Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

4. Biologia tieteenalana ja oppiaineena

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "4. Biologia tieteenalana ja oppiaineena"— Esityksen transkriptio:

1 4. Biologia tieteenalana ja oppiaineena
Anu Hartikainen-Ahia

2 4.1. Biologia tieteenalana
bios = elämä logos = oppi Biotieteet = elämäntieteet oppi elämästä

3 4.1.1 Biologian historia ja traditiot
Mistä biologia sai alkunsa? 1. Lääketieteen traditio Anatomia ja fysiologia 2. Luonnonhistoriallinen traditio Kasvitiede Eläintiede 3. Tieteellinen biologia (1828 alkaen)

4 4.1.2 Biologian tutkimuskohde
Tutkimuskohteena elävät organismit. Elävillä organismeilla on kykyjä, joita ei esiinny elottomissa systeemeissä: Kyky aineenvaihduntaan Kyky itsensä jäljentämiseen Kyky reagoida ympäristöstä tuleviin ärsykkeisiin

5 Kyky itsesäätelyyn Kyky kasvuun Kyky muuttumiseen kahdella tasolla, fenotyyppisellä ja genotyyppisellä. Kyky evoluutioon.

6 4.1.3 Biologian toiminnantasot ja osa-alueet
BIOLOGIA TUTKII ELOLLISEN LUONNON RAKENNETTA, TOIMINTAA JA VUOROVAIKUTUSSUHTEITA ERI TOIMINNAN TASOILLA.

7 Biosfääri Biomi Ekosysteemi Eliöyhteisö Populaatio Laji Yksilö eli organismi Elimistö Elimet Kudokset / solukot Solu Soluelimet Orgaaniset yhdisteet Molekyylit Atomit

8 Jokaisella toiminnan ja organisaation
tasolla on oma tutkimuskenttänsä. Biologia on nykyisessä muodossaan monihaarainen tiede. Biologian osa-alueita: Ekologia, etologia, taksonomia, fysiologia, anatomia ja morfologia, solubiologia, genetiikka, mikrobiologia, molekyylibiologia jne.

9 4.1.4 Biologian yhteydet muihin tieteen aloihin
Biologia on läheisessä yhteydessä biofysiikkaan ja biokemiaan Soveltavia aloja ovat: Lääketiede, kansanterveys, maanviljely, metsänhoito, jalostus, kalastus, tuholaistorjunta jne.

10 4.1.5 Biologian tutkimusmenetelmät ja tutkimuksen kulku
Biologiassa tärkeää kokeet ja niistä saadut tulokset sekä havainnointi ja vertailu Selityksen viisi vaihetta (Ernst Mayer 1997): 1) Havaintojen teko 2) Havainnoista johdettujen kysymysten laatiminen (millainen? miten? miksi?) 3) Alustavien vastausten laatiminen (hypoteesit eli olettamukset)

11 4) Hypoteesien asettaminen testiin
4) Hypoteesien asettaminen testiin. Testeihin kuuluvat lisähavainnot, eri tavoin tehdyt ja suunnitellut kokeet. 5) Selitysten etsiminen. Selitys on se olettamus, joka on osoittautunut testausprosessissa menestyneimmäksi.

12 Aikaisemmat tutkimukset ja teoriat Aikaisemmat tutkimukset ja teoriat
Uusia ongelmia Havainnot Tutkimuksen raportointi Yleisluonteinen kysymys Tutkimuksen pätevyys ja luotettavuus? Uutta tutkimusta, teoriaa Tutkimusongelma Uutta tutkimusta, teoriaa TARKISTA, KORJAA Tulokset ja niiden tulkinta Alaongelmat Aineiston käsittely Teoreettinen tieto Aineiston hankinta Hypoteesit Aikaisemmat tutkimukset ja teoriat Aikaisemmat tutkimukset ja teoriat suunnitelma Tutkimus-

13 4.2 Biologia koulussa 4.2.1 Biologia perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa
Vuosiluokilla 1-4 biologian opetus on integroitu ympäristö- ja luonnontieto oppiaineeseen. Vuosiluokilla 5-6 biologiaa opetetaan biologia nimisenä oppiaineena. Lue s Mitkä asiat biologian opetussuunnitelmassa helppoja / vaikeitta?

14 Keskeiset biologian oppisisällöt
Vuosiluokilla 1-4: Eliöt ja elinympäristöt Ihminen ja terveys Vuosiluokilla 5-6: Ihmisen rakenne, elintoiminnot, kasvu, kehitys ja terveys Luonnon monimuotoisuus

15 4.2.2 Oppisisältöjen valinta vuodenaikojen mukaan
Oppisisältöjä valitessa huomioitava fenologinen kalenteri Tavoitteena on opettaa oppilasta havainnoimaan luonnon ilmiöitä eri vuodenaikoina ja tukea vuodenaikaisrytmin ymmärtämistä

16 Lähde: Biologia eläväksi. Biologian didaktiikka (2005)

17 4.2.3 Oppilaiden ennakkotietämyksen kartoittamisen keinoja
Hypoteesien asettaminen ja perustelut Mind mapit, käsitekartat, tietovee Piirrokset, mallit Diagnostiset testit (tieto & taito) Väittämien käyttö (esim. asenteiden kartoitus) kirjoitelmat Keskustelut Jne.

18 3.2.4 Opetuksellisia lähestymistapoja
Kokeellinen työskentely Mikroskopointi Kokeellista työskentelyä, jossa käytetään havaintojen ja tutkimuksen teon apuna mikroskooppia. Laborointi Kokeellista työskentelyä, jossa yleensä seurataan jonkin tekijän tai tekijöiden vaikutusta tutkittavaan muuttujaan. Esimerkiksi siemenen itämisen vaikuttavien tekijöiden tutkiminen tai kasvin kasvuun vaikuttavien tekijöiden tutkiminen. Preparointi Kokeellista työskentelyä, jossa tutkitaan yleensä eliöiden ja elinten rakennetta ja toimintaa.

19 Maasto-opetus ja kenttätyöt
Opetuksellinen lähestymistapa, johon liittyy kokemuksellisuus, elämyksellisyys, havaintojen teko, näytteiden kerääminen ja tutkimuksellinen ote. Kokoelmien tekeminen Edistää lajintuntemusta ja luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä Tutkiva oppiminen

20 Käsityksemme tutkivasta oppimisesta?
Miten ymmärrät käsitteen tutkiva oppiminen? Millaisia kokemuksia sinulla on tutkimusten teosta omilta kouluajoiltasi? Mitä tutkittiin? Miten tutkittiin? Miten onnistui? Mitä opittiin? Miten halukas ja innokas olisit käyttämään tutkivaa oppimista omassa biologian opetuksessasi? Perustele. Millaisia tutkimuksia teettäisit omilla biologian oppitunneillasi (aihe ja menetelmät)? Mitkä ovat mielestäsi tutkivan oppimisen edut? Mitä ongelmia tutkivaan oppimiseen voi liittyä? Miten arvioisit tämän hetkiset taitosi selviytyä tutkivaan oppimiseen pohjautuvan opetuksen järjestelyistä?


Lataa ppt "4. Biologia tieteenalana ja oppiaineena"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google