Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuRiitta-Liisa Pakarinen Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
23.4. 2008Janne Nieminen1 TULLILABORATORIO Toiminta, tehtävät ja tietovarastointi
2
23.4. 2008Janne Nieminen2 •Taustatietoa •Tehtävät elintarvikevalvonnassa •LIMS ym. järjestelmät •Raportointi •2007 tuloksia TULLILABORATORIO
3
23.4. 2008Janne Nieminen3 Historiaa Nykyinen laboratoriorakennus käyttöön 1979 Perustettu 1907
4
23.4. 2008Janne Nieminen4 •Elintarviketutkimukset –Tullilaitos vastaa elintarvikelain (2006/23 ) mukaan maahantuotavien ei eläinperäisten elintarvikkeiden valvonnasta •Tuoteturvallisuustutkimus –Kulutustavaravalvonnassa 3. maa toimivalta on määritelty laissa kulutustavaroiden ja kuluttajapalveluiden turvallisuudesta (75/04, 9 §). •Tutkimukset liittyen viennin ja tuonnin valvontaan, tulli- yms. Maksuihin ja valmisteverotukseen – Tuotteiden luokittelu •Laittoman maahantuonnin tutkimukset
5
23.4. 2008Janne Nieminen5 Tullilaboratorion johto - prof. Heikki Pyysalo 2007: Henkilöstömäärä - 77 henkilötyövuotta Tutkittuja eriä - 13 376 kpl Tutkimuksia - 27 553 kpl Toimintamenot - 5,0 milj. euroa Tärkeimmät alueet: Elintarviketutkimukset 38,8 % Kulutustavaratutkimukset 22 % Rikostutkimukset 22,5 % Tietoa Tullilaboratoriosta
6
23.4. 2008Janne Nieminen6
7
23.4. 2008Janne Nieminen7
8
23.4. 2008Janne Nieminen8 T006 (EN ISO/IEC 17025) FINASin akkreditoinnin pätevyysalue kattaa seuraavat menetelmät: •Elintarvikkeet •Aflatoksiinit B1, B2, G1 ja G2 •Okratoksiini A •Histamiini kaloista •Hydroksimetyylifurfuraali •hunajasta •Torjunta-aineiden •monijäämämääritys •Klormekvatti •Bromidijäämät •Ditiokarbamaatit •3-monoklooripropandioli •Bentsoehappo ja sorbiinihappo •Kloridi •Nitraatti •Arseeni •Lyijy ja kadmium •Tina säilyketölkeistä •Elohopea •Rauta, sinkki ja kalsium •Sulfiittipitoisuus •Keinotekoiset vesiliukoiset •elintarvikevärit •Keinotekoiset makeutusaineet •Perusainekoostumus: proteiini, rasva, tuhka ja kosteus •Maitorasvapitoisuus •Sidekudospitoisuus lihatuotteista •Sokeripitoisuus •Liukoinen kuiva-aine •Tärkkelyspitoisuus •Etyylialkoholipitoisuuden •määritys •Glyserolin määritys •alkoholijuomista •C-vitamiini •B1, B2 ja B6 -vitamiinit ja niasiini •Radioaktiivisuus •Säteilytyksen osoittaminen •Geenimuuntelun osoittaminen •kasvismateriaalista •Geenimuunneltu soija ja maissi •kvantitatiivisesti •Aerobisten mikrobien kokonaismäärä •Enterokokkibakteerit •Hiivat ja homeet •Koliformibakteerit ja fekaaliset koliformibakteerit •Patogeenit vibrio-lajit •Bacillus cereus •Campylobacter jejuni/coli -bakteerit •Clostridium perfringens •Escherichia coli •Escherichia coli O157 •Listeria monocytogenes •Salmonella •Staphylococcus aureus •Kulutustavarat •Lelujen •- mekaanisten ja fysikaalisten ominaisuuksien testaus •- eräiden alkuaineiden siirtyminen •- lelujen turvallisuus: syttyvyyden testaus •Lyijyn, kadmiumin, nikkelin ja kromin määritys astioista •Tekstiilien •- formaldehydin määritys •- kvantitatiivinen kuituanalyysi •Kosmeettiset valmisteet •- parabeenien määritys •Muut tuotteet •Huumausaineet •- amfetamiinin ja heroiinin kvantitatiivinen määritys •Savukkeiden laatututkimus •- nikotiinin, tervan ja hiilimonoksidin määritys •Polttoaineanalytiikka •- bensiinin höyrynpaine •- Solvent Yellow -merkkiaine ja punainen väriaine Akkreditointi
9
23.4. 2008Janne Nieminen9 Elintarvikelaki Tullilaitos valvoo: 1) Euroopan unionin ulkopuolelta maahan tuotavien muiden kuin eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikemääräystenmukaisuutta; 2) Euroopan unionin jäsenmaista Suomeen toimitettavien muiden kuin eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikemääräystenmukaisuutta Suomessa tapahtuvan elintarvike-erän purkamisen ja siihen liittyvän varastoinnin yhteydessä; 3) kauttakuljetustavarana kuljetettavien muiden kuin eläimistä saatavien elintarvikkeiden asiakirjojen oikeellisuutta; 4) Suomesta Euroopan unionin ulkopuolelle vietävien muiden kuin eläimistä saatavien elintarvikkeiden asiakirjojen oikeellisuutta; ja 5) helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kansainvälisiä kuljetuksia ja tällaisissa kuljetuksissa käytettävää erityiskalustoa tuonnin ja viennin yhteydessä ATP- sopimuksen mukaisesti
10
23.4. 2008Janne Nieminen10 Valvonta •Valvontasuunnitelma •3.maat tullauksessa –Riskikriteerit tullausjärjestelmässä •Tullinimike (Taric, CN), alkuperä … –Ennakkotiedot –Riskinarviointi mm. LIMS järjestelmää hyödyntäen •Sisämarkkinat –Tiedot toimijoista eri lähteistä, varastot… –LIMS järjestelmä –EVIRA –Kunnat –….
11
23.4. 2008Janne Nieminen11 LIMS - Tullilaboratorio •LabVantage Sapphire •Crystal Reports •Quality Analyst •BO Webintelligence, BO •Oracle
12
23.4. 2008Janne Nieminen12 SovelluspalvelinKantapalvelimet DW ? Raporttipalvelin Työasemat ja laitteet
13
23.4. 2008Janne Nieminen13 Julkinen raportointi netin kautta: http://www.tulli.fi LIMS järjestelmästä suoraan erien vapautukset sähköisesti Raportit EVIRA:lle ja komissiolle kannasta - yhdenmukaistustarve
14
23.4. 2008Janne Nieminen14 Kehitystarpeita DW - Tuotettu tieto tulee olla nopeasti kaikkien tarvitsevien viranomaisten käytössä •Kunnat - EVIRA – Tulli •Kattavuus, tuonti – valmistus •Hylkysyyt – takaisinvedot •…
15
23.4. 2008Janne Nieminen15 Tulli tutki vuonna 2007 kaikkiaan 6192 kulutustavara ja elintarvike erän turvallisuuden •Tulli tutki vuonna 2007 yhteensä 6192 maahantuodun elintarvike- ja kulutustavaraerän määräysten mukaisuuden. Tutkituista elintarvike-eristä 60 % ja kulutustavaraeristä vajaa 10 % oli sisämarkkinaeriä. •Näistä 647 erässä löytyi hylkäykseen johtaneita määräysten vastaisuuksia. Hylkäysten lisäksi annettiin huomautuksia vähäisemmistä virheellisyyksistä tai kiinnitettiin huomiota mahdollisiin riskeihin kaikkiaan 487 erän osalta. •Tutkituista elintarvike eristä 18 % ja kulutustavaraeristä 19 % hylättiin tai niistä huomautettiin.
16
23.4. 2008Janne Nieminen16 • •Elintarvikkeiden osalta tärkeimmät hylkäykseen johtaneet syyt (% -osuus syistä) sisämarkkinatuonnissa olivat torjunta-aineet (29 % ) mikrobiologinen laatu (15 %) ja virheelliset pakkausmerkinnät (15 %). •Tärkeimmät hylkäyssyyt tuonnissa kolmansista maista olivat virheelliset pakkausmerkinnät (33 %), torjunta- aineet (16 %), lisäaineet (15 %) ja mikrobiologinen laatu (11 %).
17
23.4. 2008Janne Nieminen17
18
23.4. 2008Janne Nieminen18
19
23.4. 2008Janne Nieminen19
20
23.4. 2008Janne Nieminen20
21
23.4. 2008Janne Nieminen21
22
23.4. 2008Janne Nieminen22
23
23.4. 2008Janne Nieminen23
24
23.4. 2008Janne Nieminen24
25
23.4. 2008Janne Nieminen25
26
23.4. 2008Janne Nieminen26 KIITOS MIELENKIINNOSTA
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.