Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen."— Esityksen transkriptio:

1 Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen ioni, johon on kiinnittynyt positiivinen metalli-ioni. Tensidit ovat pesuaineiden peseviä ainesosia. Tensidien toiminta perustuu siihen, että ne ympäröivät rasvaliukoisen tahran pallomaisina kerääntyminä ja irrottavat tahran tekstiilistä tunnkeutumalla tahran alle ja heikentämällä sen ja tekstiilin vuorovaikutusta saaden näin sen irtoamaan veden mukana.

2 Saippuan valmistus -Saippuaa valmistetaan perinteisesti keittämällä eläinrasvoja natriumhydroksidissa. -Reaktiossa rasvan esterisidokset pilkkoontuvat natriumhydroksidin ansiosta, ja niistä muodostuu liuokseen natriumsuoloja, jotka toimivat saippuan tensideinä.

3 Pesuaineiden koostumuksesta 1
-Pesuaineeseen lisätään tehosteaineita niiden käyttötarkoituksen mukaan. -Esim. pyykinpesuiaineisiin lisätään fosfaattteja estämään pesuveden sisältämän kalkin saostumista, ja entsyymejä pilkkomaan orgaanisia aineita. -Pesuaineisiin saatetaan myös lisätä aineita, jotka eivät osallistu pesutapahtumaan, mutta jotka parantavat tekstiilin hajua tai ulkonäköä. -Näitä aineita ovat mm. valkoiselle pyykille tarkoitettuun pesuaineeseen lisättävät valkaisuaineet ja optiset kirkasteet.

4 Pesuaineiden koostumuksesta 2
-Pyykinpesuaineet sisältävät myös entsyymejä, orgaanisia yhdisteitä, jotka toimivat pesutapahtumassa katalyytteinä eli nopeuttavat reaktiota, mutta eivät itse osallistu siihen. -Pyykinpesuaineet sisältävät monesti vedenpehmentäjiä ja vaahdonestoaineita, jotka molemmat toimivat tehostaen pesureaktiota, vedenpehmennin eliminoimalla pesua haittaavia kalsium- ja magnesiumioneita pesuvedestä


Lataa ppt "Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google