Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OPINTOMATKA RUOTSIIN – KALIX JA ÖVERTORNEÅ (toukokuussa 2006) Esko Lehto DESERVE-seminaari, Kajaani, 16.2.2006.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OPINTOMATKA RUOTSIIN – KALIX JA ÖVERTORNEÅ (toukokuussa 2006) Esko Lehto DESERVE-seminaari, Kajaani, 16.2.2006."— Esityksen transkriptio:

1 OPINTOMATKA RUOTSIIN – KALIX JA ÖVERTORNEÅ (toukokuussa 2006) Esko Lehto DESERVE-seminaari, Kajaani, 16.2.2006

2 SUUNNITELMAT : Ajankohta ja kesto: 10. – 12.5.2006 Kohderyhmä: Kainuun ja Pohjois-Karjalan maaseudun kehittäjät, virkamiehet ja tutkijat. Tavoite: Tutustuminen Ruotsin maaseudun palvelujen kehittämiseen, vaihtaa kokemuksia ja ottaa oppia Ruotsin malleista. Kustannuksista: Deserve-hanke vastaa yhteiskuljetuksen kustannuksista ja osittain majoituksesta (yksi henkilö pilottihanketta kohden).

3 PÄÄKOHTEET • Övre Bydgenin kylän palvelukeskus • Juoksengin kylä MUITA MAHDOLLISIA TUTUSTUMISKOHTEITA • Kalixin ja Övertorneån kunnat ja kyläneuvostot (byaråd) • Paikalliset elinkeinoyhtiöt ja yritykset (esim. norjalainen gallup-firma Norstat uusi tulokas Övertorneålla) • Laajakaistan rakentaminen Övertorneålla: lähtevä 100 MB ja paikoin yksi gigabitti, kuitukaapeliverkko kattaa jokivarren kylät, tavoite 93 % (31.12.-06), muualle satellitti- tai linkkiyhteys, kunta omistaa kaapelin) • Meän Infra-TV -hanke (laajakaistasta paikallis-TV:hen) • Matkailukohteita: mm. Aavasaksa ja Tornionjoen tulva

4 Övre Bydgenin kylän palvelukeskus (Kalixin kunta, Vitvattnet) Palvelukeskus (servicecentrum) sijaitsee Kalixin kunnan pohjoisosassa noin 25 km kuntakeskuksesta pohjoiseen. Vitvattnet on Övre Bydgenin kylän keskuspaikka. Övre Bygden koostuu noin 20 pienestä kylästä, joilla kaikilla on oma historiansa ja ne kaikki ovat merkittävästi vanhempia kuin Vitvattnet. Alueella on noin 350 asukasta. Övre Bygdenin kylä on valittu Norrbottenin vuoden kyläksi vuonna 2003. Vitvattnetin kylällä toimii kuusiluokkainen koulu.

5 Palvelukeskuksen toiminnasta vastaa yhdistys ja keskus tarjoaa seuraavat palvelut: • Kyläkaupasta (lanthandel) saa elintarvikkeita ja polttoaineita, veikkauspalvelut, tavaroiden kotiinkuljetus • Kylätoimistossa (bygdekontor) löytyy kahvio, tietokoneita, faksi, kopiokone ja lainattavia kirjoja. Työntekijät avustavat hakemusten tulostamisessa ja tiedonhaussa. • Kotipalvelu (hemtjänst) tarjoaa apua siivoukseen, ruoanlaittoon ja joihinkin terveydenhoidon tarpeisiin sekä tavaroiden kuljetukseen yhteistyössä kyläkaupan kanssa. Kotipalvelussa on neljä työntekijää ja sen toiminnasta vastaa Kalixin kunta, joka tekee myös päätökset palvelun käytöstä.

6

7 • Entiseen asemataloon on perustettu kylän kehittämiskeskus, josta saa matkailuneuvontaa, hallintopalveluja, vuokrata toimistotiloja. Palvelukeskus osti asematalon v. 2001 ja pyöritti EU-hanketta ”Elinkeinojen kehittäminen ja matkailu Övre Bygdenissä”. Lisätietoa: http://www.kalixbyar.se/ http://www.servicecentrumiovrebygden.se/index2.htm

8 Juoksengin kylä Juoksengin kylä on Övertorneån kunnan suuri kylä, jossa on lähes 500 asukasta. Kylä sijaitsee napapiirin kohdalla Tornionjoen varrella noin 25 km kuntakeskus Matarengista pohjoiseen. Juoksengin markkinoi itseään napapiirin kylänä (Polcirkelbyn Juoksengi) ja sen läpi kulkee laajakaista (bredband). Kylästä löytyy mm. seuraavia palveluja ja yrityksiä: • kyläkauppa (ICA Rautilas livs), • koulu (v. 2004-05: 11 esikoululaista ja 34 koululaista), • kaapelitelevisioyhdistys (Juoksengi Kabel-TV, perust. 1991)

9 Yhdistystoiminta on myös vilkasta. Kylältä löytyy kori- ja jalkapalloseurat, Napapiirin ystävät (Polcirkelns vänner, perust. 1996) ja kaapelitelevisioyhdistys. Kaapelitelevisioyhdistyksen aktiivit ovat vastanneet myös sisällön tuotannosta. Ohjelmien teemoina ovat olleet mm. paikalliset jalkapallo-ottelut, suuret onnettomuudet, jäiden lähtö ja koulun tekemä joulukalenteri.

10 Kylän kehittämisestä vastaa vuonna 1999 perustettu kyläyhdistys (Juoksengi Byaförening). Yhdistys vastaa kylätalon toiminnasta (Polarcirkelhuset: kahvia & ruokaa) ja monesta muusta aktiviteetista: vappujuhlat, juhannus, kesämarkkinat, joen päivä, talvimarkkinat, talvipäivänseisauksen juhlat ja ”uuden vuoden juhlat kahdesti” (”We do it twice" - Dubbelt nyårsfirande). Lisätietoa: http://www.overtornea.se/ http://www.polcirkelbyn.nu/


Lataa ppt "OPINTOMATKA RUOTSIIN – KALIX JA ÖVERTORNEÅ (toukokuussa 2006) Esko Lehto DESERVE-seminaari, Kajaani, 16.2.2006."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google