleen suku oli rikas suku siksi Perikles oli arvokas ja tyyni. Lopulta Perikles ja kaupunkilaiset kuolivat kaupunkiin tulleeseen ruttoon.

7 Sparta sodan voittaja Muuta kaupungit raivostuivat Ateenan ainaisesta johtoasemasta ja alkoivat sotia. Ateena siis soti mm, Spartaa vastaan. Ateenan ja muiden kaupunkien sotiessa kuoli Perikles ruttoon ja osa kansasta. Ateena soti silti 25vuotta kunnes Sparta viimein voitti Ateenan ja Sparta sai johtavan kaupungin aseman. Ateenalaiset olivat taitavia meritaistelijoita mutta tällä kertaa se ei riittänyt.

8 Olympialaiset Olympiakisat ovat hieman muuttuneet Kreikan ajoilta mitä ne nykyaikana ovat. Ensinäkin vain miehet saivat osallistua kilpailuissa urheilemiseen ja kisojen katsomiseen sillä kilpailussa kilpailtiin alasti. Olympiakisat kestivät 5 päivää. Lajeina oli pituushyppy, paini, juoksu, keihään heitto, kiekon heitto, nyrkkeily, kilpa-ajot… Alun perin kisat järjestettiin Zeus Jumalan kunniaksi.

9 Teatteri ja rakennus taide
Ateenassa tehtiin rakennustaidetta ja paljon temppeleitä. Temppeleissä käytettiin erilaisia pylväitä. Niitä oli 3 eri laatua oli Doorilainen, Korinttilainen ja Joonialainen pylväs. Ateenassa esitettiin myös teatteria Teatterissa vain miehet näyttelivät naamarit yllään. Ateenassa esitettiin tragedioita ja komedioita. näyttämöllä oli myös kuoro, joka oli hyvin suuri osa näytelmää. Teatterit oli hakattu kallioon ja katsomo oli porrastettu.

10 Ateenan arkea Ruokapöydän antimet:
Ateenan arki oli hieman erilaista kun meillä nykypäivänä. Ateenalaiset viettivät suurimman osan päivästä ulkona, jossa oli hyvin lämmintä, siksi ateenalaiset pukeutuivat Khitoniin. Khiton: Oli Ateenalaisten ohut ja vilpoisa pellavakankaasta tehty vaate, joka sopi Ateenan lämpöön. Ateenan tärkein vientituote oli ruukut, joita oli erimuotoisia ja erilaisesti koristeltuja pieniä ja suuria kapeita ja leveitä. Jo pieni lapsi sai pikkuruisen ruukun, joka oli hänen ensimmäinen ruukkunsa. Lapset leikkivät nukeilla ja muilla leluilla. Ruokapöydän antimet: Ateenalaisessa ruokapöydässä oli ruokana luonnontuotteita esim. hedelmiä, vihanneksia: sipulia, oliiveja ja kalaa… Lihaa syötiin vain juhlapäivinä. Ateenassa perheessä oli yleensä monta ruokailijaa eli perheessä oli yleensä noin. 5 jäsentä.

11 Ateenan arkea (2) Koulu: Ateenassa vain pojat kävivät koulussa tytötkin saivat opetusta mutta he oppivat kotona. Kouluaineina oli lukeminen, laskeminen, kirjoitus, musiikki ja liikunta. Poikien koulu alkoi 6vuotiaana ja loppui poikien ollessa 14vuotta, mutta jos halusi jatkaa koulun käyntiä sai kyllä opiskella jos oli varaa. Ihmiset: Ateenassa oli orjia kpl. Ateenan lapsi kuolleisuus oli suuri. Tyttöjä kuoli vielä enemmänkin kuin poikia sillä poika lapset saivat enemmän ruokaa. Siitä seurasi Ateenassa mies enemmistö. Tuhmia lapsia peloteltiin möröillä.

12 Jumalat Zeus oli yli Jumala hänen poikansa oli Apollon joka oli soiton jumala ja hänen tyttärensä oli Artemis joka oli metsästyksen Jumala. Meren Jumala oli Poseidon ja hän oli Zeuksen veli. Ja muita Jumalia oli sitten Dionysos joka oli viinin Jumala. Afrodite oli meren vaahdosta tullut Jumala ja Hefaistos oli tulen ja seppien Jumala. Sitten oli myös Jumalien sanansaattaja Hermes. Jumalia palvottiin ja heille uhrattiin ruokia ja eläimiä. Joskus Jumalat kokoontuivat Zeuksen palatsiin viettämään omia juhliaan. Jumalat olivat ”ihmisiä” jotka asuivat vuorilla ja olivat yläarvostettuja ja palvottuja.

13 Ateenan tiedemiehet Ateenassa oli paljon tiedemiehiä ka Filosofeja jotka etsivät tietoa. Muutamia Ateenan tiede miehiä oli mm. Sokrateen, Aristeles, Platon ja Arkhimedes. Kaikki varmaan muistavat Arkhimedeen lain, jonka hän keksi ollessaan kylvyssä kun hän istui suureen vesi ”saaviin” hän huomasi että Kun hän istuu painollaan saaviin vesi syrjäytyy reunojen yli hänen painostaan. Eli vesi valuu saavista esineen painosta ja esineen paino keventyy. Silloin hän lähti juoksemaan pitkin Syrakusaa ja huusi ” Heureka, Heureka!! Olen keksinyt” Tätä sanotaan siis Arkhimedeen laiksi.

14 Aleksanteri suuri Aleksanteri suuri valloitti maita hyökkäämällä niihin. Aleksanteri hyökkäsi ensin Persiaan sieltä Tyrokseen ja Gazasta Egyptiin. Aleksanteri valloitti Susan ja Persepoliin kaupungit. Aleksanteri oli nuori kuningas sillä hän sai Kruunun haltuunsa jo 20vuotiaana. Aleksanteri suuri oli kai hieman itse rakas sillä melkein kaikki 70 kaupunkia hänen matkareittinsä varrella nimettiin hänen mukaan Aleksandriaksi. 12 vuoden päästä hänen kuninkaaksi tulostaan hän kuoli, hänelle tehtiin muistomerkki Egyptiin. Aleksandrian satamakaupungista tuli yksi Ateenan tärkeimmistä kaupungeista.


Lataa ppt "Muinainen Kreikka Nyt pääset mukaan mukavaan aikamatkaan Spartaan, Ateenaan, Peloponnesolais-sotiin ja Kreikan Olympialaisiin…. ym. ym."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google